Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki projekt "hi end" polecacie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Dokładnie.
    Nawet jak nic nie wpadnie w ucho, to warto pojechać i poczuć namiastkę Hi-Endu :)

A co do wyboru głośników.
    Nie sztuką jest wybrać najdroższe głośniki... sztuką jest wykonać dobrze grające kolumny.

A brzmienie?
    Każdy woli co innego :)
    Dlatego szukam gotowego projektu, dobrze grających kolumn. NIe chcę sam projektować, bo nie zrobię tego dobrze. Stąd też wahanie pomiędzy używanymi a DIY.
    Wybieram

Co do ceny, jednak pewna korelacja pomiędzy jakością a ceną jest. W audio, dzięki subiektywnym odczuciom łatwiej stosować nadużycia i to w obu kierunkach - tanie, słabe klocki sprzedawane jako znakomicie grające, bardzo drogie, które nie zawsze warte są swojej ceny.

Z tym każdy lubi co innego, odbiegając od tematu, nie do końca się zgodzę.
    Według mnie, słuchając dwóch sprzętów różnej klasy (wzmacniaczy, kolumn, itp.) można zauważyć różnicę jakości. Ta różnica nie dotyczy konkretnej muzyki, pomieszczenia, połączenia wzmacniacz kolumny, itp. Ona po prostu jest zawsze i nie da się jej nie zauważyć. Nie jest to kwestia lubienia lub nie, "sygnatury" dźwięku, charakteru kolumn czy wzmacniacza. To co ostatnio słuchałem grało dużo lepiej i co by tam nie puścić, gdzie by tego nie ustawić, zawsze się obroni.

Wszyscy dążą do osiągnięcia jak najlepszych efektów, gdyby usunąć ograniczenia finansowe, czemu nie wybierać tylko najlepszych? Być może nie każdy będzie najdroższy w swojej klasie, ale to będzie ułamek.

Skomentuj

Ale czego oczekujesz?
      Że ktoś po zobaczeniu obudowy, głośników, pomiarów, wykresów i topologi zwrotnicy, powie: "ten jest najlepszy"?

To tak nie działa.​​​​​

Zamieszczone przez Smichal Zobacz posta

A ja tak.
      Przyjedź na AVS to zobaczysz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosayo Zobacz posta
        Napiszę wprost - Elipticor > Purify Audio > Illuminator > cała reszta :) tyle w temacie.
        Ja jeszcze bym dorzucił wysokotonówki BlieSMa oraz RAAL :)

Skomentuj

Co do ceny, jednak pewna korelacja pomiędzy jakością a ceną jest.

Podzielę się z Tobą pewnym przykładem. Kilka miesięcy temu gościłem u siebie dobrego przyjaciela, z którym znam się już kilka lat. Zresztą jest on tutaj na forum. Dzieli nas co prawda 300 km ale staramy się spotkać kilka razy w roku na weekendy z muzyką i sprzętem i tak też było wczesną wiosną tego roku. Przywiózł swoje kolumny, ja miałem swoje ale przyjechał z nim również nasz wspólny znajomy z grup audio wraz ze swoimi kolumnami HGP Mandola - kolumny ładne, stolarka pierwszorzędna, przetworniki ciekawe. A, że wiedziałem o tym iż kolega przywiezie te kolumny, to wcześniej trochę postudiowałem na temat marki. Kolumny zebrały w prasie zagranicznej wysokie oceny, bodajże w "stereoplay" zakwalifikowano je jako "Spitzeklasse". Pod koniec XX wieku kosztowały prawie 12 tysięcy złotych a w tamtych czasach było to bardzo dużo.
          Ok, lektura przestudiowana koledzy przyjechali, ugościłem ich, wszystko przygotowane znosimy sprzęt, ustawiamy się, jakiś drink, piwko, poczęstunek etc. Weekend zapowiada się ciekawie.
          Słuchamy najpierw kolumn DIY mojego przyjaciela, dyskutujemy, słuchamy, później przepinamy na moje "wypociny" i znowu rozmowy, sugestie itd.
          Przyszedł czas na HGP. Podłączamy, rozsiadamy się. Słuchamy i... no właśnie. Brzmienie w rodzaju żartu. Zastanawialiśmy się "gdzie to spitzenklasse" ? Pierwsza myśl - pewnie coś się porozłączało, wszak zwrotnica to elementy byle jak przyklejone do bocznych ścianek jakąś czarną mazią przypominającą bitex. Myśleliśmy, że ktoś już tam był ale to było jednak fabryczne. Swoje lata mają, mogło coś się stać podczas transportu. Sprawdzamy ale nie, wszystko jest ok. Ustawialiśmy je na wszelakie sposoby i za każdym razem wszystko było źle.
          Na drugi dzień rozłożyliśmy sprzęt by pomierzyć te kolumny. Nie chciałbyś widzieć co tam wyszło na pomiarze w osi.

