Pawel S., a dlaczego w małym pokoju tego nie usłyszy?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sub do wiezy
Collapse
X
-
Lw 800 kontra GDN 20/80/2 to chyba jakies zarty ??? czy ktos tutaj udaje komika ?
Przepraszam jak ty na tym LW masz piekny gleboki niskie i niewiadomo jaki bas to albo masz cos z uszami albo nigdy nie slyszales prawdziwego basu :)
Powiem tak : Sam mialem lw800 na samym poczatku polecili mi panowie z forum fakt faktem USHER - YEAH wlaczylem wow ale bas i myslalem tak do puki nie uswiadomil mnie ktos ze to nie bas tylko monotonny dziwek wydobywajacy sie chyba okolo 50hz czy tam 60hz :) bo 35hz to to na pewno nie jest!!
Kiedy zmienilem na Tonsila GDN 20/80/2 zobaczyli byscie moja mine kiedy po raz pierwszy go odpalilem i to na dennym wzmaku TDA ktory ciagnol ledwo 60w zroznicowanie tego basu w porownaniu z LW 800 bylo takie ze przechodzi to ludzkie pojecie porownywanie tych 2 gllosnikow mija sie z jakim kolwiek celem.
Chcesz masakrowac muchy w pokoju bierz LW800 chcesz sluchac muzyki wez GDN 20/80/2
i tyle w temacie ;] sam do tej pory posiadam tego tonsila chociaz wzmaka sprzedalem i stoi samo pudlo to nie zamierzam sprzedawacx tego glosnika bo poprostu jest naprawde swietny za ta cene, ale potrzebuje conajmniej 100w zeby wydobyc z niego to co potrafi!
[ Dodano: 2006-05-15, 20:44 ]
prawda jest taka ze te nizsze rejsetry sa zadko slyszalen w malym pomieszczeniu, mowie tu o pomioeszczaniach np takie jak moj pokoj 3,5m x 4m. * tutaj chyba znaczenie ma dlugos fali) ale z drugiej strony i tak sie odbija i wraca :))
Tu tez zalezy od tego co w tym pomieszczeniu mamy szafy, biurka, pulki, no i przede wszystkim ustawienie subwoofera.
Wystarczy wlaczyc muzyke i przejsc sie po pokju w jednym miejscu mamy wiecej basu w drugim mniej a w trzecim czasami wcale go nie mamy, dlatego kombinuje sie z roznymi ustawieniami kolumn.
nie jetem expertem w tej diedzinie wiec jezeli nie mam racji prosze mnie poprawic.
Skomentuj
-
raffal81, jako że jesteś początkującym to pragnę poinformować Ciebie, że popełniłeś bardzo pospolity bład. Stosujesz nie te prawa i wzory do udowienienia swoich teorii.
Wzór na długość fali stosujesz w momencie kiedy chcesz sprawdzić czy dana fala "mieści się w pomieszczeniu". Jeśli tak to jest ryzyko ze powstają fale stojące.
Fla stojąca to coć z czym walczymy.
Sam napisałes ze fala dla niskich f jest długa, udowadniając tym samym ze powstanie odbić w małej skrzynce suba jest niemozliwe.
Fale stojące moga powstawać w wolnostojących zestawach głosnikowych (długie kolumny) i w tym przypadku walczenie z nimi ma swój sens.
To o czym piszesz to rezonanse mieszczenia (wynikłe z zaleznosci ich wymiarów do długości fal dla danych czestotliwości).
Tyle, Pozdrawiam
TheNat, tak jak pisał kolega Takero. Wcześniej też myślałem ze techniawa generuje wypasiasty bas. W niektórych kawałkach rzeczywiście jest on "ciekawy" (ale tych kawałków jest bardzo niewiele). Najciekawszych doznań szukaj własnie w muzyce rockowej. Przy odpowiednim zejsciu stopka perkusyjna zaczyna "żyć", słychać jak przemieszczając się tnie powietrze. Czuć rzeczywisty oddech. Oczywiście nie generowany przez suba ale dzieki dobremu subowi nie jest on zagłuszany.
Ale sie rozmazylem :-)
Skomentuj
-
ditomek powiedz mi o czym dokladnie mowisz ? o fali stojacej w subie ? czy fali stojacej w pokoju ? bo nie za bardzo rozumiem oco ci chodzi w twojej wypowiedzi :)
to ze fala stojaca nie powstanie w malej obudowie jaka jest niewatpliwie obudowa (subvwoofer) to to ja doskonale wiem :)
Tylko nie za bardzo wiem oco Tobie chodzilo w tym poscie :) jak bys mogl wytlumacz mi dokladnie oco ci chodzi ;]
ps. A co do poczatkujacego to nie jestem taki poczatkujacy tylko na diyaudio malo zagladam :))
Skomentuj
-
raffal81, napisałeś "prawda jest taka ze te nizsze rejsetry sa zadko slyszalen w malym pomieszczeniu, mowie tu o pomioeszczaniach np takie jak moj pokoj 3,5m x 4m. * tutaj chyba znaczenie ma dlugos fali) ale z drugiej strony i tak sie odbija i wraca :))"
Skoro w małych pomieszczeniach nie słychać basu to zasada działania słuchawek zakrawa o szarlatanizm.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Dobra ditomek :)) dzisiaj przeczytalem wlasnie posta i wiem oco ci chodzilo :) wczoraj pozno nie moglem zakumac :))))
owszem tu chodzi o rezonans pomieszczenia - łatwo to sprawdzić: zmieniając umiejscowienie źródła dźwięku miejsca podbić i wygaszeń fal powinny się zmieniać.
lub tez przeciwna faza sygnalu dla subwoofera (przeciwna nizk kolumny) wowczas prawie calkowicie sie znosza.
ps. troche sie zmieszalem jak pisales o fali stojacej to mnie calkowici zmylilo :))))) sie zamotalem :)
Skomentuj
Skomentuj