Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe a'la pomysł ALTON'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez misiek_mv6
    chodzi mi ze ja mam equ z 7-mio wartosciowe... tzn 60, 150, 400, 1k itd. a chcialbym cos z jedynie galkami reulacji bas / treble/ widzialem tez z regulacja srednich ale to juz wyzsza polka...
    to chyba lepiej jest mieć więcej zakresów niż tylko dwa ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      no to czy to co stworzyl ALTON jest godne uwagi i zklonowania? ew. co byś tam zmienił??
      Nie, siedzą tam kiepskie głośniki i beznadziejna zwrota, można zrobić coś co będzie podobnie wyglądało co najwyżej.
      no wlansie... jakby cos juz wygladalo tak jak to to bedzie dorbze... uklad glosnikow bardzo mi sie podoba... iwelkosc tez fajna... byle nie byla mniejsza ta paczka.... glosnik 27 juz by mi wystarzczyl... co bys polecil w tej dziecicnie nawet 30 cm glosnikow... ?? mysle ze po odpowiednich obliczeniach wyszla by podbna paczka... i napewno nie mniejsza...

[ Dodano: 2008-01-30, 15:50 ]
      chodzi mi ze ja mam equ z 7-mio wartosciowe... tzn 60, 150, 400, 1k itd. a chcialbym cos z jedynie galkami reulacji bas / treble/ widzialem tez z regulacja srednich ale to juz wyzsza polka...
      to chyba lepiej jest mieć więcej zakresów niż tylko dwa ?

nie no ok moze byc ten equ byle bym mial wykaz wartosci dla kazdego rodzaju muzyki max bas i max treble czy inne ustwienia...!! bo tak to sobie galki wykrece na max i mam to samo ... w tym wzmaku mozan zapisac 10 roznych wersji equ a ja zaspisalem 2 ... duzo basu przy glosnym sluchaniu i srednio basu przy cichym slychaniu.... ale jakos galki dla mnie sa troche lepsze...

Skomentuj

można zrobić coś takiego, ale napewno nie będzie to jakoś specjalnie tani, ani nie napędzisz tego tym wzmakiem...

Skomentuj

wiem ze pieneidzy troche w to trzeba wlozyc... tym sie nie przejmuje... chce zeby to w miare dobrze gralo i mniej wiecej bylo takich wielkosci... ok to w zamian tych gdnow co polecasz?? ALTON mial dapa dla mnie chyba za mocny... w sumie nie dla mnie lecz taty i mieszkancow bloku... jedynie na okres wiosna lato bylby w odleglosci 100 metrow od sasiadow lecz moj obecny zestaw na 80 metrach byl w miare wyraznie slyszalny... moje pytania: jaki glosniki mozna wsadzic do podobnej obudowy jaki wzmak do tego i czy pomogl bys mi obliczyc ta kolumne ? bo w obliczaniu tymi programami nie jestem geniuszem....!

Skomentuj

bo tak to sobie galki wykrece na max i mam to samo ... w tym wzmaku mozan zapisac 10 roznych wersji equ a ja zaspisalem 2 ... duzo basu przy glosnym sluchaniu i srednio basu przy cichym slychaniu.... ale jakos galki dla mnie sa troche lepsze...
            :neutral:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5696 to skopiuj i bedziesz zadowolony. niewiem jak zwrotnice zalatwisz ale co tam...

teraz sie ceny pozmienialy wiec bedzie taniej

http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830669.html
            http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=175
            http://www.akustyk.com.pl/peerless/DT-100.html tylko zamiast tego bym dal http://www.akustyk.com.pl/vifa/DX25TG-05-06.html

Skomentuj

jak mowilem narazie mam kena 2x 100 wat wiec mysle ze narazie by dal sobie lekko rade z takimi kolumnami... nie slucham caly czas glosno muzy lecz jedynie czasem lubie ''troche'' podglosnic i poprostu zaszpanowac lekko
              Z tym wzmakiem, który 200w ma poboru, więc nie więcej niż 2x50w na wyjściu to możesz bardzo ładnie napędzić arn150, no może też jakąś mniej wymagającą 18 - coś z tonsila - 16 50 6 lub w170s z visatona i to już absolutnie wszystko.
              co najwyżej 2x25W, 2x35W 8ohm RMS

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                jak mowilem narazie mam kena 2x 100 wat wiec mysle ze narazie by dal sobie lekko rade z takimi kolumnami... nie slucham caly czas glosno muzy lecz jedynie czasem lubie ''troche'' podglosnic i poprostu zaszpanowac lekko
                Z tym wzmakiem, który 200w ma poboru, więc nie więcej niż 2x50w na wyjściu to możesz bardzo ładnie napędzić arn150, no może też jakąś mniej wymagającą 18 - coś z tonsila - 16 50 6 lub w170s z visatona i to już absolutnie wszystko.
                co najwyżej 2x25W, 2x35W 8ohm RMS
                jescze mi powiedz ze przy 4 kolumnach bedzie 4x5 lub 4 x 10 ... haha to wiecej mocy w takim razie ma radyjko za 5 zl z biedronki haha...;/ juz sami nie wiecie zbytnio co piszecie

Skomentuj

przy 4 kolumnach będzie po połowie mocy z jednego kanału na kolumnę czyli po 15-20w.
                  misiek_mv6, weź się nie ośmieszaj...

