Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli... tak właściwie to teraz dalej nie wiem jaki rozwiązanie dla długiego tunelu będzie najlepsze :P
    Z łączenia dwóch nie wiadomo co wyjdzie, z rury PCV też nie wiadomo bo będzie prosta (no i kolega dareks1990 pisze, że PCV fi 70mm nie ma - chociaż znalazłem info, że są)
    Mam mętlik w głowie po tym wszystkim.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    styrodur to cos takiego jak te zielone pianki pod panele podlogowe,
    Nie wiem co daje się pod panele, ani gdzie to kupię.

Skomentuj

Zamieszczone przez dareks1990 Zobacz posta
      Pawel.S jaka musi być długość tunelu jeśli skorzystał bym z twojego projektu i zachował bym wszystkie wymiary ?
      rob wg projektu, lub skroc deske z 40cm do 36-38cm (dla 40cm 31Hz)

Tylko skąd ja będę wiedział które wyjścia od radia mam podłączyć pod suba ?
      tylne kanaly
      po wlaczeniu tej funkcji bedzie tam tylko bas

W swojej audi a3 mam na pewno 6 głośników ( oryginalne audio ) czy da się to jakoś pogodzić ? Jeśli chciał bym podpiąć dodatkową suba ( 2 wyjśćia musiał bym podpiąć pod suba .
      niestety tylne glosniki bedziesz musial odlaczyc

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
      Nie wiem co daje się pod panele, ani gdzie to kupię.
      wpisz w google

Skomentuj

Mniejsza z tym co to jest, znając życie nie kupię tego u nas. Mogę wykorzystać szpachlę której kilka kg mam ewentualnie próbować z opalarką i wyginaniem na ciepło.

Bardziej mnie interesuje rozwiązanie problemu z BR.

Skomentuj

Z łączenia dwóch nie wiadomo co wyjdzie, z rury PCV też nie wiadomo bo będzie prosta (no i kolega dareks1990 pisze, że PCV fi 70mm nie ma - chociaż znalazłem info, że są)
          Pracuje ok ponad 2 lat w branży hydraulicznej i kiedyś też pytałem się w hurtowni gdzie zaopatrywujemy się w towar bo tez kiedyś szukałem rury 70mm i dowiedziałem się że kiedyś były jakieś ok 68mm ale to byłą dawna temu i już od kilku lat nie są produkowane.
          Mam pytanie mam dokładnie pionka deh-2320ub i w opisie ma direct sub tylko nie wiem jak to włączyć mam w opcjach sub1 i sub 2 ale tam się wybiera np. rewers , on , off lub w sub 2 wybiera się strojenie ...
          Może ktoś wie jak to włączyć ?

Skomentuj

sprawdzcie jeszcze oferte rynien

w roznych generacjach jest roznie
            ale zazwyczaj trzeba na wylaczonym radiu przytrzymac jakis przycisk - np audio
            wtedy powinny sie pojawic dodatkowe opcje

---------- Post dodany o 21:33 ---------- Poprzedni post o 21:27 ----------

jak nie znajdziesz tej funkcji to poszukam jutro na garazu

Skomentuj

to był bym wdzięczny . Ja próbowałem dziś coś znalęść ale u mnie jedyne opcje są po wcisnieciu pontecjometru od głośności i mam wtedy do wyboru audio lub funcion czy jakoś tak i niestety nic direct sub nie znalazłem .

Skomentuj

Jak nie masz instrukcji, to: http://instrukcja.pl/i/pioneer_deh23...b_pl/pdf/12981
                Powinny być takie rzeczy opisane.

Skomentuj

Bebok dzięki za instrukcje ja mam instrukcje ale nie w polskim języku i u siebie nie widziałem żeby było to opisane . Już wiem jak włączyć to funkcje .

Skomentuj

Mamy Cię!

http://sklep.basser.pl/category.php?id_category=9
                    Jest rura BR śr 7cm dł 150mm
                    Od razu z tego sklepu mógłbym brać złącze głośnikowe - 13zł ale chociaż wysyłka jedna więc w sumie i tak wyjdzie taniej.
                    Tylko cenę wysyłki sprawdzić (tzn czy jest jakaś ludzka) i będzie ok.

Pytanie za 100 punktów - jakiej grubości kable do głośników w drzwiach i do suba? 2x1,5mm2 do drzwi starczy? A do suba 2x2mm2?

