Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do 400zł>gotowe czy diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez enduros70
    czym sie różni arn-150-03/04 od arn-150-05/4
    w praktyce tylko wygladem

objetosc komory na 2 glosniki to 15-18litrow (wiecej jak 20 litrow niema sensu stosowac bo basu i tak nie bedzie wiecej)

Skomentuj

Do tej zwrotnicy można podłączyc 2 arn150 czy trzeba coś przerabiać i jeszcze bym chciał wiedziec jak to podłączyć, bo przy głośniku tesla jest oznaczenie +a przy SC10N - w takim razie skąd mam brac minus do tesli i plus do SC10N??? I jeszcze jedno w miejscu source mam podłączyć + czy- ??

Zaznaczam, że jestem początkującym i nie chciałbym czegoś zepsuć podczas konstruowania, a na audioamnii dużo szukałem ale nie wyświetlają mi się obrazki chociaż że jestem zarejestrowany.
      Załączone pliki

Skomentuj

Wszystko robisz normalnie, jak na obrazku który dodałeś, tylko jak juz będziesz podłączać głośniki, to Visatona podłączasz odwrotnie - w przeciwfazie, co i tak po zrobieniu tej zwrotki wyjdzie na dobre :)

Skomentuj

Tak, tylko że mi chodzi o to skąd mam brać minus do tesli i plus dla visatona skoro na schemacie jest zaznaczony tylko + dla tesli i - dla visatona :neutral:

Skomentuj

Ojej, to można wywnioskować ze schematu. Powiedzmy, że górne kreski to zawsze plus. Dolne to minus. Czyli od źródła w górę odchodzi plus w dół minus.

Skomentuj

To w takim razie co podłączam pod source bo tak ppatrze na to zdjęcie wykonanej zwrotnicy od wczoraj i się połapać nie moge, bo w jeden jest 3 kable w drugiej 4, a jak do source by szły 2 kable + i - oraz wyjście na dwa głosniki + i - to razme 6 kabli.
              Może głupio mówię ale jakoś nie mogę załapać o co chodzi.

Shot with DSC-P32 at 2007-07-05

Skomentuj

Do source podlaczasz zrodlo dzwieku czyli wzmacniacz :smile:
                Ze slownika angielskiego dowiedzialem sie co oznacza source-źródło :razz:
                Pozdrawiam!!!

Skomentuj

To to akurat wiem :roll: ale czy tam podpinam plus czy minus bo ze schematu nie wygląda na to żęby podpiąc plus i minus do tego, a jak juz podepne plus to co zrobić z minusem.

Skomentuj

"source" to gniazdo na kolumnach. gorna kropka to np + a dolna -. wtedy do ARNow laczysz + z + a do visatona + z -
                    obie czesci zwrotnicy (dokladniej 2 filtry tworza dopiero zwrotnice) musza byc oczywiscie ze soboa polaczone wlasnie na wejsciu
                    teraz rozumiesz??

Skomentuj

to jaki to ma sens jeśli tymi samymi kablami podpina sie visaton i arny :roll:

i przecież na tym zdjęciu ta duża cewka jest połączona z rezystorm czego nie ma na shcemacie jakies to dziwne jest

Skomentuj

enduros70, kto ci robil te zwrotki?

Skomentuj

to jaki to ma sens jeśli tymi samymi kablami podpina sie visaton i arny
                          one sa polaczone ze soba TYLKO NA POCZATKU gdzie idze sygnal pelnym pasmem
                          duża cewka jest połączona z rezystorm czego nie ma na shcemacie
                          jest! cewka i rezystor podlaczone sa do tego samego punktu do zrodla czyli w tym przypadku gniazda kolumny
                          enduros70, ta zwrotnica nie jest twoja?? jezeli nie to poprostu kup elementy (bez dodatkowej cewki) a my ci pomozemy polaczyc to wszystko razem. nawet moge narysowac wzor plytki...

Skomentuj

mIKI, to moje. Są w temacie o kolumnach na ARNach.
                            Może to pomoże:
                            Załączone pliki

Skomentuj

Wielkie dzięki langusta.O takie coś mi chodziło. Teraz już wszyzstko wiem :mrgreen:
                              A ty usunąłeś tą cewke czy zostawiłeś tak jak było??

Skomentuj

Teraz to chyba nawet ja zrozumiałem. :cool: tylko gdzie teraz powinno być wyjście - do SC10N??
                                Pomiedzy 3,3uF a 0,2mH??

Skomentuj

Jesli usuniesz tą cewke to zaraz do tego kabla gdzie miałaby być ona podłączona.
                                  ----------------------------------
                                  Widzę, że nie tylko mnie się to przydałoale również innym użytkowanikom forum :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez ozeh
                                    Pomiedzy 3,3uF a 0,2mH??
                                    dokladnie tak :wink:

Skomentuj

enduros70, bardzo kiepskie jak nie beznadziejne rozmieszczenie elementow...

Skomentuj

mIKI, czytaj uwaznie - to jest Langusty :razz:

Skomentuj

mIKI, a jakie byś zaproponował?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X