Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba na azr-konkrety z RCL itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yoshi_80, będziemy patrzeć w innych kategoriach jak zaczniemy normalnie zarabiać :P
    Z tym tłumieniem to jest cała litania,nie będe jej tu przepisywał a tłumaczyc technicznie nie potrafie.Ale tuby sie wogóle nie tłumi!To co opisujesz wynika z kompromisu konstrukcji,z potrzeby upychania długiego kanału w stosunkowo małej objetości.
    Bo jesli by wykonać tak tubę jak jest opisana z definicji to by nie miała wogóle załamań więc co by wniosło wytłumienie?Zapewne wiele by tylko zepsuło.
    Z tymi odbiciami mozna tak samo teoretyzować w klasycznych konstrukcjach,myślę że i w twoich konstrukcjach zachodzi takie zjawisko,materiał część fali wytłumi ale jednak pewna pozostałośc powróci i odłozy się na membranie.
    No ale to tylko taki czarny scenariusz :)
    Ale idąc dalej tropem wytłumienia tuby,dobra,dajemy za głosnikiem kapke.Osłabia to odbicia w jakimś zakresie,OK.Tylko że mamy nastepne odbicia przy pierwszym załamaniu,przy drugim,itd.To co,tłumimy dalej?No bo z teorii tak by wynikało.Łatwo mozna sie wpuścić w maliny.
    Ja powiem tak,akustyka jest sztuką kompromisu i jak każda sztuka potrafi wymykac się spod utartych zasad.Nie dajmy sie zwariować.
    Próbowałem tego pomysłu ze szmatkami ale po odpięciu RLC.Napewno taki zabieg nie prostuje charakterystyki w takim stopniu jak filtrowanie elektryczne.
    Bo nietrudno zauważyć że sam charakter głosnika nie wiele odbiega w danym pasmie czy jest zabudowany czy nie.Ten typ tak ma i trzeba mu tak czy siak pomóc aby uzyskac w miare zadowalający efekt.Ale szmatki raczej tu nie wiele wniosą.
    Zresztą,jak ktos ma zyczenie niech tłumi,nikt go za to nie zbije.Ja jednak bardziej bym sugerował wypełnienie górnej części początkowego odcinak tuby na "ciasno" bo to ma wiekszy wpływ.
    Większość konstrukcji które tu sie pojawiły maja ten element niedopracowany,maja poprostu komore sprzegającą.I tu jest podstawowy błąd.
    Spróbujcie może wyprofilować masą poczatek tuby.Ja podpowiem tylko że przynosi to efekt.I napewno minimalizuje bezpośrednie odbicia.

Może to co powyżej brzmi z lekka chaotycznie,niestety,inzynierem nie jestem.Podpieram się tylko tym co zaobserwowałem,znalazłem,wyczytałem.

Skomentuj

Ehh... tak to brzmi - ale mowie z perspektywy czlowieka ubogiego w pieniadze... Jakbym mial kase to bym sluchal Mangerow, Scanow i PD... No pewnie, ze jesli kogos stac - to warto kupic jak najlepsze glosniki! ARZ poki co jest jednak najlepszym kompromisem jaki znam w tej obudowie.

Tub sie nie tlumi i teoria z odbijaniem fal i powrotem z atakiem na membrane tutaj naprawde ... no jest to bez sensu gdybanie, prawda jest taka, ze troche waty tam praktycznie nie zmieni niczego w zakresie tego zjawiska - jesli ono reczywiscie byloby tutaj najslabszym ogniwem, a nie jest. Tuba nie jest idealna - ta tuba konkretnie. Jest najlepszym kompromisem jaki wyprowadzilismy po uwzglednieniu char. glosnika i tego co chcemy uzyskac. Tylko tyle i az tyle - .. Napewno troche dodaje "od siebie" i podbarwia - bo jak mowie, nie jest wolna od jakichs szczatkowych rezonansow. Ale to poki co najlepszy kompromis jesli chodzi o : zejscie, char., wytrzymalosc mocowa i prace tuby w wyzszym zakresie ze stalym spadkiem i to dosc ostrym o co nam chodzilo.

