Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik na subwofer do Peugeota 406 sedana dziewczyny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik na subwofer do Peugeota 406 sedana dziewczyny.

Witam wszystkich serdecznie
    Moja dziewczyna ma w chwili obecnej Peugeota 406 w sedanie. Muzyka której słucha to w 95% techno(typu jakieś manieczki, c-bole itp. w przeciwieństwie do mnie :mrgreen: ).
    Wcześniej jak miała fiata uno zakupiłem jej radio JVC KD-G342 i głośniki Helix Dark Blue 62.1.
    Wyciszyłem drzwi matami app, przygotowałem dystanse, puściłem porządne okablowanie i grało to pod radiem co w uniaku raczej wystarczało(trochę brakowało niższych tonów ale dawało rade).
    Samochód się zmienił na wspomnianego wyżej Peugeota 406 i helixy pod radiem to za mało.
    Chciałbym jej zrobić jakąś zabudowę bagażnika ale w tej chwili ciężko z kasą więc chciałbym najpierw zrobić na spokojnie suba a potem dokupić wzmacniacz (najlepiej 4-kanałowy, 2zmostkowane kanały na suba i po 1 na helixy).
    Na głośnik jestem w tym momencie w stanie przeznaczyć około 100zł +/- (najlepiej trochę mniej) i jakieś 200zł na wzmacniacz(używany 4-kanałowy) w późniejszym czasie.
    Materiały na skrzynki, kable, terminal mam więc do suba brakuje jedynie jakiegoś ciekawego głośnika...
    Co by się nadawało w tych okolicach cenowych (100zł +/-) i da przyjemny bas oraz uzupełni przedni zestaw? Zastanawiałem się nad marką STX i głośnikiem STX 27-150-4-SS ale nie ma go na stronie stx...
    Wiem że budżet mały ale może uda się coś znaleźć co nie będzie tylko "latać jak szmata i buczeć" bo już mnie dobija jak teściu podkręca w radiu bas na +6 (max) żeby podbić basy i katuje w ten sposób głośniki co na prawdę słychać...
    A i tak przy okazji jaki wzmacniacz tak do około 200zł +/- do tego kupić w późniejszym czasie?

Zamieszczone przez set666
    Zastanawiałem się nad marką STX i głośnikiem STX 27-150-4-SS ale nie ma go na stronie stx...
    bo jest nieprodukowany juz ale mam wiekszego 32-300-4-SS jak chcesz za stowke, pogral kilka godzin i pozniej zrobilem kolumienki i nie potrzebowalem suba, lezy i sie kurzy to moj 3 taki glosniczek, lezy na dole:
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...b47cb20ae.html

Skomentuj

a jak on się sprawdza w samochodzie? i ile do niego potrzeba mocy? bo na wzmacniacz jak pisałem wyżej chciałbym w późniejszym czasie przeznaczyć jakieś 200zł +/- i podłączyć do niego też Helixy. A i jakiej obudowy mniej więcej on potrzebuje? a i jak u niego z impulsem bo w takich kawałkach jak słucha moja kobieta bas jest raczej szybki, tylko czasami nisko schodzi

Skomentuj

pierwszego mialem kumplowi w golfie wstawione i byl napedzany jakims niewlekim wzmakiem sony wiec szału nie robil wzmak ale po mimo tego ciśnienie było :)
        inny kumpel mial 27-300-4-SS ale rozmiar membrany robi swoje i 32 radzila sobie duzo lepiej.
        tylko ze trzeba wygrzac glosnik bo na poczatku szału nie robi. z kazda godzina gra coraz lepiej

Skomentuj

i jak jest z jakością basu w nim? a nie masz może czegoś trochę mniejszego i trochę mniej prądaciągnącego na stanie? zastanawiam się czy ta 30'ka nie będzie za wolna do takiej muzyki i czy zgra się z helixami. I nie chciał bym jej zająć subem całego bagażnika :razz:

Skomentuj

i jak jest z jakością basu w nim? a nie masz może czegoś trochę mniejszego i trochę mniej prądaciągnącego na stanie? zastanawiam się czy ta 30'ka nie będzie za wolna do takiej muzyki i czy zgra się z helixami. I nie chciał bym jej zająć subem całego bagażnika :razz:
            To dorzuć parę setek (zł) do suba i wzmaka. Wtedy będziesz mógł sobie tak wybierać.

Skomentuj

nie będzie za wolna do takiej muzyki
              o to sie nie martw ; ) zalezy od budy i od glosnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
                To dorzuć parę setek (zł) do suba i wzmaka. Wtedy będziesz mógł sobie tak wybierać.
                A czy przy takim budżecie to jest taki problem żeby głośnik nie był za wolny i grał a nie pierdział?na sam głośnik mam w okolicach 100+/- zł więc nie jest chyba aż tak tragicznie? jak bym miał więcej kasy to bym się bawił w jakieś focale, JL audio, Rocford Fostage itp. Ale niestety budźet wygląda jak wygląda i na razie nie zapowiada się że się powiększy(wykańczam dodatkowo swoje kolumienki na vifie DX25 i HDS 164nomex i to też kosztuje....)

