W warunkach domowych tylko Moment Henkel. Podwójna warstwa na MDF i fornir i - pomimo że to klej kontaktowy - 24 godziny docisku sztangami, książkami, telewizorem czy akwarium...i efekt jest doskonały...a co najważniejsze - Moment nie posiada toluenu - czyli tego co tak daje w głowę w butaprenie...zdrowie przede wszystkim...
W warunkach domowych tylko Moment Henkel. Podwójna warstwa na MDF i fornir i - pomimo że to klej kontaktowy - 24 godziny docisku sztangami, książkami, telewizorem czy akwarium...i efekt jest doskonały...a co najważniejsze - Moment nie posiada toluenu - czyli tego co tak daje w głowę w butaprenie...zdrowie przede wszystkim...
no zdruwko przedewszystkim ale czy henkel nie ściąga forniru podczas schnięcia niektyre kleje z tego co wiem ściągają fornir jak schną .
nie sciaga... smarujesz cienka warstwe (zagruba to zle!) ,czekasz az wyschnie,potem kladziesz fornir,najlepiej w 2 osoby,bo jak juz zlapie to odejdzie z klejem lub... bez kawalka forniru.
Próbował ktoś kleic na takie coś http://www.allegro.pl/item173579722_...x_w_310ml.html? Ja tym przyklejałem panele ścienne i do dzisiaj się trzymają. Nie próbowałem kleić forniru, ale myślę, że byłby dobry, bo można go grubo nawalić, a i tak wyschnie i będzie dobrze trzymał, więc nie trzebaby szpachlować. Ma konsystencję kremu i nie zmniejsza objętości.
ventor, ten klej montażowy to nic innego jak zagęszczony klej kontaktowy tupu moment, kiedyś próbowałem się w to bawić, ale nie było możliwości położenia cienkiej warstwy i do tego za szybko wysychal i nie lapał - ogólnie kiszka ...
takero, chyba nie o tym samym myślimy - MONTAGEFIX-N jest jak zagęszczony klej kontaktowy, śmierdzi podobnie do butaprenu, a MONTAGEFIX-W to zupełnie coś innego, prawie bez zapachu i nie ciągnie sie jak tamten.
mIKI, albo nie kleiłes nigdy takim klejem, albo nie masz pomysłu jak to zrobić. Nanosisz klej na powierzchnię klejoną dookoła blisko krawędzi i na środku np w postaci pasków. Później tylko kładziesz na to fornir i dociskasz - klej rozprowadzi się w miejscach nieposmarowanych i wypełni wszystkie niezaszpachlowane dziury.
Oczywiście to tylko teoria, ale wypróbuję ją w wolnej chwili.
a kleil ktos moze na klej nitro?? dawno go nie widzialem ale jak na modelarni sie nim bawilem to byl bardzo dobry i co najwazniejsze twardy po wyschnieciu
no i klej moze sie nie rozprowadzic wszedzie, a przejsc przez fornir na druga strone, no ale dopóki ktos nie sprobuje nie bedzie wiadomo;
ja już próbowałem - za gęsty jest i wogóle się nie nadaje...
Zamieszczone przez Pawel S.
a kleil ktos moze na klej nitro?? dawno go nie widzialem ale jak na modelarni sie nim bawilem to byl bardzo dobry i co najwazniejsze twardy po wyschnieciu
niepamietam konkretnej nazwy ale jest tylko jeden rodzaj kleju nitro. podobny wygladem do lakieru tylko gesty i jak zaschnie to jest taki fajny twardy podobny do zywicy
Skomentuj