Zamieszczone przez wasik1989
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Końcówka HOLLYWOOD
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez wasik1989Mam z nim bardzo czesto kontakt, juz o nim pisalem na audiomanii...
Obudowa jest solidna, juz nieraz na niej siedzialem, badz stawialem monitor i nic nie bylo.
W środku nic innego jak trafo ok 200w 2x38v, koncówki to TOSHIBY 2sa1943 oraz 2sc5200 po jednej parce na strone, w aplikacji wzmak Perun. Filtracja marna. Radiatory tez male, jednak brzmienie nie jest takie zle, i wlasnie na basie zbytnio nie cierpi. Obciazam go 2ohm i tez chodzi bez problemu, wlaczylo sie po 30minutach zabezpieczenie i to tylko tyle. W sumie jak na poczatek polecamZamieszczone przez bociek14Zamieszczone przez wasik1989Nie wiem jakim cudem z trafa 2x26V ok 200W udało mu się uzyskać 70W/8Ohm.Zamieszczone przez wasik1989bociek14, bo posiadałem ten wzmacniacz. Nawet gdzieś wstawiałem fotkę jego razem z moim fisherem od Tasiora jeszcze, tak że jak nie wierzysz, to poszukaj.
Chyba nie sztuka wziąć w łapę miernik, i zmierzyć napięcia na trafie, żeby przekonać się że mam racje.
No coment :lol:
Skomentuj
-
Tylko bez takich klutni bo akurat napiecia i moce mierzone w warunkach domowych sa co najwyzej z dokladnoscia +-10%.
A ja bym sie nie zdziwil jakby w takim wzmacniaczu raz bylo trafo 2x26V a drugim razem 2x38V choc to powinno dal sie poznac po elektrolitach bo w pierwszym przypadku starcza na 50V a w drugim musza byc na 63V.
Skomentuj
-
A skąd ja to mam pamiętać jak było to (chyba post z 2006 roku przytoczyłeś marian) bardzo dawno, pamiętam że to trafo sprzedałem jako 2x26V 200W i kupił je ktoś kto się zaczynał interesować DIY bo się pytał czy będzie ok pod gainclona. Prawdopodobnie to co napisałem wcześniej to pomierzyłem na diodach żeby było prościej, bo nie znałem jeszcze elektroniki od tej strony.
No coment :lol:
Skomentuj
-
Kolego, nie będę się z Tobą kłócił jakie tam siedzi trafo bo to jest nie istotne!Sprawa może wyglądać dokładnie tak jak mówi Irek.Powiedziałem tylko jaką mocą dysponował egzemplarz przeze mnie mierzony.Nie robiłem tego w domu tylko w szkole na przyrządach.Pomiarów mocy dokonywałem pośrednio i bezpośrednio za pomocą mierników mocy.Chyba się powtarzam?Pomiar nie trwał długo ponieważ wzmacniacz zaczął się gotować, sygnał na wejściu sinus 1kHz, w przypadku odtwarzania muzyki powinien jako tako chodzić i oddawać te 60 - 70W.Bardzo irytujące są Twoje wypowiedzi,podobnie jak innych niedowiarków.
Jeżeli ja coś mówię to biorę za to odpowiedzialność i mówię prawdę bo nie widzę sensu "ściemniania".Tematyka forum jest poważna i ludzie którzy się wypowiadają taką samą postawę powinny reprezentować!Więc pytania i komentarze niektórych osób są czasami żenujące!
Pozdrawiam!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bociek14Kolego, nie będę się z Tobą kłócił jakie tam siedzi trafo bo to jest nie istotne!Sprawa może wyglądać dokładnie tak jak mówi Irek.
Nie napisałeś wcześniej nic, o sposobie pomiaru oprócz że sygnałem był sinosuidalny 1kHz.
Z tego co napisałeś można wnioskować, że albo nie podałeś obciążenia na wzmacniacz, albo podałeś, i źle odczytałeś wynik. Bo wbrew prawą logiki jest, żeby przy 8 ohmach wyciągnąć z 2x26V i to jeszcze które jak sam zauważyłeś mocno przysiada bo zasilacz jest lichy 70-80W w układzie symetrycznym klasy A nie mostkowym.
Dla porównania w Elmuzie 2104 jest trafko 2x32V 300W EL, i producent podaje 100W dla 4 ohm, i 60W dla 8ohm, więc gdzie tutaj logika?
Skomentuj
-
"Dziad swoje, baba swoje" Myślałem, ze to ja chodzę do elektronika... Do tej pory rozmawialiśmy ale teraz zaczałeś mnie obrażać i się nieźle wkurw....em.Zamieszczone przez wasik1989Z tego co napisałeś można wnioskować, że albo nie podałeś obciążenia na wzmacniacz,
I coś się tak uczepił tych 2 x 26V?? U mnie różnica potencjałów między radiatorami wynosiła 100VDC czyli trafo ok 2 x 35V(jałowo).Zapamiętałem te 100V bo chciałem sprawdzić czy się nagrzewają radiatory jedną dłonią.Nie wiedziałem, ze tranzystory nie są od nich izolowane elektrycznie.
Szybko się uczysz elektroniki,lutować już umiesz?Wiesz do czego służą topniki tj. kalafonia,pasta lutownicza...Narzędzie zwane szczypcami bocznymi jest Ci znane? Odsysacz widziałeś kiedyś na oczy?Mózg masz? Po fotkach Twojego holtona śmiem twierdzić, ze NIE!!!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczekZamieszczone przez bociek14To nie ma prawa dzialac. Baboki nie przewodza pradu :mrgreen:
Skomentuj
-
Tak się składa, że ja ich nie składałem, tylko kupiłem tanio, a sprzedałem drozej. Niech marian zauważy, że nie przyszły one z Krakowa do niego, a z drugiego końca polski. Nie wierzy? niech sprawdzi.
Tutaj jest holton, który też sprzedalem i lutowałem go sam.Zamieszczone przez bociek14To holton Wasika,którego wcisnął Marianowi...Twierdził, że działały :lol:
A to drugie jak widzę po lutach to zasilacz, co z nim niby nie tak skoro elementy były z odzysku i byly za krótko odcięte nóżki? Sprzedałem go za śmieszne pieniądze wtedy z tego co pamiętam, no ale widzę że pozbawiłeś się moralności już całkowicie.
Zamieszczone przez bociek14Myślałem, ze to ja chodzę do elektronika... Do tej pory rozmawialiśmy ale teraz zaczałeś mnie obrażać i się nieźle wkurw....em.
Zamieszczone przez bociek14wysunie taki wniosek, ze jeżeli na wyjściu jest napięcie to coś ten prąd musi wymuszać,prawda?
Zamieszczone przez bociek14I coś się tak uczepił tych 2 x 26V?? U mnie różnica potencjałów między radiatorami wynosiła 100VDC czyli trafo ok 2 x 35V(jałowo).Zapamiętałem te 100V bo chciałem sprawdzić czy się nagrzewają radiatory jedną dłonią.Nie wiedziałem, ze tranzystory nie są od nich izolowane elektrycznie.
A tak na prawdę całość rozchodzi się dokładnie o to trafo na zdjęciu:
Dodam tylko że potem w tej obudowie siedział TDA7294 a ten 2x38V nie wytrzymuje no więc?
Może ma ktoś jeszcze hollywooda i sprawdzi z miernikiem w łapie i na zdjeciu jakie ma napięcia trafo?
Skomentuj
Skomentuj