Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co do 3 way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ravm0
    czy 2000 to absolutne minimum na 3 drogi??
    jak liczylem w wakacje to szacunkowo 1700zl wychodzilo za 3 drogi na seas'ach
    szacunkowy koszt koncowy

Zamieszczone przez ptolek
    Niechby przeznaczyć 1000zł na całość, na głośniki 600zł, to jest 300zł na stronę.
    Sławna wysokotonówka STX PJ podobno jest bardzo dobra, to po co przepłacać. Gorzej ze średniakami, ale można w roli średniaka użyć jakiś nieduży niskotonowy, choćby GDN13/40/2. Niektórzy się nim zachwycają, choćby był z wysokotonowym za 60zł to jest jak na razie ok. 130zł na stronę. Zostaje 170zł na niskotonowy, GDN20/80/2 się zmieści w tej cenie choć 35Hz nie do końca leży w jego zasięgu, ale wy się znacie to coś by się znalazło
    jak bys nie wiedzial to takie kolumny juz istnieja i szacunkowy koszt koncowy to 700-800zl ;]

mor den siur, ale zaszalales :lol:
    moze by to gralo ale sporo zachodu i efekt nie koniecznie zadowalajacy

Skomentuj

Ale Pawle - co by było gdyby się to udało.
      A ma spore szanse. Samą górę można przećwiczyć - może się skuszę po przypływie gotówki. Czuję, ze ten zestaw ma potencjał. HESy robią coraz większą furorę.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
        Ale Pawle - co by było gdyby się to udało.
        ale ja nie mowie ze sie nie uda. tylko ze wg mnie troche bez sensu zabawa. wolalbym juz kupic uzywane altusy :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          Niechby przeznaczyć 1000zł na całość, na głośniki 600zł, to jest 300zł na stronę.
          Sławna wysokotonówka STX PJ podobno jest bardzo dobra, to po co przepłacać. Gorzej ze średniakami, ale można w roli średniaka użyć jakiś nieduży niskotonowy, choćby GDN13/40/2. Niektórzy się nim zachwycają, choćby był z wysokotonowym za 60zł to jest jak na razie ok. 130zł na stronę. Zostaje 170zł na niskotonowy, GDN20/80/2 się zmieści w tej cenie choć 35Hz nie do końca leży w jego zasięgu, ale wy się znacie to coś by się znalazło
          jak bys nie wiedzial to takie kolumny juz istnieja i szacunkowy koszt koncowy to 700-800zl ;]
          Wiem że jest też tani zestaw na STX-ach, który chciałem budować, ale chyba nie zbuduje, bo jednak paczki 28 litrów są troche duże do mojego pokoju.
          A do tego co napisałem, nie widziałem schematu zwrotnicy.
          Zestawy 3-drożne z prawdziwym średniotonowcem, jestem za, tylko coś mało widzę dobrych głośników średniotonowych. Jest ten nowy STX, są jakieś drogie głośniki bardziej renomowanych producentów. Średniotonowce Protonsila mają jakieś krzywe charakterystyki ale gdyby mieć sprzęt pomiarowy, to można je trochę wyprostować i użyć np. GDM 12/60.
          Co do pomiarów, zaleca się mierzyć zarówno 2-drożne jak i 3-drożne, tylko 3-drożne nawet ze sprzętem pomiarowym nie jest łatwo zestroić, ale to akurat nie kosztuje (no parę nadmiarowych części zwrotnic, chyba że wliczymy uniwersalne cewki z odczepami i zestaw kondensatorów do sprzętu pomiarowego).

Skomentuj

A do tego co napisałem, nie widziałem schematu zwrotnicy.
            bo po co mialaby powstac skoro STXy sa rownie dobre a tansze?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek

W konstrukcjach amatorskich 3way to przede wszystkim problem zwrotnicy ktora bardzo bardzo trudno zaprojektowac!
              Jesli zrobie pomiary jigiem i projekt zwrotki w workshopie do jest szansa ze mi sei uda je poprawnie zrobic?
              jak dotąd zrobilem tylko gotowy projekt akustyka, ale teraz chce zrobic kolumny 100% diy

Zamieszczone przez Pawel S.
              jak liczylem w wakacje to szacunkowo 1700zl wychodzilo za 3 drogi na seas'ach
              jakie modele? jakosc porownywalna do vify i hdsa 180exc?

