Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba na azr-konkrety z RCL itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yoshi - tez nie slyszales na zywo :) Ale przepraszam, no nie mam z Toba o czym rozmawiac...

Lowthera slyszalem w zamknietej - i nie jest to dla mnie rewelacja.

Skomentuj

Ja juz o brzmieniu pisalem. Wiec nie bede sie powtarzal. A basu malo, to fakt, mam wrazenie ze niewiele jest ponize 70 Hz, ale ja slucham muzyki niewymagajacej pod tym wzgledem. No i nie widze nic zlego w podparciu subem. Aczkolwiek nie samym basem czlowiek zyje. Ta konstrukcja w odniesieniu do jej ceny ma jedna niepodwazalna IMHO zalete... Srednica! Tony srednie to bakja za ta cene. Posluchajcie sobie instrumentow na zywo, a potem na ARZ.
      Te tuby nie sa kolumnami do sluchania rombanek techno! Po prostu sie do tego nie nadaja.

Skomentuj

jw_amigowiec, no właśnie,mnie też to urzekło i dlatego bardzo chciałem je mieć.
        Ale jak ostatnio zauważyłem to TU tylko sie liczy cos takiego jak F3,charka no i bezwzględnie pomiar bo bez niego to nic nie zagra.Chore normalnie.
        A że filtr coś tam w torze miesza?No to po kiego diabła robicie zwrotnice,korektory,tłumiki?
        Bączuś bezsens.Z takim podejściem nikt nie jest w stanie zrobić cokolwiek.Bo zawsze mu będzie źle.

Skomentuj

A to jeszcze napisze cos odnosnie ustawienia. Ustawienie ich rownolegle do siebie tak jak proponuja ludzie od Acu Horna w swoich konstrukcjach jest troszke niedorzeczne. One naprawde dobrze graja, gdy sa zwrocone frontem do sluchacza - tak by po odwroceniu glowy w strone kolumny mial glosnik centralnie na wprost twarzy. Wazne jest by dopasowac takze wysokosc. Ci co tak jeszcze nie uczynili, niech sprobuja. IMHO to jedyne sensowne optymalne ustawienie. Dobrze jest tez, gdy sa nie blizej sluchacza niz 1,5 metra.

To moje subiektywne spostrzezenia, do ktorych doszedlem droga prob i bledow - tylko dlugie eksperymenty. Oczywiscie to ustawienie w polaczeniu z rozstawieniem ich blizej brzegow pokoju wymusza siedzenie zazwyczaj z dala od komputera. A to dlatego, ze dzwiek taki jak powinien byc jest TYLKO w punkcie przeciecia. Czy to wada? Nie do konca, one zmuszaja do zajecia sie tylko sluchaniem muzyki!

Skomentuj

No mnie ogarnela degustacja, chyba sobie zrobie przerwe od odstresowywania sie tutaj od walki z syfilisem gdzie indziej. Taka mala zacheta do dzialania na nowych plaszczyznach ze strony moda. Wrocmy lepiej do STXow, ARN150 i zwrotki dla jakiejs najtanszej Vify, Alphardow i American Power. Walic co slychac, wazne, ze wykresy piekne, linijka w symulatorze...

Sam nie uwierzylbym, ze to zadziala - ale nie zaszkodzilo MIMO wszystko sprobowac. Jeszcze tego nie slyszalem na zywo - ale probka wykazuje ciekawe brzmienie i wbrew pozorom niczego specjalnie nie brakuje... No ale nie ma ze mna o czym gadac, bo niektorzy tez tego nie slyszeli ale juz wiedza, wbrew opiniom ludzi, co do ktorych mozna miec zaufanie i przyjac ich osluchanie i zdrowy rozsadek za pewnik.... ze to nie ma sensu. Super. Taki zmysl odkrywcy. Tak trzymac, niech sie DIYAUDIO rozwija w kierunkach ambitnych - BR na STX GDN27 (jaka buda i jaka rura zeby byl baaaassssssssss?).

Skomentuj

Ale jak ostatnio zauważyłem to TU tylko sie liczy cos takiego jak F3,charka no i bezwzględnie pomiar bo bez niego to nic nie zagra.
              Parametry techniczne uzyskane w pomiarach oraz topologie zastosowanych filtrów maja wymierne przełożenie na brzmienie. Wie to każdy który ma odpowiednie doświadczenie w tej materii. Spytaj sie SW to powie ci to samo.

