Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe a'la pomysł ALTON'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez takero
    El_liero, weź nie dawaj tych swoich rad bo Kolegę na złą drogę wprowadzisz :P skopiowanie takiej konstrukcji niczym nie różni sie od zrobienia kolumn na pałe - kiepskie głośniki , uniwersalna zwrota...
    zmienne masz zdanie Takero

Jemu trzeba dać gotowy projekt kolumn, bo jak ma przerabiać i modyfikować czyjeś konstrukcje bez wiedzy, to szkoda gadać... A że uparł się na te Altony... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      tonsil gdn 20 100 3
      tonsil gdn 13 40 2
      vifa dx25
      A można wiedzieć kiedy +/- planujesz to ukończyć i wrzucić na forum ? :)

Aha no i subiektywnie rzecz ujmując do jakiego przedziału cenowego (chodzi o ceny kolumn ze sklepu i porównanie ich jakości dźwięku do tworzonej konstrukcji) byś zaliczył robione przez ciebie kolumny na takich głośnikach ?

Dzięki.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
        Jemu trzeba dać gotowy projekt kolumn, bo jak ma przerabiać i modyfikować czyjeś konstrukcje bez wiedzy, to szkoda gadać... A że uparł się na te Altony... :)
        ja nie chce nic przerabiaC jedynie podalem pomysl kolumn jakie stworzyl uzytkownik ALTON!! powiedzialem ze takie mi sie podoba i takie chce miec chodzi mi o uklad glosnikow i wielkosc paczek... jak wstawei tam inne glosniki 12' to oczywiscie zmienia sie cala paczka przy tym prawda?? dlatego chcialem pomocy ! i pytalem czy to sie na cos nadaje czy zmieniac glosniki a jak glosniki to i paczki! chcialem uzyskac trocvhe pomocy technicznej od audiofilow ktorzy slyszeli juz rozne glosniki... i pasowal by mi ktos to obliczy cala wielkosc pudel i ktos kto zrobi zwrotnice do tak owych glosnikow i tyle!

[ Dodano: 2008-01-31, 17:47 ]
        pozatym jak mowicie ze 3 way to troche trudne wiec moze 2 nisko tonowe 1 wysoko i jeden srednio-nisko?? jesli mam srednio nisko to tak jak bym mial niski i sredni osobno?? czy w tym wypadku sa jakies kompliakcje jak przy 3 way?? jak tak to 3 niskie jeden wydajniejszy wysoki i git

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item303856030_..._vat_hurt.html

Skomentuj

a moze cos takiego..?? pozatym te tonsile od mIKI'ego nie podobaja mi sie zbytnio....

tak jak tam jest w moich projektach to to juz chyba powinna dac mi zadawaljący bas?? mowiliscie o zestawie 2.1 i raczej 2 takie kolumny jak chce i suba ale raczej centralnego tak?? i mozna by bylo polaczyc te suby z kolumnami czy nie?? czy razcej polaczyc przy wzmaku zeby zajmowaly jeden kanal i zostalo 4 ohm?? czy moze na sumy dac 8 ohm glosniki?? jesli beda mialy po 8 ohm to przy rownoleglym spadnie do 4 tak?? a jesli beda mialy po 4 to przy szeregowym wzrosnie o 8 ? nie mam w tej chwili przy sobie meirnika wiec nie moge tego sprawdzic dokladnie...

odnosnie glosnikow i suba to jesczze nic nie odbliczalem wiec wymiary suba takie bym chcial zwiekszy sie ew lub zmienjszy glebokosc i z kolumnami tez by mi pasowalo 110 wysokosci no moze 100 by bylo juz fajnie... zalezy jak blisko beda glosniki kolo siebie... a szerokosc to okolo 31 cm...

http://www.wrzuta.pl/obraz/uQVNE3q3i8/nowy_obraz_bitowy

http://www.wrzuta.pl/obraz/oZR1MTzuw..._obraz_bitowy2

[ Dodano: 2008-01-31, 22:18 ]
            pozatym co byście polecili do naglosnienia tego zestawu?? zwyklego wzmaka stereo?? czy cos z rodziny 5.1??

