Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe a'la pomysł ALTON'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe a'la pomysł ALTON'a

Witam! chcialbym zbudowac wieksze kolumny bo te ktore mam juz mi nie wystarczaja... posiadam kolumny visonik nie wiem jaki model bo obie naklejki znamionowe sie odkleily.. w kazdym razie mialy moc max 90 w... w co zbytnio nie wierze jako ze siedzi tam 20 cm glosnik niskotonowy... oczywiscie wszystkie oryginalne i srednie i wysokie....! narazie posiadam wzmacniacz w sumie amplituner kenwood kr-v87r pobor mocy to 200w... chcialbym kupic cos z rodziny technicsa z rzedu poboru ok. 500, 600 wat.. moze byc wiecej... ale z tym to pozniej... zeszlem prawie cale frum i najbardziej mi sie spodobaly kolumny zrobione przez ALTON'a :
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7160
    chcialbym jedynie przeprowadzic dorbone modyfikacje... jak pisaliscie przerwy pomiedzy wysokim a srednim mniejsze itp... ale chcialbym dolozyc tam jesczze jednego niskotonowca na doł... czyli wszystko to samo tyle ze 2 niskie na dole i jeden u gory jak byl... idzie za tym pewnie wymiana srednich i wysokich na jakies z wieksza efektywnoscia dB... moja prosba polega na tym aby ktos przy pomocy tych programow w ktorych jest obeznany zrobil obliczenia jakie wymiary ma miec ta obudowa... glosniki podejzewam ze byly by te same niskotonowe lub z rodziny tonsila bardziej... tyle ze te maja bodajze 150 wat i tez by wystarczyly... moze powiecie ze jestem kolejnym gluchym audiofilem ale poprostu bas to dla mnie podstawa... mieszkanie w bloku mam male gdzie by to siedzialo ale za to na okres letni sprzet wedruje na dzialke gdzie mam np altane warsztat itd...... i wsyztsko wsadzam do altany... a tam z reguly bylo troche malo basu... byl slyszalny lecz nie wyczuwalny za bardzo....oczywsicie prosilbym o dobranie tak tych wysokotonowek i srednio aby bas nie zabijal wsyztskiego... mysle ze jezeli przykladowo te niskotonowe 3 maja lacznie 94DB to zeby wysokie i srednie tez tyle mialy i to juz by wystarczylo..... teraz mowie tylko toertycznie!! na dzien dzisiejszy nei mam wsyztskich pieniedzy ale wiem ze to duzo wydatek na seme 6 niskich tonow to wydatek nie cale 600 zł.... jak ktos mi pomoze obliczyc te wymiary to bylbym wdzieczny i w sumie od tej osoby by zaczal sie projekt... prosze o pomoc!! a nie tylko krytykowanie ze to nie sensu cyz cos takiego!

Zamieszczone przez misiek_mv6
    w kazdym razie mialy moc max 90 w... w co zbytnio nie wierze jako ze siedzi tam 20 cm glosnik niskotonowy...
    a co to ma wspolnego??

ale chcialbym dolozyc tam jesczze jednego niskotonowca na doł
    :lol:

moze powiecie ze jestem kolejnym gluchym audiofilem ale poprostu bas to dla mnie podstawa
    powiedzialbym ze jestes "debilem" (bez obrazy)

prosze o pomoc!! a nie tylko krytykowanie ze to nie sensu cyz cos takiego!
    w takim razie pomoge tobie i powiem NIEEE :!: :!: :!:

pelno jest takich co kupili chinskie badziewie z 8-12" glosnikiem niskotonowym i pozniej zala sie ze to niegra. niegra bo niema takiego prawa!! glosnik zeby dobrze zagral musi byc odpowiednio zbudowany a to kosztuje.

nic narazie nierob tylkko zbieraj kase i sluchaj sie doswiadczonych! jakbys to zrobil to bys zmarnowal kase a pozniej zapragnol glosnika 20-30" bo ci malo basu...

niedlugo (w blizej nieokreslonej przyszlosci) takero opracuje tani sensowni grajacy zestaw 3 drozny. koszt budowy wyniesie ok 1000zl. tak wiec poczekaj na ten projekt a gwarantuje ze zagra zdecydowanie lepiej niz to co masz i to co miales zamiar zbudowac...

