Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba na azr-konkrety z RCL itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zobaczcie na temat postu-coś tam cos tam....KONKRETY-a nie dywagacje na na temat nieistotnych szczegóów!! Sam go załozyłem i nie o to w nim chodziło! Ale ogólnie fajnie sobie poczytać jak "mądrzejsi odemnie się kłocą"

Skomentuj

Dla mnie koniecznosc pozbycia sie rezonansow to konkret - bas jest momentami silnie podbarwiony .
      Probowalem usztywniac od wewnatrz "dzielac" tube kawalkiem deski. Ale to nie wystarcza, moim zdaniem trzeba by pokombinowac z usztywnieniem od zewnatrz, moze pionowymi listwami dosyc grubymi? Taki zabieg moze tez wbrez pozorom przyniesc korzysci estetyczne, ale tutaj to juz pole do pokazania swojej kreatywnosci. Dla mnie rozwiazaniem jest by do tych listw byly doklejone od spotu podstawki ciut szersze niz sama kolumna. A to z tego powodu, ze ona sama w sobie ma srodek ciezkosci wyzej niz tradycyjne konstrukcje, przez co wydaje sie byc mniej stabilna.

Skomentuj

jw_amigowiec, a z jakiego materialu robiles?

Skomentuj

Zamieszczone przez jw_amigowiec
          Dla mnie koniecznosc pozbycia sie rezonansow to konkret - bas jest momentami silnie podbarwiony .
          Nie twierdzę że to mało istotne, tylko ja nie miałem okazji słuchać tej konstrukcji, a z tego co słyszałem (czytałem) to problemy były z okiełznaniem średnicy.

Skomentuj

nie wiem komu scianki przy wylocie wpadaja w "silny rezonans", bynajmniej ja nie uwazam ze trzeba tam dawac jakies wzmocnienia, panowie nie przesadzajcie tu nie ma znowu takich duzych cisnien zeby calosc wpadala w rezonans

Skomentuj

jw_amigowiec, a z jakiego materialu robiles?
              Brat robil (reoddai), z plyty.

a z tego co słyszałem (czytałem) to problemy były z okiełznaniem średnicy.
              U mnie ona od razu tak zagrala, ze czapki w glow! :)
              Tylko konieczne jest ustawienie o jakim pisalem, oraz konieczne jedna okazalo sie delikatne wytlumienie scianki za samym glosnikiem. Charakter brzmienia staralem sie opisac. Krotko podsumowujac: Bas, jest ok, ale nie poruszy, nie schodzi gleboko. Do muzyki wokalno-instrumentalnej ok. Nawet do rocka, czy metalu starcza, by oddac brzmienie perkusji, rzadko pojawiaja sie niedostatki. Problemy takze z najwyzszymi rejestrami, gora jest ciutek cofnieta. Nie da sie na nich sluchac glosno, przestaja spiewac, zaczynaja sie drzec. Znieksztalcenia sa bardzo nieprzyjemne. Na tym koncza sie wady, reszta to same zalety.

Warto napisac takze o specyficznej stereofonii. Scena jest obszerna, ale stosunkowo malo precyzyjna. Jednak na pewno nie jest negatywna.

Te tuby takze bardziej niz wiekszosc innych konstrukcji sa wrazliwe na osprzet towarzyszacy - wzmacniacz, zrodlo... Nie trudno sprawic, by zagraly sucho i bez zycia. Na dobrym wzmacniaczu i z dobrego zrodla dopiero pokaza co potrafia. :)

tu nie ma znowu takich duzych cisnien zeby calosc wpadala w rezonans
              To dlaczego alikwoty struny w pianinie potrafia wprawic w rezonans inna strune odpowiadajaca czestotliwosci jednego z alikwotow?:)
              Tam tez nie ma takich cisnien.

Skomentuj

dragon, ciśnień może i nie ma u wylotu dużych ale amplitudy na pewno. Usztywnienie wylotu to w tubach standardowy zabieg właśnie z wyżej wymienionych powodów. Oczywiście nie zamierzam się upierać że to w tej konstrukcji jest konieczne bo nie słyszałem tego na własne ucho. Zresztą żadnego backloaded horna w życiu nie słuchałem

Skomentuj

byc moze ze przy muzyce powaznej czy z duza iloscia instrumentow sie tak dzieje, nie wiem nie sprawdzalem, ja slucham na nich muzyki elektronicznej i nie mam przeciwskazan

Skomentuj

Rezonans pojawia sie w przypadku np. gitary basowej. Tak ponizej 150 Hz. Nie podbarwia bardzo, ale chwilami daje sie we znaki.

