Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX gdn 14-50-4 SS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX gdn 14-50-4 SS

Jestem posiadaczem glosnika STX gdn 14-50-4 SS. Chcialbym sie dowiedziec jaka byla by dla niego najlepsza obudowa. W WinIsd wychodzi mi okolo 25l i strojenie BR na 37Hz. Czy 25 L to czasem nie za duzo jak na tego malca??

zoabcz w dziala konstrukcji, sa tam MONITORY GRZESIA, na tych przetwornikach

Skomentuj

A mozna by zrobic na nich malego suba?? Chociaz 16L strojone na 40Hz?? Prosze o pomoc.. Byl by to moj pierwszy subwoofer.

Skomentuj

Troszkę mała średnica jak na subwoffer. Zauważ jaki ten głośniczek ma impuls przy tych 24l. Poprostu łoł, jak dla mnie to odpada:-) Grzesiu dał 12l na kolumienkę z tym głośniczkiem i myśle, że to optymalna objętość. Pozdro

Skomentuj

swoja droga to bardzo ciekawy glosnik i do tego malo kosztuje...

Skomentuj

Też tak uważam i napewno będe robił na nim w niedalekiej przyszłości kolumienki:-)

Skomentuj

W 12l 70Hz na suba to chyba troche za wysoko.. a z tym impulsem to rzeczywiscie odpada.. przy 18l i 40Hz impuls kolo 28ms... (a tak wlasciwie jaki impuls powinien byc dobry na suba?)

Skomentuj

hmm..ten głosnik do suba? niebardzo,ma bardzo niską efektywność,rzędu 83 lub 84 dB.Na dodatek małe wychylenie liniowe,przez co łatwo go przesterowywać.Zupełnie,ze względu na parametry,nie nadaje sie na suba.a kolumnienki można z nich zrobić dość przyzwoite.Ponieważ miałem nieco do czynienia z STX,więc mogę Wam polecić,abyście koniecznie stosowali gąbke czopową (ale taka jak w Akkusie),ponieważ jest to JEDYNY,materiał który "odmula średnie tony".Narazie z takim zjawiskiem spotkałem sie tylko w STX,tzn spotkałem sie wcześniej ale nie na "taką skale".Więc na tylnią ścianke polecam gąbke czopową,średnie tony zrobią sie klarowniejsze.Igod pisał że to nic nie pomaga (gąbka czopowa),a sami posłuchajcie! Co do suba,bardzo dobre i po świetnych cenach są głosniki z serii 23 i 22 SC z STX,są po 45zl,a parametry dość dobre i brzmienie przyzwoite :) Polecam

Skomentuj

kiedys ktos zrobił na nim suba małego do kompa i wyszesł świetnie, niepamiętam kto

daj 12 litrów strojone na 50 hz u mnie impuls wychodzi jakies 17 ms wiec to dobry wynik na małego suba który rozwali ssuby komputerowe sie nadaje
                  głowny probem to rurka br chociaż chyba 15 cm rurke o srednicy 5 cm idzie zrobić

Skomentuj

Według mnie już lepiej kupić jakąś 20cm. To minimum na suba :-/

Skomentuj

Dla czego nie?Proponuje zrobić jakieś 10 do 12lmax. closed,porządnie go zasilić i na pewno powali nie jedną małą komercje.Do kompa czy malutkiego pokoju spoko starczy na początek.A i wytłumienie trzeba dobrać,z tym może różnie być,trzeba sie pobawić troszke.B-R nie radze,chyba że z konkretną korekcją ale o to lepiej japońców zapytać,oni to potrafią.
                      PZDR

Skomentuj

Zamieszczone przez dziejok
                        swoja droga to bardzo ciekawy glosnik i do tego malo kosztuje...
                        ciekawy czy nieciekawy... mierzył go ktoś??

