Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KABLE KABLE KABLE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    Nie koniecznie. Trzeba zdrowo podchodzić do tematu HI-END :)
    Dokładnie. Nie każdy kto napije się wódki jest alkoholikiem. Nie każdy, kto interesuje się/słucha Hi - End'u jest psychopatą Wszystko jest dla ludzi - tylko w rozsądnych dawkach.

Skomentuj

To czy słychać kable, czy nie jest to subiektywna i indywidualna ocena każdego z nas. W przypadku kabli jest tyle zmiennych, że nie może być tu mowy o matematycznym podejściu do tego zagadnienia. To tak jakby debatować czy ładniejsze są brunetki czy blondynki.

W tej chwili technologia poszła tak do przodu, że tekst powyżej czyta się jakby był pisany dobrych 10 lat temu. Osobiście, z własnego doświadczenia wiem że kable słychać. Nie w każdym systemie i nie zawsze uda się to usłyszeć. Najlepszym przykładem jest moja żona, która do audio ma podejście obojętne. Dla niej nie było różnicy czy kolumny kosztują 300 zł czy 30 000 i tak dla niej zawsze grały tak samo. Zawsze mi powtarzała że dla niej obojętnie co gra. Od dłuższego czasu w domu mam zbudowane przez siebie kolumny które napędza amplituner, żona lubi sobie słuchać radia. Od początku mam podłączone dosyć dobre kable czyli Kimber 4TC. Na jakiś czas kable pożyczyłem znajomemu, a sobie podpiąłem najtańsze kable z czystej miedzi. Nic o tym fakcie nie mówiłem żonie. Tak sobie grały u mnie kilka dni. Pewnego razu wracam z pracy, a żona do mnie wystraszona: " Karol, coś sie chyba stało z kolumnami, bo od kilku dni gorzej grają". Wróciły moje kable i wrócił dobry dźwięk dla żony :)

Skomentuj

Załóż żonie konto na audiostereo :)
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Założyłem. Teraz szerzy tam religię słyszących kable, a bluźniercy będą smażyć się w piekle :)

Skomentuj

Jak się bierze kable głośnikowe o przekroju 0.5 mm^2 czy 1 mm^2 jak tutaj niektórzy polecają to pewnie, że to może być słychać...

Ludzie, wystarczy myśleć, a nie pieprzyć głupoty o tym, że kable grają. Trochę podstaw z elektroniki i zasad przepływu prądu się przyda. Jak kabel jest do dupy, to znaczy, że jest do dupy a nie gra.

Skomentuj

Trzeba też uwzględnić wpływ promenowania kosmicznego, wybuchy na słońcu i inne tego typu zjawiska, które znacząco wpływają na jakość przekazu kabli

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                smażyć się w piekle
                Zapraszam , nie jest tak źle jak mówi obiegowa opinia

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Zapraszam , nie jest tak źle jak mówi obiegowa opinia
                  Byłem kilka razy w Sosnowcu i nie jest tak źle :-):-):-)

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                    Byłem kilka razy w Sosnowcu i nie jest tak źle :-):-):-)
                    Ja tam bywam codziennie...
                    Praca

A co,do kabli, oczywiscie ze słychać :)
                    Ale tak zdroworozsądkowo

Ten kimber kosztuje 175pln za metr!!!
                    Musial bym z wysokiego budynku spasc, zebu do kolumn za 2k (ok, koszt diy, sklep pewnie 8k by kosztowały) kupować kable za 700pln, takie 2x2 metra lol

A co dobrego polecicie do kolumn do 30 pln? Jantzen 4mm czy Supra 4mm?

Skomentuj

Nie na temat...
                      W Sosnowcu??.. to dlaczego Raven1985 ma w lokalizacji Śląsk..

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
                        Ten kimber kosztuje 175pln za metr!!!
                        Musial bym z wysokiego budynku spasc, zebu do kolumn za 2k (ok, koszt diy, sklep pewnie 8k by kosztowały) kupować kable za 700pln, takie 2x2 metra lol
                        A skąd wiesz jak długie mam kable i ile kosztowały mnie kolumny?

Akurat oba kable maja długość 1,5 metra. Czyli około 75 cm na stronę. Kable kosztowały mnie połowę ceny jednego głośnika nisko-średniotonowego.
                        Last edited by charLeS; 26.08.2014, 22:40.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Kable kosztowały mnie połowę ceny jednego głośnika nisko-średniotonowego.
                          Illuminator 12MU? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Nie na temat...

Illuminator 12MU? :)
                            Hehe... Chciałbym. Ale na razie musi wystarczyć mi Usher 8945A :)

Skomentuj

Kable kosztowały mnie połowę ceny jednego głośnika nisko-średniotonowego.
                              Tylko co to wiele daje, jak masz najzwyklejszymi kabelkami podpięte we wzmaku do gniazd, tak samo w kolumnach gniazdo<->zwrotka<->głosniki. Trochę należało by się trochę wiedzy, rezystancja takiego kabla na 1mb, jaka max moc jest w zapotrzebowaniu, na tej podstawie dobiera się przekrój takiego kabla. A tak kasa w błoto :)
                              Last edited by jaman7; 27.08.2014, 00:16.

Skomentuj

Ja się nie wypowiem, bo testów nie robiłem... po za tym, jeszcze nigdy nie miałem u siebie takiego sprzętu aby się drogimi kablami interesować.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Jako kable to tylko szyny torowe:

Z nutką złotka i srebra zagra jak ta lala.

Przy okazji - mam metr kabla USB za około 300-400 PLN, dostałem kiedyś do urządzenia CA. Niestety, nie chce zagrać dla mnie :(
                                  Last edited by .3lite; 27.08.2014, 01:24.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Do muzyki metalowej, w sam raz

Skomentuj

Czytałem kiedyś tekst o pewnym teście przy audiofilach gdzie mieli kable za około 100k PLN (jak nie więcej) w czasie jakiś tam odsłuchów. Nie pamiętam kto, ale bodajże osoba, która obsługiwała urządzenia zrobiła kabel z wieszaka na ubrania (gruby, metalowy - generalnie coś z bardzo dobrymi właściwościami jako przewodnik dużych prądów) i tak podmieniała go z tymi kablami co utwór.

Żaden z audiofilii nie wiedział kiedy gra kabel zrobiony z wieszaka, a kiedy kabelki za 100k PLN.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        Żaden z audiofilii nie wiedział kiedy gra kabel zrobiony z wieszaka, a kiedy kabelki za 100k PLN.
                                        Bo to były interconnecty :cool:

Skomentuj

Tak naprawdę to nic nie grało a audiofile byli ślepi i głusi

Ale generalnie chodzi o to, że kable mają być po prostu porządne i być w stanie przewodzić duże prądy nie tracąc swoich właściwości, dokładnie jak ten wieszak. Tylko grube kable, dobre 2.5 mm^2 Klotza załatwi sprawę. Osobiście stosuję tylko 4 mm^2 z powodu mocnego wzmacniacza i wymagających wooferów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X