Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw na Visatonach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw na Visatonach

Witam, potrzebuję bardzo porady dotyczącej doboru przetworników do kolumn jakie zamierzam skonstruować. Po bardzo długim siedzeniue przed komputerem wstepnie myślę o głośnikach Visaton. Mam dwa pomysły co do konstrukcji:
    - Niskotonowy: http://www.visaton.de/en/1/19/468.html Średniotonowy: http://www.visaton.de/en/1/18/450.html Wysokotonowy: http://www.visaton.de/en/1/8/380.html
    - Bądź 2 drogi i http://www.visaton.de/en/1/19/457.html + http://www.visaton.de/en/1/8/380.html
    Pokój to ok 20m^2, zależy mi na czystym dźwięku, z dobrymi ( jak za tę cenę) detalami, ale też łądnym basem (niemulącym). Wzmacniacz mam raczej dobry, więc chciałbym teraz zrobić do tego dobre kolumny.

zamiast w100 w pierwszym zestawie nie lepiej dac w 130 ?? tylko kto Ci wykona zwrotke do tego?? bo 3 way to juz nie zababawa

Skomentuj

No właśnie, a w sumie do tych 2 drożnych miałbym ładny już schemacik, więc pewnie zdecyduję się na tą konstrukcje. A tak poza tym to który z zestawów zagrał by ładniej? I czy różnica byłaby jakaś znacząca?

Skomentuj

wedlug mnie napewno bedzie roznica ogromna... ale zawsze mozesz zrobic zestaw 2+1

Skomentuj

Ta przewaga to na korzyść 3way? Właśnie 2+1 odpada, zależy mi na dobrym stereo.

Skomentuj

ilosc basu z 2 x 20cm bedzie wieksza niz z 2x 17, srednica napewno bedzie duzo lepsza... na kazdym pasmie bedzie grac glosnik do tego pasma przeznaczony...

Skomentuj

Ale nie nie :) jak bym robil 3way to jeden by byl basowy :) kurcze ale mam nadzieje, że ta konstrukcja dwudrożna łądnie zagra :/

Skomentuj

mowie o 2 w dwoch kolumnach rozpatruje ilosc basu wytworzonego przez 2 kolumny...

Skomentuj

Acha, jeśli 3-drożna kolumna to jedna 200, jeden średniak i jeden SC10, a jeśli 2-drożna to na jedną kolumnę 2xW170S i SC10, więc może z tym basem nie będzie dużo gorzej?

Skomentuj

nie chce Cie wprowadzic w blad wiec lepiej niech sie wypowiedza maniacy :) wedlug mnie majac mozliwosic i umiejetnosci i kase to tylko 3 way :)

Skomentuj

michone, do 3 drożnych kolumn zaprojektować zwrotnice naprawde jest ciężko... 3-way tylko dla profesjonalistów. Owszem mozna zrobić 3 way jako amator, ale czy to ma sens? moim zdaniem nie skoro i tak nie wykorzystamy potencjalu glosników kasa w bloto a pozatym wiecej roboty...

dla amatora tylko 2 way moim zdaniem

Skomentuj

jeśli masz kase żeby wysłać to komuś aby zaprojektował i wykonał zwrote to możesz i 4 way robić :P
                        pytanie jest innej natury - czy zamiast babrać się w przeciętnej jakości visatonach w 3 drogach, może lepiej jest zainwestować w lepsze głośniki do 2 way skoro tak Ci na stereo zależy ?

Skomentuj

No właśnie do tej 3way zwrotka by byla chyba jakas uniwersalna niestety, dlatego nie wiedziałem co lepiej, 2 drogi ale zwrtoka pod nie czy 3 drogi ale uniwersalna zwrotnica, postawię chyba na 2way, mam nadzieję, że nie będę żałował.

Skomentuj

uniwersalna to nawet do stx sie nie nadaje :P napisz ile masz kasy na dwie kolumny to ci pomozemy :)

Skomentuj

Jakby co to mam do sprzedania 2 sztuki W100S 8ohm-nówki nielutowane,w pudełkach,gwarancja.Ideał.Cena na gg-662760

Skomentuj

Kasa to tak 500-520zł, z zestawem na 2xW170S i SC10 + zwrotnice zmieszczę się w tej cenie, a jakieś inne propozcje?

Skomentuj

monacor sph-176+g20sc

Skomentuj

A schemat zwrotki znajdę na forum? I czy zagra to lepszym basem i lepszą średnicą niż visatony?

Skomentuj

zmiescisz sie w 500 zl z 2xw170s?
                                      400 zł + 100 zł sc10n + zwrotki = ok 560 zł....

Skomentuj

+ przesyłki itp...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X