Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połaczenie równoległe głośników i pomiary

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

v2

Przyznam szczerze, że mam kłopot ze zrozumieniem wykresu fazowego. Czytam o tym i czytam i jakoś to do mnie nie dociera:/ Nie wiem czy to powyżej jest bardzo złe, złe czy tylko do poprawki czy może jednak ok?
    Last edited by micsta1; 05.11.2023, 09:45.

Skomentuj

Opanowanie jako tako techniki pomiarowej nie jest trudne, choc czywiscie wymaga troche czasu. Natomiast projektowanie zwrotnicy, ktore opiera sie na zrozumieniu dzialania filtrow, zaleznosci fazowych, impedancji i wielu innych parametrow jest po prostu trudne i czaslochlonne.

Nie nauczysz sie tego w pare wieczorow. Najpierw powinienes poczytac o teorii filtrow, przeanalizowac filtry z innych glosnikow, sprawdzic jak dany element wplywa na dzialnie calej zwrotnicy. Dlatego dla osob poczatkujacych polecamy skupic sie na poczatku na najprostszych projektach, ktore sa latwiejsze w opanowaniu.

Tutaj masz 2,5 drogi, wiec musisz inaczej podjesc do filtrowania glosnikow. W przypadku klasycznego 2 way kompensuje sie baffle step o wartosc bliska 5-6 dB jesli kolumny maja pracowac w polu swobodnym. To oznacza, ze midwoofer ponizej tweetera nie moze miec calkowitej kompensacji BS, poniewaz to drugi woofer, dolny sluzy jako dopelnienie niskich i srednich czestotliwosci. Trzeba umiejetnie dobrac cewke filtra dolnoprzepustowego. Mozna rowniez sprawdzic polaczenie kaskadowe, gdzie za filtrem glosnika niskotonowego ( glosnika pod tweeterem ) stosuje sie szeregowa cewke, dla glosnika wspomagajacego. Ten drugi glosnik w takiej konfiguracji obciazony jest filtrem pierwszego glosnika oraz dodatkowa cewka szeregowa. Taki uklady filtrow mozna spotkac w zwrotnicach Zaph Audio.

http://www.zaphaudio.com/Waveguidetmm.html

Skomentuj

No to do lektury. Takie coś kupiłem jakiś czas temu, przeczytałem jakiś rok czy dwa temu i niewiele pamiętam.

A może chociaż dwa słowa o tym co wykminiłem na oślep? Jak źle?

Skomentuj

Przede wszystkim mam watpliwosci co do pomiaru impedancji. Nie widac na niej odpowiedzi glosnikow w obudowie.

Skomentuj

Masz rację, wrzuciłem pomiar z obudowy jedynie dla tweetera.

Natomiast woofery to moje niedopatrzenie. Wrzuciłem pomiary freeair.

Dzięki za info!

Skomentuj

Dodaj pomiar impedancji wooferow w obudowie, mierzonych w polaczeniu rownoleglym. Nastepnie uzyj opcji Scaling wartosc 2 (przy oknie ladowania impedancji) dla kazdego z wooferow.

Skomentuj

Zmierzył i dodał!

Troszkę zmodyfikował elementy i otrzymał finalnie to:

Skomentuj

Schowaj o kilka dB środek między 1,5 a 6 kHz bo inaczej kolumna będzie brzmieć nieprzyjemnie i krzykliwie.

A tak przy okazji. W VituixCad jest taka opcja power dissipation. Tam jest pokazany wykres traconej mocy na elementach na skali częstotliwości. Czy wiecie może jak scałkować ten wykres, żeby wartość była podana jako jedna liczba, suma z całego pasma? Może nowa wersja Vituixa ma taką opcję - przydałaby się.
                  Last edited by Granat; 07.11.2023, 21:22.

Skomentuj

Ta funkcja Vituixa ma raczej na celu pokazanie jaka moc jest wydzielana na kazdym z elementow toru, w zaleznosci od podanego napiecia czy mocy oraz w zaleznosci od rodzaju sygnalu.

Skomentuj

Tak, ale ona pokazuje rozkład mocy na poszczególne pasma. Tymczasem wolałbym wiedzieć jaka moc sumarycznie wytrąci się na elemencie dla danego sygnału.
                      Np. takie założenia:
                      - szum różowy, filtrowany od dołu na 50 Hz, 50V rms, głośnik wysoko-tonowy 8om i jakaś tam zwrotnica: mamy wykres, że w paśmie 2kHz dostanie 0,5W, w 4kHz 2W a w 10kHz 1W, czyli sumarycznie powinno się wydzielić strzelam: 5W
                      - teraz gdy zmienisz jeden parametr i odetniesz nie na 50, a na 100 Hz przy tym samym napięciu to moc na głośniku wysoko-tonowym powinna wzrosnąć
                      brakuje opcji mocy całkowitej dla całego pasma.

Skomentuj

Nie wiem czy takie usrednienie ma sens. Rezystory i tak zawsze dobiera sie z pewnym zapasem.

Oczywiscie najlepiej napisac do Kimmo na forum Diyaudio,com czy HTG i przekazac swoj pomysl, ktory z pewnoscia wezmie pod uwage.

Skomentuj

Dobra, to po Waszych radach i nieocenionej pomocy ...