Skomentuj

rurka 3cm wytarczy po co 5cm, mam konstrukcje na 14-SW i 3cm w zupelnosci wystarczy ,dając 3cm zaoszczedzisz sporo na dlugosci :))

Skomentuj

Z rurka 5cm sr. i dlugosci 15cm nie bede mial wiekszych problemow. Najwyzej cos sie wykombinuje:)

Skomentuj

ej,no Wy żartujecie,chyba z tego suba niechcecie robić?! ten głosnik sie do tego poprostu nie nadaje,tak samo jak do br.

Skomentuj

każdy niskotonowiec sienadaje czy ma 14 czy 40 cm średnicy, a od wielkości i od samego głosnika uzyskasz to co da sie z niego wycisnać wejdź do sklepu komputerowego i otwórz creativy którymi wszyscy sie tak podniecają i co 10-14 cm głśnik w obudowie 6-8 litrów i to band pas czesto , membrana 8-10 cm a wytrzymałośc mocowa ogromna bo az parenaście w czy jakos tam ... według mnie taki głosniczek jest bardzo dobrym konkurentem dla subów se sklepu i zagra napewno lepiej ....

mateusz , tak, rurka 3 cm starczy ale napisałem 5 bo akurat tyle miałem w programie a że długośc nie porazajaca wiec napisałem wiadomo im mniejsza średnica tym krótsza rurka wiec gorzej niż 15 cm nie może byc bo komu wieksza srednica niżte 5 cm do takiego maleństwa ... ale jak to sie mówi starczy i 3 cm

ps. sam kiedyś planuje suba na głosniku moze 14-18 cm ale jakimś lepszym lepszej firmy, coś co ebdzie miało w miare jakośc w swoim paśmie którym ma grac a nie tylko zeby jak najniżej oczywiście nie do kolumn podłogowych ale do jakiegoś chocby zestawu do kompa żeby postawić go pod biurko ... miło jest patrzec gdy mały głosniczek daje ci jak na jego mozliwości niski bas bo co to za sztuka zrobic suba na głosniku 30 cm i cieszyc sie ze schodzi ponizej 40 hz ... kazda 30stka w skrzynce po jabłkach to praktycznie potrafi ... oczywiście na 14 cm nie wyciagniesz takiego zejscia ale nie wszyscy chcą super zejscie ale ładny przyjemny osobno od satelit regulowany basik pozatym taki głośniczek lepiej wykorzystasz w małym pokoju niż duży którego bas bedzie słychać u sąsiadów głośniej niż u ciebie w pokoju

Skomentuj

Budzik święte słowa!W pełni sie zgadzam.!14 też potrafi "porozrabiać" basikiem.
                                  PZDR

Skomentuj

To prawda, że nawet 14cm potrafi pobasować, ale popatrzcie na skuteczność takiego głośnika w paśmie około 40-50Hz. Rzecz jasna mówimy o low end. Może na początek mu wystarczy.

Skomentuj

kiedyś sie podniecałem gdy miałem pasmo 60-80 ... może to śmieszne ale niemożna oczekiwac od 14 ze bedzie to przesówac ściany, napewno jak na 14cm za taką kase zagra jak na 14 za 28 złoty inapewno lepiej niż taki głośnik w jakiejś firmowej obudowie z firmowym dennym wzmacniaczem, ktoś kto buduje suba na 14stce powinien sie liczyc ze niebedzie przesówania mebli ale basik miły dla ucha a nie dla brzucha choć kto to wie, u mnie 16cm alfred ci w brzuchu zakręci ... ale to alfred technologia od jaskiniowców wiec kto to wie co one potrafiai czego nie potrafią :P

Skomentuj

Ja nie potrzebuje ogromu basu.. jak na poczatek w zupelnosci wystarczy. Mam pokoj 12m^ wiec nie jest za duzy... i nie potrzebuje ogromnej efektywnosci.

A tak po za tym jaki do tego bylby wystarczajacy wzmacniacz??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X