Na drugiej szali można położyć "złoto uchych" , którzy na słuch wiedzą, ze jest lepiej. Na ucho stroją zwrotnice i twierdzą, że jest super. A pierwszy rzut oka na schemat i widać, że jest zupełnie skopana. Tacy ludkowie wychodzą z założenia, że to czego nie rozumieją jest złe.

A że filtr coś tam w torze miesza?No to po kiego diabła robicie zwrotnice,korektory,tłumiki?
              Bączuś bezsens.Z takim podejściem nikt nie jest w stanie zrobić cokolwiek.Bo zawsze mu będzie źle.
              Aż Ci się dziwie , że takie rzeczy wypisujesz. Kolumny to kompromis czy sie to komuś podoba czy nie. Stopień skomplikowania filtrów wpływa w sposób pozytywny jak i negatywny na końcowy efket. Zbyt proste filtry nie maskują w ogdpowiednim stopniu wad głosnika. Zbyt rozbudowane same dodają sporych zniekształceń. Wystarczy sobie przeanalizować przebiegi fazowe czy odpowiedź impulsową.
              Jak chcesz zeby było idealnie to kup sobie bilet na koncert i bedziesz miał wierny przekaz.

tomaszo, widze, że cię na offtopy wzięło. Od tego jest odpowiedni dział.

Skomentuj

Parametry techniczne uzyskane w pomiarach oraz topologie zastosowanych filtrów maja wymierne przełożenie na brzmienie. Wie to każdy który ma odpowiednie doświadczenie w tej materii. Spytaj sie SW to powie ci to samo.
                Proponuje abys sam go zapytał,możesz doznac szoku.Mamy kilu naocznych świadków którzy mogą potwiedzić sprzeczność wyników pomiaru z charakterem rzeczywistym.

Na drugiej szali można położyć "złoto uchych" , którzy na słuch wiedzą, ze jest lepiej. Na ucho stroją zwrotnice i twierdzą, że jest super. A pierwszy rzut oka na schemat i widać, że jest zupełnie skopana. Tacy ludkowie wychodzą z założenia, że to czego nie rozumieją jest złe.
                Tak panie kolego,kiedys tak sie robiło bo nie było sprzetu.Ale raczej watpie abyś te czasy pamietał.Co nie znaczy ze popieram takie metody.

Aż Ci się dziwie , że takie rzeczy wypisujesz. Kolumny to kompromis czy sie to komuś podoba czy nie. Stopień skomplikowania filtrów wpływa w sposób pozytywny jak i negatywny na końcowy efket. Zbyt proste filtry nie maskują w ogdpowiednim stopniu wad głosnika. Zbyt rozbudowane same dodają sporych zniekształceń. Wystarczy sobie przeanalizować przebiegi fazowe czy odpowiedź impulsową.
                Nic nowego nie stwierdziłeś,to chyba kazdy wie.Tylko jakoś nie potrafię zrozumieć co chcesz tym udowodnic w tym okreslonym przypadku.

Powiem tak,to jest takie pieprzenie dookoła wojtuś.Nie widziałeś,nie słyszałeś a opiniujesz i jeszcze żeby było śmieszniej podpierasz się jakimis lowtherami.I to w dodatku na ucho.
                Sam sobie przeczysz (jak nie wierzysz to wróć do przed ostatniego cytatu).

Skomentuj

Yoshi - zalamujesz mnie panie. Mam wrazenie, ze rozmawiam z czepiajacym sie slowek 15to latkiem - no przepraszam, jesli urazam.

Gdzie napisalem, ze pomiary sie nie przekladaja na odbior?..

Napisalem nie wprost - czego nie zrozumiales - ze to forum lezy. Lezy i kwiczy na STXie i Aplierdzie GLOWNIE (choc zdaza sie odskocznia) - a jak juz pojawia sie niecodzienna konstrukcja, to okazuje sie, ze jest zle - bo nie ma miejsca na takowe tutaj i one z gruntu grac nie moga, ludzie, ktorzy tego sluchaja sa kretynami, bedziemy czepiac sie slowek choc wszyscy mamy podobne spojrzenie na wiele kwestii, nie bedziemy probowali nic innego poza stale wytyczne, bedziemy sie zniechecac i ogolnie moze masz jakies osobiste urazy? To zachowaj je sobie, ja juz nie wiem co mam myslec o tym co teraz robisz. Szczegolnie o powodach, dla ktorych tak, a nie inaczej...