Apropos B200 - w Klang und Ton byly ostatnio w konstrukcji zamknietej - po 5!!! sztuk w obudowie, pojemnosc jedynie 200 litrow...

Skomentuj

[code]Apropos B200 - w Klang und Ton byly ostatnio w konstrukcji zamknietej - po 5!!! sztuk w obudowie, pojemnosc jedynie 200 litrow.[/code]

Na stronie visatona też są-tylko zobacz sobie ich cene........

Skomentuj

Tuba nie jest idealna - ta tuba konkretnie. Jest najlepszym kompromisem jaki wyprowadzilismy po uwzglednieniu char. glosnika i tego co chcemy uzyskac. Tylko tyle i az tyle - .. Napewno troche dodaje "od siebie" i podbarwia - bo jak mowie, nie jest wolna od jakichs szczatkowych rezonansow
          Hmm , to troche brzmi jak komunistyczna propaganda. Rezonsanse które widać na połowie pasma - od dołu do średnich tonów + odbicia od tylniej ściany raczej trudno nazwać szczątkowymi. To daje charakterystyczne brzmienie tuby.

Słuchałem na audioschow tub na lowtherach. Owszem przynam świetnie grało ale czy naturalnie .. po opadnięciu pierwszego zachwytu i chwili refleksji doszedłem już wtedy , że z całą pewnością nie.
          Grało bardzo żywiołowo z dużą dawką energii ale zbyt konturowo, wszystko przejaskrawione i nerwowe. Czysta agresja. Do tego materiał muzyczny był podkreślający ten charakter.

Skomentuj

Yoshi - ale przyznac musisz, ze oddanie dynamiki w porownaniu z BR czy w ogole konwencjonalnymi obudowami tuba ma na niedoscignionym poziomie. Naturalnie nalezy odpowiednio dobrac do tuby caly tor - bo jak mowisz, moze byc zbyt agresywnie...
            Po latach sluchania konwencjonalnie doszedlem do wniosku, ze tylko tuba daje mi odpowiednie doznania w kwestii oddania dynamiki i natezen. No niestety...

Skomentuj

Każdy ma swój gust a o gustach się nie dyskutuje ponoć.
              Nawet naginanie tego pod odbicia czy pasozytnicze rezonanse nie zmieni faktu że to gra i do tego ładnie gra.Więc czego tu chcieć za tak małe pieniądze?
              Ludzie,para ze sklejki wychodzi 400 pare złotych!Czego wy jeszcze szukacie?

Skomentuj

ja nie dawalem masy solnej ani filtru, na poczatku tunely dalem 2 deseczki pod skosem i troche je zalalem gipsem na gorze upchalem watoliny i 1cm gr za glosnikiem, i jakos troszeczke sie uspokoila srednica i zrobila bardziej pelna nie taka pusta jak bez tlumienia.

Skomentuj

masa solna, masa solna... zawsze mi sie wydawalo, ze masa solna twardniala dopiero po upieczeniu jej, bez tego byla kleista i malo sztywna, a po dluzszym czasie plesniala...

Skomentuj

Twardnieje sama po krotkim czasie i plesniec nie powinna :) Od tego jest w niej sol m.in. Ta masa jest obojetna akustycznie, latwa w przygotowaniu i aplikacji. Powinna w ciagu dnia - dwoch stwardniec na kamor i tak sobie pozostac. Mozna wladowac gipsu, modeliny (plasteliny nie, bo po jakims czasie zacznie sie topic, tluszczyc i cudowac).

Nie napisalem tego w koncu wprost - odbicia z powrotem i atakiem na membrane maja sie procentowo praktycznie nijak w porownaniu do rezonansow samej tuby - stad walczyc o to nie trzeba az tak bardzo.