Do czego zmierzam - otóż napisałeś, że "W audio, dzięki subiektywnym odczuciom łatwiej stosować nadużycia i to w obu kierunkach - tanie, słabe klocki sprzedawane jako znakomicie grające, bardzo drogie, które nie zawsze warte są swojej ceny." Drugi człon tego cytatu idealnie pasuje do tego co zaobserwowałem a właściwie usłyszałem słuchając HGP Mandola. Drogie kolumny, które brzmieniowo nie były warte 1/4 swojej ceny sklepowej. Przynajmniej dla mnie i mojego przyjaciela.

Napisałeś też, że " Według mnie, słuchając dwóch sprzętów różnej klasy (wzmacniaczy, kolumn, itp.) można zauważyć różnicę jakości" . Można ale w którą stronę? Jesteś pewny tego, że zawsze w jednym kierunku czyli drożej = lepiej?

Z tym, że każdy lubi coś innego jest 100 % prawdy.
          Znowu posłużę się przykładem ze spotkania - znajomy, do którego HGP należały mimo, że nieco przytakiwał naszej krytyce był z nich ogólnie zadowolony.
          Nie ganię go za to, bo być może to ja i mój przyjaciel się nie znamy i każdy z nas ma inny gust. A być może automatycznie odrzucał krytykę swoich kolumn tak by nie popaść w poczucie, że słucha muzyki na kiepskich kolumnach. Tego nie wiem ale wiem, że w końcowym rozrachunku jemu podobało się co innego, mnie podobało się co innego. Nie ma w tym niczego nadzwyczajnego, to normalna sprawa. Takich przykładów mógłbym podać więcej, choćby ze spotkań grup audio gdzie na sali mieliśmy kilkanaście zestawów głośnikowych, wzmacniaczy, testowano przeróżne zestawienia i głosy były mocno podzielone i to nie na dwie strony a na dziesięć
          Last edited by allure09; 24.10.2022, 18:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Ale czego oczekujesz?
            Że ktoś po zobaczeniu obudowy, głośników, pomiarów, wykresów i topologi zwrotnicy, powie: "ten jest najlepszy"?

To tak nie działa.​​​​​

A ja tak.
            Przyjedź na AVS to zobaczysz.

Czego mam szukać/ słuchac na AVS? Jakich marek?

Oczekuję, tutaj na forum, pomocy. Mam wrażenie, że mniej jest tutaj, niż w innych zakątkach internetu związanych z audio lania wody.
            Szukam dobrych projektów kolumn w budżecie do 20k pln za przetworniki. Pytam, co wy byście zrobili w takim budżecie?

