Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki do małego pokoju...podłogówki z dużym basem;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ale jesli połączysz rownolegle te 2 stx'y to bedzie 3R !! Nie wiem jak ty chcesz z 2 x 6R zrobic 16R

Skomentuj

w takim razie mój egzemplarz tej 18 jest jakiś wyjątkowy :)
      wg Twoich obliczeń Borys wynika że na jednego STXa wystarcza br o średnicy 53mm...
      U mnie nie wystarczał 60mm dla jednego - może mój jest z jakieś próbnej serii czy jak ?:)
      Ew może był dobrze wygrzany - holtonem SW pewnie go wygrzewał
      W każdym razie br zawsze można dać większej średnicy i przedłużyć...
      Choć przy takiej budzie i strojeniu i tak br nawet o dość sporej średnicy nie wyjdzie długi...

Skomentuj

Zamieszczone przez pvl
        ale jesli połączysz rownolegle te 2 stx'y to bedzie 3R !! Nie wiem jak ty chcesz z 2 x 6R zrobic 16R
        Nie 16R tylko 12R,
        do wzmaka mogę podłączyć głośniki o ZAKRESIE 4-16R !!!

Już się pogubiłem...każdy pisze co innego:/

Jakie wsadzić BR ???????

8cm, 10cm czy jeszcze większe ??

[ Dodano: 2006-01-11, 17:48 ]
        2 x 6R ale szeregowo !!!!!!!!!!!!

Skomentuj

co do br - w obudowie 35l @ 45hz wychodzą rurki:
          -8cm średnicy x 15cm długości
          -10cm średnicy x 26cm długości
          Tą o mniejszej średnicy możesz dać na przedzie lub tyle, ale 10cm raczej od spodu...
          To więc też kwestia tego jak chcesz aby wyglądały gotowe kolumny, oraz w jakim pomieszczeniu mają grać.
          A co do wzmaka to myślę że powinien wytrzymać te 3R, a już napewno jak będziesz ostrożnie gałką głośności operował. Kolumna będzie miała spory SPL więc nie powinno być problemu wg mnie...
          Chyba zapomniałeś o tym ile wzmacniacz będzie miał mocy przy tych 12R...

Skomentuj

Wybiorę b-r 8cm, poniewaz umieszcze go w przedniej ścianie.
            Będzie lepsza efektywność i bas.
            Mam tylko nadzieję, że nie będzie furkotało:]

Aha....jeszcze małe pytanie

Arv'ka ma być 4ohmowa??

I mam prośbę, czy mógłby mi kotś przerobić schemat zwrotnicy
            tu jest http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=4530 ale dla 1-ego STX'a i ARV'ki 8homowej.

przypominam, że obędzie się bez tlumików.

pozdrawiam

[ Dodano: 2006-01-12, 22:32 ]
            Jeżeli nikt nie chce się podjąc zaprojektowania tej zwrotnicy, lub nie ma pojęcia jak to zrobić...to może zrobić kolumny na 1stx'ie i 1arv'ce.
            Zwrotnice gotowe, wsadziłbym w jakieś 20l strojenie teaż na 45hz...

Tylko czy starczyłyby do mojego pokojy 14m^2, czy nie byłoby za mało basu?

pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Misiek19
              Tylko czy starczyłyby do mojego pokojy 14m^2, czy nie byłoby za mało basu?
              To jest moje ulubione pytanie. Odp: to zależy jakiego basu oczekujesz, jakiej muzyki słuchasz i jak!
              Np. takiemu umberto'wi to by na pewno nie starczyło :)

Skomentuj

umberto nie ma umiaru z tym sie zgodze co chwila cos nowego klepie w garazu

Skomentuj

Misiek19, z SW pogadaj w sprawie zwrotnic :)
                  a co do ilości basu - hmmm, dużo lepiej poradziłyby sobie dwie 18 ....
                  pozatym trudno powiedzieć czy basu będzie za mało czy w sam raz...
                  zależy to od baaardzo wielu czynników - gustu, pomieszczenia, muzy jakiej słuchasz itp...
                  ale jakoś tragicznie nie będzie :)
                  do słuchania muzy powinno być ok.

