Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opinia na temat glosnikow 30 cm do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

buhaha to chyba koledzy zrobią :P a my? buuuuuuuuuuuuuuuuuu:P
    pozdro

Skomentuj

Irek
      Czy moglbys zaproponowac jeszcze jakies glosniki bo juz od dawna przymierzam sie do budowy suba ale nie wiem jaki glosniki wybrac. Mam pokoj 33m^2 i wysoki na 4m wiec glosnik musi miec wygra. Takze chcialbym zeby sub dosc nisko schodzil. Bez watpienia zabiore go tez czasem na grilla w plener wiec wygra musi miec tymbardziej.
      Na glosnik chcialbym przeznaczyc do 700 zł
      Pozdrawiam

Skomentuj

pozsumowując to jest powalona gadanina, rehtza 30cm władujesz do 20 litrów a alpharda 30 cm niewładuejsz do 20 tytko do 60 czy wiecej go tego wymaga i tyle , wszystko zalezy od głosnika i jego optymalnego zastosowania lub własnych zachcianek wiec poco dyskutowac, najlepiej było by posłuchać jak to rga i nie krzyczec jeden na deugiego bo moze sie okazac ze i jedni i drudzy beda w błędzie , uwiezmy ze przeciwnik nas nie iszukuje ... na koniec dla poprawienia humor proponuje zrobic międzynarodowego suba na głosniku lw800 w obudowie BP żeby było po połowie przednia komora br bedzie 10 litrowa a tylna zamknięta bedzie 100 litrowa i wszyscy beda pogodzeni

Skomentuj

broken -wiem jak graja glosniki estradowe bo pracuje a nawet mieszkam tu: www.ldm.com.pl i wiem ze mimo duzej efektywnosci glosniki estradowe wcale nie sa dobre do domowego kina. W subbasie przedewszystkim liczy sie wychylenie objetosciowe czyli powierzchnia membrany razy wychylenie. Dlatego np SCAN-SPEAK robi glosnik basowy o efektywnosci tylko 80dB!!! http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/23W.html Czyzby nie wiedzieli co robia!? Glosniki PA sa bardzo sztywne i maja male Xmax. Przekonalem sie ze maly glosnik 12calowy moze zagrac duzo lepiej od wielkiego 15calowego ale uwaga w podobnej objetosci! Porownanie przeprowadzilem na Celestion TR1525E i MONACOR SP304PA. Ten drugi zagral lepiej.
          I nie prawda ze czym wieksze Vas tym wieksza musi byc obudowa!! Wielkosc obudowy zalezy od parametru Qts i Vas.
          Jak juz ktos lubi duza efektywnosci to niech sobie kupi BEYME serii POWER to udomowione (usamochodowione) glosniki estradowe. Moze nawet u mnie beda tansze nic z ELMUZA a przy okazji zmierze parametry. Jak juz jestesmy przy duzych kwotach to mysle ze Hertz jest dobrym wyborem. No ale czym wiecej chcemy wydac tym wiecej mamy pytan wiec ja zostaje przy tym co tanie i dobre. I co z tego ze leza obok mnie glosniki 15-18calowe w cenie ponad 1000zl. Ja ich nie potrzebuje bo nie jestem weselnym grajkiem :)

Skomentuj

dobre to mi się podoba :) głos człwieka który poświęcił życie głośnikom 18calowym popiera idee małego cichego niepozornego głośniczka <lol>

Skomentuj

czy cichy .83 db jak wiekśzośc alfredów a z zejsciem takim to musi łapac żebra w pokoju

[ Dodano: 2004-09-29, 21:56 ]
              Irek założe się że ten zestaw Armagedon 2000 to twoje DIY :p ... oczywiście do słuchania muzyki w ogrodzie przy grilu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                broken -wiem jak graja glosniki estradowe bo pracuje a nawet mieszkam tu: www.ldm.com.pl i wiem ze mimo duzej efektywnosci glosniki estradowe wcale nie sa dobre do domowego kina. W subbasie przedewszystkim liczy sie wychylenie objetosciowe czyli powierzchnia membrany razy wychylenie. Dlatego np SCAN-SPEAK robi glosnik basowy o efektywnosci tylko 80dB!!! http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/23W.html Czyzby nie wiedzieli co robia!? Glosniki PA sa bardzo sztywne i maja male Xmax. Przekonalem sie ze maly glosnik 12calowy moze zagrac duzo lepiej od wielkiego 15calowego ale uwaga w podobnej objetosci! Porownanie przeprowadzilem na Celestion TR1525E i MONACOR SP304PA. Ten drugi zagral lepiej.
                I nie prawda ze czym wieksze Vas tym wieksza musi byc obudowa!! Wielkosc obudowy zalezy od parametru Qts i Vas.
                Jak juz ktos lubi duza efektywnosci to niech sobie kupi BEYME serii POWER to udomowione (usamochodowione) glosniki estradowe. Moze nawet u mnie beda tansze nic z ELMUZA a przy okazji zmierze parametry. Jak juz jestesmy przy duzych kwotach to mysle ze Hertz jest dobrym wyborem. No ale czym wiecej chcemy wydac tym wiecej mamy pytan wiec ja zostaje przy tym co tanie i dobre. I co z tego ze leza obok mnie glosniki 15-18calowe w cenie ponad 1000zl. Ja ich nie potrzebuje bo nie jestem weselnym grajkiem :)
                Irek neizfecyduje se sTEBOU xmax +-5-6 mm + membrana 15" mas bardzo duze akuticke tisnene . No to nevazne Ty mysliz ze zvariovalem i mam v domu "estraduvke" - no ja mysle ze jestem OK :)

Jak uzse pisalem diskuzja to bezsensovna - musal bys slyset i pak "kritizovat"

Poprostu kde napisze ze vy decudejete ze najpelsy woofer do domu jest "mala obudova" (30 cm HIFI glosnik v 30-40 litrach ) - to mi nikt neufa ze to jest mozlive. No mozno sam zprubuje i porovnam

Skomentuj

zerknij na to cudo
                  http://www.elmuz.com.pl/caraudio/power12.htm

Skomentuj

rzeczywiście parametry tej beymy są obiecujące. Tylko jej cena w obecnej chwili mnie przeraża :)
                    Wtrącając się do dyskusji: jedni hodują w domu palmy, drudzy bonsai, zależy co kto lubi. Jak komuś nie przeszkadza komoda z głośnikiem w pokoju to ok. Sam mam problemy z miejscem w moim pokoju i właśnie się zastanawiam nad aktywnymi monitorami bo o podłogówkach nie mam co marzyć (mimo, że mam 25 m^2), po prostu nie dam rady takiego czegoś ustawić. Dlatego robiąc suba dobieram głośnik do obudowy (co dla niektórych jest dziwne), nie chcę więcej iż 30 litrów.
                    A co powiecie o ludziach, którzy wymyślają jakieś wielkie obudowy tubowe? To jest DIY i tu wszystko jest dozwolone

Skomentuj

Zygmunt, masz piwko

Skomentuj

czyż małe nie jest piękne?:))
                        hehe pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                        X