Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KABLE KABLE KABLE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No a jaaak Nie wiedziales ?

Skomentuj

Może z innej strony.
      Mp3.
      Czy słyszycie różnicę miedzy mp3 w jakości 128 - 190 - 320 kbps ?? Lub różnicę między mp3 a dajmy na to formatami "bezstratnej kompresji" (niefortunne sformułowanie, ale to nie moje) takimi jak .flac ??

Skomentuj

meidzy mp3 a flaciem jest roznica.

Skomentuj

Między mp3 a .flac (tam jest jakieś 900 kbps) jest kanion Kolorado - przepaść.

To samo międzu mp3 128 a 320 kbps, z tym, że to ostatnie da się już słuchać.

Jeśli ktoś nie słyszy różnicy na mp3 128-320 - o flac nie wspomnę (nie powiem 190-320 - tu też słychać, ale zależy to od tego czy np. ta 320 nie zostałą jakoś skaszaniona) to faktycznie nie mam z kim na ten temat gadać.

Może audifilem trza się urodzić. Nie mam oczywiście zamiaru nikogo w tym poście obrażać, bo nie wiem czy to jest dar czy przekleństwo.

P.S. Z ekonomicznego punktu widzenia pewnie przekleństwo

Skomentuj

miedzy mp3 a flac ja odczuwam roznice,i w dzwieku i w braku miejsca na dysku

Skomentuj

W wiekszosci przypadkow nawet jak juz sie uslyszy jakas roznice to trudno powiedziec co jest lepsze.

Kolega mag sam napisal ze na poczatku nie uslyszal zadnej roznicy. A to mniej wiecej tak jak wyciagam dawno nie sluchana plyte i zachwycam sie nia na nowo bo jej dawno nie sluchalem. Tylko ze z dnia na dzien brzmi coraz gozej bo mi sie nudzi.

Nie napisales jakiej dlugosci masz te kable i jakie byly poprzednio chociaz przekroj i dlugosc podaj?

Skomentuj

Ja pomiędzy głośnikowymi słyszę nikłą różnicę, niemalże zahaczającą o autosugestię, ale w przypadku IC - tu na pewno słyszę różnicę.

Skomentuj

IC to raczej bezdyskuzyjan sprawa:)

Skomentuj

i pomyslec ze ja jade na jakims kablu ktory ma 1.5 ohma (2m) i urwana mase w jednym rca...

niema ktos na sprzedaz SOLIDNYCH dosc mocnych kabli jack>2xRCA?
                    wazne tez zeby byly dosc tanie...

Skomentuj

Tas! kup jakiś w miare dobry kabel miktofonowy ważne zeby mial 2 żyły i ekran, do tego jakies wtyki np nakamichi po 5pln.
                      bedziesz zadowolony:)

Skomentuj

Tasior, chłopie, wpadasz na www.onstage.pl
                        Kupujesz trochę mikrofonowego MC405 (czy jakoś tak) i do tego wtyki VC209 (znacznie lepsze od Nakamichi - całe metalowe, ekstra wykonane). Są tanie, a na dodatek często spotykane (taniej!) w zwykłych elektronicznych.
                        Najlepiej zrobić tradycyjnego IC, a na koniec pozłacana przejściówka.
                        Z resztą Tas, niedługo zamawiam coś w Onstage, mogę Tobie też zamówić, a jak chcesz to i zrobić.

Skomentuj

ja u siebie w elektroniku mam ale strasznie drogo takze ...

Zobacze w tym sklepie co i jak i dam znac.

Skomentuj

Tasior, kup coś z prolinka, drogie to nie jest , a naprawde wykonanie jest solidne.

Czasami w niektórych wypadkach odradzam robienie samemu IC ;]
                            Tas - znając Twoje szczęście to lepiej kup ;]

A tak btw - co z tego że mamy super czicze , jeśli tkoś ma jako źródło kompa z minijackami, które raczej ciężko żeby naprawde dobrze łączyły...
                            Ja osobiście używam wtyczek alpierda - są bardzo tanie, mają dobry kontakt i szczerze nic im zarzucić nie moge , no może poza tym żę z bardzo tandetnymi gniazdami nie zawsze chcą współpracować - mają dość długi trzpień który nie zawsze chce się zmieścić.

Skomentuj

Ja tam w ogóle z kompa nie lecę. Porządne wtyki RCA wmak-źródło i już.

Zamieszczone przez takero
                              Czasami w niektórych wypadkach odradzam robienie samemu IC ;]
                              Nie przesadzaj takero

Skomentuj

Langusta, jakiś , już dłuższy czas temu sprzedałem dobremu zmajoemu wzmaka - jeszcze za czasów stereo na tda :) i po pewnym czasie telefon - jeden kanał nie działa, wsiadam w wóz , jade. Po przyjechaniu 1 rzeczą którą sprawdzam są właśnie IC, teraz żałuje że fot wtedy tego czegoś nie zrobilem
                                Byłby to wspaniały przykład "jak nie należy robić IC"
                                Dałem Mu jakiegoś alpierdowego kabla i po dziś dzień działa wręcz haj endowo

Skomentuj

różnice w kablach można usłyszeć, wiadomo że nie są to jakieś niewiadomo co ale są, im wyższej klasy sprzet tym te różnice moga byc bardziej wyraźne. Jeden z kolegów napisał że nie wszystko da się opisać wzorami, miernikami itp ucho ludzkie jest wrażliwe na łapanie dźwięków nieco inaczej niż np decybelomierz. np sygnał 1kHz o natężeniu powiedzmy 50db, będzie dla nas denerwujący i dośc głosny, jeżeli weźmiemy sygnał 100Hz o tym natężeniu bedzie równiez głośny ale juz tak nie denerwujące. teraz sygnał np 18kHz o ty msamym natężeniu, my możemy juz go nie słyszeć, lub słyszeć o wiele ciszej. mimo to decybelomierz pokaże ok 50db, przy każdym z tych sygnałów.

Może ujmę to inaczej tak jak kiedyś to stwierdziłem z kolegą : tam gdzie zaczyna sie audio kończą się prawa fizyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
                                    Może ujmę to inaczej tak jak kiedyś to stwierdziłem z kolegą : tam gdzie zaczyna sie audio kończą się prawa fizyki.
                                    Ja bym to inaczej powiedział, raczej "tam gdzie zaczyna się hi-end".

Skomentuj

A zaczyna sie co?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeden z kolegów napisał że nie wszystko da się opisać wzorami, miernikami itp
                                        Na daną chwilę wszystko wskazuje na to, że Wszechświat to matematyczny twór. Więc z całym szacunkiem - niech nie pieprzy kolega.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Ja bym to inaczej powiedział, raczej "tam gdzie zaczyna się hi-end".
                                        Nie koniecznie. Trzeba zdrowo podchodzić do tematu HI-END :)

Skomentuj

A co polecacie do SPDIF Coax? Tu antenowy 75Ohm powinien się sprawdzić, ale ostatnio widuję takie co mają oplot alu, są twarde, białe i mnie w ogóle nie przekonują, no i tu sytuacja jest o tyle ciekawsza, że dochodzi dopasowanie impedancji, w IC po stronie analogowej nie ma to takiego znaczenia...

Z chęcią przeszedłbym na AES/EBU, ale kupić źródło z takim wyjściem pewnie łatwo i tanio nie będzie...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X