Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KABLE KABLE KABLE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jaman7 Zobacz posta
    Tylko co to wiele daje, jak masz najzwyklejszymi kabelkami podpięte we wzmaku do gniazd, tak samo w kolumnach gniazdo<->zwrotka<->głosniki. Trochę należało by się trochę wiedzy, rezystancja takiego kabla na 1mb, jaka max moc jest w zapotrzebowaniu, na tej podstawie dobiera się przekrój takiego kabla. A tak kasa w błoto :)
    Dziękuje za informacje oraz Twoją opinie. Szanuje ją, a Ty uszanuj moją. Ja na siłę nie staram się Ciebie przekonać że kable grają. Jeżeli nie słyszysz różnicy - Twoja sprawa.

Po drugie nie wiem dlaczego utarło się, że jak coś jest drogie to musi grać dobrze? Bardzo często jest tak, że firmy wykorzystują sytuację i windują ceny tak żeby kasa przyćmiewała korzyści. Ceny najdroższych urządzeń i kabli są dla bogaczy żeby mogli się pochwalić oraz dla zaspokojenia ich próżności.

Wiele razy miałem taką sytuację że pomiędzy kablami za kilkadzisiąt tysięcy w bezpośrednim porównaniu z tymi wielokrotnie tańszymi nie słyszałem różnicy miedzy nimi. Również w większości przypadków osobiście różnicy miedzy kablami nie słyszę. Więc nie jest to tak, że zawsze ta różnica jest słyszalna. Ale bywało tak że w kablach za kilkadziesąt złotych różnych producentów różnica była słyszalna. Należy też pamiętać że dużo zależy od samego systemu i niekoniecznie jest to zależne od jego ceny.

Cena nie gra.

W kolumnach mam zastosowane kable supra. 4mm2 na nisko-średnio tonowy i 1,5mm2 na wysokotonowy. Również w zwrotnicy zastosowane są raczej dobre elementy. Nie wydaję bez sensu pieniędzy bo mnie poprostu na to nie stać. Ale tam gdzię mogę stosuję elementy dobrej jakości i nie szukam oszczędności na siłę. Bo po co mi dobre głośniki jak nie wykorzystam w pełni ich możliwości.

Skomentuj

Charles,

Odpowiadając na to ile zuzyłeś Kimbera – jak masz 1,5m całości kupione to sytuacja inaczej zupełnie wygląda. Ja potrzebuję conajmniiej dwa razy więcej, więc zakładając że wydałeś ok 250PLN na głośnikowe, ja się chcę zmieścić w tej samej kwocie Plus teraz będę potrzebował ze 4 metry kabla na same kolumny które robię (Usher 8948a+9950), i tutaj pójdzie albo Supra4mm albo Jantzen 4mm. Więc sam widzisz że kable za 700PLN do tego to trochę przesada Tymbardziej że te 700pln 1000 razy lepiej zainwestować do lepszych głośników albo w akustykę. Albo coś innego ciekawego znajdę. Głęboko wierzę w to, iż kabel markowy z miedzi typu 6n o bardzo dużym przekroju wniesie więcej dobrego niż chudy 1mm ale kosztujący 3 razy tyle ;-)
      Może tym razem jakiś Klotz albo Profigold? 

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
        Charles,

Odpowiadając na to ile zuzyłeś Kimbera – jak masz 1,5m całości kupione to sytuacja inaczej zupełnie wygląda. Ja potrzebuję conajmniiej dwa razy więcej, więc zakładając że wydałeś ok 250PLN na głośnikowe, ja się chcę zmieścić w tej samej kwocie Plus teraz będę potrzebował ze 4 metry kabla na same kolumny które robię (Usher 8948a+9950), i tutaj pójdzie albo Supra4mm albo Jantzen 4mm. Więc sam widzisz że kable za 700PLN do tego to trochę przesada Tymbardziej że te 700pln 1000 razy lepiej zainwestować do lepszych głośników albo w akustykę. Albo coś innego ciekawego znajdę. Głęboko wierzę w to, iż kabel markowy z miedzi typu 6n o bardzo dużym przekroju wniesie więcej dobrego niż chudy 1mm ale kosztujący 3 razy tyle ;-)
        Może tym razem jakiś Klotz albo Profigold? 
        Oczywiście. W zupełności się z Tobą zgadzam. We wszystkim trzeba zachować umiar. Pewnie w Twojej sytuacji postąpił bym tak samo :)

Skomentuj

Tak mi się przypominało w kontekście tej kablowej dyskusji :)

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
            W przypadku kabli jest tyle zmiennych, że nie może być tu mowy o matematycznym podejściu do tego zagadnienia. To tak jakby debatować czy ładniejsze są brunetki czy blondynki.
            To tylko kabel i wszystko da sie opisac we wzorach, pojemnosc miedzy zylami, rezystancje i kilka innych
            kobiet w to nie mieszaj bo to kwestia gustu a granie kabli nie moze byc kwestia gustu

Od dłuższego czasu w domu mam zbudowane przez siebie kolumny które napędza amplituner, żona lubi sobie słuchać radia. Od początku mam podłączone dosyć dobre kable czyli Kimber 4TC. Na jakiś czas kable pożyczyłem znajomemu, a sobie podpiąłem najtańsze kable z czystej miedzi. Nic o tym fakcie nie mówiłem żonie. Tak sobie grały u mnie kilka dni. Pewnego razu wracam z pracy, a żona do mnie wystraszona: " Karol, coś sie chyba stało z kolumnami, bo od kilku dni gorzej grają". Wróciły moje kable i wrócił dobry dźwięk dla żony
            Czytal podobny wpis na audiostereo, ludzie sluchajacy muzyki na bardzo dobrych systemach kilkanascie lat polegli w slepych testach a tu prosze zona w kuchni slyszy kable...
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
              To tylko kabel i wszystko da sie opisac we wzorach, pojemnosc miedzy zylami, rezystancje i kilka innych
              kobiet w to nie mieszaj bo to kwestia gustu a granie kabli nie moze byc kwestia gustu

