Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki projekt "hi end" polecacie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki projekt "hi end" polecacie?

Ostatnio miałem okazję posłuchać kolumn Piega Coax 711. Zrobiły na mnie duże wrażenie. Brzmienie było znacznie lepsze od mojego systemu.
    Zacząłem się zastanawiać, ile musiałbym wydać, żeby osiągnąć podobne brzmienie w projekcie DIY?
    Stąd prośba o polecenie "hi endowych" projektów DIY.
    Chciałbym zrobić jeden zestaw, który zostanie na lata. Nie mam już miejsca na kolejne.

Jeżeli chodzi o założenia:
    - nagłośnienie pomieszczenia ok 25m2
    - podłogowe

.3lite ma jakieś takie z tego co pamiętam u siebie, może z nim zagadaj?

Skomentuj

kolumny za 90k z ciekawym koncentrycznym planarem / AMT nie doczytałem :) zrobiły na Tobie wrażenie ?

A jakie kolumny obecnie posiadasz to ważna informacja
      I ile chcesz wydać to też ważna informacja

Hi-END to pojęcie względne mocno wytarte każdy chce nazwać swoje kolumny HiEND :). Obawiam się nieco że żaden konstruktor nie udostępnił do darmowego kopiowania Takich Hi-endów o jakich marzysz.
      No chyba że się mylę i chcesz HiEnd budować za drobniaki :)

Skomentuj

Youtubery miały by co tuningować :)
        charakterystyczne Chińskie cewki MKT i zwykłe ceramiki
        https://www.premium-electronics.ch/m...nansicht_1.jpg

woofery kosze przypominają Seasy jakiś OEM 2 x BAS i 2 x MB - omegi Tonsila lepsze więcej basów :)

Skomentuj

Z gotowych projektów do przejrzenia

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...t-by-raven1985
          https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...uk1#post651836
          https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ge2#post644254
          https://diyaudio.pl/forum/praktyczni..._80#post393325

Chociaż jak masz budżet,to najlepiej zrób od zera ,a zwrotnice ktoś Ci ogarnie ...będziesz miał większe pole do popisu,a projekt przecież na lata :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
            kolumny za 90k z ciekawym koncentrycznym planarem / AMT nie doczytałem :) zrobiły na Tobie wrażenie ?

A jakie kolumny obecnie posiadasz to ważna informacja
            I ile chcesz wydać to też ważna informacja

Hi-END to pojęcie względne mocno wytarte każdy chce nazwać swoje kolumny HiEND :). Obawiam się nieco że żaden konstruktor nie udostępnił do darmowego kopiowania Takich Hi-endów o jakich marzysz.
            No chyba że się mylę i chcesz HiEnd budować za drobniaki :)

Nie mam możliwości słuchania na co dzień drogich klocków, więc nie wiedziałem, jak to może brzmieć.
            I widzę, że mój optymizm został sprowadzony na ziemię. Zobaczyłem cenę 45k, nie zauważyłem, że to za jedną.
            Kiedyś obiło mi się o uszy, że podobny dźwięk do projektow komercyjnych w kolumnach DIY można osiągnąć za kilkukrotnie niższą cenę. Zacząłem się zastanawiać ile trzeba wydać, żeby się zbliżyć do podobnej jakości.

Zakładam budżet w okolicach 10-20k przetworniki ze zwrotnicą.
            Zastanawiam się, czy lepiej polować na coś używanego z wyższej półki czy robić samemu?
            Oraz co w takim budżecie można otrzymać.

Rozumiem, że projekt może wymagać opłat.

Obecnie mam Audiowave 141SE, Zephyr LE, Seas A26

Skomentuj

Tajemnica jest w tej wstędze (ich autorski wyrób). Po prostu jest bardzo dobra. Słuchałem kiedyś którychś z kolumn Piega i to zdecydowanie była najdokładniej zdefiniowana przestrzeń, jeśli chodzi o głębokość. Bardzo dokładne mikro-detale. Miałem wręcz wrażenie, że jest tego za dużo i na dłuższą metę może to być męczące. No ale słuch szybko przyzwyczaja się do dźwięku. Piega - kolumny dla starych obrzydliwie bogatych ludzi

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                Z gotowych projektów do przejrzenia

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...t-by-raven1985
                https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...uk1#post651836
                https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ge2#post644254
                https://diyaudio.pl/forum/praktyczni..._80#post393325

Chociaż jak masz budżet,to najlepiej zrób od zera ,a zwrotnice ktoś Ci ogarnie ...będziesz miał większe pole do popisu,a projekt przecież na lata :)
                Dzięki, też oglądałem te projekty, mam Zephyr LE, wydaje mi się, że to może być zbliżona klasa projektów.

