Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana decyzji. Ostateczna !!!! STX 18-120-6 SW + SC10N .

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana decyzji. Ostateczna !!!! STX 18-120-6 SW + SC10N .

Witam ! To znowu ja. Pierwsze co powiem, to to, że nie chcę zaśmiecać forum, jednak potrzebuję ponownie Waszej pomocy. Pomyślałem sobie, że ok - zbuduję subwoofer na bazie STX 22/120/8, będzie dla mnie gites, ale jednak kiedy odłaczyłem jedną kolumnę, t świat mi się zawalił pod nogami. Wiecie czemu - bo wszystko było CICHUTKIE i NAJMARNIEJSZEJ JAKOŚCI JAKIEJ SŁYSZAŁEM ! Także jakbym zbudował ten subwoofer to słyszałbym .... tylko BASS !!!! A tego nie chce. Dlatego też po przeglądnięciu tego forum oraz forum Audiomanii i zobaczeniu projektów kolumn stwierdziłem, że O 100000 % lepiej będzie dla mnie zbudowanie 2 kolumn 2 lub 3 drożnych i podłączenie ich ze zwrotkami do mojej mikro-wieży. I teraz zastanawiam się nad 2 opcjami, otóż :
    -kolumny 2-drożne
    -kolumny 3-drożne.

Jednak więcej przemawia za budową kolumn 2-drożnych.
    Zwrotnica to będzie zapewne zwrotnica typu Janbo B-2 z Allegro.pl.
    Głosnik niskotonowy to na pewno będzie STX GDN-17-80-8-SS. Tylko teraz kłopot z wysokotonówką, bo .... KOMPLETNIE NIE WIEM KTÓRE MAM WZIĄĆ !!!! Jak ma grać : czysto, miękko, dynamicznie. Najważniejsze, aby czysto i miękko i łagodnie. Nie chcę wyskoków, czy może przesadnej głośności, potrzebuję lekkości i miękkości. W tym musicie mi pomóc Wy. Czekam na propozycje wysokotonówek.

P.S. Nie bójcie się, niedługo zasilę to porządnym wzmacniaczem. Pozdrawiam.

P.S.2. Jest to mój ostatni temat, wszystko będę już pisał w tym temacie. Do Admina - w żadnym wypadku nie mam zamiaru zaśmiecać forum. Ostateczna decyzja jest poruszona w tym temacie.

jak juz to kolumny 2d

zwrotka... zbuduj sam.. poszukaj schematow na forum/pogadaj z soundwave.. nie kupuj tego uniwersalnego/gotowego szitu

niskotonowy... od razu stx ;] jak chcesz tanio to wez tego 18-sw, podobno najlepszy nisko-sredniotonowy, albo tesle xw... chociaz moglbys sie troche wysilic i kupic cos z visatora

wysokotonowy.... jak nie wiesz jaki ;] to co opisujesz napewno osiagniesz kupujac jakas vifke... mysle ze tc bylaby optymalnym rozwiazaniem.. chyba ze ten visaton sc... ale go nie slyszalem to nie powiem ci nic. akurat wysokotonowej masz dosc duzo tanich - tonsil, stx, arvki... no i vifki tansze ;]

tylko mam nadzieje tego suba na 22-120-8 nie bedziesz zasilal mikrowierza ;] tylko jakims panelem ;]

Skomentuj

Narazie subwoofer odpada, skupiam się na tych kolumnach. Ale ten głośnik 18 z STX jest 6 Ohmowy, a ja potrzebuję głośników 8 Ohmowych. Także już sam nie wiem, ale mi się wydaje, że jednak GDN-17-80-8-SS. Zwrotnica - hmmmm .... Zagadam do Soundwave'a, zapewne będzie miał jakiś projekt dla mnie. Gdzie mogę kupić tą wysokotnówkę Vifa, bo nie mogę strony znaleźć. O kurde znalazłem, on kosztuje aż 150 zł !!!!!! O Matko ..... Chyba odpada ! Pozdrawiam.

Skomentuj

Bierz 18-stke STX-a i nie ściemniaj.Jak poszperasz to znajdziesz do niego zwrote na forum.Głośniczek full wypas,XW sie chowa nie wspominając o reszcie padających tu propozycji.

