dlatego uważam ze wystarczy 2 kolumienki rozbudować o suba aby było pełne pasmo, dobrze go zgrać z reszta i styknie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
tylny glosnik centralny
Collapse
X
-
tak, uważam, że głośnik centralny jest wprowadzony na siłę, dlatego, że tanie kolumienki KD mają problemy z poprawnym -zrozumiałym odtwarzaniem głosu zwłaszcza, gdy toważyszą mu dźwięki tła o podobnym natężeniu.
problemem także jest "oderwanie dźwięku od kolumn". głównie przez dużą ilość zniekształceń dźwięk jest lokalizowany w kolumnie.
dlatego zdecydowano się na zawężenie liczby zadań dla poszczególnych głośników a co za tym idzie zwiększanie ich ilości)
dobre stereo bardzo dokładnie (wręcz hirurgicznie) rozmieszcza źródła pozorne na całej płaszczyźnie obejmującej kąt 180st przed słuchaczem (czasem mam wrażenie, że nawet więcej), do tego dochodzi głębokość, kolumny są nielokalizowalne, dźwięk dochodzi z przestrzeni przed i z boków słuchacza (żródła pozorne) - to taka podstawa bez tego nie ma hi-end, ani hi-fi.
ditomek, jaką to twoim zdaniem ważną misję ma głośnik centralny z którą nie poradzi sobie dobre stereo?
Skomentuj
-
rk ... nic niebiore poprostu mam poryty beret ...w pozytywnym znaczeniu oczywiście heh a co do tego czy nie zrozumie sam swojego posta to zrozumie bo poprostu jest we mnie troche z filozofa albo i wiecej co wqrza moją starszą bo czesto jej wyjade z jakimiś tekstami jak coś działa czy na czym coś polega itp itd .. móody Einstein heh :P ale bez przesady z tymi komplementami ... poprostu twierdze że w zestawach kina domowego jak azdy wie te wszystkoe otaczjące nas dźwieki sa tylko źródłami dźwieku pozornego czy jak to ntam nazwac ... co innego gdyby wkoło siebie ustawic jeden koło drugiego głosniki żeby konkretny dźwiek miał jak najlepsze własne realne żródlo dźwieku a pozorne jak to w kinach 5.1 czy 9.1 ... przeciez tam dźwiek dociera do nas w tych powiedzmy 4 czy 5 punktów promeniowania dźwieku dlatego jaki w tym prawdziwy suround skoro wszystko inne (które słyszymy poprzez te systemy suround i inne duperele) dźwieki sa tylko wytworzonymi dźwiekami z konkretnych źródeł o odpowiednim natezniu co daje nam złudzenie ze dźwiek promieniuje ze zródła którego tak naprawde w danym miejscu niema ....
porazka te kina ... wiadomo ja kto jest w pokoju ustawienie kolumn szafy tapczany inne durne kwiatki których u mnie mnogo to wszystk nie pozwala na dokładne odtwarzanie tych pozornych żródeł dźwiekuwiec poco to komu
niewiem czy dorbze wytłumaczyłem ale kiedyś oglądałem w tv program o pozornych źródłach dźwieku i na 1 i ostatnim planie były kina domowektóre robią ludziom kaszane w mózgu i sprawiaja ze na ich widok ciepło w majtkach sie robi ... BLEEEEE kino domowe to szit ... kiedyś wynajde mikroczipa którego za darmowe w ramach promocji forumowej wmontuje każdemu z was w te kinodomowe głowki i bedziecie mieli kino z prawdziwego zdarzenia
ps. rk jesli masz jakas propozycje co do środków które mółbym wziąc na lepszy humor to mozesz mi coś polecic ... tylko zeby to niebyły tabletki na przeczyszczenie :P
pozdro
Skomentuj
-
popieram RK dobre stereo zapewni całą scene - zaczęło się od subwooferów bo kolumny nie radziły sobie z niskimi tonami - potem jeszcze pogorszyli ich jakość i wprowadzili głośnik centralny - potem pogorszyli jakość efektowych to i tylny centralny jest juz potrzebny.... ciekawe kiedy zaczną rozkładać kolumny na sekcje średni i wysoko tonową?? nie dajmy się zwaiować. najbardziej naturalny dźwię to stereo a do filmów quadro. tyle że niepotrzebnie nagrywają dźwiek w "złym standardzie" i trzeba się do tego dostosować....
Skomentuj
-
Mam dziwne wrażenie ze porówniujecie High End do zestawów kina domowego "wszystko w jednym" z kolumnami efektowymi wielkości komputerowych piszczałek.
Ja mam duże kolumny frontowe oparte na 17 cm przetwornikach a central jest nieco mniejszy (2x10 w tech chwili ale chciałbym coś zblizonego do grontów) i uważam ze w kinie bez centrala dialogi zamiast dochodzić ze środka "tak jakby" dochodza ze środka, natomiast wprowadzenie centrala bardzo porzadkuje dzwięk i sprawia ze to co ma dochodzic ze srodka rzeczywiście z niego dochodzi. bardzo fajnie ukazywana jest wtedy przestrzeń dla muzyki w tle czy innych efektów czysto stereofonicznych.
