Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nieduże podłogówki na LW65H81

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nieduże podłogówki na LW65H81

Witam

Chcę z ciekawości zbudować niewielkie podłogówki na Alfredach LW65H81 8-omowych. Chcę wpakować w jedną kolumnę dwa takie przetworniki połączone równolegle (4 ohm) i kopułkę (też Alfredzie ) TW 401SX . Wymiary kolumn 83x22x24 cm (wys,szer,gł), płyta wiórowa gr. 18mm plus wzmocnienia, b-r na tylnej ściance, objętość 29 litrów bez głośników, strojenie 41 Hz. Impuls w Win-ISD wychodzi 18 ms. Pomieszczenie, w jakim by grały ma powierzchnię 22 m2 i jest w miarę dobrze wytłumione. Dlaczego Alfred??? Ano dlatego, że mam na nie niskie ceny u znajomego sprzedawcy a i tak je opchnę . Zwrotnica 12/18 dB/okt na komponentach Visatona, zastanawiam się nad częstotliwością podziału. Wytłumianie to gąbka gr. 2cm na każdej ściance. O tych LW65H81 słyszałem opinie, że po wygrzaniu generatorem grają ciekawie, mają dość miły, stosunkowo niski bas i (jak na Alfreda) niezłe średnie tony. Może ktoś z was miał do czynienia z tym głośnikiem i co sądzicie o tej mojej przyszłej konstrukcji, co można by zmienić lub poprawić, prosiłbym o opinie. Dodam, że inne głośniki nie wchodzą w rachubę i nie zjeżdżajcie mnie zbyt mocno, że na Alfredach chcę budować . Pozdrawiam wszystkich.

rób co chesz, tylko nie wysokotonowce Alfreda!!!!!!!!!!!!!!!!!!! za ta sama cene mozesz dostac soprany o niebo lepsze

Skomentuj

A jakie lepsze wysokie kupię za te kilkanaście zł???

Skomentuj

kilkanascie zl czyli ile
        pozdro

Skomentuj

chocby jakies tubowe tonsila (arv czy gdwt - co wolisz) a jak chcesz zeby to jakos gralo (jakos czyli juz dosc dobrze ) to raczej jakas kopułka (4example GDWK 11/100)

Skomentuj

Na allegro czesto mozna dostac gdwk 9/80 za 15-20pln/szt.
            Fakt ze konstrukcja troche lat juz ma ale dla mnie akurat jego brzmienie to strzal w 10-tke.

Skomentuj

Zastanawiam się nad ARV-104-03/4 zamiast tego TW 401SX, tylko czy ciąć nisko (2800 Hz) czy wyżej tak 3500-4000 Hz? MOże coś doradzicie, chciałbym aby góra nie była zbyt ostra. Zastanawiam się jak zagra ta ARV-ka z tymi LW.

Skomentuj

Tnij wyżej, bo ten ARV nie pociagnie dlugo na takim crossovaniu:/ Najlepiej kolo 4000Hz...

Skomentuj

ja na monitorkach arn 150 i tejh tesli tne na 3.5(cos okolo tego)

Skomentuj

Weź daruj sobie kolego te alfredy i jak chcesz już kupywać słabsze przetworniki niech to będzie chociażby Tonsil. Lepiej dozbieraj, przypuszczam, że potem będziesz dużo bardziej zadowolony:-) A "dobra" kopułka to podstawa, przynajmniej dla mnie:P Pozdrawiam

Skomentuj

jednach chcę zrobić ten zestaw na tych alfredach tak jak napisałem - z ciekawości :). Głośniki mam za półdarmo, wiórówkę mam swoją więc prawie nic mnie to nie kosztuje. Poza tym nie będę tego budował dla siebie nawet jak dobrze zagrają , wolę moje małe Cantony - grają świetnie. Dlatego szukam opinii ludzi, którzy mieli z tym LW do czynienia. A czasu wolnego mam dużo to można się pobawić :). Pozdrawiam wszystkich.

Skomentuj

Znam te głośniki bardzo dobrze, grają bardzo 'gęsto' ,podobnie jak Scan Speak czyli mają dużo basu a średnie tony są wycofane i mało dokładne , Cantony grają zupełnie inaczej ,brzmienie LW65H81 może Ci się nie spodobać ..jest miłe spokojne i nie wyczynowe , otacza Cię miękkim basem .TW 401 jest brzmieniowo lepszy od Tesli i Tonsila ,ale bardzo bardzo cichy tak że odrazu odradzam Ci go stosowanie nie nadaje się do użycia w żadnej kolumnie głosnikowej..., DT 100 to już normalny głośnik , większość Tonsili brzmi 'plastikiem' a Tesla mocno 'piaszczy'.

pozdrawiam.

ps. jeśli lubisz przejrzystość to nie rób nic na LW65H81 ,to głośnik relaksowy.

