Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

POWER12 vs ES300 vs 2* 12BR70

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może Beyma szybko wybrzmiewa i nie ciągnie dołem bo jest po prostu szybsza i niewiele dodaje od siebie. Hertz prawdopodobnie podbarwia muzykę rezonansowym wybrzmiewaniem.
    Umberto w jednym z poprzednich postów napisałeś: "Hertz wygrywa w muzie,jest szybszy w niskich przedziałach,beyma ginie w tle niestety". Nie bardzo rozumiem jak głośnik o większym Qts i słabszym napędzie może być szybszy (może mam złe parametry tego głośnika).

Skomentuj

umberto: w jakiej obudowie testujesz ta beyme ?

Skomentuj

Normalnie,Hertz gra jeszcze tam gdzie Beyma nie daje rady.I to wynika z odsłuchów a nie z parametrów.Kup obydwa,zaaplikuj a zobaczysz na czym polega różnica.Beyma nie ma tej potęgi na samym dole w okolicach 30Hz,coś tam słychać ale słabo,tu Hertz ja "gasi" bezdyskusyjnie.I jest to sprawdzone na 400W wzmacniaczu.Grają zupełnie inaczej i nie wiem czy sie nie pokusze na wsadzenie beymy w normalną podłogówke na próbe.Po zabawie z filtrami zapowiada się całkiem obiecująco,no ale zobaczymy.
        PZDR

Skomentuj

Moje pytanie dotyczyło szybkości a nie głośności. To normalne że przy mniejszym Qts charakterystyka opada wcześniej.

Skomentuj

mi sie zdaje ze gdybys beyme zaaplikowal do dobrej obudowy to by rowniez zeszla do jej dedykowanych 30 hz

chyba ze dac do małej zamknietej i korekcja

Skomentuj

Dobra umberto powiedz mi jeszcze prosze jak jest z powerem hertza. Jaki masz pokój tam w opisie suba pisałęs ze dwa i 400W i komp wysiada meble w powietrzu jak jest na jednym i porządnym wzmaku? Moge przypuszczac ze zabija ludzi po prostu ale niech sie włąściciel wypowie co nie. Aha jest taki utworek z need for speed underground 'get low' fajny basik tam jest moze mogłbys zassac i zapuscic zobaczyc jak to tam wymiata na hertzu. W kazie bez problemu powinienes znaleść.

Skomentuj

Lil Jon and The Eastside Boyz - get low feat ying yang twins

o to chyba chodzi ;]

Skomentuj

Można Beymę zamontować do większej i niżej zestrojonej obudowy. Zejdzie wtedy niżej ale pogorszy się odpowiedź impulsowa (choć niektórym może się to podobać).
                  Można też spróbować wsadzić ją do obudowy 30 l strojonej na 30 Hz + korekcja elektryczna. Odpowiedź impulsowa powinna być nawet lepsza niż przy tradycyjnym strojeniu. Charakterystyka mocowa się obniży.
                  Jest tylko jeden problem - jak taką długą rurę wsadzić do tak małej obudowy?
                  Może ktoś zna w miarę elastyczne rury plastikowe które dałyby się zwinąć (na gorąco?) wewnątrz obudowy. Chyba hydraulicy używają takich.

Skomentuj

Hertz to typwe głosniki car-audio skonstruowane do dużych obciążeń i dużych wychyleń membramy.

Myślę że Beyma przy dużej obudowie i niskim strojeniu zejdzie w te Wasze 30Hz ale jej zawieszenie nie pozwoli długo cieszyć sie tak niskimi częstotliwościami.

Hertz gra miękko nawet przy wysokim strojeniu.

Skomentuj

Miękkość świadczy o rozmywaniu impulsów. Układy rezonansowe jakimi są głośnik i obudowa potrzebują chwili na wzbudzenie drgań i ich wygaśnięcie. W efekcie z elektrycznych szpilek o stromych zboczach robią się akustyczne rozmyte pagórki. Rzecz gustu ale ja osobiście preferuję krótki i kontrolowany bas nawet jeżeli jest go mniej.

Skomentuj

No ja już głupi jestem,jeżdże balansem między beymą a hertzem....zgłupiałem normalnie.No ale uczciwie musze powiedzieć,Hertz jednak niżej gra.No ale zaczyna mi do gustu przemawiać Beyma i ten jej wykop,ta nerwowość,jak koń dobrej klasy,ech!Ukasz ja juz Ci nic nie doradze bo mętlik mam w głowie,co do kawałka z NFS to mam full i na gierze próbowałem,fajny głęboki bas zarówno na Hertzu i na Beymie.A co do czarnej muzy to tylko Hertz,bezlitośnie nisko jedzie,tu Beyma może odejść na ławke rezerwowych zdecydowanie.Ale weź Beyme (chyba?) tylko nie skrzacz budy to fajnie wyjdzie i bedziesz full zadowolony.
                        PZDR
                        P.S.
                        No i pochwal sie jak odpalisz!