Jesli dacie troche tlumienia i jest lepiej rzeczywiscie - to niech ono sobie tam jest :) Generalnie lepsze efekty uzyskac mozna przy filtrowaniu na poziomie zwrotnicy lub equalizacji, ale jak kto lubi. Kwestia tego, ze obliczenia biora mniej lub bardziej w leb.

Umbi powiedzial sluszna prawde - o gustach dyskutowac nie ma co. Czy wiernie odtwarza BR? BP? Nawet zamknieta nie odtwarza wiernie - wiec mowimy caly czas o zblizaniu sie do jakiegos umownego poziomu, osiaganiu kompromisu miedzy tym czy tamtym... Tuba tez nie jest wierna - ale nie ma lepszego typu obudowy jesli chodzi o oddanie dynamiki i koniec... BR to jeden wielki rezonans...i to wykastrowany dynamicznie...

Niektorym po prostu przejadly sie wykastrowane konstrukcje BR - wykastrowane z mozliwosci gradowania dynamiki, bez jaj w porownaniu z oddaniem tuby. Taka jest niestety prawda...
                    Dalej - ktos moze powiedziec, ze kierunkowosc w naturze nie istnieje w tych zakresach i takim stopniu - ok, to jak ktos woli moze stosowac dipole albo i quadropole - nie ma sprawy. Tuba nie jest dla wszystkich i nie jest jedynym kompromisem. Przede wszystkim jest rozwiazaniem dla ludzi szukajacych nieskrepowanej dynamiki.

Skomentuj

odbicia z powrotem i atakiem na membrane maja sie procentowo praktycznie nijak w porownaniu do rezonansow samej tuby - stad walczyc o to nie trzeba az tak bardzo.
                      Można tu polemizować. Tm bardziej, że odbicia nie są na częstotliwości działania tuby tylko dużo wyżej. Więc jest o co walczyć. Może wartstwa filcu i substancji bitumicznej by wystarczyła a przecież katastrofalnie nie pogorszyłaby działania tuby, o ile by w ogóle pogorszyła. Zrozumiałym jest, że tuby front loaded nie można wytłumiać ale rear ? Z same jzasady działania wzmacnia ona "odpadki" produkcyjne głosnika , czyli tylnie promieniowanie membrany. Coś co raczej powinno się tłumić. Myśle, że odrobina wytłumienia nie popsuje tejże hi endowej konstrukcji.
                      Skoro opierami się na wrażeniach czysto słuchowych a reoddai i jego brat stwierdzili , że z wytłumieniem było lepiej to wiec o czym my tu rozmawiamy ??

Mam nieodparte wrażenie, ze z umbertem stworzyliście sobie team propagatorów dziwacznych konstrukcji. Zasada prosta im dziwniej tym lepiej bo z takimi konstrukcjami trudno wtedy polemizować. Dobrze, że powiedziałem wam iż ten spiral horn to lipa bo pewnie już by był zrobiony i wychwalalibyście jego działanie pod niebiosa.

Nie rozumien twojego najazdu na bass reflex. Dziwne , że u umberta ten wykastrowny bass reflex wspomagał wasze tubki.Widać jakoś one sobie nie radziły.

Wchwalacie te konstrukcje, że jest jedyną słuszna koncepcją. Nie wydaje mi się, tuby to niszowa część rozwiazań audio. Jakoś nie jest tak bardzo popularna. Widać miliony audiofili muszą się mylić ... w końcu to idioci .

Skomentuj

Widać miliony audiofili muszą się mylić ... w końcu to idioci
                        hehhe prawda prawda

Yoshi co ty na tym b200 robisz tube czy jakś inna aplikacja??

Skomentuj

Zamknieta. Zastanawiałęm się też nad LT ale zrezygnowałem. Chociaż moze jeszcze powróce do tej koncepcji. Muszę to przemyślec.