Skomentuj

nie no tego to juz za wiele..... porównanie alpierda do scana??!!???!???!?!??!?!?!
                          lekko cofnięte średnie?? przeciez to totala padaka wogóle niema średnich a powyzej 2kHz zaczyna się delikatne podbicie.... 18dB...... żeczywiście spokojny głośnik o parametrach zblizonych do scana.....
                          Załączone pliki

Skomentuj

Sound Wave wygrzewałeś głośnik przed pomiarami? Podobno w przypadku tego głośnikia ma to spore znaczenie. Gdzieś czytałem, że koleś robił pomiary przed i po wygrzaniu (generatorem 30-50 Hz/6V przez 6 godz.) i różniły się kolosalnie (na korzyść wygrzanego). Ponoć po wygrzaniu gra znacznie lepiej.

Skomentuj

Sound Wave , nie mów 'padaka' bo gdyby Scan kosztował 50 zł też Byś powiedziłą na niego 'padaka' ,widzę że jesteś całkowicie nieobiektywny i sugerujesz się tylko cenami...,co do tego LW to bardzo dobrze że cha-ka opada sama ,wystarczy zastosować filtr o niewielkiej indukcyjności i wznisienie bardzo opadnie dodatkowo można użyć cewki o bardzo małej rezystancji bo przy małej indukcyjności zmieści się bardzo gruby drut lub taśma na tej samej wielkości karkasie , wpłynie to bardzo dobrze na dzwięk, przy Scanie trzeba użyć wielokrotnie większej indukcyjności ,spada przez to dynamika ,detale bardzo słabną i oba głośniki brzmią bardzo podobnie , Scan ma mimo wszystko więcej niskiego basu a LW65H81 lepszą dynamikę w skali makro.

Scan wcale nie jest taki dobry to głośnik miękki ,'gumowy' i żaden z niego 'wyczynowiec' , są dużo tańsze głośniki które biją go dynamiką i detalem ,nie będe pisał jakie bo tu cena wpływa na jakość dzwięku..., jak kupisz sobie tańszego PHL-a to zminisz zdanie na temat droższych Scanów.

ps.pozornie złe właściwości głośnika pomagają w konstruowaniu i w końcowym efekcie, , trzeba pamiętać że kolumna składa się z dwóch lub więcej głośników i taki przebieg bardzo upraszcza filtrowanie a dla wielu 'niewyczynowców' taki 'loudnes' to przyjemność ...

pozdrawiam.

Skomentuj

Profesjonalista, testowałeś jakieś inne głosniki Alphard warte uwagi o średnicy poniżej 20cm???

Skomentuj

Najbardziej dynamiczny jest EW650A 4Ohm.. , super wygrzany ,ciepły 'lampowo brzmiący' to WH651H81,82 - te dwa są najbardziej udane.

Do tego LW65H81 musiałbyś dać wysokotonówkę która potrafi pracować dość nisko aby nie spowodować przebasowienia dzwięku ,choć wiem że dużo osób tak lubi np.do HIP - HOP-u.

Do średnich tonów lepiej użyć głośników z piankowym zawieszeniem niż z gumy , guma bardzo 'odchudza' dzwięk z tetali, chyba że jest bardzo cieńka i plastyczna, a najlepsze zawieszenie dla średnich to oczywiście tkanina lub papier perforowany - tylko to zapewnia największą szybkość i dokładność.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                                    co do tego LW to bardzo dobrze że cha-ka opada sama ,wystarczy zastosować filtr o niewielkiej indukcyjności i wznisienie bardzo opadnie dodatkowo można użyć cewki o bardzo małej rezystancji bo przy małej indukcyjności zmieści się bardzo gruby drut lub taśma na tej samej wielkości karkasie , wpłynie to bardzo dobrze na dzwięk
                                    taa, jasne że ładnie będzie sama opadać...ale od 1kHz <rotfl> przecież ten głośnik nie nadaje się do niczego - bas wyciągnięty, potem wielki spadek, wręcz dolina na średnich tonach, no i nagły strzał w górę...

btw. kto jak kto, ale SW na pewno nie sugeruje się kasą, chyba jesteś za mało na forum żeby o takich rzeczach mówić.

Skomentuj

Nie wiem dlaczego SW wyszedł tak dziwny wykres , u mnie ten spadek był dużo słabszy ,o około 6 db !, później górka ale nie tak ostra i miała poziom podobny jak przy 1 khz ,poza tym proszę posłuchać tego głośnika ,wcale nie ma on tak drastycznego braku średnich tonów !, jesli ktoś umie go zastosować to gotowa kolumna będzie miała minimalny spadek tonów średnich.

Ps. SW może dał nie wytłumioną komorę?, poza tym ja mierzyłem w 200L , sprzętem nie komputerowym ,całkowicie analogowym , nie dziwię się też że u SW wyszło podbicie wyższego basu jeśli jego obudowa była tak mała.. .

Skomentuj

Apropos charakterystyk,to ma ktos programik do sprawdzania ch-ki glosnikow?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X