Zgodnie z sugestią Granata poskromiłem nieco wskazane pasmo. Uzupełniłem parametry cewek o te, które planuję wstawić do zwrotnicy i mamy to:

W torze wysokotonowym rezystory wystarczą 5W? Do midbasa planuję wsadzić 20W. Wszystkie ceramiczne.

Bez ekstrawagancji ma być, to są głośniki z niskiej półki

Cewki J-A:
                          tweeter 0,33mH, dr 0,4mm, 1,24ohm - powietrzna
                          midbas góra 1,5mH, dr 0,7mm, 1,1ohm - powietrzna
                          midbas dół 3,9mH, dr 0,8mm, 0,5ohm - rdzeniowa

kondensatory Monacor:
                          tweeter + midbas góra - foliowe MKTA 250V
                          midbas dół - foliowy MKPA 250V (tylko dlatego, że nie było tańszych MKT)

Mam od Was zielone światło na te cudo?
                          Last edited by micsta1; 08.11.2023, 18:11.

Skomentuj

A co Ty taki w gorącej wodzie kąpany? :)

To niestety nie wyglada dobrze. Nie mam pewnosci, ze te pomiary sa wykonane poprawnie. Mam pewne watpliwosci ale zalozmy, ze sa ok...

- kompensacja BS moze byc za gleboka
                            - za niski podzial tweetera
                            - niezbyt dobra zgodnosc fazowa
                            - cewka powietrzna na gornym basie ma ogromna rezystancje. Dlaczego?

Mierzyles mikrofonem bez kalibracji, co moze miec wplyw na wyzsze pasmo

Skomentuj

Tak, zgadzam się z powyższym i oprócz tego dodam jeszcze swoje 3 grosze.

Przede wszystkim patrzysz na wykres... jakby to powiedzieć... w bardzo małej skali. U Ciebie 5dB zajmuje kilka pikseli na monitorze. A to niedobrze. 5dB to już naprawdę sporo.
                              Z takich technicznych rzeczy cały czas nie podoba mi się filtr wysoko-tonowy. Duży kondensator i mała cewka spowodowały zejście impedancji poniżej nominalnej. Spróbuj tego uniknąć.
                              Faktycznie trochę przesadziłeś z cofnięciem środka. Miało być 2-6 kHz a wyszło od 300 Hz :)

Jeszcze taka mała porada praktyczna. Kompensacje impedancji zrób na dolnym wooferze, na górnym powinno udać się wyprofilować samym filtrem. Wtedy będziesz miał lepsze tłumienie dolnego woofera w zakresie 1kHz i przesunięcie fazy nie będzie już tak groźne-(wpływać mocno na resztę).
                              Last edited by Granat; 09.11.2023, 08:43.

Skomentuj

Ale dużo informacji zwrotnej, dzięki! Na spokojnie sobie przeanalizuję to co napisaliście:)

Zastanawiam się czy nie powtórzyć pomiarów. Choćby żeby się upewnić nad jakąś powtarzalnością.

Mikrofon to sprezentowany mi Behringer. Nie będę inwestował w kalibrowany, nie chce urazić żony. Chciała dobrze :) no chyba, że jakaś hiper oferta na OLX się pojawi...

Mogę natomiast popracować nad warunkami pomiarów.

Skomentuj

Ale mikrofonu wcale nie musisz wyrzucać. Możesz go wysłać na kalibrację. W każdym razie jest to ostatnia rzecz, która powinna Cie teraz martwić. To, że prawdopodobnie na pomiarach będzie trochę za dużo góry możesz wrzucić sobie z tyłu głowy i mieć na to poprawkę.
                                  Last edited by Granat; 09.11.2023, 17:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    A co Ty taki w gorącej wodzie kąpany? :)

- kompensacja BS moze byc za gleboka
                                    - za niski podzial tweetera
                                    - niezbyt dobra zgodnosc fazowa
                                    - cewka powietrzna na gornym basie ma ogromna rezystancje. Dlaczego?

Mierzyles mikrofonem bez kalibracji, co moze miec wplyw na wyzsze pasmo
                                    ad 1
                                    tego mogę dowiedzieć się, zdaje się dopiero przy pomiarach projektowanej zwrotnicy w realu by dokonać ew.korekt. Mam rację?

ad2
                                    też mam takie wrażenie. To zwykły STX t.10.150.8.msx, z pomiaru IMP z obudowy wynika, że FS jest nawet niższe niż mówi producent. Spróbuję podnieść cięcie.

ad3
                                    tutaj mam kłopot z odczytywaniem wykresu. Kiedy możemy stwierdzić, że jest ta zgodność? Jak wygląda taki "referencyjny/tip-top" wykres fazowy? Do czego dążyć?

ad4
                                    mówiąc szczerze, taką znalazłem po prostu...

uff :)
                                    Last edited by micsta1; 09.11.2023, 17:48.

Skomentuj

Zgodność fazowa jest jak wykresy się pokrywają.

Skomentuj

nie mogę sobie poradzić z tą górką.

Coraz częściej myślę o powtórzeniu pomiarów :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                                          Zgodność fazowa jest jak wykresy się pokrywają.
                                          ...jakoś tak podejrzewałem ale pewności brak

Paaaanie! Toż u mnie drama jest :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X