Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy - pomóżcie mi stworzyć sprzęt do wieży ...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomocy - pomóżcie mi stworzyć sprzęt do wieży ...

Witam ! Jestem tutaj pierwszy raz, ale bardzo strona mi sie podoba. No cóż - mało o moim zdaniu nt strony, przejdę do rzeczy.

Jedyne co chcę jeszcze wspomnieć to, że mniej/więcej znam sie na audio i akustyce, jednak chcę się wielu rzeczy nauczyć. Prosze o pomoc i o jak najdokładniejsze opisy, itd. Proszę Was - zrozumcie mnie .... :)

Zacznę od początku, czyli od tego, że ja nie chcę pod żadnym pozorem zmieniać mojej wieży, bo nie mam pieniędzy na kolejną. Nie mam w zapasie powiedzmy 450 zł.

To jest moja wieża : Thomson Am 1280 + 2 standardowe kolumny ( 2 x 30 music, 8 Ohm)

Proszę teraz Was - co ja moge z nią zrobić, aby uzyskać lepszy dźwięk. Myślałem już nad tym, aby wyrzucić jedną kolumnę i dać w jej miejsce głosnik niskotonowy na bazie GDN-20-120-8-AW , ale uważam, że jest to głupi pomysł, nawet bardzo. Mój pokój ma 13,82 m2 a zależy mi na jak najczystszym i ładnym basie. Odrazu mówię, że tych kolumn nie chcę przerabiać, w grę wchodzą tylko nowe komponenty. Nie śmiejcie sie tylko z niej, wiem, że może pytania są głupie, mój sprzęt to zabawka wśród Waszych, ale dysponuję tylko tą wieżą, a rodzice i tak nie zgodziliby sie na nową.

Pomóżcie ..... !!!!

Potraktujcie mnie poważnie, nie jak "młodego zapaleńca na ostry i dający po głowie bass". Czkem na wszelkie propozycje, odpowiedzi, schematy, itd. Pozdrawiam !

chcesz bas no to tak... zrob sub aktywny na stx 22/120/4 sc...zasil go tda od irka... podlacz go przez wejscie sluchawkowe w tej wierzy... (chyba ze ma jakies wejscie na sub)...i chyb atyle... atak sie zapytam czym sie kierowales przy wyborze sprzetu?? nie lepiej bylo odrazu cos zmontowac...od zera

Skomentuj

mi sie wydaje ze z gowna bata nie ukrecisz sprzedaj tego grajka i zrob cos od podstaw, takie firmowe zabawki maja duzo elektroniki ktora jakotako wyciaga max z glosnikow i z innymi bedzie w ogole kicha

[ Dodano: 2006-02-19, 14:50 ]
      ps zmiejsz fotki do max 1024 bo ogladac sie nie da;/

Skomentuj

Re: Pomocy - pomóżcie mi stworzyć sprzęt do wieży ...

Zamieszczone przez bartekgib
        Jedyne co chcę jeszcze wspomnieć to, że mniej/więcej znam sie na audio i akustyce, jednak chcę się wielu rzeczy nauczyć.
        Najpierw proponuję nauczyć się następującej rzeczy:
        1. sciągnij program gimp (www.gimp.org) bo jest dobry i za darmo
        2. otwórz w nim te obrazki
        3. kliknij prawym przyciskiem myszy na obrazku i wybierz z menu Obraz ->Skaluj Obraz i wybierz jakiś sensowny rozmiar

trzebabyło kupić aparat co ma 1 megapiksel jak nie umiesz obrazków obrobić...

Skomentuj

Słuchajcie - jak kupowałem tę wieże to było 3 lata temu i miałem wtedy z 13,5 roku. Uzbierane pieniądze (599 zł) i kupiełm wieżę, bo wydawał się fajna. Pieniądze wydalem przez te 3 lata, a dzisiaj jak posłucham sobie jej, to niezbyt to wszystko mi się podoba. Dlatego postanowiłem, że zrobię coś z nią. Ale nie mam na tyle środków, aby kupić coś nowego i dlatego kombinuję. Chyba że bym zrobił 2 nowe kolumny na komponentach STX'a. Już sam nie wiem. Poradźcie Wy mi. Proszę .... Pozdrawiam,

Skomentuj

no to ci napisalem co moazesz zrobic jak chcesz bas... o reszcie pasma sie nie wypowiedzialem poniewaz jak zauwazylem nie masz do niej zastrzezen

Skomentuj

No ale "Kudłaty" słuchaj - jak podłącze głośnik niskotonowy do tego na mini-jack i będe miał sam bas. A ja chcę mieć i tony niskie i wysokie na odpowiednim poziomie. A może bym zrobił nowe kolumny na nowych głośnikach, myślę, że może t by coś dało. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

P.S. Wyjścia na głośniki ma tylko takie, jakie są na 3 zdjęciu. Do tego jeszcze ma mini-jack. I pozatym nic ....

Skomentuj

no to sie robi taki siup... musisz rozkrecic to swoje urzadzonko i zrobic tak zeby po podlaczeniu sluchawek wydowbywal sie takze dzwiek z kolumn.. nic trudnego da sie to obejsc bez powaznych ingerencji w sprzet... przy tym mini jacku dokladnie gniezdzie trzeba albo cos rozlutowac albo usunac zobacz jak to tam wyglada mi sie zreguly udawalo...

