Witam prosze o wasze porady. Muzyka jakiej słucham to głównie rok ale nietylko słucham głównie radia wiec różne rzeczy lecą. Głośnik dopiero zamówiłem wiec niemam jego parametrów, dojdzie pod koniec miesiąca MDS08. Do tego czasu chętnie bym zrobił skrzynie i teraz prosze o rade jaką wykonać dla tego glośnika. Nie interesuje mnie zeby mnie było słychać na cała wieś tylko zeby ładnie czysto grało. Dziekuje za wszystkie sugestje jak i za dane techniczne tego głośnika bo chetnie skorzystam z WinISD. Jesli ktoś ma doświadczenie z tym glośnikiem prosze o cenne rady. Auto to kombi. Wzmacniacz to signat RAM4 4x90w
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Prosze o pomoc MDS08
Collapse
X
-
kazda skrzynie wygluszasz eksperymentalnie. moze sie okazac ze dobrze zagra pusta a moze i dobrze zagrac w polowie pelna...Zamieszczone przez szerszeniakb-r szczelinowy czegoś takiego jeszcze nie miałem:)
tylko nie sprawdzilem strojenia tej skrzyni (bo jej nie zbudowalem) wiec moze bedziesz musial przycinac ta plyte...
Skomentuj
-
Tylko jak ją przyciąć na gotowej skrzynik rozkręcać i odrywać klej. A w closed jak ten glosnik zagra?? Czy nie nadaje sie. Boje sie strojenia bo niewiem na czym to polega musze wieczorem poszukac na forum moze to nie takie trudne.pozatym rozumiem ze jak zmienie niecdo wymiary tak zeby i lepiej skrzynka pasowala bo bagaznika to musze ja wlasnie stroić. Chodzi głównie o kąt pochylenia tylniej ścianki.
Skomentuj
-
kat nachylenia tylnego oparcia w samochodach osobowych to glownie 75 stopni. zdazylo mi sie 2x spotkac 65 stopni (na wszelki wypadek zrobilem sobie szablony zeby pokazac klientowi czy pasuje)
oczywiscie wymiary mozesz dowolnie zmieniac. tunel wtedy musisz sobie na nowo policzyc. powierzchnia portu powinna byc wieksza niz odpowiednika 70mm srednicy (przy tym niewystepuja juz gwizdy powietrza)
strojenie bym dal na ok 38Hz - nie za nisko i nie za wysoko.
najlepiej by bylo jakbys zrobil sobie JIGa i zmierzyl strojenie obudowy przed jej sklejeniem
Zamieszczone przez szerszeniakA w closed jak ten glosnik zagra??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.w koncu jakis glosnik ktorego nie skrytykowal umberto :lol:
Co do mds-a,nie mam na tą chwilę przed oczami pomiarów ale z tego co kojarzę w górę pasma się z deka wyrywał i być może to powoduje że produkuje nie pożądane dźwięki.
Jednak w klasycznym zastosowaniu,czyli sub,głośniczek jest bezbłędny,nie narzuca się jak większość,wtapia się w brzmienie.Sam obecnie poluje na ten model,do combolota co by uprzyjemnić sobie podróże służbowe.
Skomentuj
-
Co do mds-a,nie mam na tą chwilę przed oczami pomiarów ale z tego co kojarzę w górę pasma się z deka wyrywał i być może to powoduje że produkuje nie pożądane dźwięki.
Zamieszczone przez ShiverA może ktoś skomentować fakt "buczenia" mds'a na wyższych F? Bo spotkałem sie z opiniami że nalerzy go filtrować dość nisko (jak na auto) bo na wyższym basie staje sie nie przyjemny.
Skomentuj
Skomentuj