to źłe trafiłeś.... stx'y są głośniejsze od tonsili.... przynajmniej od 11/100
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tania dwódrożna konstrukcja.
Collapse
X
-
w zasadzie w tych rejonach cenowych mozesz kupic tesle i stx,dla odmiany proponuje
stx,w zasadzie głosniki do 17cm powinny siedziec w closed,choć miałem kiedyś gdn 17/80/8 SS x 2 w br i nie było źle,naprawde.Ja niestety niemam negatywnej opini o stx'ie.Fakt,kopółki do dupy,ale reszta głośników,pomijając serie PP jest wporzo (większych niż 22cm nie słyszalem,wiec niemam opini).Opinie Lukasza ,że np. 23/120/4 SC gra jako tako są nie na miejscu.Tak czy siak są to głośniki o dobrym stosunku cena/jakośc i tego nikt nie zaprzeczy.Na wysokie tony proponuje gdwk 10/80/19,wbrew opiniom głośnik można łatwo dostać,propobuje także monacora dt-99.Oba głosniki to koszt koło 50zl/sztuka.Ktoś tu wspomniał o 2 drogach na 23 cm z stx i kopułką.W zasadzie takie rozwiązanie niema prawa bytu,ale zestawienie stx 23cm z serii SC oraz kopułka dt-300 z monacora z niskim podziałem wydaje sie być ciekawym rozwiązaniem.Ale lepiej zapomnij o tym zestawieniu :)...Dla odmiany proponuje te 2 kopułki co polecałem oraz jakiegoś Stx'a.
Skomentuj
-
2 x sw607 alfreda = 2x30 zł + ARV104 = 39zł ... wychodzi razem jakieś 200 złoty bo to wszystko razy 2 bo dwie kolumny, dwa alfredy wsadzone w closed 24 litry no i do tego arv , pod wzmakiem 60 W zrobi ładną rzeźnie zarówno z basem i wysokimi, odziwo te głosniki miło swej ceny grają naprawde ładnie, mam je po je4dnym na kolumne pod wzmakiem 30W rms i potrafią zatrzaśc szybą w drzwiachgodne polecenia
łądnie wykonane a grają tak ,,, że satysfakcja gwarantowana ... i jeszcze jedno, na poczatku obedzie się bez zwrotki na niskie (ja jej niemam narazie i gra dobrze) wiec jeszcze łatwiejsza sprawa
Skomentuj
-
No fajnie było se tak pogadac tylko jakos nie wiem po co. Autor dalej nie wie co ma kupic. Jak ma byc głośno to dozbierac kaski i kupic 2*17stxa plus kopółka jakas względniejsza. Dozbieraj troche tych dziengów bo na kocnu i tak dojdziesz do wniosków że mogłes poczekac troche i zrobic od razu porządnie. Zadaj sobie jeszcze pytanie jak często słuchasz głośno jesli czasem to lepiej zrobić coś na lepszych głośnikach by można było delektowac sie muzyką przy cichym słuchaniu a nie tylko krecic gałą w poszukiwaniu mocniejszego basa. Od basa to w razie checi i funduszy sobłofer zrób. Taka jest moja opinia w tej sprawie.
Skomentuj
-
gipsy nierobiłem pomiarów bo niemam na czym, ale ogólnie jestem zachwycony tym głosniczkiem patrząc ze kosztuje tylko 30 PLN , brzmienie hm jakby to okreslić, nieda sie, powiem tylko ze radzi sobie dosyc ze średnimi, nienarzekam na ich brak i odwrotnie co do niskich tonów to mimo małej efektywności alfredów i obudowy closed przy podkręceniu wzmaka (u mnie jest to 30W na jeden głośnik) zagra ładnym basikiem, w przyszłosci bedzie 2x80 na lmach na moje kolumny , bo te 30 W to dla niego nic wierzac że ma 80W nominalnej, nie buczy gra czysto, różnorodnym basem, miekko i jak na 16 cm za 30 złoty nisko
(jeden siedzi u mnie w obudowie 18 litrów) co jest rpawdopodobnie przyczyną obudowy closed w której mamy spadek tylko 6 db na oktawe ponizej f3 (teoretycznie) , ale to czy wpadnie komusw gusta to osobista sprawa, mi przypadł i niezałuej ze go kupiłem, zamierzałem dokupic jeszcze jednego zewby miec po dwa na kolumne ale w obudowie 18 litrów dwa takie głosni czki to przesada, ogólnie zasilam pokój 8 metrów kwadratowych i choć mam suba na cw 1002c to czesto słucham bez niego bo tyle radosci sprawiają mi te tanie alfredy
)
Skomentuj
-
Zarówno ja jak i mój kolega przymierzamy się do zrobienia jakichś kolumienek. Pokazałem qumplowi na forum monitorki GRZESIA - stwierdził że mu wystarczą. A ja nadal się zastanawiam. Z tym że mam troszkę więcej smalcu niż mój kolega mowa tu o kwocie : przygotujcie się na silne wrażenia ..................... otóż ..................... panie i panowie 250 złTak mam całe 250 zł chyba że kupię wzmaka drożej niż planję wydać na niego (120 zł ). Zastanawiam się nad STX23+coś średniego+arv104.