Najlepszy będzie dla każdego inny, nie zgadzam się natomiast z opinią, że za 5k pln zbuduję kolumny mogące grać jak te za 90k pln. Uważam, że można w określonym budżecie uzyskać nieskończoną liczbę różnych kolumn, wiele wybitnych, ale ich klasa będzie podobna.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta

Napisałeś też, że " Według mnie, słuchając dwóch sprzętów różnej klasy (wzmacniaczy, kolumn, itp.) można zauważyć różnicę jakości" . Można ale w którą stronę? Jesteś pewny tego, że zawsze w jednym kierunku czyli drożej = lepiej?
              Absolutnie nie, natomiast uważam, że nie da się za 5k pln zbudować konkurencji dla dobrych kolumn wartych 90k pln.
              Być może realna wartość tych kolumn jest o połowę niższa, może jeszcze mniej. Dlatego szukam czegoś co gra bardzo dobrze. A, że na tym forum jest mnóstwo osłuchanych osób, proszę tu o pomoc.

Skomentuj

Skocz może do pokoju forum na początek...

Skomentuj

Absolutnie nie, natomiast uważam, że nie da się za 5k pln zbudować konkurencji dla dobrych kolumn wartych 90k pln.
                  Być może realna wartość tych kolumn jest o połowę niższa, może jeszcze mniej. Dlatego szukam czegoś co gra bardzo dobrze. A, że na tym forum jest mnóstwo osłuchanych osób, proszę tu o pomoc.

Są takie kolumny Audiosolutions Figaro M.
                  Kosztują bodajże około 30 tysięcy złotych.
                  Są zbudowane na najtańszych przetwornikach SB Acoustics z serii PFC, których parametry delikatnie mówiąc nie powalają.

Po drugiej stronie masz projekt forumowy :

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...985#post480397

Koszt przetworników +/- 2000 zł
                  Stolarka + zwrotki powiedzmy jakieś +/- 1200 zł
                  Przypuśćmy, że w 3500 zł się mieścisz.

Myślisz, że ten forumowy projekt będzie brzmieniowo o te +/- 25tysięcy odstawał od tych Audiosolutions?
                  Ja myślę, że nie a myślę tak dlatego, że w lipcu 2019 roku słuchałem tych Audiosolutions Figaro M. Brzmienie było niezłe, podobać się mogły ale nigdy bym ich nie kupił. Na pewno nie były warte tych pieniędzy , bo piętro niżej grały kolumny, które były warte 1/4 tej ceny a zagrały dla mnie lepiej ale to tylko moja opinia, którą nie musisz się sugerować.
                  Marża producenta i sklepu to często 60 % ceny a może i więcej w stosunku do ceny jaką kosztowało wyprodukowanie takiej pary.

W przypadku projektu, który budujesz sam - choćby ten powyżej - masz już przetworniki z wyższej półki. Masz nieograniczone pole do wyboru klasy poszczególnych elementów, od rodzaju forniru po elementy w zwrotnicy. No i ciągle jest taniej niż zakup choćby tych Figaro M.

Oczywiście jest niestety w to wpisane ryzyko, że jeżeli sygnatura brzmienia nie będzie Ci odpowiadać, trudno odsprzedać taki projekt, o zarobieniu czy wyjściu na "zero" już mowy nie ma.

My nie jesteśmy w stanie wstrzelić się w Twój gust i oczekiwania.
                  Jesteś z Wrocławia? Popytaj czy ktoś z forumowiczów jest z tych okolic, może ktoś ma ciekawy forumowy projekt u siebie, podjedziesz, posłuchasz. Jedyne co stracisz to trochę pieniędzy na paliwo

A no i jeszcze taka wisienka na torcie odnośnie Audiosolutions - płacisz 30 tysięcy za kolumny, których elementy zwrotnicy w sumie chyba nie kosztowały nawet 250 zł :

Skomentuj

...uważam, że nie da się za 5k pln zbudować konkurencji dla dobrych kolumn wartych 90k pln.

Jeśli mowa tu o konstrukcji komercyjnej za 90kzł, to czasem się da.
                    Allure09 już wytłumaczył dlaczego.

20kzł na przetworniki to dużo kasy.
                    Lepiej nie wtopić ich w konstrukcję, której nie słyszeliśmy, ale zbudowaliśmy bo ktoś tam pisał że jest dobra :)

Zapraszamy do naszego pokoju na AVS.
                    Będą grały te monitory: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...zti#post650419

Fajna konstrukcja, a w niej bardzo dobra wysokotonówka.
                    Polecam posłuchać.

