Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HARMAN KARDON CA 240 NA SYSTEM PRZEDNI,CZY WARTO KUPIĆ??????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,

Nie chciałbym rozczarowywać kolegi LightSound, lecz H/K nigdzie nie chwali się tym, że CA260 pracuje w klasie A, nawet jeśli idzie o przedwzmacniacz. Poza tym - 2x60W w klasie A oznaczałoby koszmarny pobór prądu i emisję ciepła.
    Jeśli idzie o pojemności w CA240 - przed chwilą rozebrałem swojego i nie ma tu żadnych wysokonapięciowych (czytaj - drogich) elektrolitów. Owszem - są to pojemności dobre jakościowo, lecz najbardziej wymagające napięciowo to 47uF/63V (całe cztery sztuki).
    Myślę, że na podstawie mojej opinii kolega aywor5 pisze, że CA240 brakuje dołu. Pomysł z wyschniętymi pojemnościami kolegi LightSound może być bardzo trafiony - postaram się wkrótce sprawdzić czy tak jest w rzeczywistości, jest to tym bardziej prawdopodobne, że H/K produkował te piece w latach 1988-1993 bodajże, a więc są już raczej wiekowe.
    Rozebranie CA240 nie jest tak problematyczne - da się wymontować płytę główną bez odkręcania tranzystorów (których notabene jest rzeczywiście bardzo dużo), wystarczy w tym celu odkręcić dwa ceowniki, do których tranzystory te są przykręcone.
    Z całą pewnością mogę potwierdzić charakter brzmienia CA240 w zakresie góry i środka pasma - stereofonia i precyzja budowania sceny, lokalizacji źródeł stoją na bardzo wysokim poziomie - na tym polu wiele ZDECYDOWANIE droższych konstrukcji przegrywa.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Witam, kolego Maxam.

Co do mego hk ca 240,to nie wiem jak to będzie z jakością dolnego pasma.Taką opinią kierowałem się od innego kolegi :wink: ,który zakupił hk.Mój kosztował 130 z przesyłką,jest sprawny ,ale z stanu technicznego widać że był sporo w użyciu.Podsumowując ,czy naprawa jest opłacalna?

Pozdrawiam.

Skomentuj

M_A_X_A_M, a popatrz na mój - ma zabezpieczenia 2x30A - i w środku stado tranzystorów, kondensatory w zasilaczu mam na 63V i te które mówisz u mnie są na 80V.
        Wzmacniacz strasznie się grzeje, tzn po 3 min już jest taki ciepły tak że rękę jeszcze położysz, ale na kilka sekund - czyli okolice 50'.
        Może CA240 ma podobną obudowę - a w środku jest to zwykły AB? Jeżeli możesz, pokaż zdjęcie ze środka.

tutaj zapożyczone zdjęcie z ampguts, ale jak widać tranzystorów jest masa.

Skomentuj

Witam,

Właśnie jestem na etapie nabywania nowych pojemności. Komplet niezłej jakości podzespołów (Nichicon i Panasonic dedykowane stricte do zastosowań audio) wyniesie około 60zł, wraz z przesyłką. Moim zdaniem sumarycznie daje to w dalszym ciągu śmieszną cenę za ten piec.

Edit:
          Załączam fotki wnętrza mojego CA240.
          Moim zdaniem w dalszym ciągu nic nie potwierdza, że CA260 (lub CA240) pracują w klasie A. LightSound - na jakich przesłankach opierasz twierdzenie, że CA260 pracuje w klasie A?
          Jedyna wzmianka na ten temat, na którą natrafiłem pochodzi a Allegro i jest w mojej opinii wyłącznie nieweryfikowalną, subiektywną opinią sprzedającego.
          Żebyśmy mieli jasność - nie staram się nikogo zrazić, po prostu temat mnie ciekawi :)

Pozdrawiam
          Załączone pliki

Skomentuj

A można prosić o adres sklepu i spis(nazwę) kondensatorów,tak na wszelki wypadek.

Skomentuj

Witam,

Co do nazwy sklepów - nie będę uprawiał reklamy dla cudzej korzyści, wystarczy się rozejrzeć po Allegro, wybór dostawców jest spory.

Spis pojemności (elektrolitów) w H/K CA240:
              3300uF/35V - 4 szt;
              2200uF/35V - 2 szt;
              330uF/16V - 4 szt;
              220uF/16V - 1 szt;
              47uF/35V - 11 szt;
              47uF/63V - 4 szt;
              22uF/16V - 4 szt;
              10uF/50V - 2 szt;
              4,7uF/25V - 4 szt;

Pozdrawiam

Skomentuj

Sądzę po napięciach zasilania - jest to 2x40V ac z którego w klasie AB idzie uzyskać moc ok 2x200W a nie 2x65W jak podaje producent. Więc biorąc pod uwagę sprawność klasy AB i A oraz ich prądy spoczynkowe domniemam że jest to klasa A, może nie taka czysta, ale jest :)

Skomentuj

Witam,

LightSound. Być może do pewnej (bardzo niewielkiej, rzędu pojedynczych watów) rzeczywiście pracuje w klasie A. Dla porównania - jestem w posiadaniu pieca Genesis SA50, który katalogowo dysponuje mocą 2x25W@4Ohm RMS. Do około 5W bodajże, pracuje on w klasie A, co oznacza, że (napędzając w moim przypadku głośniki wysokotonowe o impedancji 6Ohm) piec grzeje się niemiłosiernie - a przyznasz, że obciążenie z jakim przyszło mu pracować nie jest nazbyt wymagające.

Pozdrawiam

Skomentuj

Trochę tego się uzbierało.interesuje mnie koszt wymiany w przybliżeniu,czy lepiej zając się tym na własną rękę.Nie jestem ,zbytnią w tym temacie.

Skomentuj

To nie klasa A tlyko głęboka AB z duuzym pradem spoczynkowym, reklamowana przez wielu jako AA. Ogolnie sciema i dobry sposob na duze rachunki za prad.

Skomentuj

Zamieszczone przez aywor5
                        Trochę tego się uzbierało.interesuje mnie koszt wymiany w przybliżeniu,czy lepiej zając się tym na własną rękę.Nie jestem ,zbytnią w tym temacie.
                        Witam,

Nie mam pojęcia, jaki byłby koszt robocizny (co, jak zakładam, masz na myśli).
                        Ja zamierzam to zrobić sam, żadnej filozofii ani sztuki tajemnej w tym nie ma :)
                        Myślę, że pod koniec przyszłego tygodnia okaże się, co dała wymiana.

Pozdrawiam

Skomentuj

Witam.

Może i nie, ale jest trochę strachu.Czekam na opinie końcowe ,powymijane.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Mam H/K 215

Ostatnio podpinał go znajomy pod morele maximo

i wzmacniacz grał rewelacyjnie .

Ze względu na mega moc 2x18W szybko łapały przester

ale jakościowo rewelacja :grin:

Skomentuj

M_A_X_A_M, a teraz zadam Ci odwrotne pytanie, na jakiej zasadzie sądzisz że to nie jest klasa A?

Tez mam takie zdanie jak dan124, mało mnie interesuje jaka to jest klasa, ważne jak gra, a gra przednio - najlepiej brzmiący wzmacniacz jaki miałem, a trochę już tego przewaliłem.

Skomentuj

zastanawiam się do jakiego wzmacniacza jezeli chodzi o jakość i brzmienie można go porównać. interesuje mnie napęd samych tweeterów.

Skomentuj

Czaruję...
                                X