Skomentuj

A może bym podłączył jedną kolumnę typu takiego : http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb . No bo tylko jedna mi wejdzie. Ja wiem, że możecie mnie wziąć za "świra", bo nie mam wzmacniacza, ale ja już sam niw eim, co mam robić. Jedyne co wiem, to to, że tej wieży nie zmienię. Nie mam środków na to wystarczających. A chcę zrobić coś z nią. Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie wiem czy uda Ci się coś zrobić do tego żeby to zagrało. Moim zdaniem szkoda kasy bo jak na wieży napisali że ma 2x30 to pewnie jeszcze to jest moc muzyczna czyli 15W na kanał może będzie czyli nie wysterujesz tym kolumienek i tak jak kolega wyżej napisał z gówna bata nie ukrecisz a o basie zapomnij. No może jak chcesz lepszy dzwięk to np. taki arn150+arv od tesli choć i to nie zabardzo bo basówka tesli ma mała sprawność ale dzwięk byś miał chociaż trochę lepszy. Ja proponuje Ci wejść na allegro i poszukać jakiegoś radmora taniego albo diorki a pózniej pytać o kolumny. Powiem Ci że ostatnio mój kolega mając lekko ponad 200zł kupił sobie diorę ws442 i do tego Altony70 i taki sprzęcik by wciągnął tą Twoja wieżyczkę
                    pozdrawiam

Skomentuj

Ok. Czyli na początku radzisz mi kupić jakiś wzmacniacz. Poszukam na Allegro, chyba, że Wy macie jakies propozycje. Znasz może gdzieś strony, gdzie można od zaraz wzmacniacz kupić, bo na Allegro są same aukcje, a ja najlepiej kupiłbym od zaraz. Tzn. chodzi mi o jakiś sklep internetowy ze wzmacniaczami, niedrogimi. Wtedy uważasz, że mógłbym podłączyć do moje wieży przez wzmacniacz 2 takie kolumny ? Wtedy już na pewno wyszłoby o wiele lepiej. Pozdrawiam.

Skomentuj

O takims czyms jak myslisz zapomnij. Obydwie kolumny musza byc takie same. Kolumna, ktora zaproponowales wymaga 10 razy silniejszego wzmacniacza. Na Twojej wiezy pewnie nawet bys jej nie uslyszal. Jedynym rozwiazaniem moze tu byc zrobienie/dokupienie subwoofera (aktywnego). Subwoofer tu powinien miec wejscie wysokopoziomowe i podlaczylbys go razem z kolumnami.

Skomentuj

Jedyne co wiem, to to, że tej wieży nie zmienię.
                          człowieku - dałeś za nią 600zł, a wygląda na 100zł ....
                          wygląda tragicznie...
                          to że ma napis 2 x 30w nic nie znaczy...
                          ma pewnie 2 x 10w, więc podłączanie pod nią kolejnych kolumn nic nie poprawi,
                          tym bardziej że napewno ma korekcję jakąś wymyślną...
                          Jeśli nie masz zastrzeżeń do reszty pasma, a tylko do basu to zrób subwoofer.
                          Jest jeszcze kwestia jego podłączenia - hi in-em nie podłączysz bo ma korekcję,
                          low in też nie przejdzie bo bez ingerencji w wieże będzie działał selektor,
                          i albo sub albo reszta pasma...
                          Jeśli sam nie potrafisz to pójdź do jakiegoś bardziej zaawansowanego elektronika
                          niech Ci to zrobi.

Skomentuj

moim zdaniem najlepiej by bylo go podlaczyc przez to sluchawkowe... to naprawde jest proste zrobisz jak zechcesz...drugiego wzmacniacza np takiej diory tez nie podlaczysz bo jak??

Skomentuj

"Subwoofer tu powinien miec wejscie wysokopoziomowe i podlaczylbys go razem z kolumnami." Opisz mi, o co dokładnie Ci chodzi. Tylko dokładnie i jak najprościej. Bo jeżeli to jest jeden z najprostyszych sposobów, to chyba muszę się w końcu zdecydować. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekgib
                                "Subwoofer tu powinien miec wejscie wysokopoziomowe i podlaczylbys go razem z kolumnami." Opisz mi, o co dokładnie Ci chodzi. Tylko dokładnie i jak najprościej. Bo jeżeli to jest jeden z najprostyszych sposobów, to chyba muszę się w końcu zdecydować. Pozdrawiam.
                                nie zapominaj o korekcji w tej wieży...

Skomentuj

Ok. Zdecydujcie, co bedzie dla mnie najlepsze. Bo teraz mam ogromne rozterki, co do typu w jaki mam " wzmocnić" dźwięk w moim pokoju. Pozdrawiam.

P.S. Odpowiedźcie mi jeszcze, jak dokładnie miałbym to podłączyć .... :)

[ Dodano: 2006-02-19, 16:03 ]
                                  I przy okazji jeżeli byście mogli, to pomożecie mi obliczyć skrzynię do danego głośnika. Myślę, że bedzie to na 100 % obudowa zamknięta, gdyż, ja jednak bardziej cenię sobie jakość, czystość tego basu i taką soczystość. I wydaje mi się, że bedzie on zrobiony na komponenci STX. Pozdrawiam.

Skomentuj

nie ma sensu bawic sie w przebianie tej wiezy i tak to nic nie da,nie osiagniesz zamierzonego efektu...najlepiej sprzedaj,dołóż kasy i kup wzmacniacz i poskladaj nowe kolumny ewentualnie kup jakies gotowce byle nie takie pierdziawki jak tam masz ;] jak cos to mam wzmaka na sprzedaz :]

Skomentuj

Już sam nie wiem, co mam zrobić. jest tyle zdań, że już powoli się gubie. Myślę, że może spróbowałbym zrobić subwoofer. Powiedzmy na STX 20/120/8. Pozdrawiam.

Skomentuj

najlepiej sprzedaj
                                        spójrz jak to wygląda i pomyśl za ile by to sprzedał

Skomentuj

Czaruję...
                                        X