Skomentuj

Yoshi_80, zapomniałeś o czymś.O czymś bardzo istotnym.I nie jest tu istotne czy to hi-end czy low-end czy grom wie co.
                            Zapomniałeś jaka była droga do tej konstrukcji,zapomniałes czym było to powodowane,z jakich względów akurat ta konstrukcja a nie inne.
                            Ja zrobiłem i sie że tak powiem podzieliłem,mam takie wrażenia a nie inne.Co nie znaczy że odrazu narzucam komus swoja treść.
                            Jak wiele konstrukcji tak wiele opini i raczej nie ma szans aby w przyszłości miało byc inaczej.Z pewnością stawiając grupe oceniających przed twoim sprzetem znalazło by sie kilka osób które by powiedziały:mnie sie to nie podoba.I tak jest w zyciu,to co tobie sie nie widzi ma grono innych zwolenników.I na odwrót.Takie zycie.
                            Co do audiofili,Panieee,przejechał sie Pan.
                            Włąśnie system tubowy,cały system ale dobry system jest marzeniem prawdziwego audiofila.I odpowiednie pomieszczenie.Oczywiście nie pomijając całej masy elektroniki.
                            Dopiero wtedy jest szansa na uzyskanie namiastki prawdziwego,zblizonego do rzeczywistości dźwieku.Tylko że nie wielu na to stać.

Ale może dajmy sobie spokój z tym gdybaniem i skupmy się na tym co jest istotne.
                            Temat sam mówi za siebie.

Skomentuj

Yoshi - nie wiem o co Ci do konca chodzi. Czy ktos tutaj pisze, ze to jedynie sluszna drroga? Czy ktos napisal, ze to gra bezblednie? Czy ktos napisal, ze nie potrzebuje wsparcia basowego? (nie martw sie, niedlugo bedzie tez dopalanie tubowe, spokojnie) Czy napisalem, ze nie wolno kategorycznie tej szmaty tam wsadzic? Napisalem, ze lepiej to ominac elektrycznie bez takich ingerencji, nie mowiac juz o tlumieniu jak w TL. To wszystko.

Odnosnie tego co napisales - przepraszam, to ze Umbi wysilil sie i zrobil cos niestandardowego to zle? Mogl napisac - mam, ale wam nie dam, pokazac tylko zdjecie gotowcow. Nie wiem co przez Ciebie przemawia Yoshi, ale to juz nie jest obiektywna krytyka i proponuje sobie to przemyslec. Chyba powinno Ci zalezec, zeby to forum mialo w swoich zapasach cos ponad STXa i Alpharda.

Dobrze, ze nam powiedziales - a ja Ci powiem, ze mnie to... nie rusza. Zrobi sie w swoim czasie, poslucha i stwierdzi jak to gra w praktyce. Widze, ze Ty juz odnalazles jedynie sluszna droge i dalej szukac nie musisz - fajnie, to lepiej dla Twojej kieszeni. Ale prosze bez takich podjazdow dziwnych.

Skomentuj

spokojnie chlopaki nie mamy sie chyba rownac z ziemia poszlo o jakies glubie wygluszenie, a zrobila sie bezsensowna duskusja

Skomentuj

Oj jak ja lubię sie z wami spierać .

Czy ktos tutaj pisze, ze to jedynie sluszna drroga?
                                  Z waszych wypowiedzi tak wynika. Nie chce mi się wyszukiwać w tekscie ale mi wiecie dobrze co napisaliście, przypominajac ,sugerujecie że np. nie warto kupować fostexów bo są niewiele lepsze, że za 400 zł ma się "taaaką" konstrukcję , że czego chcieć wiecej itd ogólnie cały ton waszych wypowiedzi jednoznacznie skłania czytajacych do tego, że w zasadzie odkryliście graala akustyki. A to nie prawda. Wasze podejście jest z lekka nie na miejscu. Ja jestem zdania, że każda złotówka wiecej wydana na dobry głośnik to dobrze wydana złotówka. Skoro tuba zrobiła z taniego głosnika rodem radiowęzeł tak dobrą konstrukcję, to co zrobi z głosnika za 300 czy 1000zł .