Skomentuj

Mamy Cię!

http://sklep.basser.pl/category.php?id_category=9
                      Jest rura BR śr 7cm dł 150mm
                      one roznia sie od tych ktore pokazywalem na aukcjach
                      sa z innego plastiku - bardziej elastyczne
                      ale wymiarami chyba pasuja

kable jezeli to miedz to 1,5mm w zupelnosci wystarcza
                      jak CCA to 2-2,5mm

Nie na temat...
                      MDF grubość 22mm na wymiar 62,00
                      ta cena to chyba z dostawa :lol:

Skomentuj

O MDF już pisałem do kumpla. Nie pamięta czy ma w robocie 18mm czy 20mm. Ma mi dać znać. Jeśli będzie 18 to policzę skrzynkę jeszcze raz. Jeśli 20mm to tylko mu podam wymiary.
                        A w tym sklepie to faktycznie mają drogi :P

Kabel 1,5mm starczy też do skrzyni? Bo jego cena jest znośna

Powiedz mi, bo w temacie siedzisz dość dobrze. Te kable ze strony bassera to są w jakiejś normalnej cenie? Jakby już zamówić to wszystko razem
                        Jest miedź 2x1,5mm2 za 2,3zł/mb - tych powinno starczyć mi 3m łącznie (po 1,5m na drzwi)
                        i 2x2mm2 4,5zł/mb tutaj sam nie wiem jakie długie musiałbym mieć, nie wiem ile ma punciak :P no ale tak na oko z 4m żeby pociągnąć progami, pod kanapą i żeby coś zostało do skrzyni

---------- Post dodany o 17:32 ---------- Poprzedni post o 17:29 ----------

one roznia sie od tych ktore pokazywalem na aukcjach sa z innego plastiku - bardziej elastyczne
                        Mam nadzieję, że to nic złego, że inny plastik.
                        Właśnie wymiary mają prawie idealne. 5mm będzie krótszy tunel niż podaje program ale powinno być ok. Sklei się dwa, będą zaokrąglenia na obu końcach. Będzie dobrze co?

Skomentuj

18mm czy 20mm
                          pewnie 19mm :p (najczesciej spotykany)

Kabel 1,5mm starczy też do skrzyni? Bo jego cena jest znośna
                          tak, to krotki odcinek

http://sklep.basser.pl/product.php?id_product=264 ten kabel? cena OK (jezeli to miedz) ale nie uzywalem wiec nie wiem

Mam nadzieję, że to nic złego, że inny plastik.
                          wydaja sie gorsze jakosciowo. ale sa OK

Będzie dobrze co?
                          tak

Skomentuj

I tak po kilku dniach zebrałem chyba wszystkie informacje :)
                            Wiem, że czasem jestem upierdliwy ale wolę mieć dwa razy powiedziane konkretnie, niż raz a po łebkach.

Teraz chyba trzeba poczekać trochę na efekt końcowy. Potrwa to swoje ale mam nadzieję, że dojdzie do końca.
                            Chciałem w czwartek wygłuszać drzwi ale pewnie kable nie zdążą dojść. Więc wszystko się automatycznie opóźnia.

---------- Post dodany o 21:54 ---------- Poprzedni post o 20:21 ----------

Jakaś ogromna pomyłka... 40zł sobie liczą za wysyłkę kurierem.
                            Jak usunąłem 7m kabla to już było 19zł. Śmiech na sali. Kolejne opóźnienie - czekam na ich odpowiedź.

---------- Post dodany o 11:19 ---------- Poprzedni post o 21:54 ----------

I tak oto wszystko zaczęło się układać:
                            Po e-mailu do sklepu poprawili ceny wysyłek.
                            Jeszcze tylko głośnik pozostało zamówić

MDF będzie gr. 22mm bo niestety cieńszego kumpel nie znajdzie - 15zł/1m2 więc cena tragiczna nie jest. Tylko nie wiem jak wytnę otwór na głośnik. Moja wyrzynarka nie da rady ciąć w 22mm MDFu :P
                            Kable na całe auto, br, złącze/terminal (na dwa kanały) - 60,1zł
                            Czyli ogólnie wyjdzie pod 200zł. Niestety mieszka się w takim miejscu gdzie wszystko trzeba zamawiać bo na miejscu się nic nie dostanie.