Widze, ze trzeba Ci pisac wprost - nie ogrodkami. Jesli nie nuzy Cie sterta tematow o STXie i Alpierdzie, ok, rozumiem. Tylko dlaczego jestes tak antagonistyczny wobec czegos nowego i mam wrazenie personalnie wobec paru osob - nie napisalem wprost, ze chodzi o towarzystwo "od dziwnych konstrukcji". To widac i to dosc wyraznie. Wszystkie piania na temat teo tworu sa w oparciu o relacje jakosc-cena, to chyba jasne dla ludzi w miare ....w miare tego...

Zmeczyles mnie, cel osiagnales - masz ode mnie spokoj na jakis czas na tym forum, zareczam Ci, ze napewno nic nowego dluuugo tutaj nie wniose, nawet gdybym cos tam plodzil nowego. Bo po co? Zebys sie czepial jak dziecko?...

Opis moze trza zmienic - Akustyka, klepiemy to samo w kolko. Nie wolno sie wychylac z niczym nowym.

Jak offtopuje - to zacznij Pan sprzatac ode mnie to forum. Moze ktos zacznie je sprzatac w koncu...(teraz tlumaczenie - tutaj zaden temat nie jest prowadzony bez offtopow). Banuj, Edziu, banuj 90 procent zbanowac za offtopy...

Lubie to miejsce, jak powiedzialem, szczegolnie dlatego ze jest (BYLA) to plaszczyzna do omawiania konstrukcji totalnie nieraz karkolomnych, mozna bylo wyciagnac ciekawe wnioski i sprobowac z ludzmi czegos nowego. Sporadycznie, ale jednak. Jak napisalem - mozna bylo.

Obojetnie co napiszesz - nie chce mi sie wiecej o tym rozmawiac, moze po prostu, panie moder, nie pisz tez juz wiecej offow pod tym moim ostatnim z mojej strony.

Skomentuj

Nikt nie powiedział, że ta konstrukcja ma spore ograniczenia. Że nadaje sie tylko do konkretnych gatunków muzyki. Na
                    Ja to napisalem :)

Czy ja zostalem wrzucony do tego worka?... Nie mam zamiaru komentowac, bo juz wyroslem z takich zabaw. Dodam tylko, ze jestem elektronikiem z wyklsztalcenia i doskonale potrafie policzyc, zaprojektowac, a co dopiero zrozumiec dzialanie filtra... Zauwaz, ze akustyka pomieszczenia zawsze wplywala i wplywac bedzie nabrzmienie koncowe. Zeby charakterystyka byla liniowa nalezalo by zrobic pomiary dla danego pomieszczenia, zdjac charakterystyki i zrobic filtry prosto pod nie. Te tuby nie sa kolumnami monitorowymi. A nawet monitorowe zagraja neutralnie w odpowiednich warunkach. A sluchasz muzyki w takich warunkach, w jakich zdejmujesz ich charakterystyke? Nie myl neutralnosci z naturalnoscia. Naturalnosci brzmienia nie zmierzysz, chocbys nie wiem jak sie staral. To na tyle, na tym koncze swoj udzial w tych dyskusjach, bo nie ma to najmniejszego sensu. Przeciez i tak czesc z Was wie lepiej, a ja jestem zwyklym lamerem.

Skomentuj

To ja może się dołącze do tej kłutni i napisze coś od siebie. Otóż moim zdaniem forum rozwija się ale małymi ktoczkami, z tda ludzie przesiedli się na lepsze tranzystory i lm'a, alphardy zostawiliśmy już dawno za sobą, powoli wychodzimy z ery stx'ów choć jest to najlepszy sposób na tanią konstrukcję dla początkujących. Wystarczy zajrzeć do działu włąsne konstrukcje i zobaczyć, że mimo wielu budżetówek (wynika to z zamożności polskiego społeczeństwa), znajdują się tam jednak ukazujące rozwój konstrukcje, kolumny EZO, suby na bsw czy sls, moze to niewiele ale z czasem lepszych konstrukcji będzie przybywać.

Aby mój post nie był offtopikiem, chciałbym napisać pare słów na temat arz'a i tego co stworzyli dla nas umberto i tomaszo. COŚ Z NICZEGO !! Mimo wielu sprzeciwów, braku wiary i negatywnych komentarzy sceptyków dali rade ciągle przybywa nowych posiadaczy ARZ, wbrew pozorom bardzo zadowolonych. Chłopaki załątwili nam projekt kolumn za 7000zł (acuhorn) który możemy wykonać w zależności od dostepu do materiałów za jakieś 200zł. Zamiast spierać się o charakterystyki czy wykresy powinniśmy podziękować.

