Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Forum zajezdza nuda - STX i kosmici rulez!!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Forum zajezdza nuda - STX i kosmici rulez!!!!

chcialbym podzielic sie refleksja meczy mnie to juz od kilku tygodni w zasadzie wywodem

jak tylko wchodze na stronke ktora była moim zrodlem inspiracja obsesją widze jeden napis hmm STX co sie dzieje?
    Otóz stx doskonale trafil w polskie realia doskonale jak skoda wypuszczajaca fabie, czy jak sklepy oferujace wszystko po 4 zł
    oferuje produkty tanie, tanie i jeszcze raz tanie no bo sa tanie hmm no dobra napisze to chodz wbrew sobie srednio grajace albo inaczej grajace poprostu proporcjonalnie do swej ceny ( bo znowu STX sie na mnie pogniewa) i za to ich chwalic gdyby tonsil tak zrobil dzis zapewne był by jednym z najwiekszych wytworcow w europie ale po co?
    Dobra wracam do tematu nmnurtuje mnie to czeu osoby posiadajace juz powany dorobek w swej zabawie z audio bawia sie stxami ? cena? zapewne? jakosć dzwieku hmmm nie porusze tego tematu! przeciez u kazdego konstruktora w koncu przychodzi moment w ktorym czas na cos powaznego rozumiem jedna konstrukcja na stx dwie ale tyle po co powtarzac i klonowac błedy (zaraz zapewne ktos mi napisze brakl kasy stx tani inne drogie hmmm moze i tak ) ale czy nie dazymydo uzyskania jak najlepszego dziwieku? szczegołowosci oddanbia przekazu itd ? nie oszukujmy sie stx jest "dobry" ale pewnej granicy nie przekroczy chodz jestem pod jego wrazeniem wypuszcza nowe produkty wiem ze ludie ktorzy tam pracuja znaja sie na tym ale wyrobom do czołowki daleko
    Mozłiwe ze kosmici piora nam mozgi ale po co moze piora nam uszy albo je brudza celowo?
    skoncze juz to przynudzanie poprostu chce zaapelowac rozwijajcie sie robcie coraz lepsze konstrukcje dopracowujcie je doskonalcie, nie klonujcie innych a przedewszystkim zawsze starajcie sie robic cos lepszego bubla mozna zrobic raz dwa razy ale apeluje do was wyciagnijcie z tego wnioski! i przeniescie sie na wyzszy poziom
    Pewnie ktos sie znowu na mnie pogniewa ostatnio nie chieli zrealizowac mojego zamowienia ale co tam pogniewali sie na mnie i taki ci juz moj los

pozdrowka LUKASZ

popieram
    i powiem ze kiedys bylo tu ciekawiej. teraz polowa tematow jest zwiazana z stx - em ale wiadomo wszystko trzyma kasa

Skomentuj

Ja nie mając dużych funduszy to traktuję to jako świetną zabawe, wyśmienite hobby i nauke, a jakość zostawiam na dalszej pozycji tym bardziej ze jest szereg innych czynników, które znacząco wpływają na jakość.
      STX - czemu nie.
      Może kiedyś stane się totalnym zapaleńcem audio i zrobię wszystko aby mieć najlepszy dźwięk - ale teraz mi to nie jest do nieczego potrzebne.

Skomentuj

Lukasz chyba wpadl w trans...:) u niego to juz raczej nie hobby ale obsesja... zartuje oczywiscie, ale... faktycznie mozna by sie rozejzec tez wsrod innych firm...i jak zauwazylem od jakiegos czasu sporo ludzi przeglada oferty visatona i temu podobnych firm chociaz przyznam ze ten 27/300/4 jest juz glosnikiem naprawde subwoofer`owym... fs na poziomie 20hz i 91db spl i qts016... no i bl okolo11,5

Skomentuj

Dlaczego jeździe 10 letnimi samochodami? Dlaczego kupujecie jakieś śmieszne samochodziki? Kupcie od razu Mercedessa...<rotfl>

Lukasz, skoro forum jest nudne, rozruszaj ja zamiast pisać takie posty, pokaż swoje konstrukcje, pokaż co można zrobić, pokaż, a nie pisz takie głupoty...

Skomentuj

moim zdaniem tanie przetworniki są dobre na początek, ale faktycznie hmmm nie można się powtarzać i robić ciągle tanie i tanie... przecież można dozbierać pieniążków :)

Skomentuj

no i dj mms podsumowl topic... mozna go juz chyba zamknac chyba ze lukasz jako mistrz cietej riposty cos moze jeszcze powiedziec...

Skomentuj

no ale forum tez powinno sie rozwijac... nowe dzialy... bo co wrzucac swoje konstrukcje jak i tak laduja na samym koncu gdzies tam w akustyce?! potrzebne sa nowe dzialy

Skomentuj

Czemu zamykac, bo juz sie wypowiedzieliscie i innych zdanie sie nie liczy? Zwlaszcza, ze posty sa o charakterzeym jednostronnym.

