Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na Ravemaster 124, buda ~40L - finalizacja projektu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uch, krzyknęli mi 550zł za budę - to ja sobie zlecę docięcie i sam poskładam i okleję jednak. I tak wzmacniacz mnie 450zł wyjdzie.

Cały czas jeszcze się zastanawiam nad sensem takiego potwora - i tak nie będę go puszczał nawet na połowę mocy pewnie - zresztą od głośnika 25cm doszedłem do 40cm...

Największy problem jest z miejscem i kosztem wzmacniacza - głośnik miałbym za 250zł, ale + wzmacniacz 450zł + buda jakieś 100-200zł = 900zł - nie da rady mówię od razu - liczyłem max 600-700 zł zwłaszcza że naprawdę nie potrzebuję nic tak mocnego.

Skomentuj

krzyknęli mi 550zł
      ostro.....
      to ja bym poszukal tanszego wzmaka:) bo nie ma co oszczedzac na glosniku, bedziesz mial juz kozak sprzecik a do tego jak mozesz miec go 100pln tanije to juz w ogole:)
      ps. mi sie udalo naped miec za 300W za nie cale 300pln

Skomentuj

Najdroższy w całym wzmaku jest zasilacz, ceny traf podskoczyly do góry i to sporo, niektórym producentom to już całkiem jebie na dekiel. Na szczęscie kondensatory tanieją, ale i tak te wysokonapięciowe do tanich nie należą.

Skomentuj

Cały problem polaga na tym, że musze sprzedać mój obecny zestaw - w zasadzie uzywam z niego tylko subwoofera - To Creative Megaworks 550 THX - super do kina domowego, czy dla kogoś kto chce żeby mieć mocny zestaw zajmujący mało miejsca, ale... dla mnie to za mało.

Za zestaw powinienem wziąść ok 800zł jak będę miał szczęście. Do tego sprzedaje wszystko co mi z komputera wolnego zostało - a jest tego trochę.

Kusi mnie ogromnie 154, ale z drugiej strony wzmachol liczyłem 250-300zł...

Skomentuj

ja trafo 300W nowe kupilem za 65PLN ;]

Skomentuj

Przez te wasze rozmowy to i mnie zaczyna kusić 15stka BSW :]

mIKI przypomnij gdzie kupiles trafo bo jak patrzylem w toroidy.pl to tam takie trafko to wydatek 100zł

Skomentuj

toral ==>65pln;] haha
                ŁukaszN, nie dygaj masz duzy pokoj bierz 15cali i bedzie miodzio jak bede robil pokoj to postaram sie znalezc wiecej miejsca na taka krowe;]

Skomentuj

W sumie tak miejsce sie znajdzie, a jak nie to mógł by stac na srodku pokoju ale narazie kasy nie ma :].

Teraz mam w planach AP do tego zrobie odrazu Holtona co bym nie musial do każdego suba robić nowego wzmaka a potem sie pomysli :]

Skomentuj

Nowe trafo kosztuje 80zł - 300VA... Więc co wy mi tu mówicie, że drogo?

Kupuję 154 niech się dzieje co chce, musze to mieć :)

Obudowa będzie miała netto wymiary 44x44x60 - albo więcej wzwyż (60 to wysokość) - musze teraz to dobrać i pomyśleć nad BR - bo nie wiem, czy zrobić dwa okrągłe, czy taki płaski szeroki. Może jakieś fachowe opinie? :>

Skomentuj

E tam 300VA ja chce 1kVA a takich w toralu nie robią :(

Skomentuj

coolombo, zibi ma gdzies tani dostep do duzych traf

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
                          E tam 300VA ja chce 1kVA a takich w toralu nie robią :(
                          To trzeba leczyć ... Colombo - dlaczego zrobiłeś bass-reflex płaski z tyłu?

Aha i ważne pytanie - jak sub bedzie stał przy ścianie, to czy tylni BR nie bedzie psuł dźwięku - bo gdzieś czytałem, że to złe rozwiązanie.

Aha - jeżeli bym dwa okrągłe z przodu robił, to wysżło mi 2x 10cm średnicy - a długośc ok 28cm - dobrze kombinuje?

BTW - gdzie można maskownicę kupić?

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                            coolombo, zibi ma gdzies tani dostep do duzych traf
                            Ale ja nie chce trafa składanego na kolanie, z tego co wiem to skalda jakis gosciu i wątpie żeby miał sprzęt do tego.

Co do BR z tyłu to generalnie jest ok, nawet jak sa jakieś świsty to ich nie słychać. Jak BR będzie za blisko ściany to obniży się strojenie. Generalnie odległość musi być z 10-15cm żeby subik sobie luźno oddychał

Skomentuj

no co do technologii ich produkcji to nic nie wiem. a toroidy.pl - pytales sie? varrol, ja w malym pokoju pokusilbym sie dac BR w glebe. ja tak mielm i bylo dobrze, rozno i bezkierunkowo a teraz w BSW mam tak

Skomentuj

Hmm, mam teraz suba walącego w podłogę - ale BR w bok i jestem niezbyt zadowolony - goniłem z nim po cały pokoju, a i tak basy lubią mi uciekać. Taka opcja jak masz mi się podoba z płaskim z przodu - ale jest jakas teoria, że jest to lepsze wyjście - znaczy lepszy szeroki kwadratowy niż okrągłe? Bo mi się cały czas wydaje, że okrągłe powinny lepiej oddychać...

Skomentuj

liczy sie pole powierzchni.

Skomentuj

Heh, zmieniam zdanie z dnia na dzień, ale przerosły mnie koszty - kupuję 124 - i koniec. Buda pewnie 50l - chyba, że 33l - mIKI - mógłbyś powiedzieć jak on gra w tak małej budzie, bo zdaje sie ty masz 33l?

Bass reflexy na stronie producenta podają - 2x6x20 dla 33l, a 2x6x15 do 50l - czyli jeżeli dobrze rozumiem, to oznacza dwa tunele. Powieszchnia ok 56.5cm^2.

I taraz zastanawiam się, czy wzmacniacz pakować do środka - tylko podejżewam, że ustawienie go na zewnątrz - wymusi zastosowanie nomalnego gniazda w subwooferze - a przez to łaczenie kabli i utratę jakości.

Skomentuj

I taraz zastanawiam się, czy wzmacniacz pakować do środka - tylko podejżewam, że ustawienie go na zewnątrz - wymusi zastosowanie nomalnego gniazda w subwooferze - a przez to łaczenie kabli i utratę jakości.
                                      nic nie stracisz ...

Skomentuj

varrol, czy ta buda wyglada na 30L?:P gege mam go w 45L @ 36Hz. wzmaka daj w osobnej obudowie bedzie wygodniej:) nie ma co go pchac w niejsza byde bo starci sporo:) no i tak mim 200W do niego i masz calkiem konkretny sprzecik;]

Skomentuj

Na tym zdjęciu sprawia wrażenie jakby jeszcze mniej jak 30l miała :]

Także powoli zbliżam się do końca - zastanawiam się jaki bass reflex dać - czy dwie tuby:
                                          http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=90815865
                                          http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=90815865
                                          http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=90816087

Albo płaski otwór 2cmx34cm - długi na 20cm - to go zestroi na jakieś 39Hz

Znalazłem płytę mdf 30mm w wawie po 70zł za m^2 i jeszcze za docięcie liczą - paranoja...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X