Nie czuję się na siłach samodzielnie dobrać przetworniki, drugiego podejścia nie będzie, skoro to na lata.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adams77 Zobacz posta
                  Tajemnica jest w tej wstędze (ich autorski wyrób). Po prostu jest bardzo dobra. Słuchałem kiedyś którychś z kolumn Piega i to zdecydowanie była najdokładniej zdefiniowana przestrzeń, jeśli chodzi o głębokość. Bardzo dokładne mikro-detale. Miałem wręcz wrażenie, że jest tego za dużo i na dłuższą metę może to być męczące. No ale słuch szybko przyzwyczaja się do dźwięku. Piega - kolumny dla starych obrzydliwie bogatych ludzi
                  Na razie jestem tylko stary, detale zrobiły na mnie wrażenie, każdy instrument osobno. Wyższe tony tez były inne, nie wiem jak to określić, bez takiego "piszczenia".
                  Co według Ciebie gra podobnie?

Skomentuj

ogólnie w DIY im droższe kolumny robisz tym więcej można zaoszczędzić względem komercyjnych konstrukcji. Z tym tylko nastawienie "chce kolumny podobne" jest w góry błędne. Można zrobić kolumny podobnej lub zbliżonej klasy ale prawie nigdy nie takie same. Przy czym mogą okazać się lepsze / gorsze w zależności kto słucha i jak ocenia.
                    widzisz na swoim przykładzie - poza Alu obudowami i Autorkimi wstęgami w tym kolumnach nie ma nic nadzwyczajnego a kosztują 90k.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
                      ogólnie w DIY im droższe kolumny robisz tym więcej można zaoszczędzić względem komercyjnych konstrukcji. Z tym tylko nastawienie "chce kolumny podobne" jest w góry błędne. Można zrobić kolumny podobnej lub zbliżonej klasy ale prawie nigdy nie takie same. Przy czym mogą okazać się lepsze / gorsze w zależności kto słucha i jak ocenia.
                      widzisz na swoim przykładzie - poza Alu obudowami i Autorkimi wstęgami w tym kolumnach nie ma nic nadzwyczajnego a kosztują 90k.
                      Tak, może niefortunnie się wyraziłem, nie szukam takiego samego brzmienia, szukam zbliżonej klasy reprodukcji dźwięku. Różnica pomiędzy tym co mam, a tym co słuchałem była o jakąś klasę lub dwie wyżej, pomijając preferencje osobiste, grało to po prostu dużo lepiej.

Widzę, że projekty ogólnie dostępne zamykają sie zazwyczaj do kilku tysięcy pln za przetworniki. Pytanie, czy w tej kwocie już można osiągnąć wybitne wyniki, czy są inne powody?

Mam też podejrzenie, że w takich drogich komercyjnych kolumnach, cena nie do końca koreluje z kosztami. Projekt ma unikalne cechy, osiągnął ciekawe brzmienie, cena może być stosunkowo wysoka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Smichal Zobacz posta

Na razie jestem tylko stary, detale zrobiły na mnie wrażenie, każdy instrument osobno. Wyższe tony tez były inne, nie wiem jak to określić, bez takiego "piszczenia".
                        Co według Ciebie gra podobnie?
                        Nigdzie nie widziałem koaksjalnej wstęgi. Pewnie pasmo jest pięknie zszyte jeśli chodzi o promieniowanie w różnych kierunkach i to już od 400Hz do samej góry. To robi tę magiczną przestrzeń. Te co wtedy słuchałem Piegi, miały pojedynczy (nie koaksjalny) głośnik AMT a i tak grały zjawiskowo. Jeśli taki dźwięk ci się podoba, to pewnie trzeba budować na dobrej jakości podobnym głośniku. Ładną górę miały jakieś Tannoy'e (głośnik koaksjalny, ale tradycyjny), ale dół był nieadekwatnie słaby (źle sklejony z górą). Posłuchaj też kolumn Audio Physic. Te droższe, mają dobrej klasy głośniki szerokopasmowe własnej konstrukcji. Przestrzeń nie jest tak dokładna jak ze wstęgi, ale obszerna.

https://positive-feedback.com/Issue1...udspeakers.htm
                        Last edited by Adams77; 19.10.2022, 11:47.

