Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

membrana bierna - obliczanie czestotliwosci rezonansowej.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no czy mała to niekoniecznie, ale dać po prostu jakiś głośnik bez magnesu itp ;]
    Pozatym nie chce nią stroić na 100 tylko na 40hz, więc nie powinno dochodzić do jakiś skrajności :P

Skomentuj

takero, obserwowałem Twoje wypowiedzi dotyczące konstrukcji z MB. Zawsze wyrażałes się sceptycznie co do szybkosci takich konstrukcji. A tu nagle planujesz eksperymenty z MB. Dobrze, ale dlaczego chcesz wstawic MB tam gdzie sie ona zupełnie nie pasuje. Takie strojenie bez problemu osiąga sie za pomoca basrefleksu. MB stosuje sie w przypadku niskich strojeń.
      Pozdrawiam.

Skomentuj

ditomek, dla 40hz i 12" membrana wcale nie bedzie taka lekka... ..cos kolo 200-300g bedzie miala.

MB ma lepszy impuls.

PS.
        2x stx 32-150-8 / 260l/ MB 22" strojona na 20Hz (waga membrany 1,4KG)

Skomentuj

Jak już coś to MB musi napędzić głośnik z mocnym układem magnetycznym, w końcu chodzi o w miare dynamiczne poruszenie MB inaczej to bedzie niezly mulator.
          Z tym impulsem to sprawa dyskusyjna, poza tym gruop delay a impulse response jak nazwa wskazuje to nie to samo.

Skomentuj

Powiem na swoim przykładzie.
            Dla czestotliwości powyżej 35 i wiecej Hz membrana bierna prawie sie nie rusza, im niżej w dół (blizej jej czestotliwosci rezonansowej tym bardziej chce sie jej drgać.
            Najlepiej sie czuje w poblizu 25 Hz. Wtedy nieiwelkie wychylenia głosnika powoduja zdecydowanie wieksza amplitude wychylen membrany. Oczywiscie dochodzi pewien aspekt o którym pisalem wczesniej ale tak to mniej wiecej wyglada.
            W skrócie dzialanie membrany biernej w pasmie powyzej 30pare Hz jest niewyczuwalne. Jej mały wpływ na brzmienie powoduje ze glosnik (naped) pracuje szybko. IMHO oczywiscie.

Skomentuj

Zawsze wyrażałes się sceptycznie co do szybkosci takich konstrukcji.
              tzn kiedy ?
              A tu nagle planujesz eksperymenty z MB.
              to źle ?
              dlaczego chcesz wstawic MB tam gdzie sie ona zupełnie nie pasuje. Takie strojenie bez problemu osiąga sie za pomoca basrefleksu. MB stosuje sie w przypadku niskich strojeń.
              ano właśnie nie zawsze. Są głośniki - stxy 18sw i ap, które działają jak pompki i trudno dobrać im br, a i tak okazuje się on zwykle dość sporym kompromisem.
              Pozatym mb działa na tej samej zasadzie co br więc czemu nie możną nią stroić wyżej ?

Skomentuj

takero, odniosłem takie wrazenie na podstawie większości Twoich postów jakie czytałem (głownie na okoliczność sytuacji w których membrana była wykorzystywana do osiągnięcia bardzo niskiego zejscia).
                Ale OK :-)
                pozdrawiam

Skomentuj

To że membrana jest wygodniejsza do uzyskania niskiego strojenia to chyba nie znaczy że nie można nią stroić wyżej :)

Skomentuj

oczywiscie.
                    choć jest to malo opłacalne bo takie strojenie za pomocą rurki jest znacznie tańsze.
                    No ale skoro budżet na to pozwala to czemu nie.

Skomentuj

Takero wspomnial o glosnikach ktore pompuja duzo powietrza,jak m.in stx 18,do ktorych potrzebna jest wielka rurka,rzedu 8 cm lub wiecej,a trudno taka zmiescic w malych obudowach....

Skomentuj

ditomek, czy tak wiele droższe ?
                        do 18sw koszt to ok 20zl, albo i jeszcze mniej , bo potrzebuje w sumie membrany, kosza i zawieszenia.

Skomentuj

Takero to bierz sie do roboty, wypróbuj i opisz wrażenia.

Skomentuj

Mógłby mi ktoś wyjaśnic czym jest paramet rms(nie chodzi mi o moc) i jak go zmierzyć?
                            Te 3 parametry są potrzebne do symulacji PR w bass-boxie. Mms i Cms to nie problem, ale skąd wziąść rms. Mam kosz po głośniku 12" i chciałbym go wykorzystać.

Skomentuj

Rms o ile dobrze kojarze to jest stratność w zawieszeniu, tarcie zawieszenia wyrażane w kg/s. Zapodaj parametry do winISD i Rms powinien sam obliczyć.

Skomentuj

Problem w tym, że mam tylko mms, cms i sd(no i oczywiście średnice membrany)

Skomentuj

RMS - root mean square

Skomentuj

Czaruję...
                                  X