Skomentuj

sc10n 50 zl. lub arv 30 zl

a to ze stx 18 ma 6R to nie szkodzi . Mam wzmacniacz unitra a jak wiadomo powinny grac z kolumnami 8R , teraz gra wlasnie z tym stx'em i jakas nie zauwazylem zeby jakos jej zaszkodzilo..

Skomentuj

Ale da sie to połączyć z 8 Ohmowym wyjściem ???? Potrzebuję jeszcze wysokotonówki oraz projektu zwrotnicy. Zagadam do Soundwave'a i zapewne coś mi znajdzie. Powiedzcie mi o tym niskotonowcu i podajcie jakąś wysokotonówkę. Może coś też z STX'a ? Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-03-08, 20:42 ]
            Czyli niskotonówkę już mam. teraz propozycja wysokotonówek za rozsądną ceną oraz projekt zwrotnicy. To jest mi teraz potrzebne. Nad kolumną pomyślimy wspólnie póżniej. Pozdrawiam.

Skomentuj

Bosz... http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=78138#78138 ,jak na dłoni,i przylepione.

Skomentuj

Wlk. DZIĘKI !!!!! Tylko jeszcze podajcie mi stronę, gdzie mogę kupić głośniki ARV, bo taki potrzebuję jako wysokotonówkę. Pozdrawiam.

Skomentuj

ARV?Kiepski wybór,bardzo kiepski.No ale proszę: http://www.empire.com.pl/

Skomentuj

No to w końcu jaki, bo już sam nie wiem. W kwestii wysokotonówki mam kłopot. WIELKI !!!!!! A i powiedzcie mi gdzie mam kupić części do zwrotki. U mnie mam sklep - elektroniczny (elektroniczny a nie elektryczny) i może tem wszystko znajdę ? Pozdrawiam.

Skomentuj

wez chociaz tego sc10n... arvka to nie bedzie ci sie podobac.. nie jest zbyt lagodna... juz szczeze mowiac jak bym chcial lagodnie to bym wolal stx`a... tylko on niebardzo pasuje do charakteru 18-120

Skomentuj

Z kopółek lepiej wziąść coś z tonsila,zagra po ludzku.Masz tam gotowce pod nie.Zaglądnij na stronke tonsila,pokapujesz sie w symbolach o jakie biega.Co do nabycia-allegro,najprostsza droga.Graty do zwrotek,FAS na audiomani na przykład ,polink...

Skomentuj

Posłuchajcie - a jeżeli miałbym brać coś z komponentów STX ( jeżeli chodzi o wysokotonówki ) to jaką ostatecznie byście mi polecili ???? http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb . Zwrotnicę jednak chyba zakupię z Allegro, bo narazie poiwme Wam, że już dużo lutowałem, i to zestawów ( nawet kiedyś alarm samochodoowy), ale jednak do zwrotnic nie mam głowy. Także napiszcie mi, który z STX byście wzięli oraz jaką zwrotnicę : http://www.allegro.pl/show_user_auct...920&gr_id=5211 - może którąś z tych ? Pozdrawiam.

Skomentuj

a do zwrotnic trzeba miec glowe? ;]

ja mam zwrotki do xw + arv - wiec jak chcesz, mozesz ją odemnie kupic ;]

a czesci kupisz tam gdzie umberto pisal albo tez http://www.grelton.mycom.pl/ - ja tam kupowalem i bylem zadowolony

a co do glosnikow wysokotonowych stx'a.. kopulki to oni maja tylko dwie.. tą 9-150 slyszalem i ona tez jest strasznie ostra... o tej 11-200 ktos sie wypowiadal na forum - ja nie sluchalem jej.

jednak radze ci wziasc cos z tonsila tak jak mowi umberto... ludzie kupuja od nich kopulki i są zadowoleni...

Skomentuj

Zrób tube na 30 AE z napędem od 38 :]

Skomentuj

A powiedzcie mi, czy ta zwrotnica : ] będzie pasować do głośnika wysokotonowego Tonsil ???? Bo chyba trezba ją lekko przestroić, chociaż sam nie wiem. Wy możecie mi powiedzieć. No to jak mówicie to kupię Tonsil'a, bo ja nie chcę mieć zaraz estradówek. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-03-09, 17:15 ]
                                A i jeszcze powiedzcie jakie oznaczenia tych wysokotonówek byłyby dla mnie najlepsze. Podajcie przynajmniej z 3 w przystępnej cenie. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-03-09, 17:24 ]
                                http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...highlight=gdwk - chyba, że zrobiłbym kolumny podobne do tych, jedynie ja ze względu na koszty nie położyłbym forniru i nie kupiłbym a może zrobił maskownic. Okleina też byłaby do przyjęcia. Ta zwrotnica by pasowała, czy nie ? Tyle, że ja obliczająć zrobiłbym kolumny o wymiarach 30 cm x 24 cm x 24 cm - jakieś 17 litrów. Pozdrawiam.