Skomentuj

Paweł! konstrukcja altona jest dobra i mocna! chcialem zastosowac tam wsyztsko takie samo! te same glosniki lub tonsila a nie jakies jak to mowiles chinskie podrobki za 30 zl!! patrzylem na stronie stx na ceny i na allegro na ogrinal tonsila i wiem ile co kosztuje... pozatym na forum tez jest duzo tematow o tych cenach! wiem ze projekt pochloni wiele kasy... '' nie liczą sie koszty liczy sie zabawa!''

[ Dodano: 2008-01-29, 14:47 ]
      Zamieszczone przez Pawel S.
      misiek_mv6 napisał/a:
      w kazdym razie mialy moc max 90 w... w co zbytnio nie wierze jako ze siedzi tam 20 cm glosnik niskotonowy...
      a co to ma wspolnego??
      pewnego razu slyszalem ze glosnik musi miec min 28 cm srednicy zeby mial 100 wat! lecz raczej zalezy to chyba od magnesu?? jest wiele roznych mylnych teori na ten temat wiec nei wiem co jest prawda do konca....

Skomentuj

kup sobie lepszy wzmak na start to mozę i coś z tych kolumn co masz wyciśniesz

[ Dodano: 2008-01-29, 15:10 ]

pewnego razu slyszalem ze glosnik musi miec min 28 cm srednicy zeby mial 100 wat!
        ale jaja :mrgreen:

[ Dodano: 2008-01-29, 15:12 ]
        aha, nikt ci nic nie obliczy bo to tak nie działa do końca.
        Jak chcesz średnie i wysokie zmienić, bo tam musisz dorównać do niskich tonów efektywnosci, to cała zwrotnica do przebudowy, a raczej budowy innej :)

A że o tym nie masz pojęcia, nie zrobisz tego, nie zmieniaj nic w tych kolumnach. Chcesz mieć bass? A takie słowo jak "subwoofer" znasz czy nie ? :evil:

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
          kup sobie lepszy wzmak na start to mozę i coś z tych kolumn co masz wyciśniesz
          wzmak jest spoko bo ladnie sobie radzi u mnie w bloku z tymi kolumnami... i nigdy nei pracowal na calej mocy 3/4 starczalo a przy polowie w bloku bylo slychac na dole a mieszkam na 2 pietrze... planuje zmienic wzaka na np technicsa sx600 w klasie aa z preampem... bo moj kenwood ma equalizer a nie wzmocnienie bas/treble... i to mi troche nie pasuje...

[ Dodano: 2008-01-29, 15:18 ]
          A że o tym nie masz pojęcia, nie zrobisz tego, nie zmieniaj nic w tych kolumnach. Chcesz mieć bass? A takie słowo jak "subwoofer" znasz czy nie ?
          znam znam hehe myslalem nad tym ale jednak wolalbym taki kolumny jak alton stworzyl...i chyba jednak zostane przy nich i za zgoda i pomoca altona zrobie takie same...

Skomentuj

te same glosniki lub tonsila a nie jakies jak to mowiles chinskie podrobki za 30 zl!!
            ale mi chodzilo ze to co masz obecnie to chinszzyzna ;]

starczalo a przy polowie w bloku bylo slychac na dole a mieszkam na 2 pietrze...
            na 13cm ARNach babka mieszkajaca 2 pietra nizej tez sie skrzyla...

planuje zmienic wzaka na np technicsa sx600 w klasie aa
            hmm... i chcesz uzywac A-klasy do napedzenia tego czegos - niezly pomysl :lol:

i chyba jednak zostane przy nich i za zgoda i pomoca altona zrobie takie same...
            twoje pieniadze - niezly sposob na ich marnowanie ;]
            tylko nie wracaj po miesiacu na to forum z prosbo a pomoc w nowych kolumnach...

Skomentuj

misiek_mv6 napisał/a:
              planuje zmienic wzaka na np technicsa sx600 w klasie aa
              hmm... i chcesz uzywac A-klasy do napedzenia tego czegos - niezly pomysl :lol:
              a co bys proponowal do napedzenia tego zestawu?? koncowke mocy i np tego wzmaka czy poprostu innego wzmaka i to bo akurat ten podobno moze pracowac jako koncowke mocy ze wzgledu na wyjscie preamp....

Skomentuj

Z tego co ja pamietam to alton to pod dapem mial ;]
                Pawel, jak ktos chce zrobic cos mocniejszego to w czym problem.. ma robic cos na 2szt 13cm :> no bez przesady nei popadajmy w jakies nie wiadomo co...
                Co wy sie audiofile robicie? Nie kazdy potrzebuje niewiadomo czego...
                Chlopak chce miec cos co czasem jeb... troche basem i tyle... a 4szt 27 beda dla niego ok...
                Za ta kase mozna zrobic cos co zagra lepiej, ale czy efektywniej? Nie zawsze jakosc jest priorytetem...