Skomentuj

Sound Wawe nie jest w stanie mi pomóc, nie miał do tej pory styczności z ARV'ką 4ohmową :(

Więc mam pytanko,
                    czy pozostać przy wersji z 1 stx'em, arv'ką i gotową zwrotnicą?

czy może zbudowac kolumny na arv'ce i np. 2 x XW-165-1394 o zwrotkę też nie będzie problemu... wsadzić to w budę 45l strojenie 40hz i symulacja wypada całkiem nieźle:)

czekam na odpowiedzi...

Skomentuj

2 x XW-165-1394
                      jak za ta kase to jest fajna sprawa do malego pokoju, wlasnie niedawno sam zrobilem, tylko ze vifa tc20. a z reszta juz sprzedac chce, ale naprawde spisuja sie elegancko!

Skomentuj

STX 18 ma zupełnie inny charakter basu niż TVM...
                        zależy co Ci się podoba.
                        Powiedz z jakiego miasta jesteś bo może ew ktoś móglby Ci pomóc zaprojektować zwrotkę w SW, ew sam mógłbyś sobie kupić/zrobić aparature pomiarową.
                        To wcale nie jest takie drogie, a czasami bardzo przydatne no i przyszłościowe.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o bas,

Lubię czysty, niski i miękki z dość dobrą dynamiką.
                          Mieszkam 10 minut jazdy od Włocławka, w Kowalu.

Czy 1 stx 18-120 będzie grał lepiej od dwóch TESLI no XW ??
                          może zaprzestać na jednym stx'ie??

pozdro

Skomentuj

nie mailem do czynieneia jeszcze z tym stx'em ale chyba bede musial potestowac go;p
                            moge napisac ci o teslach Xw bo mam akurat na nich podlogowki.
                            w pokoju 12mKW i przy napedzie ok 35w jest naprawde glosno. spokojnie w muzyce graja bez suba. basik maja konkretny, dynamiczny, dobrze kontrolowany. dosyc twardy, nie rzucaja miechem (raczej stx bedzie mial takie brzmienei z tego co czytalem o nim) bas jest tam gdzie ma byc. jak graja w duzym pokoju ich brzmienie zmienia sie (a raczej akustyka pokoju) tam basik potrafi zejsc jeszcze nizej i naprawde jest go wiecej. ladnie wypelnia cale pomieszczenie. srednica tez jest poprawna. ogolnie polecam. ale tak jak mowie nie moge wypowiedziec sie o stxie i ich porownac. ale jestem pewnien ze to supelnie inny charakter gry.

Skomentuj

mIKI, słuchałem stxa i xw i powiem że jak dla mnie to stx jest lepszy...
                              może po prostu trafia w mój gust ,ale właśnie takie jest moje subiektywne odczucie...
                              może ktoś z wrocławia mógłby Ci pomóc w pomiarach ?

Skomentuj

Chyb ajendak zdecyduje się na jednego 18-120-6-SW i ARV'kę 8ohmową,

lub inną koncepcją jest 2x ARN 150 i arvka

co będzie lepszym wyborem?

napewno na plus dla STX'a idzie spl 89dB, 2 tesle mają 87dB

pozdro

Skomentuj

jak masz brac tesle to beirz XW. jak stx'a to 18/120

Skomentuj

Jeśli chodzi o TESLE kontaktowałem się z SOUND WAWEM i doradził mi, żę jeżeli chodi o TVM to tylko ARN'y-150 XW strasznie zamula...

Chyba zostanę przy jednym STX'ie i ARV'ce

strojenie 45hz buda 20l i powinno być ok.
                                    pozdro

[ Dodano: 2006-01-15, 13:08 ]
                                    hmmmm...

Ale jaka arv'ka została zastosowana do zrobienia tej zwrotki, którą zaprojektował Sound Wave??

Ta 90-cio czy 91dB ??

pozdro

[ Dodano: 2006-01-17, 14:02 ]
                                    Mam jeszcze małe pytanko:

Gdzie najlepiej umieścić b-r??
                                    - na przedniej ściance
                                    - na tylnej
                                    - na ściance od spodu

pozdro

[ Dodano: 2006-01-19, 21:46 ]
                                    mam jeszcze takie pytanko ile objętości zabiera obudowie zwrotnica, br 50/10, i dwa głośniki. Czy ok. 1l ??

pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                    X