Skomentuj

jw_amigowiec, zawsze traktujesz ludzi z gory? To juz drugi topic konczysz stwierdzeniem w stylu ja wiem lepiej i szkoda mi na was czasu.

Kolumny dopasowuje sie do pomieszczenia ale tez akustyka pomieszczenia moze byc dopasowana do naszych upodobac. Sa pochlaniacze, pulapki basowe, rozpraszacze itd. Kolumna powinna byc jak najbardziej uniwersalna.

Skomentuj

jw_amigowiec, zawsze traktujesz ludzi z gory? To juz drugi topic konczysz stwierdzeniem w stylu ja wiem lepiej i szkoda mi na was czasu.
                          Nie traktuje, nie twierdze, ze jestem nieomylny. Tylko poczulem sie tak, jakbym to ja byl tak potraktowany. Z gory okreslony, juz nie pierwszy raz. Ja moge wiedziec jedynie co dla mnie jest lepsze, nie dla Was. I odwrotnie.
                          Strasznie napieta atmosfera tu u Was na forum. Po browarku (bezalkoholowym ) wspolnym przy muzyce i po problemie.

Skomentuj

zajaranyy, dokladnie takk jak mowisz. Sam zamierzam po maturze sklepac horny. chlopaki otworzyli nam furtke. kazdy moze za pare groszy zrobic wyprobowac i ocenic. Mnie cholernie interesuje ich brzmienie. moze mi si enie spodoba a moze sie zakocham.
                            wcale sie nei dziwie jak tomaszo mowi ze kladzie lache na forum, ze umberto pewne tez juz nie bedzie sie dzielil wszystkimi pomyslami bo po co jak moze uslyszec dziekuje i jeszcze miec cos z tego, a nie jak tutaj... zaprezentowali projekt teoretycznie warty kupe kasy i cos NOWEGO! i za to im wielkie dzieki, jestem pelen podziwu i uznania!
                            Yoshi_80, obilo nam sie o uszy ze tez teraz klepiesz cos konkretnego, czekamu na szczegoly... mozemy w ogole czekac?:P

Skomentuj

umberto, tomaszo wasze wpisy już ocieraja się o bełkot. Żadnych konkretów tylko emocjonalne przepychanki.
                              Ja cytuje umberta a tomaszo odpowiada jakby to było do niego lol.

Napiesze w stylu tomaszo: czy ja gdzieś napisałem, że te wasze tuby mi się nie podobają? Zaproponowałem świerzsze spojżenie i odrobinę dystansu do własnej konstrukcji. Napisałem o ograniczeniach takiej konstrukcji o charakterze brzmienia itd, żeby inni nie żyli w ciemnoscie propagandy sukcesu arz'eta. No ale nieomyli panowie u i t nie tolerują żadnej krytyki.

A dla jazności Lowthery to nie są byle głosniczki z bazarku na 10-lecia za 20 zł tylko głosniki które mogą byś spokojnie uznane za wyznacznik jakości w świecie szerokopasmowców. Napędzane przy tym monoblokami na 300B są wystarczajaco dobrym punktem odniesienia.

Skomentuj

Yoshi_80, tak się składa że nie tylko się ty o lowthery ocierałeś.A czy mozna uznac je za wyznacznik,hmmm,raczej w to watpie.Jest coś co je przebija,az się dziwie że o tym nie wiesz bo w świecie audio aż chuczy.No ale to nie mój problem.

Od Tomaszo to wara,jak juz powiedziałem,był czas że szukałem pomocy.Gdzie byłeś?Co pomogłeś?Ile wniosłes to mojego zapytania?NIC!
                                A to właśnie On mi pomógł,On razem ze mną szedł ręka w ręke przez zagadnienia tub,to On dal mi kontakty do zawodowców.
                                Wiem,wiele mi brakuje aby czuc sie w tym temacie doskonale.Ale na dzien dzisiejszy nie dam sie zapedzic w kozi róg.To co otrzymałem jako teorie jak i praktyke spokojnie pozwala na własne manewry i powodzenie.Nie chcesz,nie wierz.Ja tworze nadal,blokuje mnie tylko kasa.Ale i to przeskocze.
                                Moje marzenie to system całkowicie tubowy bo nic innego nie da mi takiej satysfakcji ze słuachania muzyki.I wiem że to zrobie.Wcześniej czy później ale zrobie.Na przkór co poniktórym twardym teoretykom.

Szkoda Yoshi że musimy rozmawiac na takiej stopie,liczyłem że to będzie mozna rozciągnąć i rozłozyc na czynniki pierwsze aby to doszlifować.
                                No ale spoko,poradze sobie,jest sporo ludzi w tym zorientowanych i przychylnie nastawionych.