Skomentuj

Kurde mam wrazenie ze od czasu kiedy zamowilem wlasnie SW to kurde kazdy na ten glosnik namawia :)

Skomentuj

A powiedzcie mi, czy ta zwrotnica http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=78138#78138 będzie pasować do głośnika wysokotonowego Tonsil ???? Bo chyba trezba ją lekko przestroić, chociaż sam nie wiem. Wy możecie mi powiedzieć. No to jak mówicie to kupię Tonsil'a, bo ja nie chcę mieć zaraz estradówek. Tylko podajcie z3 pzykłady tych głośników, jakie dla mnie byłby najlepsze http://www.e-tonsil.pl/sklep/index.p...988913fd128526
                                    Chyba zrobię kolumny podobne do tych, bo bardzo mi się podobają :
                                    http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...highlight=gdwk Jedynie ja ze względu na koszty nie położyłbym forniru i zrobiłbym maskownic. Okleina też byłaby do przyjęcia. Ta zwrotnica by pasowała, czy nie ? Tyle, że ja obliczająć zrobiłbym kolumny o wymiarach 30 cm x 24 cm x 24 cm - jakieś 17 litrów. Pozdrawiam.

P.S. Pomóżcie w sprawie tej zwrotnicy. Czekam .... A i jakiej wielkości ma być R-r ? Może taki : 68x160 mm ? Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-03-10, 08:13 ]
                                    Ze zwrotką już nie ma kłopotu bo znalazłem do 18/120/6 SW i do głośnika Tonsil'a. Także zwrtonica już nie potrzebna. teraz tylko kwestia wysokotonówki i jaki bass-reflex. Pozdrawiam.

Skomentuj

hellrider, wielu go miałe dawno przed Tobą ;]
                                      i już wtedy go polecali - np ja właśnie ;]
                                      Co do obudowy - 17l jest ok, postaraj zestroić na jakieś 45- 50hz,
                                      Mniejszego br niż tego 68mm nie dawaj napewno - ten głośnik to istna pompka ;]
                                      Ze zwrotką już nie ma kłopotu bo znalazłem do 18/120/6 SW i do głośnika Tonsil'a. Także zwrtonica już nie potrzebna. teraz tylko kwestia wysokotonówki i jaki bass-reflex. Pozdrawiam.
                                      Zwrotnice projektuje się pod konkretny głośnik, a nie firme...

Skomentuj

takero, wiem ze mieli go przedemna :) ale od kad zamowilem to albo mis ie wydaje albo coraz wiecej o nim mowa
                                        Zamowilem wlasnie ten BR 68X160 i trzeba bedize sie pobawc ewnie dlgoscia :), ale to za jakis czas :]

[ Dodano: 2006-03-10, 11:24 ]
                                        CO wam powiem ? No wlasnie doszly do mnie gosniczki :] NIe moglem sie doczekac az zrobie paczki wiec wewalilem jeden zamiast GDN 20/60/11 . STX dziala teraz z GDWK 10/80/7 na zwrotnicy "jakiejs" Obudowa okolo 36 L . Co musze powieidzec ? Musze powieidzec ze jest o niebo lepiej niz ten GDN. Jeszcze co ? Hmm ten GDWK kiedy wspolpracowal z GDN-em wogole nie bylo slychac szczegolow :/ teraz sie to duzo poprawilo, ladnie mi sobie gra i syka :) Wiem ze za duza obudowa, wiem ze glosnik wysoki nie ten, nie ta zwrotka, i nie ten BR ale juz mi sie podoba <lol>... I teraz gleboko sie zastanawiam czy wogole kupiwac te SC10N czy czasem nie zaaplikowac tych tonsilkow ktore wlasnie mam :) Tylko ze zwrotka problem znow :(

Skomentuj

Czaruję...
                                        X