Skomentuj

jeśli chodzi o wyższe częstotliwości to mi podobały się wyższe modele Dali. Nie chcę skłamać które to były, wtedy chyba 25-30 tysi za sztukę. Aczkolwiek one mają właśnie hybrydowy moduł wysokotonowy. Ciekaw jestem co oni teraz nawyczyniali w najwyższym modelu... 370 tysięcy za parę to już ciekawa cena

Skomentuj

Nie długo masz audio video show ,możesz posłuchać masę sprzętu,przypatruj się na czym to zbudowane ,jeżeli się nie znasz ,wstaw zdjęcia,będziemy rozkminiać co to jest i myśleć nad projektem dla Ciebie :)

Skomentuj

To właściwie nie wstęga tylko głośnik planarny nie wiem tylko co jest w jego centrum może też planar a może jakiś mały AMT
                              Wiele lat temu z głośników planarnych popularne były te od
                              Bohlender Graebener
                              dzisiaj można zaobserwować że dokładne ich kopie sprzedawane są Pod Tanią marką GRS to coś jak u Nas Monacor zbierają niszowe głośniki i sprzedają pod swoją marką.

https://www.parts-express.com/speake...on-transducers

W piegach basowe to 8 calówki więc planar jest podobnych wymiarów więc mało prawdopodobne że ciągnie do 400Hz raczej bym się spodziewał że w tych okolicach ma rezonans
                              Głośniki planarne grają lekko z bardzo wysoką sprawności w najwyższych rejestrach i cięcie ich nisko nawet jak się da to mocne braki na dociążeniu wybrzmieć.

te które są w Handlu i można je kupić z reguły mocno zniekształcają w pasmie niższym a odzew klientów po ich zakupie to z reguły rozczarowanie.
                              BG ma modele obustronnie otwarte - idealne do odgród.
                              Last edited by Zap Projekt; 19.10.2022, 14:22.

Skomentuj

Może coś ze stajni Troelsa:
                                ScanSpeak Ellipticor-A50
                                http://www.troelsgravesen.dk/Ellipticor-A50.htm
                                W sensie, że ich nie mogę polecić bo nie słuchałem ale zapowiadają się ciekawie.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaryss Zobacz posta
                                  Może coś ze stajni Troelsa:
                                  ScanSpeak Ellipticor-A50
                                  http://www.troelsgravesen.dk/Ellipticor-A50.htm
                                  W sensie, że ich nie mogę polecić bo nie słuchałem ale zapowiadają się ciekawie.
                                  Nie widziałem tego projektu wcześniej, Zazwyczaj strona wizualna projektów Troelsa mnie nie powalała, ten wygląda ładnie.
                                  Przeliczyłem koszt przetworników, jakieś 30k. Wygląda na ogólnie dostępny, widzę parametry zwrotnicy.
                                  Zastanawiam się czy nie są za duże, mam wrażenie że kolumny i wzmacniacze lepiej grają w wyższym przedziale swoich możliwości, takie bydle pewnie potrzebuje sali gimnastycznej, żeby się rozpędzić. Niemniej projekt bardzo ciekawy, dziękuję za polecenie.

Skomentuj

Napiszę wprost - Elipticor > Purify Audio > Illuminator > cała reszta :) tyle w temacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                                      Nie długo masz audio video show ,możesz posłuchać masę sprzętu,przypatruj się na czym to zbudowane ,jeżeli się nie znasz ,wstaw zdjęcia,będziemy rozkminiać co to jest i myśleć nad projektem dla Ciebie :)
                                      Dokładnie.
                                      Nawet jak nic nie wpadnie w ucho, to warto pojechać i poczuć namiastkę Hi-Endu :)

A co do wyboru głośników.
                                      Nie sztuką jest wybrać najdroższe głośniki... sztuką jest wykonać dobrze grające kolumny.

A brzmienie?
                                      Każdy woli co innego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Dokładnie.
                                        Nawet jak nic nie wpadnie w ucho, to warto pojechać i poczuć namiastkę Hi-Endu :)

A co do wyboru głośników.
                                        Nie sztuką jest wybrać najdroższe głośniki... sztuką jest wykonać dobrze grające kolumny.

A brzmienie?
                                        Każdy woli co innego :)
                                        Jeden z najmądrzejszych cytatów jaki przeczytałem na tym forum. Uchwyciłeś całą esencję DIY (ale Amerykę odkryłem).

Powinno to być przyklejone w regulaminie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X