Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wadliwa instalacja Seat Leon

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wadliwa instalacja Seat Leon

Witam , od kilku dni mecze się ze swoim CA w Leonie.

Radio Pioneer DEH-1430R
    Helix Dark Blue przód , GMS tył.
    Wzmacniacz Raveland 4x4

Problem polega na tym ze przy włączeniu jak i wyłączeniu radia w głośnikach pojawia się dość głośny trzask , po odpaleniu silnika słychać szumy z alternatora.

Sytuacja jest o tyle dziwna ze gdy podłącze głośniki do radia jest ok , cisza , dźwięk dobry , nic nie trzeszczy. Gdy podłącze do wzmacniacza przez RCA i sterowanie do radia zaczyna sie to samo.

Na początku myślałem ze to wina radia ale sprawdziłem na kilku modelach tj.
    Blaupunkt Rome , JVC KD311 , Sony CDX V7800X i na każdym jest to samo.

Podejrzenie padło na wzmacniacz , podłączane były odpowiednio :

Magnat ROCK , Excalibur , Raveland i Soundstream i dalej to samo.

Po podłączeniu radia przez RCA do wzmacniacza domowego jest ok.

Jakieś pomysły ?

Masz walniety bezpiecznik RCA w radiu...

Skomentuj

w 4 radiach jest walnięty bezpiecznik ? nie sadze zważywszy na to ze JVC było nowe ze sklepu.

Skomentuj

Sorry nie doczytałem myślałem że chodzi tylko od pioneera, a jak masz puszczone RCA??

[ Dodano: 2010-10-08, 21:43 ]
        Bo może masz słabej jakośco kable i łapią zakłucenia mam nadzieje że nie puściłeś ich po tej stornie co idzie instalacja samochodu?? Bo to też może być przyczyną.

Skomentuj

Bartek B., wytlumacz mi co to jest bezpiecznik rca :?:

Vitu,
          ktoredy pusciles kable rca i glosnikowe?
          Czy nie biegna przy fabrycznej instalacji samochodu?
          I czy rca sa ekranowane?
          I ostatnie pytanie jakie i jak biegna kable zasilajace? Chodzi o to czy masa jest od akumulatora czy w bagazniku do budy?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jestem Bóg wie jakim fachowcem żeby Ci to wytłumaczyć. Takie zabezpieczenie zazwyczaj posiadają radia Pioneer jest to element SMD.

[ Dodano: 2010-10-08, 22:04 ]
            Jak niewiesz co to to sobie poszukaj o tym... Przepala się on jeśli przekaładasz RCA na włączonym radiu i przypadkiem gdzieś nimi dotkniesz do masy.

Skomentuj

Bartek B., no i wszystko jasne. Nie gustuje w pionkach z tad moje pytanie.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zasilający idzie lewa strona , zaraz za aku jest filtr zakłóceń , RCA idą prawa strona , masa spod tylnego siedzenia.

Kable DIETZ , VOICE KRAFT , SOUNDSTREAM , Pyle , na każdych to samo.

Lewy kanał zawsze bardziej trzeszczy gdy tylko podłącze żyłę sterującą.

Skomentuj

na pocztek wywal filtr i masse wez z aku. Jeszcze mozesz sprobowac dac dodatkowa mase od aku do budy. Jak nie pomoze to przenies filtr na kabel plus miedzy alternatorem i aku.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Vitu, a sprawdzales czy na kablach przy wzmacniaczu jest masa?
                    Zamieszczone przez Vitu
                    masa spod tylnego siedzenia
                    ale jakies solidne miejsce bez farby?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      Vitu, a sprawdzales czy na kablach przy wzmacniaczu jest masa?
                      Zamieszczone przez Vitu
                      masa spod tylnego siedzenia
                      ale jakies solidne miejsce bez farby?

Które kable masz na myśli ?

Masa jest przykręcona solidna miedziana śrubą w miejscu gdzie nie ma farby.

Jutro zrobię parę fotek instalacji żeby było Wam łatwiej pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Vitu
                        Jutro zrobię parę fotek instalacji żeby było Wam łatwiej pomoc.
                        zrób
                        i jeszcze spróbuj przenieść miejsce masy w inne miejsce tak na próbę
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Vitu
                          sygnalowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Vitu
                            sygnalowe

Tak masa jest , puszczenie kabli inna strona nie dało efektu , przewód masowy tez sprawdzałem , jest ok. Może to masa radia ?

Skomentuj

skoro radio jest OK to pewnie jest gdzies blad w instalacji tego radia
                              mozesz to sprawdzic
                              podlacz radio i sprawdz czy jest przejscie na masie miedzy radiem a karoseria

Skomentuj

A może poprost kolega zrobi sobie nową instalacje do tego radia?? A co do pioneerów to każdy ma swoje zdanie :razz:

Skomentuj

Pościłem masę do radia inna droga z karoserii , efekt taki sam , dziwne jest to ze po odłączeniu masy od radia radio się włącza ?! i wtedy trzaski są jeszcze gorsze.

Jestem bezradny w tej sytuacji, bo radio podpięte przez fabryczna kostkę do głośników gra idealnie wiec jeśli była by to wina instalacji radia przy takim podłączeniu również występowałyby trzaski.

Pawel ratuj.

Skomentuj

bez osobistych ogledzin nic nie wymysle :???:
                                    juz skonczyly mi sie pomysly...

podsumujmy to jeszcze raz

radio sprawne?
                                    wzmacniacz sprawny?
                                    instalacja CA niby OK?

to najpierw trzeba by wyeliminowac brak masy (piszczenie z instalacji silnika)
                                    jak to sie wyeliminuje to trzask podczas wlaczania wzmacniacza mozna skorygowac poprzez jego pozniejsze zalaczenie

Skomentuj

ale to musi być wina instalacji. Inne radia i wzmacniacze grają ok. Wyciągnij kable i połóż je jeszcze raz np na siedzeniach lub obok auta i wtedy przetestuj.
                                      Sprawdziłeś moje wszystkie wcześniejsze propozycje?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

bez osobistych ogledzin nic nie wymysle :???:
                                        juz skonczyly mi sie pomysly...

podsumujmy to jeszcze raz

radio sprawne?
                                        wzmacniacz sprawny?
                                        instalacja CA niby OK?

to najpierw trzeba by wyeliminowac brak masy (piszczenie z instalacji silnika)
                                        jak to sie wyeliminuje to trzask podczas wlaczania wzmacniacza mozna skorygowac poprzez jego pozniejsze zalaczenie
                                        Radia mam obecnie 3 na wszystkich to samo , w aucie kolegi wszystkie jest ok.
                                        Także mam 3 wzmacniacze , Excalibur , Raveland i Soundstream , najgorzej jest na Ravelandzie , w samochodzie kolegi wszystkie ok.

Masa sprawdzona , + z Aku sprawdzony , filtr miedzy aku i alternatorem - sprawdzone nadal to samo , instalacja CA jest poprawna - tak mi się wydaję. + i - pociągnięty bezpośrednio z aku do wzmacniacza to samo, masa z karoserii do radia - to samo , zdaję mi się że problem leży w instalacji radia.

Sprostuje jedna rzecz okazało się ze głośniki podłączone do samego radia z ominięciem wzmacniacza trzeszcza tak samo.

Paweł mówisz ze trzeba wyeliminować brak masy, rozumiem ze trzeba podać masę do radia - tak zrobiłem i nadal nic.

Jeśli dzisiaj nic nie zdziałam jutro cały sprzęt ląduje na allegro.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X