Hmm BSV i Hertz to chyba bardziej są pod car-audio niż do domu - jakoś tak z tego co o nich czytam wywnioskowałem, no i jeszcze 4omy... Powtarzam - ja nie potrzebuję potwora, co mi będzie blokiem trząsł - mój priorytet to jakość.
100l fajnie - ale nie mam gdzie tego wsadzić - nie ma szans - przecież pokój nie jest pusty - 50l max ostateczny.
varrol, BSW 124II naped od 200W w gore i masz jakosc 1 klasa 45L buda.
Zaczynam się przekonywać - tylko czy ten wzmaczniacz od Irka pociągnie tego potwora?
Buda 45 litrów mi się podoba - zamknieta, czy BR? Widzę że ty takiego masz, czy planujesz - bo by mi się schematy obudowy przydały :) jak już ktoś dobrze obliczył, to po co poprawiać...
Aha - płyta MDF 30mm jest ok, czy to przesada - wydaje mi się, że nie, bo im sztywniejsze tym lepsze, ale...
mIKI, zgadza się,skąs to znam Ale w miarę jedzenia apetyt rośnie.I wystarczy "jeden raz" z porządnym subem aby olać te maleństwa poniżej 15 cali.Zresztą,nawet nie ma co porównywać 18 czy nawet 15 cali do 12,a tym bardziej jeśli zrobimy na 18-tce tube.To jest mniej więcej jak porównywać suba na 6,5 calówce z subem na 12 calówce.Choć i to porównanie prawdy nie odda. dj_zibi, dokładnie,mam holtona.Ze 154 radzi sobie doskonale.
w zasadzie chcialem go pokazac oficjalnie jak go wykoncze, a ze teraz mam maturke na karku to malo dosyc czasu... i dlatego ciagle odkladam to na poznij zwlaszcza ze ze 2-3 tyg nie moglbym go sluchacjak wam poki co nie przeszkadza i wyrazacie wole, to bardzi chetnie go zprezentuje dal mnie i w stanie surowym jest sliczny varrol, masz kilka opcji: altron, irek, matronix czy jakos tak (syf), ewentualnie jakis wzmak janka
Dobra, to irka pewnie pomęczę. Ale sobie nawarzyłem piwa - 100l obudowa - będę miał jeszcze jeden mebel w pokoju, może nawet położę na nim jakąś gąbkę i bedę używał zamiast stołka :)
Długość suba to max 50cm - więc będę musiał coś w stylu 50x60x50 zrobić pewnie.
Obudowę pewnie będę zamawiał - ciekawe ile mi krzykną :)
varrol, zrob sam znajac zycie nikt nie zrobi nic lepiej jak ty. i proponuje pobawic sie proporcjami zeby wizualnie 'dochudzic' konstrukcje np sub coolombo nie wyglada na 100L
Źle mi wychodzi obklejanie, a do tego nie umiem równo docinać płyt - wiem, ze mi się nie uda, bo już sporo dobinałem i zawsze ten 1mm czy więcej się omsknął, więc wolę zamówić - najwyżej jak mi krzykną za dużo do tylko zlecę pocięcie.
Na koniec, co by być pewnym na 100% się spytam - jak to bedzie chodzić w pokoju ok 15m^2 - czy nie będzie mulić? Czy do muzyki wymagającej szybkiego basu się nada (house/trance/techno)? Czy będzie możliwe słuchanie na niższej głośności - tak, żeby ekekty były ładne, ale w miarę cicho - albo inaczej, czy na małej głośności też będzie łądnie chodził?
varrol, ten glosnik niegdy nie bedzie mulil npo chyba ze ktos zupelnie skopie jego aplikacje a co do wykonania budy to zamow plyty docieta na wymiar. a poskaladaj sam. ja widzialem suba robionego przez stolarza... wypadlo dno... oni nie zdaja sobie sprawy jakie to cholerstwo musi byc mocne
ja czesto slucham musy bardzo cicho i powiem ci ze sub gra caly czas i zapuszcza sie tez niziutko:) w stxie tak nie bylo:) ogolnie werelacja a w 15mkw bedizesz mial zapewnione doznania
[ Dodano: 2006-03-11, 12:07 ]
ps. mam nadzieje ze masz bardzo wyrozumialych sasiadow
varrol [ Dodano: 2006-03-11, 12:07 ]
ps. mam nadzieje ze masz bardzo wyrozumialych sasiadow
Wydaje mi się, że tak - sami są mocno uciążliwi i potrafią się tłuc po 2 w nocy... Ale jak po złożeniu suba nie będę się odzywał na forum, to będzie oznaczać, że albo zabił mnie podmuch z bass refleksu, albo sąsiedzi :>
Plyty wiorowe 22mm z docieciem w castoramie to koszt jakies 30zl , zrob sobie projekt budy. Spisz na katrce jakie plyty chcesz i wsio ci ładnie dotna. Z tego co wim otwory tez tną ale nie wiem ile sobie liczą za to. Nalepiej zrób sobie projekt budy w bassbox pro, można pokombinowac z dobieraniem wymiarów.
mIKI ma rację co do stolarzy :) oni nie mają najmniejszego pojęcia jakie będzie w środku ciśnienie, myślą, że jak skręcą wielkości 100L pudło z 25mm MDF to będzie sztywniutkie i wszystko będzie ok, ale mylą się okropnie. Potrzeba naprawdę przyzwoitych wzmocnień (popatrz na zagraniczne aplikacje :) Nie będziesz żałował :>
Skomentuj