Skomentuj

Mialem nie pisac nic w tym temacie bo pewnie zakonczy sie to warnem ale zaryzykuje i zapytam, jakiej muzyki kolega slucha?? Pozwoli to okreslic czy lubisz Bas niski czy raczej kopiacy. Jezeli to 2 to stxy bym sobie odpuscil bo to nawet do techna sie nie nadaje. Robisz te kolumny ze wzgledu na wyglad czy maja grac??? Czemus sie uparl na te kolumny Altrona ??? Jaki masz pokoj?? Pamietaj ze na budowie kolumn sie sprawa nie konczy, co s tego ze zbudujesz Altrona jak to bedzie potrzebowalo 300W mocy?? Masz taki wzmak??? Wnioskuje ze glownie chodzi Ci o bass a wiec jak dla mnie najlepszyn rozwiazaniem byloby zbudowanie 2Way i uzupelnienie tego jakims poteznym subem. Np. Tonsil gdn 16/50/6 +sc10n zwrota jest na forum, tonsile maja bardzo ladna efektywnosc w zakresie srednich tonow a dol uzupelnisz subem koniesznie szybkim A wiec stx odpada, chyba ze stx 30/300/4 Ap ale do tego trzeba mocy :razz: Moze beyma 12brcos tam :grin:
              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                Mialem nie pisac nic w tym temacie bo pewnie zakonczy sie to warnem ale zaryzykuje i zapytam, jakiej muzyki kolega slucha?? Pozwoli to okreslic czy lubisz Bas niski czy raczej kopiacy. Jezeli to 2 to stxy bym sobie odpuscil bo to nawet do techna sie nie nadaje. Robisz te kolumny ze wzgledu na wyglad czy maja grac??? Czemus sie uparl na te kolumny Altrona ??? Jaki masz pokoj?? Pamietaj ze na budowie kolumn sie sprawa nie konczy, co s tego ze zbudujesz Altrona jak to bedzie potrzebowalo 300W mocy?? Masz taki wzmak??? Wnioskuje ze glownie chodzi Ci o bass a wiec jak dla mnie najlepszyn rozwiazaniem byloby zbudowanie 2Way i uzupelnienie tego jakims poteznym subem. Np. Tonsil gdn 16/50/6 +sc10n zwrota jest na forum, tonsile maja bardzo ladna efektywnosc w zakresie srednich tonow a dol uzupelnisz subem koniesznie szybkim A wiec stx odpada, chyba ze stx 30/300/4 Ap ale do tego trzeba mocy :razz: Moze beyma 12brcos tam :grin:
                Pozdrawiam!!!
                slucham praktycznie wsyztskiego... techno pop wszytsko ogolnie ... trafi sie np cos podobnego jak perfekt czy grechuta a w takich piosenkach nei bylo zbyt duzo basu... wole ladnie schodzacy niski bas a nie cos w stylu umc umc... wzmaka mam slabego ale bede musial cos do tego dokupic.... jak pytales ma to wygladac a i tez jakos grac... no moze byc ten 2 way tylko ze chce w kolumnach glosniki 12 cali! i to jest podstawa bo akurat tak mi sie podoba... pokoj ma ok.20 m2 odjac meble przez caly pokoj pod sciana i inne pierdoly to jakies 16 m2

Skomentuj

Zamieszczone przez misiek_mv6
                  tylko ze chce w kolumnach glosniki 12 cali! i to jest podstawa bo akurat tak mi sie podoba
                  Jezeli tak to dopowiedz na Twoje pytanie jest w 24 poscie :razz:
                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

przepraszam chłopaki, myślałem ze misiek_mv6, zrozumie cokolwiek. niestety to balwan i nic do niego nie dociera.
                    szkoda więcej gadać i pisać w tym temacie.

Skomentuj

mIKI, on jest w bledzie w jaki go wprowadzily te chinskie pierdziawki lub stare altusy itp.
                      przeciez gdyby chlopak uslyszal co potrafia zrobic 2szt MDS08 to by mu szczeka opadla...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        gdyby chlopak uslyszal co potrafia zrobic 2szt MDS08
                        w jednej kolumnie?

no ok...,Pawel S. podalem propozycje wczesniej jaka mialbym skolonwac... tam akurat siedzi sls12 nawet fajnie ale chcialbym zeby byly 2 w jednej kolumnie! a sls12 juz chyba gra dosc dobrzse i odbiega troche wyzej od stx itd... i co by bylo lepsze?? 2 mdsy czy 2 peerlessy?? te mds sa 22 cm co by mi akurat nie przypadlo do gustu tyle ze sls12 kosztuje 290 a mds po 230 bodajze widzlaem mialbys moze cennik takiego mdsa 12 cali?? nie znam tego glosnika i tej firmy i nie wiem czy tak owy istnieje....??

i przy tych mdsach nadal bylby potrzebny sub czy nie?? odnosnie sls12 to samo pytanie

Skomentuj

co ci sie nie podoba w mds? wyglad zewnetrzny? :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                            co ci sie nie podoba w mds? wyglad zewnetrzny? :lol:
                            srednica.... jak dla mnie zamale... bo bodajze 22 cm??

no ale pytalem czy peerless juz bedzie dobry ??

[ Dodano: 2008-02-01, 19:30 ]
                            a za male bo z takich to moge sobie zrobic monitorki !! a ja chce podlogowki... takie na 100 wysokosci i jakos te pare cm trzeba zapelnic... a nie podobaja mi sie te wysokie a waskie z jednym czy dwoma 22cm glosnikami ( bez srednich i bez wysokich tonow)

Skomentuj

chodzilo mi o klasyczne 3 drogi po jednym glosniku na kolumne. w zupelnosci to wystarczy.

oba glosniki sa przeznaczone do suba wiec nieiwem jaki bys musial subwoofer dorobic zeby to mialo sens.