Skomentuj

A jak jest z cichym sluchaniem podejzewam ze ty eska lepiej wypada no i jak to w kinie bywa z nimi o esce mówiles a o beymie nie moze powiesz cos jeszcz jaką to ma moc czy urywa łeb czy jeszcze nie. Jak dobrze pójdzie to kupuje glosnik w przyszlym tygodniu.

Skomentuj

w sumie to do tego porownania zapomnieliscie o jeszcze jednym potworku

mianowicie Ravemaster BSW 124 II
                            http://www.ravixaudio.4web.pl/?lang=...9&pid=35&par=1

parametry prawie takie same jak beyma i hertz a nawet troche lepsze, moc troche nizsza ale na PA bedzie w sam raz grac

po drugie jest najtanszy z wszystkich - 400 zł

Skomentuj

Umberto
                              A jak sie oba sprawdzaja w kinie domowym... podejzewam ze hertz bedzie lepszy ale napisz swoje opinie.
                              Jak sie ma sprawa wybuchow i strzalow.
                              Fajne filmy z basem to np. Hero, Krol Artur i chyba swordfish oraz SWAT

Skomentuj

Powiem na tyle uczciwie na ile moje ucho na to pozwala.Wybuchy,wszelkie efekty gdzie trzeba dołu wypadają wspaniale na obydwóch głośnikach.Tylko jest taki fakt że hertz dłużej sie trzyma,nie kończy wybrzmiewania tak szybko jak Beyma co potęguje efekt.Pomalutku dochodze do wniosku że jeden głosnik będzie do handlu,domyślcie sie jaki...
                                PZDR

Skomentuj

hertz?

Skomentuj

Pudło Dragon!Ogromne pudło!Nigdy sie go nie pozbęde,to jest cacuszko i gasi tą Beyme jak chce.Niestety.Nie wiem jak z wiarygodnością parametrów tych głośników ale na 70% Beyma u mnie próbuje Hertza dogonić.No ale jej jakoś nie wychodzi...Może za nerwowa?
                                    PZDR

Skomentuj

ludzie nie czarujymy sie herz mimo iz jest swietnym glosnikiem potrafi sie zgubic i zabuczec (u nas wdamay w ekstaze ilekroc ktos zuci nazwe herz lub peerles)
                                      roznica w poziomie f3 pomiedzy beyma a herzem to jakies 5 hz wiec jezeli umberto potrafi to uslyszec gratuluje beyma jest szybsza precyzyjniejsza bardziej zbliza sie do idealu bembna od perkusji i gra lepiej a ze pare hz wyzej hmm mocny wzmacnaicz to nadrobi

miekkosc basu wcale nieswiadczy o jego niskosci

pozatynm seria es to budzetowka w herzu i tyle nie ma sie co tu nia zachwycac ze ma naklejke HZ
                                      przeanalizujce wykonnaie tej beymy i herza same ich napedy kosze itd
                                      beyma gra i tyle herz nie jest zly ale nie dorasta jej do piet moze do kina nadaje sie lepiej ale jezeli lubimy sluchac muzyki beyma bedzie lepsza
                                      umberto pokaz nam w co aplikowales ta beyme w sobote bylem w salonie car hi fi i sluchalem herza i powiem ci szczeze ladnie ale gra tak jak kosztuje
                                      podkreslam ze jest to moje zdanie w zyciu sluchalem juz wiele wooferkow i beyma jest w czolowce niedlugo zamowie xlsa i sie okaze

Skomentuj

Lukasz szanuje twoja opinie ale wole hertza,w końcu mam obydwa.A beyma grała i w closed i w br.Nie podoba mi sie!Za twarda i za nerwowa,typowa estrada,nie potrafi z basu wykrzesać szczegółów,za szybko wybrzmiewa.Z całym szacunkiem ale sub ma być subem a nie subem na estrade,beyma musi powalczyć jeszcze niestety,są zbyt newowi.No i szczegóły gubią.
                                        PZDR

Skomentuj

tu sie niezgdze wg mnie wlasnie to herz bubi szczegoly gina one w takim pomruku co wg mnie jest wynikiem slabszej odpoweidzi impulsowej
                                          a twardos beyme jest raczej jej cecha a nie wada
                                          niem ozesz pwoiedziec ze jest gorsza to ze ci sie nie podba nie znaczy ze gra zle jest wtarda glosna i szybka nie przeprasza za to i jest z tego dumna wg mnie herza bije na glowe jej tawrdos i kontrolan iem a czego porownywac ale to sa gusta

Skomentuj

Czaruję...
                                          X