Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe monitory "do komputera"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe monitory "do komputera"

Witajcie Koledzy Akustycy.

Proszę was o radę co kupić i jak się do tego zabrać.
    Chodzi za mną obudowa z epoksy-granitu (żywica epoksydowa + żwir graniatowy). Chciałbym zbudować małe monitory do słuchania z bliska i niezbyt głośno.

Zależny mi na:
    - dobrej odpowiedzi impulsowej (czyli pewnie obudowa zamknięta)
    - wymiary "mini-wieżowe" wysokość max 20cm, szerokość max. 16cm głębokość c.a. 30cm
    - możliwie dobrym zejściu
    tak...wiem może jeszcze ketchup do tego, objętości mamy około 10l, co można z tego wyczarować?

Nie zależy mi na skuteczności, trzeba będzie mocy to mocy dowalę,
    będą upierdliwe w sterowaniu do dostaną wzmacniacz-faszystę.

Da się coś takiego zrobić?
    Jakie przetworniki polecacie?

Ile kasy chcesz przeznaczyć na same głośniki + wysokotonowe, czego słuchasz i jakiej klasy dźwięku oczekujesz?

Skomentuj

Moim największym problemem jest miejsce. Z kasą fajnie by było zamknąc się w tysiaku za przetworniki. Może warto rozważyć coś szerokopasmowego? A jeśli dwudrożne to może zwrotnica aktywna i biamping też nie będzie problemem.
      Moim priorytetem jest żeby były "szybkie". Wiem, że BR czyni cuda i można z małej paczki zrobić konkretne zejście, ale bas lejący jak ser na pizzy mnie nie urządza.. poza tym małych monitorków BR jest od metra i na pewno dorwałbym coś gotowego. Chciałbym poromansować z obudową zamkniętą. Czyli mamy te 10l objętości, mały front, takie "jamniki' i ile można z tego wydusić pasma i szybkości (wiem że jedno albo drugie.. ale doświadczeni koledzy może coś doradzą). Odsłuch z bardzo bliska, więc nie muszą generować dużego SPL.

Skomentuj

To może coś takiego - https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S
        albo https://diyaudio.pl/showthread.php/2...kt-by-Yoshi_80

Skomentuj

Dla Monacor'a SPH-135C w budzie 10l dla Qtc=0,7 mamy 66Hz 3dB cutoff. Kusi :)

Skomentuj

Z tej obudowy to wyjdzie 8L.
            Monitorować na szerokopasmowych się nie da. Do zwykłego słuchania już prędzej, ale pewnie i tak lepiej dodać wtedy jakiś mały tweeter powyżej 3k, np SB21RDCN, albo XT25TG30.
            Last edited by rhalf; 20.12.2020, 23:09.

Skomentuj

Dzięki za radę. Zatem dwudrożne. Chodzi o to, żeby nie maskowaly problemów. Będa wykorzystywane jako podstawowy odsłuch przy naprawie sprzetu audio (głównie magnetofony).

[EDIT[ kosztem niewielkiego dyskomfortu mogę je powiększyć do 35cm i kilka cm na wysokość, więc może się udać z tymi 10l.
              Last edited by gruby_szpulak; 20.12.2020, 23:32.

Skomentuj

Czaruję...
              X