Viper, pomierz go w fabrycznej formie a następnie zamień te chore imbusy na śruby ze stozkowym łbem.Podejrzewam że się troszke zdziwisz...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy stx....
Collapse
X
-
Zamieszczone przez irekMa ta zalete ze jest lzejszy stad wieksza efektywnosc glosnika
Skomentuj
-
Budzik, co ty wygadujesz. Technologia najwijania drutem aluminiowym jest bardziej zaawansowana niż drutem miedzianym. Efektywnośc zyskuje się przez mniejszenie MMS a to nie jest żaden przerost formy nad treścią !
Uparłeś sie na STXa ze produkują tandete i tak ma być zawsze. No ale jak widać nie będzie. Firma się rozwija, z tego co pisze irek eksperymentują, robia nowe modele. Mają sprzet pomiaowy. To wszystko na pewno nie po to zeby za pare lat dalej wypuszczać to co na początku działalności.
Skomentuj
-
irek, pewnie i tak nie posłuchaliby mnie.
Pozatym czemu każdy wmawia plusy aluminium, bo w niby czym jest lepsze od miedzu na ceweczkę, jest lżejsze a co z reszta parametrów, tacy mądrzy to niech ktos napisze cos konkretnego a nie widze same fakty, bo chętnie nie tylko ja sie dowiem w czym oprócz oczywistego zmniejszenia mms.
[ Dodano: 2006-10-13, 17:23 ]
PS. NIewiem, niesłuchałem ani scanó ani lepszych głosnikó w tej samej cenie ale ponoc scany to własnie strata kasy i w ich cenia są lepsze ptzetwornikiwięc pewnie to alu to jeden wielki szit :mrgreen:
Niewiem skad u mnie to obrzydzenie do alu :P
Skomentuj
-
tu nie chodzi o to co jest lepsze a co gorsze. Rozne rozwiazania technologiczne maja swoje specyficzne wady i zalety. Akurat scan-speak stosuje cewki nawijane aluminiowym drutem choc zapewne miedzianym tez, podobnie jest z karkasem gdzie glownie opieraja sie na aluminiom ale robia tez na kaptonie. Wtedy glosnik ma na koncu litere K. Zmienia to symbolicznie parametry a w zasadzie jeden kosmiczny parametr nie zwiazany z T-S.
Scan-speaki maja swoich zwolennikow ale maja tez przeciwnikow ktorzy wola "twarde" membrany np metalowe albo plecionki B&W.
Aluminiowy drut zmniejsza znaczaco ciezar cewki co jest kozystne dla glosnikow srednio i wysokotonowych. Pozwala tez dobrac inny stosunek masy membrany do masy cewki a ten wplywa charakterystyke na koncu pasma przenoszenia glosnika.
Jesli juz chcesz rozpetac burze na temat materialow to ciekawe dlaczego koszy glosnikow nie odlewa sie ze stali tylko z drogiego aluminium?
Skomentuj
-
Kosz to kosz a cewka , karkas czy memrbana to już układ który jest odpowiedzialny za promieniowanie fal akustycznych. Niemam zamiaru tworzyć żadnej burzy, jedynie chciałem sie dowiedziec cos od kogoś no i nic nowego sie raczej nie dowiedziałem poza .. "kosmicznym parametrem", a cóż to za parametr ten .. "kosmiczny parametr" ?? :cool:
Skomentuj
Skomentuj