Skomentuj

w cenie tych stxow wzialbym jedna beyma power albo BSW - na pewno zagra duuuuzo lepiej

Skomentuj

Dokładając nieco do 4 stxow można mieć już jakąś 15 która zje cztery 10' :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                      Pawel, jak ktos chce zrobic cos mocniejszego to w czym problem.. ma robic cos na 2szt 13cm :> no bez przesady nei popadajmy w jakies nie wiadomo co...
                      ale ktos mowil o 13cm?? (poza wspomnianymi ARNami w innym konekscie)

chlopak ma wydac ponad 1000zl na koumy. jezeli mialbym wydac moje ciezko zarobione pieniadze to chcialbym zebym przynajmniej byl zadowolony z efektu koncowego. oczywiscie niema co sie cudow spodziewac ale propozycja takero (GDN 20/100/3 + 13/40/2 + DX) wydaje sie bardzo rozsadna i ma prawo przyzwoicie zagrac. jakbym mial cos w tej cenie robic to bym na nie poczekal

Skomentuj

ale ktos mowil o 13cm?? (poza wspomnianymi ARNami w innym konekscie)
                        no o te arny mi chodzilo:P ale mniejsza o to ;]
                        propozycja takero (GDN 20/100/3 + 13/40/2 + DX) wydaje sie bardzo rozsadna i ma prawo przyzwoicie zagrac.
                        ja nie mowie ze to nie zagra przyzwoicie:) ale moze mu czegos brakowac....
                        Zamieszczone przez takero
                        Dokładając nieco do 4 stxow można mieć już jakąś 15 która zje cztery 10'
                        Mozna by...

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                          ja nie mowie ze to nie zagra przyzwoicie:) ale moze mu czegos brakowac....
                          a słuchałeś w ogóle któregoś z tych głośników, że nie zapytam czy wszystkich razem ? :P
                          Owszem, żaden haj end to nie jest, ale nic lepszego za takie pieniądze nie złożysz, no chyba żeby parę stów dołożyć i zrobić na MDSie 08 i 15 40 5 oraz DX/XT...

Skomentuj

teraz znalazlem jescze na allegro i na stx tez sa ... GDN 42/300/8SC ... moze to by bylo dla mnie dobre?? tzn raczej jest dynamiczne ... 2 takie glosniki i wyosoko i srednio w takiej konstrukcji jak podal ALTON! oczywiscie bedzie wieksza itd i zdaje sobie sprawe ze ten ghlosnik zas kosztuje 160zł... ale moje pytanie jest odnosnie tego iz na koncu jest oznaczenie 8sc lub 8ss 8 rozumiem opor tak jak z 4 ale to ss i sc?? na stronie producenta roznia sie jedynie kolorem membrany ale tez wieloma danymi... czy ktos walkowalal dokladnie ten temat i moze mi powiedziec ktotre sa lepsze lub cos... o co chodzi w tych roznych danych.??

Skomentuj

... GDN 42/300/8SC ...
                              no i sprawdza sie to co pisalem wyzej ;]

Skomentuj

misiek_mv6 napisał/a:
                                ... GDN 42/300/8SC ...
                                no i sprawdza sie to co pisalem wyzej ;]
                                nie chdozi o to ze ja chce nie wiadomo jak duze glosniki tylko cos co bedzie dynamiczne... ************************************************** ******** co moge miec w miare efektywnego i mocnego w srednicy okolo 30 cm! jak narazie wymyslacie mi glosniki po 700 zł i nie wiem po co bo dyskoteki nie mam! ja pierwotnie podalem propozycje altona czyli gdn 27/150 jako ze myslalem ze podpowiecie mi jak mozna zastapic te glosniki drozszymi ale tak do 250 za sztuke !! bo mysle ze chyba sluchaliscie jak one chodza.... a moze mi doradzicie jakas 30 estradowa ?? bo na elektrodzie w ktoryms temacie ktos polecal estradowe komus bo tez chcial miec duzo basu....

UWAGI MODERATORA
                                No i za obrażanie użytkowników tego forum masz warna.
                                Zacznij przestrzegać netykiety albo Twoja kariera na tym forum długa nie będzie...
                                Pozdrawiam
                                Takero

Skomentuj

nie chdozi o to ze ja chce nie wiadomo jak duze glosniki tylko cos co bedzie dynamiczne...
                                  Duże głośniki potrzebują dużego napędu, do jednego takiego 15 calowca potrzeba conajmniej ze 200 wat, dla dwóch dwa razy tyle...
                                  Do tego nie byle jaki średniak i wysokotonówka.
                                  Idea o której mówisz jest kompletnie bez sensu.