Skomentuj

seasy to porzadne przetworniki :) ....

jestem w trakcie budowy podlogowek na ca18rnx, i jak skoncze to opisze wrażenia...

jakość oczywiście porównywalna z vifami czy peerlessem ....a ER18rnx według np Zapha lub Marka http://www.audioheuristics.org/measu...ers_test_9.htm

moze konkurować z innymi przetwornikami o półkę wyzej
                (ale ja nie miałem okazji tego "sprawdzić" wiec osobiście nie wiem jak to jest....) nie mniej jednak obok testów i opinii Zapha i Marka obojętnie przejść nie można ;p

tak swoja droga to akustyk ma teraz bardzo ciekawe projekty 3way ...a tak sie składa ze mój kolega uparł sie na 3drogi do 1700 (za przetworniki) i chce bym mu coś pomógł wybrać.....

no i w sumie bylem przekonany ze będę mu kazal złożyć to: (to te modele o których pisał Paweł ze ok 1700 ... te o które pytaleś)

http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm

ale teraz akustyk namieszał mi w głowie i zastanawiam sie nad tym:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDX3.html
                lub
                http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD3.html

i szczerze to po prostu poczekam az pograją trochę moje ca18rnx i wtedy trochę bede więcej wiedział cos o serii CA i coś sie wybierze...

niewątpliwie kusi mnie jednak hd3 dla własnej ciekawości bo jest tam wysokotonowiec hds i ciekawi mnie jak się spisuje hds205 na basie

...
                PS jak ktoś ma jakieś doświadczenia lub moze porównać lub coś powiedzieć o ca22rnx vs hds205 .......to sam podpiął bym sie pod watek bo do końca stycznia mamy zdecydować co będzie "lepsze" ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0
                  Jesli zrobie pomiary jigiem i projekt zwrotki w workshopie do jest szansa ze mi sei uda je poprawnie zrobic?
                  teoretycznie tak, ale moze to zajac troche czasu

Zamieszczone przez ravm0
                  nie slyszalem ale jakosc jest podobna
                  http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm

Skomentuj

z monacora na srodek mozna by wstawic jeszcze SPH-102KEP, niedrogi w stosunku do wiekszych braci

Skomentuj

A Co powiecie na zestaw tiw200xs+SPH-102KEP+seas 27tffc?

Skomentuj

Jak się w ogóle sprawuje reszta KEPów? Miał ktoś okazje posłuchać? Powiedzmy takie hipotetyczny projekt 3-way na wysokotonówce Seasa, 165KEP jako średniak i jakiś większy model KEPa za dół...

Skomentuj

Zamieszczone przez zboj87
                          Powiedzmy takie hipotetyczny projekt 3-way na wysokotonówce Seasa, 165KEP jako średniak i jakiś większy model KEPa za dół...
                          bez sensu
                          Zamieszczone przez ravm0
                          A Co powiecie na zestaw tiw200xs+SPH-102KEP+seas 27tffc?
                          to juz ma sens
                          ale czy TIW nadaje sie na 3 drogi? na suba napewno ale na 3 drogi?
                          i ktora to kopolka? jakos nie kojaze jeszcze tej marki :roll:

Skomentuj

kepa165 bez sensu w 3drogi... ma w sobie tyle basu ze jakby dac dwa na kolumne jak zrobil to borys to nie potrzeba mysle niczego juz na dol.. jedynie nie podobac sie moze to ze jest pradożerny i z lampka to moze nie pojsc... chyba ze jakas wieksza:)

Skomentuj

dolphin123, dzięki za konkretną odpowiedź.

Skomentuj

http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...f6724ef18ffd5a

Zamieszczone przez dolphin123
                                ma w sobie tyle basu ze jakby dac dwa na kolumne jak zrobil to borys to nie potrzeba mysle niczego juz na dol..
                                Bez przesady... :mrgreen:

Skomentuj

MormoN, jesteś z nich zadowolony?

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                                    Bez przesady... :mrgreen:
                                    mi to w zupelnosci by starczylo, a jak nie to zawsze mozesz zbudowac sobie suba, ale wtedy wystarczy jakies zgrabne monitory, podlogowki na mniejszym glosniku zrobic.

Skomentuj

Na średnie polecam Visaton Al 130m, podobno w tej cenie kosi wszystko łącznie z seasami alu, no jest to typowy średniak. Do niego polecam Al200 też visaton-a do tego jakaś ich kopułka i masz fajny sestawik. No i są gotowe zwroty do tego.

Skomentuj

AL200 slyszalem... ale dlaczego sam visaton (tzn przedstawiciel) stosuje TI100 a nie al130?

Skomentuj

Pawel S
                                          Myślę że to celowa polityka firmy, promuje swój najnowszy i najdroższy głośnik ( wśród średniaków) ale konstrukcji na al 130 też nie brakuje, a na stronce forum Visatona na średnich króluje al 130m, świetny stosunek cena - jakość. No i co chyba najważniejsze dla wielu, są do tych zestawów gotowe zwroty robione nie tylko przez visatona ale przez ludzi z forum. Jak potrzeba mogę parę wrzucić

Skomentuj

Czaruję...
                                          X