Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysły na klasyczne 3way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
    To może wypróbujesz nowość?
    Średniak z serii Classic 15W/8534T00 Scan-Speak 15W/8534T00 (akustyk.com.pl)
    Jakoś bardziej chyba pasuje jako midwofer do 2way niż średni w 3way, chociaż tak w opisie też o nim piszą. Taki to by pewnie umożliwił niski podział w 21W ale jakoś nie jestem do niego przekonany - trochę zagadka, brak info w sieci o nim i jakoś wizualnie mi w tym momencie nie leży, chociaż go nie wykluczam. Tylko że potrzebowałby sporej komory - chyba 8l co zwiększy całą obudowę.

A co myślicie o Vifa PL14WJ-09-08? W sumie taki klasyk też by pasował koncepcyjnie. Wydaje się bliżniaczo podobny do obecnego Scana 15M/4624G00 - chyba ten sam kosz i membrana. Chociaż może nawet bardziej do Scan 15W/8434G00 więc to chyba ta sama liga więc poza wyższą ceną chyba nic specjalnego nie zaoferuje. Tu nawet jakieś foto z naklejką Scana:
    https://willys-hifi.com/products/vif...9-08-midwoofer

Last edited by pawlo00; 26.01.2022, 11:37.

Skomentuj

Po wstępnych kartonowych symulacjach obudowy wychodzi że musi być to w miarę zgrabny monitor, tak ok 30l na niskotonowca i jak najmniej dla średniaka więc raczej mimo wszystko będę szedł w 4" na środku. Chcąc dać bardziej optymalnąć pojemność dla 21W i mieć jeszcze spory zapas objętości dla średniaka musiałbym już niestety iść w obudowę wolnostojącą

Jeszcze takie coś mi wpadło w oko - Wavecor WF120BD02? Tylko ten z membraną Nomex nie jest już dostępny chociaż szłoby go gdzieś jeszcze wyszukać. Jest też nowsza wersja tylko że papierowa WF120BD04. Miał ktoś z nimi styczność i słyszał jak to gra? Nowsza paierowa wersja ma co prawda bardziej wyrównaną charkę, większy magnes i niższy Mms, ale dane katalogowe nie grają i coś czuję że Nomexy chyba zawsze prezentowały lepszy poziom.
      Wydaje się że dałoby radę pociągnąć od tych 350Hz w górę, obudowa 2l mu spokojnie wystarczy a i konstrukcyjnie też wydaje się nie byle co - ma balanced drive, miedzianą władkę itp czyli w zasadzie podobną konstrukcję jak SS ze swoim SD więc powinien być jednak lepszy niż seria Discovery. Co o tym myślicie?

Skomentuj

Tak zamykając jeszcze ten wątek to wybór padł na WF120BD04 - zestaw powstaje już od jakiegoś czasu i do finału jeszcze daleko, ale po wstępnych odsłuchach tego głośnika jestem zadowolony.

Skomentuj

Czaruję...
        X