A ja sie nie zgodze z wywodem. Co z tego, ze ludzie powielaja konstrukcje? Jezeli konstrukcja uwazana jest za udana co w pelni potwierdza efekt koncowy to czemu nie.
                  Nie wiem czemu zaczyna przebijac sie, czasami doslownie "tanie jest do bani". Fajnie zbierac na przetwornik rok czasu by potem nie wykorzystac go w pelni. Czy cos jest godne uwagi, pieniedzy i poswieconego czasu zalezy juz od gustu konstruktora i jego oczekiwan. Po co przeskakiwac jakas granice jak ktos nie czuje takiej potrzeby. Czy taka osoba nadaje sie do potepienia bo nie che/nie potrafi sie dalej "rozwijac" - zdecydowanie NIE.
                  Wiem co pisze poniewaz sam przez to przechodzilem. Swoja konstrukcje chociaz na taniutkich popielniczkach uwazam za bardzo udana w pelni zaspokojajaca moje oczekiwania, ktore w nich pokladalem budujac je. Byl moment w ktorym chcialem zbudowac cos lepszego/drozszego . Pojawila sie w plnach konstrukcja 3way na peerlessach. W sumie decyzja prawie zapadla, az w koncu do mnie dotarlo. Po co ?? Czy "moje dzieci" mi nie wystarczaja? Czy potrzebuje czego lepszego? Odpowiedz byla prosta - nie potrzebuje bo one daja mi to co potrzebuje, a przed kumplami z podworka czy forum nie mam potrzeby popisywania sie.
                  Reasumujac dla kazdego co dobrego, cos co sam wybierze.
                  STX na forum jest i pewnie jeszcze troche bedzie. Jesli ktos nie moze na to patrzec to...np na francuskim forum o podobnej tematyce napewno nie slyszeli o STXie.

Moj post przedstawia moj punkt widzenia i niechcialbym by byl odbierany jako atak na jakakolwiek osobe z forum.

Skomentuj

Fakt faktem jest że jak wchodzi sie na forum to stx jest wszędzie, nie rozumię głupich tematów w stylu "czy mój stx 120W pójdzie na wzmaku 50W" albo "Jaka buda do takiego i takiego stx" i tak w kółko do znudzenia ble....

Skomentuj

To ja napisze tylko pare zdań jako osoba bardzo świeża. Jak zaczełem to wszystko czytać to myślałem że te STXy muszą być super i wogle jedyne warte uwagi!!! No nic ja mam plany bardziej ambitne. Mam zamiar zbudować kolumny hybrydowe wykorzystujące panele elektrostatyczne. Bede to robił długo bo długo będe gromadził fundusze. Być może ich nie zrobie. Kto wie? A moze jak zrobie to nie bede miał źródła dżwięku odpowiedniej jakości?
                      A może zrobie i bede zachwycony i ogarnie mnie przeogromne zadowolenie jak "zanurze" się w czystym dźwięku czego Wam wszystkim i sobie życze.

Skomentuj

Esho dobrze skomentował LUKASZA. Ale Esho nie prowokuj jego bo zacznie mówić o amerykańskich głośnikach za 4000$ i że Peerless jest ciut lepszy od Alpharda i że wogóle podniecamy się gównami i po co to robimny itd.
                        Ot cały zarozumiały LUKASZ

Skomentuj

LUKASZ, łatwo Ci powiedzieć.Tu jest większość ludzi młodych dla których wydatek większy niż 100,200 zł jest nie lada wyzwaniem.Ponadto to forum przez wielu jest traktowane jako start w świat audio.O wiele łatwiej jest coś powielić i przy tym wyciągnąć wnioski niż odrazu zaprojektować cos od podstaw.Myślę że nie jest to złe.
                          Braki w literaturze też swoje robią,wybacz ale 50 zł za książke jak dla studenta to troszke dużo.
                          Więc przestańmy stękać i zawińmy rękawy.Jako taki zapalony audiofil i moderator powinieneś pierwszy wyjść z inicjatywą do Igoda że nalezy cos tu poprawić,zmienić a w ten sposób pomóc w kształceniu ludzi w dziedzinie audio.Jak będzie źródło to i ludzie je wykorzystają i napewno to zaowocuje.Bez tego będzie wciąż lipa.

Skomentuj

Czesc

Prawda jest taka ze na wszystko jest miejsce.. Ja czekam na pytania o troche bardziej profesjonalny sprzet.. ale rownowaga musi byc.

Skomentuj

Źle się stało, że dział "Konstrukcje" został zamknięty, bo odbiło się to źle na popularności naszego forum.