[ Dodano: 2009-03-15, 21:40 ]
                Zamieszczone przez Bartuś
                nie będzie za wolna do takiej muzyki
                o to sie nie martw ; ) zalezy od budy i od glosnika.
                no miałem na myśli np. tego Stx od dolphin123.
                Nie mówię że bagażnik jest mały bo to ogólnie duży samochód jest ale chodzi o to żeby zostało trochę miejsca jak np. rodzinka miała by jechać na wakacje itp

Skomentuj

Dla mnie to w ogóle się wyklucza. Sub i 100zł. 100zł to pół baku (PB), jedna bardzo dobra impreza. A Ty chcesz za to suba wrzucać? i jeszcze żeby się zgrywał ze źle napędzonymi helixami? I w sedanie? Ja bym sobie darował suba i przód podpiął pod wzmacniacz.
                  Na całe pasmo przenoszenia sub gra od około 30hz do 80hz. Raptem 50hz. A przód? Sam sobie odpowiedz...

Skomentuj

Dla mnie to w ogóle się wyklucza. Sub i 100zł. 100zł to pół baku (PB), jedna bardzo dobra impreza. A Ty chcesz za to suba wrzucać? i jeszcze żeby się zgrywał ze źle napędzonymi helixami? I w sedanie? Ja bym sobie darował suba i przód podpiął pod wzmacniacz.
                    Na całe pasmo przenoszenia sub gra od około 30hz do 80hz. Raptem 50hz. A przód? Sam sobie odpowiedz...
                    100zł +/- TO NA SAM GŁOŚNIK. Terminal mam, porządne kable też, materiały na obudowę także posiadam. Napisałem wyżej że w późniejszym czasie będzie kupiony wzmacniacz który będzie napędzał suba oraz Helixy z przodu.
                    Chcę się dowiedzieć po prostu jaki głośnik sprawdzi się w tej sytuacji(muzyka techno raczej szybka) w Sedanie. PODKREŚLAM 100zł+/- na sam głośnik, być może na wzmacniacz będzie więcej niż 200zł +/-( może i nawet koło 400zł) ale to dopiero w późniejszym terminie.
                    Więc bardzo cię proszę CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
                    <<<Głośnik do Suba 100zł+/- potem wzmacniacz i potem wzmacniacz wsadzony do auta a do niego podpięte helixy i sub.>>>

Skomentuj

Bardzo Cię proszę czytam ze zrozumieniem i wiem co napisałeś. Nie wiem po czym wywnioskowałeś, że brałem pod uwagę wzmaka i suba do 100zł? Kto tutaj ma problem z czytaniem nie zrozumieniem?

Wg mnie szkoda czasu w ogóle na kładzenie kabli i klejenie skrzyni. Czy zwróciłeś uwagę w ogóle na sugestię o paśmie przenoszenia? suba kontra szerokopasmowy przód? Jest sens się w to bawić? Chyba, że dla dudnienia...

Skomentuj

a możne 22scx??

Skomentuj

Bardzo Cię proszę czytam ze zrozumieniem i wiem co napisałeś. Nie wiem po czym wywnioskowałeś, że brałem pod uwagę wzmaka i suba do 100zł? Kto tutaj ma problem z czytaniem nie zrozumieniem?

Wg mnie szkoda czasu w ogóle na kładzenie kabli i klejenie skrzyni. Czy zwróciłeś uwagę w ogóle na sugestię o paśmie przenoszenia? suba kontra szerokopasmowy przód? Jest sens się w to bawić? Chyba, że dla dudnienia...
                          no to jak ty byś proponował zrobić żeby było "kompletne" pasmo przenoszenia?
                          Przecież w samochodzie nie jest jak w domu i nawet drogie zabudowy wyglądają tak że masz odseparowany dwu-drożny przód, subwofer z tyłu i to zasilane wzmacniaczem albo wzmacniaczami.
                          Helixy Dark Blue 62.1 są zestawem odseparowanym dwu-drożnym i do tego chciałbym dołączyć sub i zasilić to wzmacniaczem. Chcę to zrobić dla dziewczyny ponieważ ma w tej chwili same helixy pod radiem a w tej chwili finansowo nie stoję rewelacyjnie.
                          Wd.Specyfikacji Helixy mają pasmo przenoszenia od 60Hz więc można też by było podłubać coś w zwrotnicy żeby to podnieść w górę i żeby niższą partią zajął się sub

Skomentuj

Masz naprawdę problem z czytaniem ze zrozumieniem. Subbas to bardzo skromny wycinek pasma. Tyle tylko, że efektowny. Jednak dużo ważniejszy jest przedni system. A nawet nie masz podłączonego wzmacniacza pod nie a już Cię ciągnie do suba? Nie tędy droga.
                            Sub to dokończenie systemu, kropka nad i. Gdy wiadomo jak już przód zagra to się dobiera suba.