Czy ktos napisal, ze nie potrzebuje wsparcia basowego?
                                  No chyba nie ja. Bo jak dotąd słyszałem same superlatywy odnośnie basu tych konstrukcji. Aż dziw bierze, że ludzie subwoofery budują , skoro ten arz z trudem do 80 Hz dociaga a przecież to taki dobry bas ... Moim zdaniem to jest dopiero kastracja brzmienia.
                                  Nikt nie powiedział, że ta konstrukcja ma spore ograniczenia. Że nadaje sie tylko do konkretnych gatunków muzyki. Na AS też samo żępolenie na te lowthery puszczali bo przy czymś wymagajacym by się zadławiły.

Czy napisalem, ze nie wolno kategorycznie tej szmaty tam wsadzic? Napisalem, ze lepiej to ominac elektrycznie bez takich ingerencji
                                  I to jest właśnie wielki bład. Korekcja elektryczna jest w pewnym sensie złem koniecznym i powinno się maksymalnie upraszczać budowe filtru znajdujac konsensus miedzy dobrym brzmieniem a stopniem skomplikowania filtra i jego wpływem na sygnał. Jeżeli można ominąć filtr dodajac troche wytłumienia za głosnikiem to jestem jak najbardziej za. Nie mówie tu i nie mówiłem o wytłumianiu całej tuby, przecież to nonsens i przeczy tej konstrukcji. Jeżeli wzamian za wytłumienie można uniknąc filtra to ja bym się nawet nie zastanawiał.
                                  Kolega sugeruje zastosowanie wytłumienia to go sprowadzacie do parteru. To obrazuje waszą prostolinijną metodę patrzenia na tę konstrukcję. Jednoznacznie wyznaczacie "jedyna słuszą" droge. Nawet nie spróbowaliście tego co on a już z góry zakladacie, ze z filtrem musi być lepiej.

A z czego wynika moja krytyka ? A np z tego, że ewidentnie się podjaraliście tą konstrukcją. To dobrze ale od powstania pomysłu nie widziałem tu ani jednej w 100% gotowej konstrukcji. Ciągle jakieś prototypy, brak dopracowanego filtra. Ostatecznych pomairów. Weryfikacji. Wiem, że to długo trwa. Jednak warto mieć dopracowaną konstrukcje nim sie na nią ludzi zacznei namawiać.

tomaszo, a gdzie twoje horny ? Bo jak dotąd jakoś ich nie widziałem. Z tego co pamietam to do niedawna sam nie słyszałeś swojego "dzieła". Czyżbyś tak zajadle bronił rusunku na kartce w zeczycie i symulacji z hornrespa <lol> ?

ps . Krytyka nigdy nie jest obiektywna, nie wiem co za głupek wymyślił pojęcie "krytyki obiektywnej". Obiektywna bedzie wtedy gdy krytykować będą programy komputerowe a nie człowiek .

Skomentuj

Opieram sie poki co na doniesieniach - jeszcze tego na zywo nie slyszalem oprocz kilku probek. Wiem natomiast, ze Umbi ma dobry sluch i na podstawie Jego relacji i porownan cos na ten temat wiem. Twoaj zjadliwosc mnie dziwi.

Krytyka moze byc na podlozu emocjonalnym jak i intelektualnym, tej pierwszej nie uznaje za obektywna. Nie napisze Ci tego wprost, domysl sie sam...

Nie powiedzialem, ze lepsze jest gorsze. Osobiscie nie jestem w stanie wydac takiej sumy i polecam taka konstrukcje jak teraz jest. Jak bede mial mamone to kupie sobie 24 cale PD.

Nie widziales ostatecznej wersji - no nie wiem... Chyba nie przegladasz tematow. Wstepne pomiary juz mialy miejsce, cierpliwosci, napewno wszystko bedzie.