Skomentuj

misiek_mv6, jak czytam Twoje wypowiedzi to jest mi Cie żal... osoba która nie ma bladego pojecia o tym co mowi, trzyma jeszcze przy swojej racji. To wszystko co piszemy, to czysta fizyka, elektroakustyka i akustyka. Pozwól ze wypowiedzą się mądrzejsi w tej dziedzinie. Co do klasy AA to tylko wymysł Technicsa. El_liero, dobrze napisał, twój wzmacniacz ma własnie tyle mocy. Mój ma 500W poboru i oddaje tylko 5W. Ale to już inna bajka. Co do twojego pomysłu i koncepcji kolumn, szkoda gadac.

Taki zestaw jak planujesz, napewno Cie nie zaskoczy, chyba ze kiepskim brzmieniem.
                    Daj sobie pass z takim podejsciem do sprawy.

Skomentuj

dobra juz wiem wsyztsko! wielkie dzieki! takero moglbys opisac blizej ten zestaw 3 drozny?? co go tworzysz lub masz zamiar?? ktos wyzej napisal ze masz takie plany... wiesz mniej wiecej co tam bedzie siedziec??

Skomentuj

tonsil gdn 20 100 3
                        tonsil gdn 13 40 2
                        vifa dx25

Skomentuj

tonsil gdn 20 100 3
                          tonsil gdn 13 40 2
                          vifa dx25
                          a ta 3 w niskim a 2 w srednim co oznaczaja??

a czy ten sharp http://www.allegro.pl/item302646374_...y_1155wat.html
                          moglby sluzyc jako koncowka mocy sterowana przedzmacniaczem tyle ze tym razem moim kenem?? a sygnal idzie albo z kompa albo z cd ew. radio czy mozna bylo by to tak polaczyc?? i jaka cena maks za takiego sharpa...?? chodzi m iteraz od podlaczenie do tego kolumn mniej wiecej z propozcyji altona tyle czy z innymi glosnikami.... co proponowales wczesniej na innym przykladzie....

[ Dodano: 2008-01-30, 21:26 ]
                          albo coś takiego:
                          http://www.allegro.pl/item304725949_...00w_power.html

Skomentuj

a ta 3 w niskim a 2 w srednim co oznaczaja??
                            numer modelu

moglby sluzyc jako koncowka mocy sterowana przedzmacniaczem tyle ze tym razem moim kenem?? a sygnal idzie albo z kompa albo z cd ew. radio czy mozna bylo by to tak polaczyc??
                            możnaby...

Skomentuj

misiek_mv6, hmmm rozumiem o co ci chodzi i do czego dazysz. chcesz miec dobre kolumny, ktore beda wygladac i grac poteznie. lubisz duzo basu, duzo db, ogolnie prawie dyskoteka. - rozumiem to bo roni sa ludzie i rozne wymagania.

podobaja ci sie klocki Altona - wygldaja poteznie i daja wrazenie ze graja super. tak niestety do konca nie jest.

Takero proponuje te 3way ale z tego co czytam nawet jak je zrobisz nie bedziesz zadowolony. a przeciez o to chodzi zeby miec satysfakcje i spelnic oczekiwania... prawda?:)

mysle ze trzeba zaproponowac ci cos naprawde mocnego, z jakas dobry 12calowym basem (niestey stx jest kieski...)

powiedz tylko ile chcesz na to wydac?

a moze zainteresowalbys sie jakims zetsawem 2.1 czyli 2 kolumny i jakis wyczesany subwoofer? na np 15calach... a jak masz miejsce to i w tubie?

Skomentuj

mIKI, myślę że misiek_mv6 mało co słyszał, a jeśli już to byly to albo wieże, albo relikty przeszłości zasilane z pierdziaw... 15 w tubie w domu to dla mnie gruba przesada i pomyłka, najtańszy głośnik to delta 15lf którą też trzeba mieć czym zasilić, a to wszystko kosztuje pewnie więcej niż kolega ma na całe stereo...