Więc może zająć się tym przodem? zmienić radio na lepiej brzmiące. Wzmacniacz za 100-200zł się znajdzie całkiem ciekawy. Radio za 300zł też. Dużo większy przypływ jakości na przyjemność grania niż burczybas w bagażniku.

Skomentuj

Subbas to bardzo skromny wycinek pasma. Tyle tylko, że efektowny.
                              I pewnie o to chodzi, a Ty ciągle o przodzie .

Skomentuj

Masz naprawdę problem z czytaniem ze zrozumieniem. Subbas to bardzo skromny wycinek pasma. Tyle tylko, że efektowny. Jednak dużo ważniejszy jest przedni system. A nawet nie masz podłączonego wzmacniacza pod nie a już Cię ciągnie do suba? Nie tędy droga.
                                Sub to dokończenie systemu, kropka nad i. Gdy wiadomo jak już przód zagra to się dobiera suba.

Więc może zająć się tym przodem? zmienić radio na lepiej brzmiące. Wzmacniacz za 100-200zł się znajdzie całkiem ciekawy. Radio za 300zł też. Dużo większy przypływ jakości na przyjemność grania niż burczybas w bagażniku.
                                Zrozum że to nie dla mnie. I radio nie będzie zmieniane. Dziewczyna oraz jej tata słuchają głośno techno (łup łup...) i w samochodzie brakuje niższego basu... Dlatego chciałem zrobić teraz suba a potem kupić wzmacniacz(podłączyć do niego suba i Helixy) i tak to pozostawić.
                                Tutaj nie chodzi o to żeby każdy instrument był do rozpoznania, było słychać wiolonczele jak na żywo ale żeby muzyka w stylu techno była wyrażna, głośna i było dużo basu(to im się najbladziej podoba) i bez pierdzenia i robienia wsi. Jak w końcu zdam prawo jazdy i kupię samochód to będę składał dla siebie car audio z większym budżetem i pod innym kontem.
                                Poza tym ja tak głośno nie słucham muzyki, a zależy mi na czystości i jakości. Więcy w tedy będzie dobre radio na początek, porządne wytłumienie samochodu, dobry wzmacniacz, dobry zestaw odseparowany na przód(twetery zabudowane w słupkach itd.) potem subwofer na jakimś dobrym głośniku i albo będzie zasilony tym wzmacniaczem co przód albo monoblokiem.
                                A na razie skupmy się w końcu na tym głośniku na podstawie którego będę mógł zbudować subwofer do tego sedana i który da brakującą właścicielom ilość dobrej jakości basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                                  może uda się coś znaleźć co nie będzie tylko "latać jak szmata i buczeć"
                                  Wg tego nie chodzi o efektowność tylko o jakość. Chyba, że jednak chodzi o SPL?

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                                    Subbas to bardzo skromny wycinek pasma. Tyle tylko, że efektowny.
                                    Tak CHodzi w tym przypadku dokładnie o to!! :mrgreen: żeby w samochodzi było dużo nie buczącego basu! który wystarczy właścicielom :mrgreen: w końcu ktoś zrozumiał o co mi chodziło

[ Dodano: 2009-03-15, 22:24 ]
                                    Chodzi o to żeby można było w tym samochodzie uzyskać dobrej jakości bas o dużej efektywności.

Skomentuj

Tak CHodzi w tym przypadku dokładnie o to!! :mrgreen: żeby w samochodzi było dużo nie buczącego basu! który wystarczy właścicielom :mrgreen: w końcu ktoś zrozumiał o co mi chodziło
                                      Chodzi o to żeby można było w tym samochodzie uzyskać dobrej jakości bas o dużej efektywności.
                                      Zaprzeczasz samemu sobie w takim razie.
                                      Za 100zł nic ciekawe nie będzie i trudno będzie o "dobrej jakości bas o dużej efektywności". Może być to nawet niemożliwe Co też próbuję od dłuższego czasu przekazać. Ale róbta co chceta... w końcu to nie u mnie będzie dudnić

Wtedy niech chłopaki rzucą jakieś hasło z subem.
                                      Wzmacniacz coś w stylu starych Alpinek, Philips, Axton.

Skomentuj

ale czy taki stx będzie aż taki tragiczny?

[ Dodano: 2009-03-15, 22:31 ]
                                        od jakiej kwoty twoim zdaniem w takim razie zaczynają się głośniki nadające się na suba do auta?
                                        a i nie mam na myśli jakieś super krystalicznej jakości basu ale po prostu takiego który nie będzie przypominał buczenia i ''pierdzenia" po prostu będzie poprawny i będzie miał dużą efektywność

Skomentuj

Czaruję...
                                        X