Na Twoje potrzeby dobry będzie Alphard PS15 połączony z tubą 12 19 150 tonsila, komplet głośników to jakieś 400zł więc niewiele.
                                  Głośnik ten napędzić jest łatwo, dużej mocy to on raczej nie lubi i więcej niż 150w-200w bym mu nie dawał.
                                  Czymś takim można już coś tam nagłaśniać, a w razie czego łatwo sprzedać komuś komu podobają się altusy...

Skomentuj

dobra takero! no to czy to co stworzyl ALTON jest godne uwagi i zklonowania? ew. co byś tam zmienił?? skoro tam siedza 2 niskie po 150 to jedna kolumna ma ile? 150 wat czy łaączna wartyośc wszytskich glosnikow? jak mowilem narazie mam kena 2x 100 wat wiec mysle ze narazie by dal sobie lekko rade z takimi kolumnami... nie slucham caly czas glosno muzy lecz jedynie czasem lubie ''troche'' podglosnic i poprostu zaszpanowac lekko i zrobic wraznenie na mojich pozal sie boze audiofilskich kolegach ktorzy by chceili meic gosnik 20 cm 1000 wat...;/ a takim zestawem bym napewno wraznie zrobil... a i tak planuje sprzedac kena i te visoniki bo jak mowilem ma equalizer a nie podbicie bas/treble !

Skomentuj

no to czy to co stworzyl ALTON jest godne uwagi i zklonowania? ew. co byś tam zmienił??
                                      Nie, siedzą tam kiepskie głośniki i beznadziejna zwrota, można zrobić coś co będzie podobnie wyglądało co najwyżej.
                                      skoro tam siedza 2 niskie po 150 to jedna kolumna ma ile? 150 wat czy łaączna wartyośc wszytskich glosnikow?
                                      kolumna ma moc taką jak suma mocy głośników niskotonowych, czyli tutaj 300w, choć tak naprawdę w domu parametr mocy nie ma żadnego znaczenia.
                                      jak mowilem narazie mam kena 2x 100 wat wiec mysle ze narazie by dal sobie lekko rade z takimi kolumnami... nie slucham caly czas glosno muzy lecz jedynie czasem lubie ''troche'' podglosnic i poprostu zaszpanowac lekko
                                      Z tym wzmakiem, który 200w ma poboru, więc nie więcej niż 2x50w na wyjściu to możesz bardzo ładnie napędzić arn150, no może też jakąś mniej wymagającą 18 - coś z tonsila - 16 50 6 lub w170s z visatona i to już absolutnie wszystko.
                                      Z takim wzmakiem to możesz przywieśniaczyć, a nie zaszpanować :)
                                      i zrobic wraznenie na mojich pozal sie boze audiofilskich kolegach ktorzy by chceili meic gosnik 20 cm 1000 wat...;/ a takim zestawem bym napewno wraznie zrobil...
                                      a co ma audiofilizm do 20cm 1000w głośników ? Z czymś takim to móglbys liczyć co najwyżej na usmiech pożałowania...
                                      a i tak planuje sprzedac kena i te visoniki bo jak mowilem ma equalizer a nie podbicie bas/treble !
                                      a podbicie to nie equalizacja ?

Skomentuj

i zrobic wraznenie na mojich pozal sie boze audiofilskich kolegach ktorzy by chceili meic gosnik 20 cm 1000 wat...;/ a takim zestawem bym napewno wraznie zrobil...
                                        a co ma audiofilizm do 20cm 1000w głośników ? Z czymś takim to móglbys liczyć co najwyżej na usmiech pożałowania...
                                        tzn ci goscie mysla ze takie glosniki istnieja bo wierza w takie pierdoly z allegro.... o to mi chodzilo!
                                        a i tak planuje sprzedac kena i te visoniki bo jak mowilem ma equalizer a nie podbicie bas/treble !
                                        a podbicie to nie equalizacja ?
                                        chodzi mi ze ja mam equ z 7-mio wartosciowe... tzn 60, 150, 400, 1k itd. a chcialbym cos z jedynie galkami reulacji bas / treble/ widzialem tez z regulacja srednich ale to juz wyzsza polka....

Skomentuj

Czaruję...
                                        X