Budzik, Nowy AJ jest lepszy od arv i to znacznie bo jak słysze ARV to z uszu krwawie a AJ jakoś sie słuchać da. Wiadomo że są lepsze głośniki ale za te pieniądze myśle żę jest bezkonkurencyjny a ARVke zjada na śniadanie :]
Jesteśmy raczej biednym narodem a stosowanie drogich rozwiązań, drogich maszyn, badania - to wszystko kosztuje a wogóle to nie spotyka się sytuacji, że dwa produkty takiej samej jakości diametralnie różnią się cenami.
Wnioski są proste .. jak powstaną świetne głośniki to za wysokotonowy mało kto będzie chciał zapłacić 300 zł a za 18-tkę 500 zł a konkurencja na zachodzie ma lepsze zaplecze i może obniżyć ceny i zje rywali.
Lepiej jest pójść w ilość niż w jakość bo tak to przynajmniej jest zbyt i te kilka rodzin się wyżywi i wystarczy.
Aluminium jest lekkie co się przekłada na mikrodynamikę głośnika. Lżejsza cewka pozwoli zrobić głośnik bardziej transparentny, szybszy, bardziej szczegółowy. Tyle jeśli idzie o materiał - każdy kolejny element jest bardzo istotny i suma tych detali buduje wartość.
Ciekawe skąd pochodzą magnesy do głośników STX? Magnes magnesowi nie równy i kiedyś słyszałem, że ta a ta firma to ma lepszą magnesownicę a inna gorszą.
Ciekawe jaka jest struktura kopułki w tym najnowszym produkcie. Taki ScanSpeak niektóre kopułki nawet 3-krotnie nasącza i to nie po całości a w odpowiedni sposób - to wszystko efekt badań i próby z óżnymi materiałami .. i wskazówka dla innych firm.
A ja mam inne pytanie - o ten tańszy model głośnika - czyli o GDWK-10-200-4-PJ
Co ktoś wie o tym głośniku ..... ???? Bo wszyscy mówią o tym droższym modelu, anikt nie odezwie się o nim. Ja wiem, że nie ma co go porównywać do SC10N, ale czy ma on porównanie do ARV'ek albo do Tonsil'a ???? Jestem po prostu jednym słowem ciekaw - jak dźwięk wydaje on z siebie ?
ten tanszy ma ladniejsza charke,porowynywalem,mniejsze podbicie przy okolicach 10khz,ale takze troche mniejszy spl na koncu pasma.
Ja planuje kupic tak czy siak tego tanszego,niepowinno byc duzej roznicy.
magnesy STX stosuje rozne i jast na www opisane z jakiego ferrytu. To chyba jedyna firma ktora zdradza takie parametry! Magnesnica to nic wielkiego wqazne zeby wytworzyla strumien wiekszy od maksymalnego strumienia magnesu po to zeby wszystkie domeny ulegly polaryzacji.
Co do wysokotonowki to jest malo istotne co na forum ludzie o niej mysle czy jest lepsza od ARV, tonsila czy scan-speaka a moze vify ktorej juz nie ma. Wazne jest to ze ten glosnik jest lepszy od poprzednich i to ze juz sie sprzedalo setki sztuk. I tak dobrze ze STX zwraca uwage na rynek DIY bo Tonsil zawsze go olewal. Dlatego nie olewajmy STX-a bo gdyby mial mozliwosci to by zrobil co tylko sobie zarzyczymy ale jak wiadomo nie wszystko jest w polsce mozliwe.
U mnie w sklepie elektronicznym teń tańszy (GDWK-10-200-4-PJ) kosztuje ..... 34 zł !!!! To mi styka już na jeden droższy. Szokujące są te niektóe sklepy .... Lepie jest często zamawiać z netu. Pozdrawiam !
szokujace to by bylo jakbys sie dowiedzial ile wynosi cena hurtowa jakiejs Vify (obecnie peerlesa). Od razu potraktowalbys glosnik jako niska klase :)
STX-y sa tanie bo od producenta a jak widac w sklepach juz trzymaja cene. Ceny hurtowe STX-a nie sa tajemnica i dokladnie wiadomo co ile kosztuje.
No dobrze, ale ja sądze, że nie można brac aż tyle marży na jednym głośniku. Wersja STX 22-120-4 SC kosztuje 82 zł !!!!! No trochę przesady w tym jest jednak .... Przecież to jest podwojona cena. Gdyby nie liczyć przesyłki, to za tą cenę )prawie) mółbym mieć dwa takie głośniki. Pozdrawiam !
takie sa ceny hurtowe, i nie protestujcie bo stx sie wkurzy i podniesie ceny u siebe w sklepie :),
sklepy jakos musza istniec i dlatego marza jest taka jaka jest...
jak mowisz ze tutaj duzo sobie naliczaja to porownaj ceny ciuchow w sklepie i u producenta...
greg00, a niech podnosi JAk zarobią więcej beda mieli fundusze na przyszłosć firmy o ile chcą iśc w tę stronę.
Ceny czy to vifki czy to stxa sa prawde móiac podobne jesli chdozi o wykonanie .... kawałek plastiku czy alu, magnes cewka i nic więcej chyba ze są suepr precyzyjne a inne nie i maszyny droższe ... ale badanka i projektowanie głosnika raczej kosztuje
PS. Ja tam z vify zrezygnowalem Visaton rules :mrgreen:
To ja wam zdradze pewien sekret. Glosnik 15cali Celestion kosztuje u producenta 140zl a w detalu w polsce spzredaje sie go po 350zl. Tak samo jest z vifa i innymi "super firmami"
A dlaczego tonsil w niemczech jest drogi i uchodzi za wysokiej klasy sprzet?
STX jest tani bo jako jedyni mozemy go kupowac od razu od producenta. Gdyby STX produkowal glosniki np w niemczech to dopiero by kosztowaly u nas i moze wtedy zaliczali bysmy je do wyzszej klasy. Zreszta sa ludzie ktorzy nie jedne glosniki slyszeli i kupuja specjalne wersje od STX-a robiac na nich wysokiej klasy kolumny.
Irku, wiec vifka która kosztuej 150 pln w polsce (jest sprzedawana duzo odrozej u nas niż przed swymi granicami) jest dużo gorsza od takiego visatona za 150 pln który jest raczej sprzedawany TANIEJ w polsce niz w niemczech i za inymi granicami. Bo z tego co widac w internecie to visatony np w greltonie idą tanio w porównaiu do cen ze stron niemieckich czy innych gdzie sa ceny w OJRO. Dlatego ja uważam ze warto zainwestowac w tę firmę
A stx jak to stx, niewazne jakie bedzie miał niskie ceny jak narazie oprócz w miare dorbego spl, zejscia czy mocy nieoferują tego co jest najważniejsze ... czyli dorbego brzmienia, n :mrgreen: awet najlepsza 18stak to kiła
Skomentuj