Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki dla Dj'a?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

podnies strojenie

Skomentuj

podniosłem strojenie iiiiiiiiiiiii... [...] nic nie dało :P ale dlaczego?

Skomentuj

wykres wytrzymalosci mocowej jest zwalony w tych win isd... chodzi mi akurat o odpowiedz impulsowa

[ Dodano: 2005-05-11, 20:12 ]
        zreszta ja bym je wsadzil w closed ze 30 litrow

Skomentuj

Rozne wzmocnienia mozna stosowac np takie:

Skomentuj

kiedys slyszalem opinie ze arn188 to to samo co xw165
            co o tym myslicie? i teraz kolejna sprawa ktora wersja arna188 jest najlepsza?

Skomentuj

no to zrobiłem kolejne symulacje i porównanie ARN'a w 30L closed i w 35L b-r 44Hz
              Załączone pliki

Skomentuj

A co sądzicie o głośnikach ALPHARD ??

I jakie są dobre do takich podłogówek??

Skomentuj

wez chlopie nie zasmiecaj tematu. poczytaj troche! pelno tu jest o alfredach i o tym ze to gowno tez...

Skomentuj

A czym różni się ARN-188-03-4 od ARN-188-05-4 ??

A może też zbuduje podłogówki na tych głośnikach...
                    Bo do mojego pokoju 16m2 chyba 2x226 będą zbyt duże :P

Włąśnie powtarzam pytanie DJ SMS:
                    Jaka zwrotka, tłumik ??

...pozdro...

Skomentuj

sms... symulacja symulacja ja powiem tyle ze slyszalem tego arn`a w 15l zamknietej i gral normalnie nie mulil nie buczal i dawal precyzyjny szybki basik... za to w br gral moim zdaniem tragicznie tamta obudowa miala z 17-18 litrow... jak chcesz kiruj sie symulacjami moze jeszcze ktos sie wypowie...mozesz powekszyc o jakies 5 litrow... najlepiej jak sam sie na cos zdecydujesz bo twoja pierwsza propozycja byla do bani

Skomentuj

Zamieszczone przez Kudłaty
                        sms... symulacja symulacja ja powiem tyle ze slyszalem tego arn`a w 15l zamknietej i gral normalnie nie mulil nie buczal i dawal precyzyjny szybki basik... za to w br gral moim zdaniem tragicznie tamta obudowa miala z 17-18 litrow... jak chcesz kiruj sie symulacjami moze jeszcze ktos sie wypowie...mozesz powekszyc o jakies 5 litrow... najlepiej jak sam sie na cos zdecydujesz bo twoja pierwsza propozycja byla do bani
                        Więc może dajcie jakieś sprawdzone propozycje,

A możę w podłogówkę wstawić tylko dwa głośniki, lecz takie z górnej pułki
                        co by dobrze się sprawowały...

Ale jakie ??

Pozdro

Skomentuj

no to co proponujecie? nie mam doświadczenia z Teslami i to będą moje pierwsze podłogowe na Teslach i wogóle pierwsze podłogowe kolumienki :)

czekam na propozycje b-r vs. closed :>

często właśnie trzeba kierować się słuchem, a nie symulacjami, więc może wybrać sprawdzoną propozycję na 2x ARN 150

teraz co wybrać?
                          -2x ARN 150
                          -2x ARN 188
                          -2x STX 17 :P

Lubię słuchać na umiarkowanej głośności, pokój mały(2x3m), będą to moje jedyne kolumny w tym pokoju oraz nie będę miał mocnego wzmaka... jego kupno rozważam...
                          bas ma być głęboki i duży, jak na przetworniki za taką cenę, chcę wyciągnąć z głośników jak najwięcej dzięki precyzyjnie dobranej obudowie... hmmm no i jak będzie z tą obudową :/

już mnie szczerze głowa boli bo jestem zmeczony chyba się położe i odpocznę :)

Skomentuj

Miom zdaniem bierz ARNy 188,

Grają o wiele ładniej i subtelniej niż STXy, tym bardziej że nie słuchasz na cały regulator ( w przeciwnym razie stxy :P )

Ja także zdecydowałem się na 2 x ARN-188-05-4 i ARV-104-04/4 w b-r.
                            W moim pokoju 4m x 4m zdecydowanie powinny wystarczyć.

