Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czech DIY projects

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sugeruje że on uważa że to słaby głośnik skoro takiej obudowy wymaga

Skomentuj

Zamieszczone przez Spacestar
      Sugeruje że on uważa że to słaby głośnik skoro takiej obudowy wymaga
      Napewno NIE

ARA-390 jest svietny glosnik dla SUBBAS !! - to neiest HOME HIFI :))) To jest dla ozviczania KIN (CINEMAS ! ) jest napravde POTENZNY

popatrz:

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...it=115&catg=30

Skomentuj

Hmm.
        Jmenovitý kmitočtový rozsah 40 - 5000 Hz.
        Ciekawy glosnik, rezonans 25Hz ale producent pasmo przenoszenia podaje od 40Hz. Ponizej 40Hz widac cos sie z nim dzieje niedobrego wiec robic obudowe ktora wycisnie z niego 25Hz to lekkie ryzyko.

UPDATE: zasymulowalem go troche i 150l closed dla tego glosnika to dobra alternatywa. Niestety nie moge dobrac sie do wytrzymalosci mocowej. Prawdopodobnie dobrze by bylo dodac filtr subsoniczny zeby nie dopuscic do niego nic ponizej 40Hz. Z tym Qts=0.4 mozna by sie pokusic o obudowe bass-reflex i nieco ja zmniejszyc. Efektywnosc 98dB + dobry wzmak 100W napewno robi masakre w domu.
        Pozdro
        Dexter

Skomentuj

zaden swietny glosik nie wymaga 250 l zreszta nie hcce cm isie gadac dowiedzielismy sie ze u was robi sie pralki z glosnikami
          a jak zapewniacie sztywnosc w takich duzych obudowach jak walczycie z rezonansami?

Skomentuj

Zamieszczone przez Dexter
            Hmm.
            Jmenovitý kmitočtový rozsah 40 - 5000 Hz.
            Ciekawy glosnik, rezonans 25Hz ale producent pasmo przenoszenia podaje od 40Hz. Ponizej 40Hz widac cos sie z nim dzieje niedobrego wiec robic obudowe ktora wycisnie z niego 25Hz to lekkie ryzyko.
            Pozdro
            Dexter
            Nipravda !!

Glosnik by byl zagrozony ponizej FS=25 Hz u mojego subwoofera ja zastosovalem highpass filter 24db/oktava @ 35Hz -glosnik jest chroniony

Skomentuj

bezkitu to wojna .. czesi mają tesle i sie zachwycają my mamy tonsila który pare razy już plajtowałale dalej sie trzyma ... ach ten rynek audio ... co tu mówić dużo ... inwestujmy w alphardy :P

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ
                zaden swietny glosik nie wymaga 250 l zreszta nie hcce cm isie gadac dowiedzielismy sie ze u was robi sie pralki z glosnikami
                a jak zapewniacie sztywnosc w takich duzych obudowach jak walczycie z rezonansami?
                Tak to jest problem !!

Nimoge moh woofer uzyvat ponad 20% jego moci :) ponad toto cele 8 piotrove mieskane rezonuje :) - jest to duza moc .

Ale moge grat i (very silent) i mam (still) bardzo potenzny nizky bas

Skomentuj

glosik o tak niskim fs jest stworzoiny do malych bud closed z pelna korekcja zasilanym poteznym wzmacnaiczem

Skomentuj

glosik o tak niskim fs jest stworzoiny do malych bud closed z pelna korekcja zasilanym poteznym wzmacnaiczem
                    closed s qts:0,4 ?

Skomentuj

a czemu by nie korekcja i masz liniowe pasmo do 20Hz w budzie 50litrów. a niski Qts zapewni to że nie będzie podbicia w wższym paśmie. coraz bardziej mi się podoba ten woofer. chyba go sobie skołuje i wstawie do 50litrów i zobaczymy co z 300watowym wzmakiem i korekcją pokarze :)

Skomentuj

Qts=0,4 nie dyskwalifikuje glosnika do obudowy closed. Obudowa closed jest uniwersalna i kazdy glosnik do niej pasuje, co najwyzej nie pokaze swoich maksymalnych mozliwosci. Za to w druga strone czyli Qts>0,5 w zasadzie dyskwalifikuje glosnik do uzycia w obudowie B-R bo impuls bedzie tragiczny chocby nie wiadomo jak sie starac.
                        Pozdro
                        Dexter

Skomentuj

naprawde mnie tym rozbawiles
                          jaj uz wyroslem z tego ze qts deprymuje wielkosc obudowy losik maj eszcze wiele parametrow a im nizsze qts tym lepiej zreszat widze ze wy jeses na etapie symulowania a nie pomirow

ps ja juz mowimy to wysokie qts deprymuje obudowe BR a niskei qts nie proponuje zapoznac sie z teoria

Skomentuj

generalna zasada niskie Qts - mała obudowa zamknięta abo mozliwość zasotowania B-R wysokie Qts zamknięta. bardzo wysokie Qts free air

Skomentuj

naprawde mnie tym rozbawiles
                              jaj uz wyroslem z tego ze qts deprymuje wielkosc obudowy losik maj eszcze wiele parametrow a im nizsze qts tym lepiej zreszat widze ze wy jeses na etapie symulowania a nie pomirow

ps ja juz mowimy to wysokie qts deprymuje obudowe BR a niskei qts nie proponuje zapoznac sie z teoria
                              Hehe mily lukasz ja na tejto etapie davno niejsem ja zrobile duzo BOXOV jak dla HIFI tak dla PA !!

