Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na Ravemaster 124, buda ~40L - finalizacja projektu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sound Wave, znaczy to takie udawane 3 way bardziej 2 suby a na nich monitorki

Skomentuj

Hmm BSV i Hertz to chyba bardziej są pod car-audio niż do domu - jakoś tak z tego co o nich czytam wywnioskowałem, no i jeszcze 4omy... Powtarzam - ja nie potrzebuję potwora, co mi będzie blokiem trząsł - mój priorytet to jakość.

100l fajnie - ale nie mam gdzie tego wsadzić - nie ma szans - przecież pokój nie jest pusty - 50l max ostateczny.

Skomentuj

varrol, BSW 124II naped od 200W w gore i masz jakosc 1 klasa 45L buda.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
          varrol, BSW 124II naped od 200W w gore i masz jakosc 1 klasa 45L buda.
          Zaczynam się przekonywać - tylko czy ten wzmaczniacz od Irka pociągnie tego potwora?
          Buda 45 litrów mi się podoba - zamknieta, czy BR? Widzę że ty takiego masz, czy planujesz - bo by mi się schematy obudowy przydały :) jak już ktoś dobrze obliczył, to po co poprawiać...

Aha - płyta MDF 30mm jest ok, czy to przesada - wydaje mi się, że nie, bo im sztywniejsze tym lepsze, ale...

Skomentuj

juz mam od jakiegos czasu:) co chcesz wiedsiec to ci pomoge o ktory dokladnie wzmak ci chodzi?:)

Skomentuj

Dobra wygląda to tak - mogę tanio kupić BSW 154, a 124 to nie wiem, ale pewnie też - czyli w zasadzie to już przesądza sprawę.

Teraz muszę pod to sklecić obudowę i dobrać wzmacniacz. No i oczywiście muszę się zdecydować, ale kusi mnie - powaznie mnie kusi 154...

Już męczę Irka o wzmacniacz - zobaczymy co mi zaproponuje.

Skomentuj

To ja dołoje do pieca,jeśli już bsw to tylko 154II,a jeszcze lepiej 184II.I tuba

Skomentuj

Ja tez mam już kase tylko kupić BSW a piec to on będzie miał Holton chyba tak jak u ciebie Umberto??

Skomentuj

umberto, w malym pokoju i dla 'swierszego' audiomaniaka 124 tez sie sprawdzi
                    varrol, jak masz kase i mozliwosci bierz 15cali proste;>

Skomentuj

mIKI, zgadza się,skąs to znam Ale w miarę jedzenia apetyt rośnie.I wystarczy "jeden raz" z porządnym subem aby olać te maleństwa poniżej 15 cali.Zresztą,nawet nie ma co porównywać 18 czy nawet 15 cali do 12,a tym bardziej jeśli zrobimy na 18-tce tube.To jest mniej więcej jak porównywać suba na 6,5 calówce z subem na 12 calówce.Choć i to porównanie prawdy nie odda.
                      dj_zibi, dokładnie,mam holtona.Ze 154 radzi sobie doskonale.

Skomentuj

A jakiej budy wymaga 154? Są gdzieś gotowe projekty? Ile by mnie kosztował wzmacniacz, który by to pociągnął?

Skomentuj

Zerknij do DIY masz dwa projekty na BSW154II , poza tym patrz na moj podpis :P

p.s. mIKI kiedy twoj subik zawita w dziale wlasnych konstrukcji ? :)

Skomentuj

w zasadzie chcialem go pokazac oficjalnie jak go wykoncze, a ze teraz mam maturke na karku to malo dosyc czasu... i dlatego ciagle odkladam to na poznij zwlaszcza ze ze 2-3 tyg nie moglbym go sluchac jak wam poki co nie przeszkadza i wyrazacie wole, to bardzi chetnie go zprezentuje dal mnie i w stanie surowym jest sliczny
                            varrol, masz kilka opcji: altron, irek, matronix czy jakos tak (syf), ewentualnie jakis wzmak janka

Skomentuj

Dobra, to irka pewnie pomęczę. Ale sobie nawarzyłem piwa - 100l obudowa - będę miał jeszcze jeden mebel w pokoju, może nawet położę na nim jakąś gąbkę i bedę używał zamiast stołka :)

Długość suba to max 50cm - więc będę musiał coś w stylu 50x60x50 zrobić pewnie.

Obudowę pewnie będę zamawiał - ciekawe ile mi krzykną :)

Skomentuj

varrol, zrob sam znajac zycie nikt nie zrobi nic lepiej jak ty. i proponuje pobawic sie proporcjami zeby wizualnie 'dochudzic' konstrukcje np sub coolombo nie wyglada na 100L

Skomentuj

Źle mi wychodzi obklejanie, a do tego nie umiem równo docinać płyt - wiem, ze mi się nie uda, bo już sporo dobinałem i zawsze ten 1mm czy więcej się omsknął, więc wolę zamówić - najwyżej jak mi krzykną za dużo do tylko zlecę pocięcie.

Na koniec, co by być pewnym na 100% się spytam - jak to bedzie chodzić w pokoju ok 15m^2 - czy nie będzie mulić? Czy do muzyki wymagającej szybkiego basu się nada (house/trance/techno)? Czy będzie możliwe słuchanie na niższej głośności - tak, żeby ekekty były ładne, ale w miarę cicho - albo inaczej, czy na małej głośności też będzie łądnie chodził?

Skomentuj

varrol, ten glosnik niegdy nie bedzie mulil npo chyba ze ktos zupelnie skopie jego aplikacje a co do wykonania budy to zamow plyty docieta na wymiar. a poskaladaj sam. ja widzialem suba robionego przez stolarza... wypadlo dno... oni nie zdaja sobie sprawy jakie to cholerstwo musi byc mocne
                                    ja czesto slucham musy bardzo cicho i powiem ci ze sub gra caly czas i zapuszcza sie tez niziutko:) w stxie tak nie bylo:) ogolnie werelacja a w 15mkw bedizesz mial zapewnione doznania

[ Dodano: 2006-03-11, 12:07 ]
                                    ps. mam nadzieje ze masz bardzo wyrozumialych sasiadow

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                      varrol
                                      [ Dodano: 2006-03-11, 12:07 ]
                                      ps. mam nadzieje ze masz bardzo wyrozumialych sasiadow
                                      Wydaje mi się, że tak - sami są mocno uciążliwi i potrafią się tłuc po 2 w nocy... Ale jak po złożeniu suba nie będę się odzywał na forum, to będzie oznaczać, że albo zabił mnie podmuch z bass refleksu, albo sąsiedzi :>

Skomentuj

Plyty wiorowe 22mm z docieciem w castoramie to koszt jakies 30zl , zrob sobie projekt budy. Spisz na katrce jakie plyty chcesz i wsio ci ładnie dotna. Z tego co wim otwory tez tną ale nie wiem ile sobie liczą za to. Nalepiej zrób sobie projekt budy w bassbox pro, można pokombinowac z dobieraniem wymiarów.

Skomentuj

mIKI ma rację co do stolarzy :) oni nie mają najmniejszego pojęcia jakie będzie w środku ciśnienie, myślą, że jak skręcą wielkości 100L pudło z 25mm MDF to będzie sztywniutkie i wszystko będzie ok, ale mylą się okropnie. Potrzeba naprawdę przyzwoitych wzmocnień (popatrz na zagraniczne aplikacje :) Nie będziesz żałował :>

Skomentuj

Czaruję...
                                          X