Skomentuj

Czego mam szukać/ słuchac na AVS? Jakich marek?

Wszystkich :)

nie zapominając przy tym, ze istnieje cos takiego jak akustyka pomieszczenia i sprzęt towarzyszący.
                      Kolumny które Tobie zagrają na AVS, nie zagrają tak samo w Twoim domu na Twoim sprzęcie.
                      Ale słuchać trzeba, od choć by po to, aby samemu dojść do pewnych wniosków.

Skomentuj

Pewnie będzie trochę przydługo, jestem wdzięczny za pomoc i rady, chciałbym kontynuować wątek ponieważ dzięki niemu dochodzę do pewnych wniosków.
                        1. Rozumiem kwestię cen, pisałem o tym wyżej, że są projekty na tanich komponentach wyceniane bardzo wysoko. Myślę, że wszyscy myślimy podobnie.
                        Na AVS spodobało mi się dynaudio, może cena to nie same przetworniki, ale też koszt opracowania projektu, tak mierzą głośniki:

https://youtu.be/7pscZLombW8

2. Byłem na AVS. Bardzo było mi miło porozmawiać w pokoju DIY, posłuchałem też retro monitorów.
                        Moje wrażenia opisałem tutaj:
                        https://www.facebook.com/groups/2052...1206525813193/
                        Nie ma sensu się powtarzać.

3. Po odsłuchach kilka rzeczy może trochę bardziej się wyklarowało:
                        - Przetworniki wstęgowe/AMT ( nie wiem czy to to samo) bardziej mi się podobają od tradycyjnych.
                        - Chciałbym na średnicy uzyskać lepszą jakość niż obecnie, wokale słyszałem lepsze niż moje.
                        - Bas chciałbym mieć twardy, być może zastosować dwa głośniki, widziałem konstrukcje ze zdublowanymi głośnikami, brzmiało to dobrze.
                        - Bardzo mi się podoba idea obudowy dla woofera i reszty w odgrodzie (Qualio).
                        - Wnosząc z Waszych rad, lepiej sobie wszystko samemu zrobić.
                        - Mam niejasne podejrzenia, że to nie są moje ostatnie głośniki.

Bedę wdzięczny za wszelkie rady i pomoc.
                        1. Qualio używa Mundorf AMT 17D2.2.
                        - Co jeszcze polecacie?
                        - Na co zwrócić uwagę?
                        2. Co na średnicy? Ten temat to dla mnie magia, nie wiem co tu dobrze brzmi. Idąc znowu za Qualio, mają SB satori.

3. Moje próby z obudową zamkniętą nie dały fascynujących rezultatów. Jeśli chodzi o twardy bas na AVS jeden z Was polecił mi Accuton cell woofer. Co jeszcze?
                        4. Co dają dwa głośniki podłączone równolegle na basie (podejrzewam, że więcej mocy)? Co sugerujecie - 2 głosniki, jeden, membranę bierną?
                        5. Czy zastosowanie skrzynki dla woofera i odgrody dla średnich i wysokich niesie za sobą dodatkowe konsekwencje? Jakie? Czy to dobry pomysł?
                        6. Jak kreuje się takie parametry (nie znam ich definicji) przestrzeń, scenę, głębię, muzykalność? Często czytam o takich cechach, nie wiem co ma na nie wpływ?

7. Chętnie porównałbym swoje klocki do innych. Jak wygląda grupa na śląsku? Jest ktoś kto miałby ochotę porównać sprzęt, posłuchać?

