ale jesli połączysz rownolegle te 2 stx'y to bedzie 3R !! Nie wiem jak ty chcesz z 2 x 6R zrobic 16R
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podłogówki do małego pokoju...podłogówki z dużym basem;)
Collapse
X
-
w takim razie mój egzemplarz tej 18 jest jakiś wyjątkowy :)
wg Twoich obliczeń Borys wynika że na jednego STXa wystarcza br o średnicy 53mm...
U mnie nie wystarczał 60mm dla jednego - może mój jest z jakieś próbnej serii czy jak ?:)
Ew może był dobrze wygrzany - holtonem SW pewnie go wygrzewał
W każdym razie br zawsze można dać większej średnicy i przedłużyć...
Choć przy takiej budzie i strojeniu i tak br nawet o dość sporej średnicy nie wyjdzie długi...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pvlale jesli połączysz rownolegle te 2 stx'y to bedzie 3R !! Nie wiem jak ty chcesz z 2 x 6R zrobic 16R
do wzmaka mogę podłączyć głośniki o ZAKRESIE 4-16R !!!
Już się pogubiłem...każdy pisze co innego:/
Jakie wsadzić BR ???????
8cm, 10cm czy jeszcze większe ??
[ Dodano: 2006-01-11, 17:48 ]
2 x 6R ale szeregowo !!!!!!!!!!!!
Skomentuj
-
co do br - w obudowie 35l @ 45hz wychodzą rurki:
-8cm średnicy x 15cm długości
-10cm średnicy x 26cm długości
Tą o mniejszej średnicy możesz dać na przedzie lub tyle, ale 10cm raczej od spodu...
To więc też kwestia tego jak chcesz aby wyglądały gotowe kolumny, oraz w jakim pomieszczeniu mają grać.
A co do wzmaka to myślę że powinien wytrzymać te 3R, a już napewno jak będziesz ostrożnie gałką głośności operował. Kolumna będzie miała spory SPL więc nie powinno być problemu wg mnie...
Chyba zapomniałeś o tym ile wzmacniacz będzie miał mocy przy tych 12R...
Skomentuj
-
Wybiorę b-r 8cm, poniewaz umieszcze go w przedniej ścianie.
Będzie lepsza efektywność i bas.
Mam tylko nadzieję, że nie będzie furkotało:]
Aha....jeszcze małe pytanie
Arv'ka ma być 4ohmowa??
I mam prośbę, czy mógłby mi kotś przerobić schemat zwrotnicy
tu jest http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=4530 ale dla 1-ego STX'a i ARV'ki 8homowej.
przypominam, że obędzie się bez tlumików.
pozdrawiam
[ Dodano: 2006-01-12, 22:32 ]
Jeżeli nikt nie chce się podjąc zaprojektowania tej zwrotnicy, lub nie ma pojęcia jak to zrobić...to może zrobić kolumny na 1stx'ie i 1arv'ce.
Zwrotnice gotowe, wsadziłbym w jakieś 20l strojenie teaż na 45hz...
Tylko czy starczyłyby do mojego pokojy 14m^2, czy nie byłoby za mało basu?
pozdrawiam
Skomentuj
-
Misiek19, z SW pogadaj w sprawie zwrotnic :)
a co do ilości basu - hmmm, dużo lepiej poradziłyby sobie dwie 18 ....
pozatym trudno powiedzieć czy basu będzie za mało czy w sam raz...
zależy to od baaardzo wielu czynników - gustu, pomieszczenia, muzy jakiej słuchasz itp...
ale jakoś tragicznie nie będzie :)
do słuchania muzy powinno być ok.
Skomentuj
-
Sound Wawe nie jest w stanie mi pomóc, nie miał do tej pory styczności z ARV'ką 4ohmową :(
Więc mam pytanko,
czy pozostać przy wersji z 1 stx'em, arv'ką i gotową zwrotnicą?
czy może zbudowac kolumny na arv'ce i np. 2 x XW-165-1394 o zwrotkę też nie będzie problemu... wsadzić to w budę 45l strojenie 40hz i symulacja wypada całkiem nieźle:)
czekam na odpowiedzi...
Skomentuj
-
STX 18 ma zupełnie inny charakter basu niż TVM...
zależy co Ci się podoba.
Powiedz z jakiego miasta jesteś bo może ew ktoś móglby Ci pomóc zaprojektować zwrotkę w SW, ew sam mógłbyś sobie kupić/zrobić aparature pomiarową.
To wcale nie jest takie drogie, a czasami bardzo przydatne no i przyszłościowe.
Skomentuj
-
nie mailem do czynieneia jeszcze z tym stx'em ale chyba bede musial potestowac go;p
moge napisac ci o teslach Xw bo mam akurat na nich podlogowki.
w pokoju 12mKW i przy napedzie ok 35w jest naprawde glosno. spokojnie w muzyce graja bez suba. basik maja konkretny, dynamiczny, dobrze kontrolowany. dosyc twardy, nie rzucaja miechem (raczej stx bedzie mial takie brzmienei z tego co czytalem o nim) bas jest tam gdzie ma byc. jak graja w duzym pokoju ich brzmienie zmienia sie (a raczej akustyka pokoju) tam basik potrafi zejsc jeszcze nizej i naprawde jest go wiecej. ladnie wypelnia cale pomieszczenie. srednica tez jest poprawna. ogolnie polecam. ale tak jak mowie nie moge wypowiedziec sie o stxie i ich porownac. ale jestem pewnien ze to supelnie inny charakter gry.
Skomentuj
-
Jeśli chodzi o TESLE kontaktowałem się z SOUND WAWEM i doradził mi, żę jeżeli chodi o TVM to tylko ARN'y-150 XW strasznie zamula...
Chyba zostanę przy jednym STX'ie i ARV'ce
strojenie 45hz buda 20l i powinno być ok.
pozdro
[ Dodano: 2006-01-15, 13:08 ]
hmmmm...
Ale jaka arv'ka została zastosowana do zrobienia tej zwrotki, którą zaprojektował Sound Wave??
Ta 90-cio czy 91dB ??
pozdro
[ Dodano: 2006-01-17, 14:02 ]
Mam jeszcze małe pytanko:
Gdzie najlepiej umieścić b-r??
- na przedniej ściance
- na tylnej
- na ściance od spodu
pozdro
[ Dodano: 2006-01-19, 21:46 ]
mam jeszcze takie pytanko ile objętości zabiera obudowie zwrotnica, br 50/10, i dwa głośniki. Czy ok. 1l ??
pozdro
Skomentuj
Skomentuj