podnies strojenie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podłogówki dla Dj'a?
Collapse
X
-
sms... symulacja symulacja ja powiem tyle ze slyszalem tego arn`a w 15l zamknietej i gral normalnie nie mulil nie buczal i dawal precyzyjny szybki basik... za to w br gral moim zdaniem tragicznie tamta obudowa miala z 17-18 litrow... jak chcesz kiruj sie symulacjami moze jeszcze ktos sie wypowie...mozesz powekszyc o jakies 5 litrow... najlepiej jak sam sie na cos zdecydujesz bo twoja pierwsza propozycja byla do bani
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kudłatysms... symulacja symulacja ja powiem tyle ze slyszalem tego arn`a w 15l zamknietej i gral normalnie nie mulil nie buczal i dawal precyzyjny szybki basik... za to w br gral moim zdaniem tragicznie tamta obudowa miala z 17-18 litrow... jak chcesz kiruj sie symulacjami moze jeszcze ktos sie wypowie...mozesz powekszyc o jakies 5 litrow... najlepiej jak sam sie na cos zdecydujesz bo twoja pierwsza propozycja byla do bani
A możę w podłogówkę wstawić tylko dwa głośniki, lecz takie z górnej pułki
co by dobrze się sprawowały...
Ale jakie ??
Pozdro
Skomentuj
-
no to co proponujecie? nie mam doświadczenia z Teslami i to będą moje pierwsze podłogowe na Teslach i wogóle pierwsze podłogowe kolumienki :)
czekam na propozycjeb-r vs. closed :>
często właśnie trzeba kierować się słuchem, a nie symulacjami, więc może wybrać sprawdzoną propozycję na 2x ARN 150
teraz co wybrać?
-2x ARN 150
-2x ARN 188
-2x STX 17 :P
Lubię słuchać na umiarkowanej głośności, pokój mały(2x3m), będą to moje jedyne kolumny w tym pokoju oraz nie będę miał mocnego wzmaka... jego kupno rozważam...
bas ma być głęboki i duży, jak na przetworniki za taką cenę, chcę wyciągnąć z głośników jak najwięcej dzięki precyzyjnie dobranej obudowie... hmmm no i jak będzie z tą obudową :/
już mnie szczerze głowa boli bo jestem zmeczonychyba się położe i odpocznę :)
Skomentuj
-
Miom zdaniem bierz ARNy 188,
Grają o wiele ładniej i subtelniej niż STXy, tym bardziej że nie słuchasz na cały regulator ( w przeciwnym razie stxy :P )
Ja także zdecydowałem się na 2 x ARN-188-05-4 i ARV-104-04/4 w b-r.
W moim pokoju 4m x 4m zdecydowanie powinny wystarczyć.
Zestroiłem na 40hz i buda 40l, F3 na poziomie 45hz więc chyba będą dość nisko schodziły.
Impuls przy 40hz to 9,5ms - też chyba ok:)
ARV - 91dB
ARNy - 88dB
Teraz tylkop pytanie jaka zwrotka i czy stłumić wysokiego ( ile ?? )
...pozdro...
[ Dodano: 2005-05-13, 11:26 ]
Poniżej wykresy SPL głośników ... jaki podział ustalić ??
[ Dodano: 2005-05-13, 11:41 ]
tutaj
[ Dodano: 2005-05-13, 17:17 ]
A jeszcze jedno pytanko:
Dlaczego często spotyka się kolumny lekko pochylone w tył??
Czy to coś daje??
A może zrobić właśnie taką kolumnę, nawet ładnie wygląda...
Ile stopni powinna być pochylona do tyłu ??
aha... tylko przednia ścianka, czy przednia i tylna powinny byc pochylone???
..................................................
I co z tą zwrotnicą ???
pozdro
Skomentuj
-
http://audiomania.info/infopage.php?id=3 - może zrobie takie coś :) nie mogę wyjść z podziwu ... ahhh te perfekcyjnie wykonane łączenia by EZO... :)
wiem że są trójdrożne ale może zmienie plany :P poczekamy, zobaczymy
napiszcie coś czy lepiej wykonać takie podobne do kolumn EZO, czy skonstruować coś własnego...
Skomentuj
-
DJ SMS Ty sie nie podlizuj :)
Jesli bedziesz wzorowal sie na moim projekcie i go wykonasz to przeciez to beda Twoje kolumny.
Uwazam ze kolumny sa za duze jak na Twoj pokoj i napewno starcza Ci arn 150 wspierane przez sub'a. Niedlugo bede testowal 226 07 na 80rms zobacyzmy co pokaze on w subie bo w kolumnach to calkiem calkiem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Dj SMSja sie nie podlizuje :P ale to jest wykonane 1000000 razy lepiej niż ze sklepu :)
a jakby wsadzić 2x ARN 188/05 w 50L b-r strojenie 37Hz??
Tylko ciekawe jakby wyglądała wytrzymałość mocowa??
Czy wie ktoś kurka wodna jak zwrotka do ARN + ARV ??
Kolumny pochylone do tyłu ??
...pozdro...
Skomentuj
-
hm.... ja mam kolumny na 2x ARN 150 + ARV, mam pokoj ponad 20m kw. i + do tego sub na GDN 20/80/2 i jest glosno i duzo basu, az za...., w tej chwili robie nowa obudowe do suba, troche mniejsza i lepiej wykonczona :), wiec bedize jeszcze lepiej... Uwazam ze ARN150 wystarczaja do nieduzego pokoju :)
[ Dodano: 2005-05-14, 21:06 ]
chociaz nie slyszalem jak graja ARN 188 wiec.... ;/ zapewne jest wiecej basu :) - co kto lubi, ja teraz bym zainwestowal w lepsze gwizdki niz w bass... :)
Skomentuj
-
Chyba już się zdecydowałem ... lecz tym razem ostatecznie
Mój projekt to kolumny Yoshi'ego!!
A powody, które mnie do tego skłoniły:
- mały pokój 16m^2
- pełen opis konstrukcji i dokładny schemat zwrotnicy
- sądząc po opisie kolega b.dużo czasu spędził nad tym aby kolumny grały perfekcyjnie; i wydaje mi się że te kol. właśnie tak graja
Będą pochylone o te 7 stopni; buda będzie 16l; strojenie takie same; zwrotki takie same
Jedyny wyróżnik - planuje zrobić 100 centymetrowe :)
- Nie wiem jedynie jak będą radziły sobie z niskim zejściem:/
...pozdro...
Skomentuj
Skomentuj