MDS12 istnieje ale uzywane sztuki w polsce kosztowaly ok 500zl

gdybys mieszkal w poblizu to bym cie sila zaciagnal do posluchania pozadnego sprzetu. zdziwil bys sie jakiej tandety sluchales

opcje sa 2
                              albo zrobisz to co ci sie podoba i zapewne bedziesz zadowolony ale w praktyce zmarnujesz pieniadze i bedziesz chcial cos nowego...
                              albo zdasz sie na nasze doswiadczenie i opracujemy ci cos dobrego.

jezeli zdecydujesz sie na 2 opcje to proponuje MDS08 + MDS05 + vifa XT25
                              http://www.intertechnik.de/index.htm....html?basis=43
                              http://www.akustyk.com.pl/vifa/XT25TG-30-04.html
                              wierz mi lub nie ale to zagra naprawde dobrze
                              tak dla informacji podam ze fabryczne kolumny (dostepne w sklepie) na tej klasy glosnikach kosztowalyby 5-8kPLN

Skomentuj

hmmm no ok... a powiedz co bys doradzil do peerlessa?? ten zestaw co podales wczesniej?? ... a pomoglby mi ktos zaprojektowac zwrotnice?? bo z wykonaniem raczej sobie poradze bo lutowac umiem heh... podales mi przyklad kolumn ktore moge skopiowac... tam gosc napisal ze lepiej graly z aktywna zwrota... ale pisal cos ze nie ma kasy chyba... wiec ile tak owa moze kosztowac?? cena jest np 2x , 3x wieksza??

Skomentuj

jak zdecydujesz sie na MDSy to bardzo prawdopodobne ze pomoglby tutaj irek i takero - tylko trzeba by im wyslac glosniki na jakis czas.

potworki zibiego to bardzo dobry przyklad na potezne wielkie kolumny ktore mimo dobrych glosnikow rozczarowaly...
                                  zibi zrobil zwrotnice bez pomiarow wiec i tak trzeba by nowa robic

te peerlessy niesa zle. jednak wielu osobom niepodobaja sie bo sa dosc powolne...

osobiscie (i zapewne sporo osob sie ze mna zgodzi) jestem za MDSami a jak jakims cudem bedzie ci malo basu to juz wtedy pozostaje potezny sub jak np tuba umberto

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    te peerlessy niesa zle. jednak wielu osobom niepodobaja sie bo sa dosc powolne...
                                    czyli?? masz na mysli roznice slyszalnosci basu czy co?? znaczy ze nie sa tak kopiące...?

a irek lub takero byli by pomocni przy zwrocie do tych sls12 ??

masz na mysli mds 22cm + sredniak + wysoki? jako ze to srednica 22 cm to chcialbym w jedna kolumne wsadzic 2 takie mds... to samo by bylo z peerlessami...
                                    widze jak je wywyzszasz te mdsy i po opini innych userow widze ze to naprawde jest dobry sprzet... ale chcialbym jednak te prlsy i zrbic z nich podlogowke tylko ze kazdy glosnik do innej komory a nie 2 w jednej! i w kazdej B-R lub zmaknieta... musielibyscie mi to sami ocenic co bedzie lepsze po wykresie programu... z tego co mowisz to 2 prlsy w jednej kolumnie to juz sporo i o to by chodzilo bo ja mam pokoj 20m2 lecz u mnie by byly tylko w zimie... bo wsyztskie imprzey odbywaja sie na dzialce a tam jest prawie otwarta przestrzen... prawie bo jest kilka zabudowan w postaci scianek rdrewnianych z drzwiami i takie tam... w sumie by to dalo jakies 40 m2...
                                    caly projekt planuje skonczyc do czerwca aby zostalo troszke czasu na wygrzanie i ladnie ''chodzily'' na rozpoczeciu sezonu wakacyjnego... heh...

Skomentuj

To ja juz glupi jestem, Ty chcesz kolumny do sluchania muzyki w domu czy na imprezy??
                                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

a irek lub takero byli by pomocni przy zwrocie do tych sls12 ??
                                        do tego watpie...

jako ze to srednica 22 cm to chcialbym w jedna kolumne wsadzic 2 takie mds... to samo by bylo z peerlessami...
                                        zaraz nie wytrzymam i wyle kuriera z mlotkiem zeby cie nim walnal... :evil:
                                        chlopcze - to z czym masz/miales doswiadczenie to powalaja 13cm glosniki!! nie wierzysz?? pokryj koszty przesylki a wysle ci moje stare kolumny na testy
                                        ten 8" glosnik w zupelnosci wystarczy. szczegolnie ze niemasz duzego pokoju

a na dzialke to sobie tuby na ARZ zrob lub jakies estradowe

Skomentuj

mam mlotek :d wyslij tylko kogos dobra znowu zmiam plany... haha.... a wiec tak... 2 kolumny podlogowe w ktorych sa po 2 sls12 i sredniak i wysoki lub sam wysoki a do tego 2 monitorki mdsy 2 way lub 3 way tak by było??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X