Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Reanimacja zwrotnic/kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Reanimacja zwrotnic/kolumn

Szanowni Koledzy... :biggrin:
    Niby błahostka ale jednak wolę się zapytać.
    Reanimuję monitorki Wharfedale Denton 2. Są to konstrukcje dwudrożne, obudowa zamknięta, 8 calowy głośnik z celulozową membraną i odwróconym zawieszeniem górnym, punkt podziału 1400Hz, były uszkodzone elektrycznie bo góra nie grała (spalone cewki w wysokotonowych), trochę poniszczone skrzynki, maskownice. Przetworniki dało się ogarnąć jednak było wyraźnie słychać dysproporcje dźwiękowe pomiędzy nimi, jedna kolumna grała ciszej w górnym paśmie. W zwrotnicy są dwie cewki i dwa kondensatory. W górnym torze jest kondensator o pojemności 16mF/50V i cewka, dolne pasmo uzupełnia kondensator 50mF/50V z cewką, wszystkie bipolarne. Jeśli idzie o górę to jeden z nich był mocno wybrzuszony, właśnie z tej wyraźnie słyszalnej gorszej zwrotnicy stąd decyzja o wymianie. Wymieniłem kondy na wartość bardzo zbliżoną, nie udało mi się kupić idealnego pod kątem pojemności, dodatkowo pojedynczego, musiałem więc połączyć dwa i wyszło 10+5,7 czyli łącznie 15,7mF. Bardzo blisko ale jednak nie tyle co było.
    Nie wymieniłem kondensatorów toru niskiego bo całość nawet całkiem dobrze gra ale chyba trzeba to zrobić bo skoro jedne są nowe to i drugie powinny być nowe. I tu podobnie jest ból z doborem pojemności pojedynczego kondensatora o idealnie podanej charakterystyce więc znów trzeba łączyć i wyjdzie na przykład 47mF + 3,3mF ewentualnie 3,6mF albo 5,6mF czyli w każdym wariancie ciut więcej i teraz pytanie -
    1. czy można nieznacznie "zwiększyć wartość pojemności kondensatora" ponad deklarowaną w oryginale czy lepiej dać w niskim torze mniejszy lub pozostać przy idealnym doborze wartości? Jaki to daje wynik fizycznie?
    2. to samo zapytanie odnośnie toru wysokiego - może lepiej było dać ciut większą pojemność, nieco ponad 16mF i co to by dało w praktyce?
    3. Kondensatory foliowe czy elektrolity?

Pozdrawiam serdecznie i ciekaw jestem Waszego zdania... :flapper:
    Last edited by PitrAs; 08.08.2020, 21:53.

Zamieszczone przez PitrAs Zobacz posta
    1. czy można nieznacznie "zwiększyć wartość pojemności kondensatora" ponad deklarowaną w oryginale czy lepiej dać w niskim torze mniejszy lub pozostać przy idealnym doborze wartości? Jaki to daje wynik fizycznie?
    2. to samo zapytanie odnośnie toru wysokiego - może lepiej było dać ciut większą pojemność, nieco ponad 16mF i co to by dało w praktyce?
    Producent nie dobierał elementów na chybił trafił, więc najlepiej pozostać przy tych samych pojemnościach.

Zamieszczone przez PitrAs Zobacz posta
    3. Kondensatory foliowe czy elektrolity?
    Tor wysokotonowy lepiej foliowe, na niskotonowy można dać gorsze.
    Jak te pojemności nie są dostępne to daj zwyczajnie takie jakie były, być może zwykle elektrolity mają porzadana potrzebna pojemność.
    Last edited by Flip90; 08.08.2020, 22:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
      Producent nie dobierał elementów na chybił trafił, więc najlepiej pozostać przy tych samych pojemnościach.

Tor wysokotonowy obowiązkowo foliowe, na niskotonowy można dać gorsze ale przy nie dużych pojemnościach lepiej od razu coś lepszego typu żółty mkp czy też czarny cross cap.
      Jak te pojemności nie są dostępne to daj zwyczajnie takie jakie były, być może zwykle elektrolity mają porzadana potrzebna pojemność.
      Ja wiem, że producent to sobie wyliczył i to dokładnie. Te głośniki są z początku lat '70, były używane w studiach BBC. To już praktycznie 50 lat, głośniki są porządnie wygrzane, zwrotnice również i dlatego zastanawiam się co by się stało gdyby w wysokim dać zamiast 16mF powiedzmy 0,5mF więcej (teraz jest 15,7mF). Czy taka zmiana byłaby słyszalna i w którą stronę? Tak samo w niskim torze, czy można sobie dobrać odrobinę większy bądź mniejszy kondensator od deklarowanego i jakie to miałoby konsekwencje?
      Na górę dałem foliowe, na dół też mogę je dać ale są też całkiem niezłe Mundorf Ecap na portalu aukcyjnym, tam mam 56mF za 12 zł/szt więc taniocha. Zastanawiam się co to jest warte chociaż towar pochodzi z oferty firmy, która o komponentach audio wie bardzo dużo.