Jesli chodzi o tyły (w jakiejkolwiek konfiguracji) to zaden procesor (który przeciez nie powinien znaleźć sie w High end) nie zagwarantuje takich efektów. Wydaje mi sie ze macie żle zrealizowane nagłosnienie w systemie 5.1 oparte na sestawach z marteków ze tak gadacie.
Pozdrawiam.
PS
Wg mnie nie ma nic złego w technologii 5.1 problemem jest tylko jej powszechnie ograniczone stosowanie, sama specyfikacja mówi o czyms zupełnie innym, to tylko oszczedność producentów sprowadziła to do tak haniebnej formy.
Skomentuj
-
Jest różniaca pomiedzy systemem 2.1 a 5.1. Piszecie tak jakbyscie albo nie słyszelki nigdy dobrego 5.1 albo nie mieli kasy na nie i żal wam dupe ściskał. Mowa tu nie o systemach 5.1 z tesco tylo o prawdziwych. Kiedys bylem u takiego kolesia mial on sredniej klasy amplituner i na pierwszy rzut oka 2 kolumny. Puścił mi koncert stinga w DD (orginalna płyta) to rozejrzalem sie po pokoju i nie moglem uwierzyc ze sa TYLKO 2 kolumny dziwek dochodzil z kazdej strony. Jednak gdy oglada sie koncert w pelnym DD 5.1 to jest dopiero efekt, masz wrażenie że stoisz bezpośrednio przed sceną, najlepiej to slychac gdy rozpoczynaja sie oklaski, slychac jak jakis koles za twoimi plecami z lewej strony zaczyna gwizdać. Wg mnie centralny poprawia orientacje dzwieku, mysle ze beda starali sie do wprowadzenia systemu 9.1 (centralny przod tyl 4 efektowe i 2 boczne + sub) bo dla zwyklego zjadacza chleba wydaje sie to jak najbardziej uzasadnione. A zawsze zostana zwollennicy "starych " systemów do dzisiaj sa ludzie co nie uzywaja telefonow komorkowych bo nie sa im potrzebne, Oo albo i nawet internetu sa to nowe wynalazki a przeciez kazdy z nas zyl beznich jeszcze kilka lat temu, a teraz jak znosicie kilka dni bez dostepu do sieci?
Skomentuj
-
dlatego wole zainwestowas kase w dzieci i rodzine i słuchać na stereo niż siedziec przy durnym kinie w ubraniach z przed 4 lat wpierdzielając chleb ze smalcem !! pasuje
pzoatym kto mówi ze central jest do dialogów przeciez to sa systemy doldy srolby surandy i inne gówna datego ziomki musza do was gadac z kazdego punktu w pokoju tak jakbyście w filmie byli buahaha dziecinada z tymi kinami domoowymi,.. wystarcyz ze psize kino domowe, pare nazw jakichś porytych systemów które sa jedną wielką ściemą i już w majtki polacy sikają, zoabcz w ameryce czy tam ktos sie przumuje jakims kinem domowym to już przezytek bo tam maja własne kina i nie potrzbeją oglądac w domu heh
pozatym Łukasz jak sam mówisz muzyki słuchać to szkoa.. do mnie chociaż kumepal wpadnie to sobiee razem słuchamya filmów wiece jsobie wkrtecam ni z oglądał ale jesli juzto wieczorem przed spaniem
pozdro
Skomentuj
-
Przemek
Do dupy argumentacja. Ile w tą rodzinę zainwestujesz i w dzieci? 600 złotych różnicy między 2.1 a 5.1 - po 200 za każdą z kolumn? Nawet licząc 1000 za amplituner - razem jest 1600 złotych. To ma być inwestycja? To są cztery czynsze a nie inwestycja. Chyba nie słyszałeś dobrze zrobionego kina. Bo o plastikach za 8 stów nie mówię. Ostatniego zdania nie zrozumiałem.
Skomentuj
-
u siebie w pokoju mam stereo, ale na dole mam kino thomsona 5.1 i naprawdę gra(jak na swój przedział cenowy!) wypasienie. nie jestem w żadnym przypadku przeciwnikiem kina i popieram Przemka:P żeby osiągnąć poziom stereo podłogówek chociażby w jakości reprodukowanego przez nie dźwięku to rzeba wydać na kino z 8 patyków(sam widiałem jak gra takie kino
O nio chyba że zrobimi sami .. ale to już jest wyższa matematyka(lepsza oczywiście
p[ozdro
Skomentuj
-
Przemek
1600 to nie jest mało, pomimo tego uważam że ta kwota nie pozwoli na jakąkolwiek inwestycję. Argumentacja że kd to kicha i podniecanie się byle czym do mnie nie przemawia. Konkret jakiś zrozumiem a nie pisanie co popadnie.
Skomentuj
Skomentuj