Skomentuj
-
Witam,
Overclocker, mając ograniczenie 250pln na przetworniki i inne przytoczone powyżej, ja wybrałbym 2XARN-150-05-8 (połączone równolegle oczywiście) + ARV-104-04-4. Obudowa b-r o fb minimum 50-51Hz. Zwrotnica o fp minimum 5kHz (słaba moc ARV, może nawet fp około 6kHz). Zwrotnica 6/6dB/okt może nawet wystarczająca (i tania).
Cóż, bez pomiarów, ani rusz, lecz może w sieci Ktoś zrobił już taką lub podobną aplikację. Rozwiązanie 3way jest co najmniej bardziej skomplikowane i odradzałbym (nie na początek może).
Cóż, masz większy wybór. Dobrej decyzji i udanej aplikacji. Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Piotr01Witam,
Obudowa b-r o fb minimum 50-51Hz. Zwrotnica o fp minimum 5kHz (słaba moc ARV, może nawet fp około 6kHz). Zwrotnica 6/6dB/okt może nawet wystarczająca (i tania).
Po co tak wysokie strojenie optymalne jest 45Hz
Za wysoki podział , max to 3,5kHz
6db/okt to za mało minimum to 12 dla tych głośników.
Raz piszesz ,że arv jest słabe i trzeba mu wysoki podział i dajesz jednocześnie filtr 6dB ,gdzie tu sens. Zrobienie filtru wyzszego rzedu podniesie koszt o 5 zł na cewke dla kopułki.
Filtry 6dB nie są takie wcale proste i fajne jeak sie wydaje. Zwykle nieumiejętnie zastosowane w ogóle nie filtrują.
Skomentuj
-
Cześć, Witam,
Zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz.
Ogólnie, w mojej sugestii chodziło mi o zmaksymalizowanie szerokości, przy zminimalizowaniu nierównomierności, pasma przenoszonych częstotliwości. Stąd fb50-51Hz. (Uzyskałem wzrost niskich-średnich kosztem niskich-niskich). Oczywiście nie ma problemu, można zacząć stroić i od 40Hz, skracać b-r, stroić na słuch, mierzyć itd.
Z góry założyłem filtry 6/6 (najprostrze dla potencjalnego konstruktora). Nie rozmyślałem, jaka może być skuteczność filtrowania przez poszczególne elementy.
W przypadku niewystarczającej oczywiście konieczne użycie 12dB/okt.
Odnośnie "słabości" tweeter`a, nie odciążałem go stromością filtra (6/6 i już). Uznałem, że ARN dobrze poradzi sobie z f5-6kHz i zasugerowałem fp5kHz min.. To powinno być wystarczająco bezpieczne dla zespolu głośnikowego współpracującego ze wzmacniaczem o mocy 60W (bez wzmacniania sopranów przez Klienta). Wskazane ewentualnie zabezpieczenie tweeter`a multifuse`m.
Gdyby Ktokolwiek z Was miał jeszcze pytania, postaram się odpowiedzieć, wyjaśnić (w granicach możliwości czasu). Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj
-
ja mam dosyc tanie kolumny dwudrozne :) http://www.greg1985.webpark.pl/kol1.jpg dzisiaj wlasnie skaczylem to wszystko robic.moze nie kosztowaly 250zł, ale drogie nie byly :) (w porownaniu z innymi :) ), jak znajde wiecej czasu to umieszcze to wszystko co narazie zrobilem w konstrukcjach :), jak mi pozwolo oczywisice
Skomentuj
Skomentuj