Teoria ja znaje dobrze a prax takze... mam mozlivosci boxy przemjerzit na MLSSA -ty takze ?

napewno vies co to jest MLSSA tak ?

Glosnik s nizkym QTS jest lepiej umiestnit do obudovy basreflex !! Benze grad lepiej i nizzej .

Pravda jest ta ze ty mozno nelubis basreflexu OK to jest dla kazdeho ....

Skomentuj

Chłopaki z południa chcą sie pochwalić a wy ich się nabijacie wstyd !

BTW korekcji bo widze ,że chyba nie wszyscy rozumieja do końca. Korekcja umożliwia zmniejszenie obudowy , w zasadzie to wszystko ! Nie wiem skąd przekonanie o cudownej odpowiedzi impulsowej i niebywałych wprost możliwościach takiego rozwiązania. Obudowa zamknietą ogólnie daje lepsza odpowiedź imlulsową niż BR ale mała obudowa zamknięta nie daje lepszej odpowiedzi niż duża. Optymalna pod kątem impulsu to obudowa o Qtc=0.5 ! Wsadzając 30cm głośnik do malutkiej obudowy siła rzeczy Qtc jest wysokie , na pewno powyzej 1 i o jakim impulsie my tu mówimy. Do tego filtr subsoniczny i korekcja , kolejne elementy pogarszajace impuls a tak przecież nam na tym zależy ! Wyobraźnia się kłania !
                                No i te żałosne max SPL na korekcji ... szkoda gadać.

Jak tak dalej pujdzie do dojdziemy do stwierdzenia ,ze bass reflex jest bezwzględnie zły ! To jest błędny kierunek. Konstruowanie to jest sztuka kompromisu a nie jakieś popadanie z jednej skrajności w drugą.

Jeżeli miałbym miejsce i robiłbym suba to szczerze wam powiem olałbym korekcje !

Pozdrawiam.

Skomentuj

wszystko zalezy do glosika jego aplikacji

nie zgodze sie jednak ze glosik traci kontrole wmalej budzie closed

zreszta ja i tak preferuje inne rozwiazanie dla mnie f3 na poziomie 40 jest zupelnie satysfakcjonujace liczy sie wykop i kontrola barwa zreszta po co komu w domu 25hz

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                    Chłopaki z południa chcą sie pochwalić a wy ich się nabijacie wstyd !

BTW korekcji bo widze ,że chyba nie wszyscy rozumieja do końca. Korekcja umożliwia zmniejszenie obudowy , w zasadzie to wszystko ! Nie wiem skąd przekonanie o cudownej odpowiedzi impulsowej i niebywałych wprost możliwościach takiego rozwiązania. Obudowa zamknietą ogólnie daje lepsza odpowiedź imlulsową niż BR ale mała obudowa zamknięta nie daje lepszej odpowiedzi niż duża. Optymalna pod kątem impulsu to obudowa o Qtc=0.5 ! Wsadzając 30cm głośnik do malutkiej obudowy siła rzeczy Qtc jest wysokie , na pewno powyzej 1 i o jakim impulsie my tu mówimy. Do tego filtr subsoniczny i korekcja , kolejne elementy pogarszajace impuls a tak przecież nam na tym zależy ! Wyobraźnia się kłania !
                                    No i te żałosne max SPL na korekcji ... szkoda gadać.

Jak tak dalej pujdzie do dojdziemy do stwierdzenia ,ze bass reflex jest bezwzględnie zły ! To jest błędny kierunek. Konstruowanie to jest sztuka kompromisu a nie jakieś popadanie z jednej skrajności w drugą.

Jeżeli miałbym miejsce i robiłbym suba to szczerze wam powiem olałbym korekcje !

Pozdrawiam.

HEHE
                                    Dzienkuje za podporu :) (support)

Skomentuj

lubie takie rozmowy

Skomentuj

wszystko zalezy do glosika jego aplikacji

nie zgodze sie jednak ze glosik traci kontrole wmalej budzie closed
                                        Nikde ninepisalem zie tracis kontrole v closed boxu ! :)

Napioslame tylko , ze dla dobrej kontroli nad glosnikem jest takze trzeba bardzo dobry wzmicniacz a nie integrovany TDA .....

Thatsall folks :)

Skomentuj

jak najbardziej mocny wzmacnaicz jest potrzebny i tda tu nie poszaleje chyba ze mamy efektywny glosik
                                          tda ma jedna zalete prostota aplikacji wiec do mniej wymagajcych glosikow jest wsam raz

tak wzmacnaicz dobry jest kuczowym elemntem dla kontroli i tu sie zgadzamy
                                          ale w duzej obudowei potezny wzmak tez nie ma sesnu z uwagi na mala wytzymalosc mocowa woofera jednak podkresle ze wszsytko zalezy tu od glosika

nasza romowa w czasadzie opiera sie o gdybanie i chyba do niczego nie prowadzi bo ani was ani mnie zapewne nie uda sie przekonac

ps
                                          jezli macie jakies ciekawe konstrukcje zamiesccie je w dziale konstrukcje zawsze bedzie to cos nowego

psII
                                          wasze obudowy i tak i tak sa dla mnie kosmicznie wielkie ale tu znowu dochodzimy do preferencji i szkoly budowania

Skomentuj

Czaruję...
                                          X