Za dosłownie nieco większą kasę niż kosztuje STX można osiągnąć poziom Tesli lub Tonsila a wtedy taki wydatek będzie oszczędnością bo nie będzie potem trzeba niczego poprawiać i wymieniać badziewnych kopółek czy piezo STX na "prawdziwe" wysokotonowce. Wystarczy, że to co robimy będzie miało kilka watów mniej niż "przewatowane" STX-y, nie wspominając już nawet o Alphardzie.

Na szczęscie coraz więcej osób pyta o zachodnie głośniki więc może jednak poziom konstrukcji powoli się podnosi?

Skomentuj

taaa ja wlasnie zbieram siano na cos lepszego niz STX. bralbym te glosniki gdyby nie ta wszedzie powtarzajaca sie dziura w charakterystyce. no ale racja ze trzeba isc naprzod! nastepne w planach to visatony i kopulki vify:) zobaczymy jak mi wyjdzie. tak jak ktos napisal: byle nie stac w miejscu...

Skomentuj

Popieram LUKASZA i uzasadniam jego racje co do powielania konstrukcji... poto grupa audiofilow stworzyła "rase" Do It Yoursel (zrob to sam) kazdy z nas powienien (jak ja) myslec caly czas o tym co wnieść nowego do konstrukcji audio.. nie po to NIE KUPUJEMY fabrycznych zestawoiw zeby robic podobne do nich.. chodzi oto zeby przystosowac swoj zestaw do wlasnych potrzeb wniesc cos oryginalnego co nie ma nikt inny - ideologia tuningu.
                                  a teraz co do STX - dobre na poczatek ale nie rozumiem jak kots robi suba za 300 zł jak moze zrobic za 350 zł na lepszych przetwornikach... nie chodzi tylko o jakosc ale zeby miec cos innego ostatnio bawiłem sie glosnikiem firmy HiSound i powiem ze calkiem fajny (nie tylko z wygladu ! ) a parametrow co prawda nie znalem ale mamy na forum fachowcow jak ktos jest w stanie zmierzyc to lepiej prubowac a nie pozostac nudnym projektantem subwooferow typu BR z stx <-= przepraszam jak kogos urazilem tylko moje opinia na to co sie dzieje na forum poprostu glodny jestem nowosci sam cos kombinuje i mysle nad drobnymi szczegolami w planowanych konstrukcjach i powiem ze nie jest to takie porste jak zkleic bude taka sama jak ma 30 % uzytkownikow forum. Pozdrawiam tych mniej i bardziej zaawansowanych audiofilow :-)

Skomentuj

a co wiele mozna??

1. stx, alfered, tesla - pierwsza polka cenowa
                                    2. tonsil
                                    3. visaton, monacor
                                    4. vifa audax peerlses itp...........
                                    5. nierealne ceny..............

hmmm polki 2 i 3 potrafia byc blisko:) to w nich mozna szukac rozwoju, niech ludzie przestana kupowac lewe gdwk11/100 z allegro tylko sprawdza inne orginalne gwizdki tonsila, niech zrewiduja oferte firm z polki 3 - tam tez trafiaja sie zacne produkty za sensowna kase:)

no a im dalej tym lepiej:) i drozej:)

a Ty Lukaszu mowisz z punktu osoby ktoerej wyszlo i jest madra po fakcie

"zapomnial wol jak cieleciem byl"

Skomentuj

no tak ale Lukasz ma trochę racji, ciągle STX, STX, STX to głośniki dobre na początek ale nie wierze żeby każdy ciągle zaczynal no bez przesady już się tyle w te trzy literki STX napatrzyłem że oczy łzawią posówajmy się do przodu a nie tkwimy w tym samym miejscu...

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj SMS
                                        no tak ale Lukasz ma trochę racji, ciągle STX, STX, STX to głośniki dobre na początek ale nie wierze żeby każdy ciągle zaczynal no bez przesady już się tyle w te trzy literki STX napatrzyłem że oczy łzawią posówajmy się do przodu a nie tkwimy w tym samym miejscu...
                                        A ktoś Cię tu trzyma? Zapraszam na diyaudio.com albo chociaż polskie audiostereo.pl.

Ja Was nie rozumiem, piszecie że ciągle wszyscy robią na STXach. A z tego co ja widzę to pierwsza konstrukcja jest na STXach a potem:
                                        a) koleś znika i cieszy się konstrukcją
                                        b) koleś znika, zbiera kasę i kiedyś pojawia się na forum i pyta o lepsze przetworniki
                                        i na pewno nie ma odpowiedzi c) koleś robi kolejną konstrukcję na STXach

To tylko wasza wybujała wyobraźnia widzi, że wszyscy w kółko STXy, owszem każdy, KAŻDY początkujący bierze się za STXy, ale już jego następne głośniki to w 99% NIE SĄ STXy, chyba że robi to po cichy dla znajomych...

I jeszcze coś, przestańcie lamentować, tylko ruszcie swoje d**y i pokażcie, że nie trzeba siedzieć w STXach...a jak nie macie kasy, to po cholerę w ogóle ten temat?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X