Skomentuj

Jednak się powtórz... Grupa prywatna, nie widać postu.
                          wstęgi wymagają raczej wysokich podziałów. Więc 4 drogi, albo nieduży średniak. Kopułka?
                          Wooferow trochę na rynku jest. Nie wiem co to jest twardy bas :( najtwardszy dla mnie to jest 15 cali i kilowat mocy na dworze :) ale nie wiem czy o to ci chodzi.
                          Dwa głośniki na basie = 2x głośniej, dwa razy mniejsze wychylenia, 2x więcej wytrzymałości moczowej, 2x większą obudowa.
                          Mambrana bierna to nie dodatkowy głośnik, tylko kolejny rodzaj obudowy. Podobny do bas reflexu. Tylko mniejsza wychodzi.
                          tak myślę, z jeśli masz jakiś konkretny pieniądz do wydania i interesuje cię wyłącznie efekt końcowy, skontaktuj się z ludźmi robiącymi to zawodowo i zrob wspólnie z nimi projekt. Warto skorzystać z ich usług. Chyba że chcesz się nauczyć i budować sam z forumowym wsparciem. Wtedy zacznij od czegoś mniejszego i prostszego i zacznij od nauki pomiarów i projektowania zwrotnicy na jakichś 2 drogach.
                          Co ty na to?
                          Last edited by Micwoj; 02.11.2022, 18:13.

Skomentuj

Nie chce Cie zniechecac, ale sam raczej niczego nie zbudujesz i nie wybierzesz. Do tego jak spodobaly Ci sie takie ciekawoski jak Qualio, to tam mozna sie wkopac w jeszcze wieksze problemy, jesli nie masz doswiadczenia. To oczywiscie jest dobra koncepcja, lecz rzadko uzywana, jednak moze byc trudna w zaprojektowaniu, nawet dla dosc doswiadczonego amatora.

Takie rozwiazania chetnie stosowal wieki temu Lampizator w swoich domowych projektach http://lampizator.eu/SPEAKERS/PROJEC...0projects.html od P7

Twardy bas z Accutona? Nie dane bylo mi uslyszec, ale wierze, ze w jakims projekcie na tych glosnikach taki jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Twardy bas z Accutona? Nie dane bylo mi uslyszec, ale wierze, ze w jakims projekcie na tych glosnikach taki jest.
                              nie potrafisz po prostu dobierać prawidłowych kondensatorów do bocznikowania jak w linku https://www.audiostereo.pl/topic/153...ndorf-supreme/

Skomentuj

To prawda, nie potrafie i nawet nie mam zamiaru sie tego nauczyc :)

Skomentuj

To prawda, nie potrafie i nawet nie mam zamiaru sie tego nauczyc :)

Ufajcie memu oku i szkiełku,
                                  Nic tu nie widzę dokoła.

Duchy karczemnej tworem gawiedzi,
                                  W głupstwa wywarzone kuźni.
                                  Dziewczyna duby smalone bredzi,
                                  A gmin rozumowi bluźni
                                  Last edited by Dudeusz; 02.11.2022, 20:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                    Jednak się powtórz... Grupa prywatna, nie widać postu.
                                    wstęgi wymagają raczej wysokich podziałów. Więc 4 drogi, albo nieduży średniak. Kopułka?
                                    Wooferow trochę na rynku jest. Nie wiem co to jest twardy bas :( najtwardszy dla mnie to jest 15 cali i kilowat mocy na dworze :) ale nie wiem czy o to ci chodzi.
                                    Dwa głośniki na basie = 2x głośniej, dwa razy mniejsze wychylenia, 2x więcej wytrzymałości moczowej, 2x większą obudowa.
                                    Mambrana bierna to nie dodatkowy głośnik, tylko kolejny rodzaj obudowy. Podobny do bas reflexu. Tylko mniejsza wychodzi.
                                    tak myślę, z jeśli masz jakiś konkretny pieniądz do wydania i interesuje cię wyłącznie efekt końcowy, skontaktuj się z ludźmi robiącymi to zawodowo i zrob wspólnie z nimi projekt. Warto skorzystać z ich usług. Chyba że chcesz się nauczyć i budować sam z forumowym wsparciem. Wtedy zacznij od czegoś mniejszego i prostszego i zacznij od nauki pomiarów i projektowania zwrotnicy na jakichś 2 drogach.
                                    Co ty na to?
                                    Dzięki za odpowiedź, opcja budowy samemu z ewentualną Waszą pomocą jest dla mnie optymalna. Bardzo dużo radości mi to sprawia, zlecenie komuś to mniej więcej jak kupić w sklepie, pomijając kwestie ekonomiczne. Liczę się też, że nic nie uzyskam i koniec końców będę prosił o wykonanie projektu w oparciu o przetworniki, które będę posiadał.