Wytlumiac chcieli wszystko - to blad. Pisalem rowniez, ze dobrym wyjsciem bedzie stosowanie equalizera. Przeciez jesli ten kawalek szmatki ma poprawic cokolwiek - to niech sobie jest! Jednak nie nalezy przetlumiac tej budy. Niebezpieczne to jest o tyle, ze zaraz znajdzie sie kupa ludzi, ktorzy wladuja tlumienia jak w TL i sie zdziwia po co to robili.

Od poczatku zalozeniem byla wspolpraca z subwooferem, takze tubowym - poki co kwestia funduszy. Nie pisalem nigdy, ze to samowystarczalna konstrukcja!
                                    Dodatkowo - jesli bedzie odpowiednio sfiltrowana, w zalozeniach ma sluzyc odtwarzaniu wszystkiego. Mozna tak samo powiedziec, ze BR sie nie nadaje do niektorych gatunkow... Szkoda, ze praktycznei wszystkie koncerty maja miejsce dzieki zastosowaniu tub...

Podjaralismy sie - a to zle? Cos innego, cos ciekawego - no ale Tobie sie nie podoba i nie ma sensu sie o to spierac. Nie wiem - ale chyba tez tego nie slyszales... Nie chce sie z Toba spierac na temat wyzszosci jednych swiat nad innymi - podobnie jak tub nad BR, zamknieta czy BP... Kazdy woli co innego, ale nie powiedziane jest, ze tylko jedno wyjscie jest najlepsze. Kazda konstrukcja wnosi wady i jakies zalety brzmieniowe - jedni wola taki zestaw, inni wola inny zestaw proporcji wady-zalety. Meczy mnie przekonywanie kogos, ze czysta jest lepsza niz likier, jesli woli likier...

Poki co dobierany jest filtr po to, zeby mozna to bylo podlaczyc do kazdego wzmacniacza - na zasadzie uniwersalnych zestawow. Najlepiej uzyc equalizera - i po sprawie, ingerencja w sprawy fazowosci, dobroci itd. prawie zadna.

Skomentuj

jednak trzeba pamietac ze kazdy filtr tak samo jak wytlumienie wprowadza nipotrzebne znieksztalcenie i przesuniecia fazowe....

Skomentuj

Zapomnialame dodac, ze olalem temat z poczatku - uznajac ARZtke za niegodne drewna ustrojstwo, sluchawke taka... Umbi jednak drazyl i w koncu sie styknelismy - probka, ktora mi podeslal powalila mnie wrecz, nie spodziewalem sie tego po takim glosniku.

Stad moze sie tak pozytywnie podniecamy - zapomnialem, ze juz tak nie wolno na diyaudio :P

Skomentuj

Szkoda, ze praktycznei wszystkie koncerty maja miejsce dzieki zastosowaniu tub...
                                          To akurat nie ma nic do rzeczy. Na koncertach liczy się jak najwiekszy SPL z jak najmniejszej konstrukcji, coś takiego jak jakość pewnie ma 3 lub 4 rzędne znaczenie.

Podjaralismy sie - a to zle? Cos innego, cos ciekawego - no ale Tobie sie nie podoba i nie ma sensu sie o to spierac. Nie wiem - ale chyba tez tego nie slyszales...
                                          Na napisałem, ze do dobrze. Wystarczy, ze słyszałem na AS lowthera, ze znakomitym sprzetem towarzyszącym. Grało fajnie ale na pewno nie naturalnie. Taki dzwięk na sterydach. Najlepsze "klasyczne" konstrukcje jakie tam słyszałem w ogólnym rozrachunku wypadały lepiej.

Opieram sie poki co na doniesieniach - jeszcze tego na zywo nie slyszalem oprocz kilku probek.
                                          Szkoda, że ty nie słyszałeś może mielibyśmy o czym porozmawiać. Bo te próbki to ja też słyszałem .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X