Czytal podobny wpis na audiostereo, ludzie sluchajacy muzyki na bardzo dobrych systemach kilkanascie lat polegli w slepych testach a tu prosze zona w kuchni slyszy kable...
              Ta pewnie ładniej wyglądały, ot cała tajemnica

Dobrze i tresciwie opisane w reduktorze szumu:

Skomentuj

Jakiś czas temu natknąłem się na Audiostereo:

Ceny produktów High Fidelity Cables na rynku polskim są nastepujące:
                Interkonekty analogowe:
                - CT-1 .... 5.700 zł (2 x 1 m RCA)
                - CT-1E .... 9.980 zł (2 x 1 m RCA)
                - CT-1U .... 17.460 zł (2 x 1 m RCA)
                - CT-1UR .... 31.680 zł (2 x 1 m RCA)
                Kable głośnikowe:
                - CT-1 .... 16.950 zł (2 x 2,5 m z końcówkami)
                - CT-1E .... 29.950 zł (2 x 2,5 m z końcówkami)
                - CT-1U .... 45.900 zł (2 x 2,5 m z końcówkami)
                - CT-1UR .... 65.000 zł (2 x 2,5 m z końcówkami)
                Kable zasilające:
                - Ultimate Power Cable .... 26.960 zł (1,5 m)
                - Ultimate Reference .... 41.200 zł (1,5 m)
                - Ultimate Reference + Rod .... 48.320 zł (1,5 m)
                Interkonekty cyfrowe:
                - CT-1 Digital .... 2.850 zł (1 m RCA)
                - CT-1E Digital .... 4.990 zł (1 m RCA)
                - CT-1U Digital .... 8.730 zł (1 m RCA)
                - CT-1UR Digital .... 15.840 zł (1 m RCA)
                Kondycjonery sieciowe:
                - Ultimate Wave Guide .... 45.900 zł
                - Ultimate Reference Wave Guide .... 60.200 zł

Skomentuj

Sieciowy za 48k, a na słupach zwykłe alu...

Skomentuj

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0901/kts.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta

Żona ma długi łańcuch i z kuchni do pokoju spokojnie wystarczy. Skoro usłyszała różnicę, widocznie ma lepszy słuch niż niejeden audiofil z tamtego forum. Kobiety mają dobry słuch, z 3 km potrafią usłyszeć słowa męża: "Kochanie, masz tu pieniądze i idź sobie coś kup". I zapewniam Cię że nie będzie to ładny audiofilski kabel.

Widzę że tu drugie audiostereo się zaczyna robić.
                      Last edited by charLeS; 27.08.2014, 17:28.

Skomentuj

wiesz, tu nie chodzi o podśmiechujki bo ktoś mniejlub bardziej słyszy kable. Bardziej sam fakt ludzi z AS działa jak działa. No ale co zrobisz, skoro tam są ludzie słyszący wtyczki (!!!) w kablach sieciowych, bezpieczniki w torze audio (im droższe tym dźwięk lepszy oczywiście) itp. Albo recenzja którą wyżej wkleiłem, gdzie facetowi po zmianie sieciówki nagle system przeskoczył dwa poziomy wyżej. Poza tym kable to zawsze śmieszny temat

Skomentuj

Zamieszczone przez ppp001 Zobacz posta
                          Dobrze i tresciwie opisane w reduktorze szumu:
                          Ale gdzie ten gość tam wyczytał że "tylko jedna żyła jest pokryta miedzią OFC", nie mam pojęcia.

I co to jest "rezysytwność"? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            I co to jest "rezysytwność"?
                            http://pl.wikipedia.org/wiki/Rezystywno%C5%9B%C4%87

Skomentuj

Ale gdzie ten gość tam wyczytał że "tylko jedna żyła jest pokryta miedzią OFC", nie mam pojęcia.

I co to jest "rezysytwność"? :)
                              Rezystywnosc materialu

Skomentuj

Obaj nie widzicie błędu?

Ten pan też nie zauważył :thumbdn:

Skomentuj

Żona ma długi łańcuch i z kuchni do pokoju spokojnie wystarczy. Skoro usłyszała różnicę, widocznie ma lepszy słuch niż niejeden audiofil z tamtego forum. Kobiety mają dobry słuch, z 3 km potrafią usłyszeć słowa męża: "Kochanie, masz tu pieniądze i idź sobie coś kup". I zapewniam Cię że nie będzie to ładny audiofilski kabel.

Widzę że tu drugie audiostereo się zaczyna robić.
                                  A możesz powiedzieć między jakimi kablami słyszałeś różnicę? Proszę o dokładnie informacje na temat przekroju, rezystancji, pojemności i indukcyjności.

Skomentuj

Obaj nie widzicie błędu?

Ten pan też nie zauważył
                                    Tak dziala ludzki umysl, kiedys wiedzialem jak sie to fachowo nazywa ;p

Skomentuj

efekt placebo, te całe kable za kzł
                                      Last edited by jaman7; 27.08.2014, 20:08.

Skomentuj

Jakie interkonekty 2xchinch->jack wybrać do aktywnych kolumn za niecały 1kzł ? Nie chcę dużo wydać, lepiej zrobić samemu (mam kabel 2x2,5mm z miedzi beztlenowej) czy kupić coś np. prolinka ?
                                        Last edited by TrueFaith; 29.08.2014, 00:05.

Skomentuj

1kzł to cena kolumn czy tyle chcesz wydać ?:huh:
                                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X