Zrobiłem już kilka replik (zephyr LE, SB Arya, Seas A26), męczę też projekt dwudrożny.
                                    Mam system pomiarowy. Nie mam natomiast miejsca, nie sprzedam swoich kolumn bo ciężko, strona wizualna jest jaka jest. Dlatego chcę sięgnąć po trochę lepsze przetworniki i skupić się na jednym projekcie, myślę, że mając dobrą bazę przetworników wystrugam koniec końców coś, co mi będzie odpowiadać.

Wracając do spraw technicznych, po zastanowieniu, odgroda mi się kojarzy z kłopotami z akustyką i rozmieszczeniem głośników w pokoju. Podjarałem się, bo nie trzeba się męczyć z obudową, łatwo coś zmienić, na AVS forumowa ładnie brzmiała.

Twardy bas - werbel lub stopa z perkusji brzmią jak na koncercie.
                                    Stąd pytanie czy dwa głośniki, membrana bierna, co polecacie do osiągnięcia twardego basu?

Zdecydowanie chcę wstęgę, Qualio ma średnie na satori, czy cięcie w okolicach 2,3- 2,7kHz wystarczy?
                                    Oprócz sb Satori znalazlem jeszcze takie średniaki:
                                    ScanSpeak 12MU/4731T00
                                    Tang Band W6-1721
                                    Co o nich sądzicie i co ewnentualnie polecacie?

Skomentuj

Nie chce Cie zniechecac, ale sam raczej niczego nie zbudujesz i nie wybierzesz. Do tego jak spodobaly Ci sie takie ciekawoski jak Qualio, to tam mozna sie wkopac w jeszcze wieksze problemy, jesli nie masz doswiadczenia. To oczywiscie jest dobra koncepcja, lecz rzadko uzywana, jednak moze byc trudna w zaprojektowaniu, nawet dla dosc doswiadczonego amatora.

Takie rozwiazania chetnie stosowal wieki temu Lampizator w swoich domowych projektach http://lampizator.eu/SPEAKERS/PROJEC...0projects.html od P7

Tak, po zastanowieniu też sądzę, że akustyka pomieszczenia może robić różnice. Fajne wydaje się do testów, skrzynka na basowy, reszta w odgrodzie i po robocie stolarskiej.
                                      A co do Accutona, to już tam między sobą ustalcie wersję ;-).
                                      A jeśli nie Accuton to co? Jestem pewien, że kiedyś ktoś napisał w poście:"... Jak chcesz twardy bas to użyj xxxx a najlepiej dwóch...." Nie umiem znaleźć tej wypowiedzi.

Jeśli nie zbuduję to zapraszam Cię na przysłowiowe piwo.

Skomentuj

Takie pytanie, może głupie. Robiąc prototyp robicie od razu dwie kolumny, czy najpierw jedną, a po skończeniu wszystkich prac dopiero drugą?
                                        Z jednej strony zazwyczaj ta jedna wystarcza do testów i pomiarów. Z drugiej strony jak już jedna gra, zawsze chcę posłuchać jak najszybciej jak grają dwie.

Skomentuj

Można testować poszczególne głośniki w tymczasowych obudowach, by dowiedzieć się jak zagrają, pomierzyć je...
                                          Stroję wstępnie jedną kolumnę. Później jak mniej więcej coś już jest nastrojone, dodaję do drugiej zwrotnicę. Druga połowa strojenia to nie tylko mierzenie, ale i odsłuchy więc trzeba mieć stereo, wiedzieć jaka jest przestrzeń i scena. Czyli od pewnego momentu, każda zmiana wprowadzana jest do obu kolumn i zwrotnic.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X