Skomentuj

mIKI i takero macie racje.... wole stereo niz 2.1 jeśli chodzi o kase to zmiescilbym sie w 2000zl razem z jakas mocna koncowka mocy? slyszlamem jedynie co to swoja wieze sharpa nawet se radzi ale jak to wieza i wzmaka unitre nie pamietam symbolu bo ma ja wujek z glosnikami space'86

mIKI widze ze mnei rozumiesz i 12 cali to tez fajnie ale ja bym mial jakby wieszka satysfakcje jakby siedzialy w mojej kolumnie jednak 2 niskotonowce... 12 cali to chyba 30 cm nie? jakbys pomogl mi zbudowac cos takiego(sam projekt) to bede bardzo wdzieczny... jak braknie kasy to nic sie nie dzieje chwila moment i kasa jest ... czas tez ... wiec mam nadzieje ze starczy wszystkiego... jak narazie mam 2000 na wejsciu piorytet to kolumny ! wzmak pozniej bo jego juz trzeba wyszukac

[ Dodano: 2008-01-30, 22:49 ]
                                  aha zeby nie bylo ze najpierw wzmak pozniej kolumny ale chce zrobic kjolumny do wrzesnia bo pozniej zaczyna sie szkola ... zeby nie bylo to nie ide do 1 kalsy podstawowki haha... tylko juz troche dalej... no ten rok se zrobilem wakacje hah... wiec mam czas na tworzenie....

Skomentuj

Ja na twoim miejscu wziołbym kolumny, które ci się podobają. np: te altony czy jakie tam se upatrzyleś, bo nie wiem czy sam zaprojektujesz nowe kolumny 3 drozne od podstaw.
                                    Ja zaczynałem jak ty, pieprzyłem głupoty, upierałem się, kłuciłem... podjołem się jednak tej roboty i gdybym widział jak to wygląda i ile roboty i problemów nie brał bym się za to, naszczęscie wyszło dobrze i jestem dumny ze swoich Eltrivium, teraz jeszcze wysokotonówkę przymierzam się wymienić żeby dopracować wszystko, ale to nie na temat topicu.

A więc tak jak wyżej, nie przerobisz ani nie polecam ci robić od nowa kolumn (przynajmniej na 3 i więcej przetwornikach, bo 2 way to jeszcze nie takie straszne) tlyko jakieś gotowe i DO TEGO SUBWOOFER na głośniku nawet 1 metrowym jak na tym basie ci tak zależy :cool:

zaprojektować subbófer to nic trudnego i troche znajomosci na elektronice do montowania wzmacniacza potrzeba.

Skomentuj

El_liero, weź nie dawaj tych swoich rad bo Kolegę na złą drogę wprowadzisz :P skopiowanie takiej konstrukcji niczym nie różni sie od zrobienia kolumn na pałe - kiepskie głośniki , uniwersalna zwrota...

Skomentuj

skopiowanie takiej konstrukcji niczym nie różni sie od zrobienia kolumn na pałe
                                        No juz nie przesadzaj...
                                        sam pisales:
                                        Jak do głośnego grania to nadają się znakomicie - bez zbędnych wodotrysków,
                                        niezbędne minimum, jednak ciągle na poziomie :)

Skomentuj

mIKI widze ze mnei rozumiesz i 12 cali to tez fajnie
                                          no przeciez pisalem juz wyzej zebys skopiowal to
                                          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5696 to skopiuj i bedziesz zadowolony. niewiem jak zwrotnice zalatwisz ale co tam...

teraz sie ceny pozmienialy wiec bedzie taniej

http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830669.html
                                          http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=175
                                          http://www.akustyk.com.pl/peerless/DT-100.html tylko zamiast tego bym dal http://www.akustyk.com.pl/vifa/DX25TG-05-06.html
                                          co do twojego wzmacniacza to nie zapominajcie panowie ze to niejest hi-end wiec na mocy oszczedzaja. tak wiec bedzie mial ok 50-70W przy 8ohm

ten sharp jest mocny i sa one dosc popularne. ale sa one zbudowane w oparciu o STK ktore lubia sie sypac...

wczoraj do UKAsza przyszedl mlody chlopak na odsluchy MDS08. gdybyscie tylko widzieli jego zadowoloenie na twarzy... sam doszedl do wniosku
                                          Zamieszczone przez marcin
                                          kurde masakra :)
                                          ...
                                          kurde ale te mdsy08 dają czadu... masakra
                                          ...
                                          nom mam altusy...
                                          teraz sie dopiero przekonalem ze to shit jak chuj
                                          a przypominam ze mowa o 2x20cm w obudowie po 20 litrow i kazdy gosnik "zaledwie" po 120W :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X