Zestroiłem na 40hz i buda 40l, F3 na poziomie 45hz więc chyba będą dość nisko schodziły.
                            Impuls przy 40hz to 9,5ms - też chyba ok:)

ARV - 91dB
                            ARNy - 88dB

Teraz tylkop pytanie jaka zwrotka i czy stłumić wysokiego ( ile ?? )

...pozdro...

[ Dodano: 2005-05-13, 11:26 ]
                            Poniżej wykresy SPL głośników ... jaki podział ustalić ??

[ Dodano: 2005-05-13, 11:41 ]
                            tutaj

[ Dodano: 2005-05-13, 17:17 ]
                            A jeszcze jedno pytanko:
                            Dlaczego często spotyka się kolumny lekko pochylone w tył??

Czy to coś daje??

A może zrobić właśnie taką kolumnę, nawet ładnie wygląda...

Ile stopni powinna być pochylona do tyłu ??

aha... tylko przednia ścianka, czy przednia i tylna powinny byc pochylone???

..................................................

I co z tą zwrotnicą ???

pozdro

Skomentuj

http://audiomania.info/infopage.php?id=3 - może zrobie takie coś :) nie mogę wyjść z podziwu ... ahhh te perfekcyjnie wykonane łączenia by EZO... :)
                              wiem że są trójdrożne ale może zmienie plany :P poczekamy, zobaczymy
                              napiszcie coś czy lepiej wykonać takie podobne do kolumn EZO, czy skonstruować coś własnego...

Skomentuj

DJ SMS Ty sie nie podlizuj :)
                                Jesli bedziesz wzorowal sie na moim projekcie i go wykonasz to przeciez to beda Twoje kolumny.
                                Uwazam ze kolumny sa za duze jak na Twoj pokoj i napewno starcza Ci arn 150 wspierane przez sub'a. Niedlugo bede testowal 226 07 na 80rms zobacyzmy co pokaze on w subie bo w kolumnach to calkiem calkiem.

Skomentuj

ja sie nie podlizuje :P ale to jest wykonane 1000000 razy lepiej niż ze sklepu :)

a jakby wsadzić 2x ARN 188/05 w 50L b-r strojenie 37Hz??

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj SMS
                                    ja sie nie podlizuje :P ale to jest wykonane 1000000 razy lepiej niż ze sklepu :)

a jakby wsadzić 2x ARN 188/05 w 50L b-r strojenie 37Hz??
                                    Robiłem symulację ... ładne zejście :)

Tylko ciekawe jakby wyglądała wytrzymałość mocowa??

Czy wie ktoś kurka wodna jak zwrotka do ARN + ARV ??

Kolumny pochylone do tyłu ??

...pozdro...

Skomentuj

hm.... ja mam kolumny na 2x ARN 150 + ARV, mam pokoj ponad 20m kw. i + do tego sub na GDN 20/80/2 i jest glosno i duzo basu, az za...., w tej chwili robie nowa obudowe do suba, troche mniejsza i lepiej wykonczona :), wiec bedize jeszcze lepiej... Uwazam ze ARN150 wystarczaja do nieduzego pokoju :)

[ Dodano: 2005-05-14, 21:06 ]
                                      chociaz nie slyszalem jak graja ARN 188 wiec.... ;/ zapewne jest wiecej basu :) - co kto lubi, ja teraz bym zainwestowal w lepsze gwizdki niz w bass... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
                                        hm.(...) bym zainwestowal w lepsze gwizdki
                                        Boj sie Boga, 200 wpisow, a Ty piszesz gwizdki

Skomentuj

Chyba już się zdecydowałem ... lecz tym razem ostatecznie

Mój projekt to kolumny Yoshi'ego!!

A powody, które mnie do tego skłoniły:

- mały pokój 16m^2
                                          - pełen opis konstrukcji i dokładny schemat zwrotnicy
                                          - sądząc po opisie kolega b.dużo czasu spędził nad tym aby kolumny grały perfekcyjnie; i wydaje mi się że te kol. właśnie tak graja

Będą pochylone o te 7 stopni; buda będzie 16l; strojenie takie same; zwrotki takie same
                                          Jedyny wyróżnik - planuje zrobić 100 centymetrowe :)

- Nie wiem jedynie jak będą radziły sobie z niskim zejściem:/

...pozdro...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X