A następna konstrukcja to też będzie tuba.Tylko raczej jej tu nie pokaże.Zbyt wielkie ryzyko.No i komercja ;]

Narazienko,kto chce to mnie znajdzie.Ale raczej juz nie tu
                                Spadam.

Skomentuj

Mam wrazenie, ze cala sytuacja troche przeze mnie. Wkurzylem sie, to fakt niezbity. Nawet dostalo sie Amigowcowi nieslusznie ode mnie, za co przepraszam niniejszym.

Nie chce jednak, zeby Ktos palil mosty... Pomalutku, powolutku... Odetchnijmy i jeszcze sie cos razem tu napewno splodzi. W koncu to "poligonowe" forum bylo - i moze warto wrocic do tych dobrych tradycji. A kto komu ma wiecej do zawdzieczenia Umbi, to ja juz wem najlepiej :P

Skomentuj

Nie no dziewczyny. Nie bijcie sie!!!
                                    Yoshi to wywrotowiec :P, ale dobrze że "sieje zamęnt" swoją krytyką i prowokuje dyskusje. Szkoda tylko że zeszło to na takie fatalne tory. Bo przecierz na pewno ani jednej ani drugiej stronie nie o to chodziło.
                                    Moim zdaniem jak zwykle "wina" leży po obu stronach (Żony i Teściowej :P).
                                    Uważam że Yoshi ma trochę rację bo czasami można odnieść takie wrażenie czytając ten topic że Umberto i Tomaszo to bogowie hornów i nie wolno się nawet odezwać w kwestji design'u - przy całym szcunku dla ich wiedzy, umiejętności, oddania sprawie i chęci podzielenia się tym z Nami wszystkimi.
                                    Konstrukcja faktycznie nie jest jeszcze dopracowana na glanc i nie porównywałbym jej od razu tak bezkrytycznie do konstrukcji AcuHorna'a. (zaznaczam że nie słyszałem ani jednego ani drugiego, coby nie było). Ale bardzo lubię śledzić jej ewolucje - sam bym się włączył do zabawy ale niestety nie mam czasu :(
                                    To jeden z najciekawszych dla mnie topiców na tym forum. Zawsze się cieszę jak w nieprzczytanych jest gdzieś widoczne .....Tuba....ARZ.....
                                    Mam nadzieje Umberto że blefujeszz tym: "Spadam".

Skomentuj

Newborn - mozliwe, ze takie wrazenie mozna odniesc. Wierz mi, wynika to z checi unikniecia nieporozumien i wyprowadzenia najlepszego kompromisu, nie zarozumialstwa... Sa tacy, ktorzy zjedli na tym zeby ale sie nigdy tutaj nie odezwa, podobnie jak na innych forach - BO NA TYM TRACA PIENIADZE. Po prostu nie udostepniaja wiedzy FREE. Sa tacy, z ktorymi nie mam o czym dyskutowac (i jestem tego swiadom), bo jestem w porownaniu "gupi umyslowo". Jednak sie nie udzielaja w tej kwestii jakos dziwnie pechowo. Sa tez tacy, ktorzy sobie zycza kupe pieniedzy za pare kresek na papierze...

Najbardziej lubie, kiedy ludzie sa zadowoleni z tego co robia, tym bardziej, jesli to ma ze mna cokolwiek wspolnego. Stad moze przesadzam - zgodze sie, mozna to tak odbierac, powiedzialem z czego to wynika. Bedzie wszystko w ostatecznej wersji, kazdy sobie moze potem eksperymentowac do woli, kombinowac, pchac czego i gdzie chce... Powolutku.

Jednak... niektorzy nabrali nawykow z innych for.

Skomentuj

Mam drobna uwage dot. konstrukcji. Warto usztywnic jakakolwiek metoda scianki boczne przy wylocie tuby. Potrafia wpadac w silne rezonanse.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomaszo
                                          ... Powolutku.
                                          Racja Tomaszo, powolutku i bez zbędnych emocji :)

Co do usztywnienia wylotu to faktycznie u wylotu boczne ścianki są na sporym odcinku "luźne", możnaby się pokusic o "podzielenie" końcowego odcinka tuby wstawiając dodatkowy kawałek sklejki/płyty. Ale wydaje mi się że tego typu zabiegi będą przynosic bardziej zauważalny efekt przy dopieszczaniu końcowym konstrukcji - choć może się mylę.

Skomentuj

Czaruję...