Skomentuj

W zwrotnicy raczej masz kondensatory o pojemności w mikrofaradach (uF) a nie w milifaradach (mF).Możesz śmiało łączyć 47uF z 3,3uF oraz 10uF z 5,6uF.Te bipolarne co zostały użyte zapewne nie miały idealnie takich wartości jak podane w opisie na nich.Kup MKP na 250V i będzie dobrze.Jeśli bardzo zależy Ci na ich dokładności to zapytaj w tym sklepie czy by sparowali za drobną dopłatą :
        https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ep-internetowy

Skomentuj

Jeśli na basie były elektrolity to pod żadnym pozorem nie zmieniaj na foliowe tylko wymień na nowe elektrolity.

Skomentuj

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
            W zwrotnicy raczej masz kondensatory o pojemności w mikrofaradach (uF) a nie w milifaradach (mF).Możesz śmiało łączyć 47uF z 3,3uF oraz 10uF z 5,6uF.Te bipolarne co zostały użyte zapewne nie miały idealnie takich wartości jak podane w opisie na nich.Kup MKP na 250V i będzie dobrze.Jeśli bardzo zależy Ci na ich dokładności to zapytaj w tym sklepie czy by sparowali za drobną dopłatą :
            https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ep-internetowy
            Dzięki za namiar. :)
            Oczywiście, to wartość w milifaradach, po prostu nie użyłem odpowiedniego znaku (mikro) lecz "małe" m.
            Zresztą te co były to raczej elektrolity bo spuchły...
            Pamiętajmy o tym, że to vintage'owa konstrukcja, kolumny są z roku 1971 !!

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta
            Jeśli na basie były elektrolity to pod żadnym pozorem nie zmieniaj na foliowe tylko wymień na nowe elektrolity.
            Niby racja ale pamiętajmy o tym, że to konstrukcja z 1971 roku !! Są na Alle elektrolity za bardzo rozsądne pieniądze, chodzi mi o to aby to były dwa nowe komplety, z pojedynczym się nie uda bo nie ma takiej wartości.
            Ja mam pytanie odnośnie tego czy można nieznacznie, powiedzmy wartościowo do 5% przekroczyć określoną wartość pojemności kondensatora lub założyć o niższej wartości z tą samą zasadą oraz jaki to ma wtedy wpływ na pracę głośników...

Skomentuj

Nie rozumiesz. Chodzi o to, że jak na basie jest elektrolit to możesz go wymienić na nowy, ale również na elektrolit. Uzasadnienie: chodzi o zmianę ESR . Stary filtr na elektrolicie nas basie mógł uwzględniać wysokie ESR elektrolitu, a jak zmienisz na MKP to filtr się "rozjedzie". Bardziej techniczni koledzy mogą Ci to lepiej wyjaśnić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta
                Chodzi o to, że jak na basie jest elektrolit to możesz go wymienić na nowy, ale również na elektrolit. Uzasadnienie: chodzi o zmianę ESR
                Myślisz, że wtedy ktoś brał takie parametry licząc filtry zwrotnic?

Skomentuj

Nie wiem jak w tych konkretnych kolumnach, ale w tych latach chyba już wiedzieli "co z czym".

Skomentuj

Oznaczenia kondensatora:
                    50MFD 50V N.P 93-7443
                    Last edited by PitrAs; 09.08.2020, 15:51.

Skomentuj

Upss...szału nie ma. Mam telefunkeny z 76 roku i zwrotnica jest o wiele wiele bardziej rozbudowana... Spodziewałem się czegoś podobnego, ale się pomyliłem

Skomentuj

Dlatego mówię, że żadna tu filozofia. Dwie cewki, dwa kondensatory i to wszystko. Prawa strona zwrotnicy to część wysokotonowa, lewa niskotonowa, podział na 1400Hz. Głośniki MW (midwoofer) 8" (20cm) o impedancji 6 Ohmów. Nie wiem tylko czy kondensatory dobierać idealnie po wartościach oraz czy coś się stanie kiedy w jedną bądź drugą stronę będzie minimalna odchyłka. I czy na dół można dać folię czy lepiej elektrolity?
                        Mundorf Ecap 100V 56,00uf bipolarny 5% tolerancji (elektrolit) kosztuje 12 zł (plus drugi), natomiast aby złożyć idealne 50,1uf potrzebuję dwóch elementów, to jest 47uf + 3,3uf a to kwota 27zł za parę (czyli jeszcze drugie tyle na drugą zwrotnicę).
                        Last edited by PitrAs; 09.08.2020, 16:40.

Skomentuj

Możesz spokojnie użyć 47uF bipolarnego(jak np. ten mundorf) i równolegle 3,3uF foliowego. Zmniejszy to koszta, a zapewne i tak będzie lepsze od od obecnych.

Takie same kondensatory miałem w kolumnach KEF. Pomiar wykazał odchyłkę ponad 20% od wartości na elemencie. Zamiast nich(w moim przypadku 5uF) zastosowałem MKP

Skomentuj

Mam już komplet kondensatorów, na dół pójdzie wspomniany Mundorf (elektrolit ale bipolarny) a góra będzie wspomagana przez Audyn'a.
                            Wlutuję, posłucham, wygrzeję to chwilę bo tak trzeba i potestuję. Często tak bywa, że samymi wartościami kondensatorów można poeksperymentować w granicach rozsądku i dostroić to dokładnie pod swoje ucho. Wyliczenia to jedna rzecz ale to co wydobędzie się z głośnika to sprawa bardziej złożona, to nie tylko wyliczenia czy zwrotnica i jej elementy... :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X