Skomentuj

W sumie to można "przejechać" po tej tubie generatorkiem jakimś (np tym z winisd) i zobaczyć czy na konkretnych częstotliwościach się nie dzieją jakieś cuda.

Skomentuj

Może po prostu dać po bokach podwójne ścianki , takie "boczki" z litego drewna albo płyty czy sklejki jak komu pasuje.

Skomentuj

Jeśli chodzi o te boczki to może "cóś takigo":
                          http://www.minimaaudio.pl/index_p.htm

Skomentuj

"Izolacja elementów zwrotnicy od zmiennego ciśnienia panującego w komorze głośnika niskotonowego umożliwia wyeliminowanie efektu mikrofonowania na który są podatne zwłaszcza kondensatory. "

Skomentuj

czy moze ktos zaprojektowac i PRZETESTOWAC filtr do arz 8 ohm?

OT
                              i wszystko jasne,efekt mikrofonowania lol

Skomentuj

Tasior, jako, ze jestes z Sosnowca, wsiadz w 35, przyjedz do Czeladzi i posluchaj jak to u mnie gra bez filtra :)

Skomentuj

wpadne wpadne,pozatym juz u Ciebie bylem hehe :P po suba,wiesz wogole o tym? :P
                                  u mnie gra arz ale na pufie lezy... zanim zrobie budy minie troche,niemam kasy i mam dlugi...

grac to gra ladnie,ale wlasnie jak dostał wieksza moc to zaczeło dawac tak po uszach ze ..... filtr cos tu chyba powinien zmienic...

Skomentuj

grac to gra ladnie,ale wlasnie jak dostał wieksza moc to zaczeło dawac tak po uszach ze .....
                                    Juz o tym pisalem... Tego nie da sie sluchac glosno. I to nie wina srednich tonow. To zwykle znieksztalcenia harmoniczne. Jest to wada tego przetwornika, ale mi bynajmniej nie przeszkadza. Bo nie slucham tak glosno niemal w ogole.

Skomentuj

masz jakis artykul o tych znieksztalceniach?

Skomentuj

Zamieszczone przez jw_amigowiec
                                        grac to gra ladnie,ale wlasnie jak dostał wieksza moc to zaczeło dawac tak po uszach ze .....
                                        Juz o tym pisalem... Tego nie da sie sluchac glosno. I to nie wina srednich tonow. To zwykle znieksztalcenia harmoniczne. Jest to wada tego przetwornika, ale mi bynajmniej nie przeszkadza. Bo nie slucham tak glosno niemal w ogole.
                                        Bzdura totalna.Zapytaj tych którzy u mnie byli to ci powiedza jak po piździe te kaszlaki dostają.Tylko jak sie chce uczciwa filtracje zastąpic szmatkami to tak jest i sie niema co dziwić.
                                        Te rezonanse to też bzdurny wymysł,no chyba że ktos to z tektury robił.

Cały temat wędruje w jakis ciemny zaułek,powstają cuda niewidy.A to jest proste jak budowa cepa.Dośc dokładna stolarka,porządne wykonanie wlotu (czyli masa solna bądź inne ustrojstwo) i korekcja elektryczna.Czy to tak wiele?Całe boje i wszelkie mity powstają tak naprawdę na nie dokończonych konstrukcjach i domniemaniach.Ręce opadają.

Skomentuj

umberto, co prawda moze nie mam wszystkich rogow s kolimnie idealnie prosto pocietych. ale konstrukcja jest cala dobrze zlepiona i wsrodku nei ma zadnych przeswitow, a wykonczenie to kwestja oklejenia bo tak to juz praktycznie wszystko zrobilem, a co do rezonansu wystarczy podglosnic i dotknac bocznej scianki u wylotu i odrazu sa wyczuwalne drgania

Skomentuj

Czaruję...
                                          X