Pogoda zła więc na kable mogę sobie poczekać. Może nawet aż do końca szkoły.

Skomentuj

15zł/1m2 więc cena tragiczna nie jest.
                              bardzo dobra cena. ja za tyle mam wiorowke
                              Moja wyrzynarka nie da rady ciąć w 22mm MDFu :P
                              czemu?
                              ja mam wyrzynarke z tesco za 25zl i z nowym ostrzem daje rade

Czyli ogólnie wyjdzie pod 200zł.
                              czyli tu moglismy sie dogadac :p
                              ale przyjemnosc z budowania (no i zdobyta wiedza!) bezcenna

Skomentuj

Wyliczyliśmy, że materiału pójdzie 0,62m2 Więc choćbym dał te 15zł jak za metr to i tak dobrze.

Też mam z tesco :P Założyłem ostatnio piłkę do (nie pamiętam dokładnie jak to było nazwane) wycinania kształtów i dalej tnie jakby trochę w stożek. Jak się przykręci piłkę to od razu jest krzywa :P Pewnie będę się bawił w nawiercanie dziurka przy dziurce, później tylko wyrzynarką to przejechać - chyba tyle mi zostaje. Krawędzie nie będą równe, trudno - ale to chyba nie problem? Przecież w tym miejscu to opiera się obudowa głośnika. Oczywiście spróbuję je wyszlifować na ile się da aby było trochę okrągło. W wiórowej to by dało radę, ale nie w takim MDFie :P

E... spuścił byś aż tyle, że poniżej 200zł :P
                                Przyjemność niekoniecznie, wiedza jakaś tam drobna wpadła - zawsze coś. No ale wymiar skrzyni bardziej pod punto jednak

---------- Post dodany o 22:54 ---------- Poprzedni post o 22:39 ----------

Jak na złość - brakło głośników...

---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post o 22:54 ----------

Pawle nie został Ci jakiś w magicznym garażu?

Skomentuj

Pawle nie został Ci jakiś w magicznym garażu?
                                  z tego wlasnie powodu zamawiamy po min 10szt :p
                                  pisz do kolegi UKAsza http://allegro.pl/my_page.php?uid=23047454

Skomentuj

Pisałem do sklepu, ma być za kilka (2-3) dni. Akurat po 20 czerwca będę miał więcej czasu i (jeśli pogoda dopisze) w tydzień wszystko skończę - tydzień bo skrzynkę też wypadałoby zaimpregnować chyba. Także liczę dzień na dwie warstwy impregnatu i kolejne 2-3 dni na lakier.

To już nie będę od was wykupował :P

Skomentuj

na co ci lakier na skrzynce do samochodu?

Skomentuj

Żeby nie ciągnęło wilgoci żadnej - takie zboczenie zawodowe :P Nie chciałbym, żeby po pewnym czasie zaczęła wychodzić na tym jakaś pleśń albo grzybek :)

Panele drzwiowe i dystanse też lakierowałem kilkakrotnie

---------- Post dodany o 17:45 ---------- Poprzedni post o 16:45 ----------

a po co odrazu MDF?
                                        Tak sobie myślę... Jest jakaś istotna różnica między płytą wiórową a MDFem? Kumpel dopiero jutro ma załatwiać wszystko, a płytę wiórową też mają, taniej oczywiście. No i dużo łatwiej byłoby mi w tym ciąć. Wspominałem o wyrzynarce, która nie daje razy. Przez wiórowa powinno przejść i to nawet dużo lepiej. :) W dodatku waga całości byłaby trochę mniejsza.
                                        A widziałem na aukcji opis waszego suba (http://diyaudio.pl/showthread.php/20...PC-Bass-Reflex) i widzę, że to z wiórowej zrobione.
                                        Szkoda, że wcześniej tego projektu nie widziałem. Swoją drogą ciężko wylicza się taki "tunel" z płyty?

Pytając o różnicę chodzi mi o odsłuch.

Skomentuj

Żeby nie ciągnęło wilgoci żadnej - takie zboczenie zawodowe :P Nie chciałbym, żeby po pewnym czasie zaczęła wychodzić na tym jakaś pleśń albo grzybek

Panele drzwiowe i dystanse też lakierowałem kilkakrotnie
                                          to teraz popatrz sobie na te obrazki i wyciagnij wnioski

Jest jakaś istotna różnica między płytą wiórową a MDFem?
                                          jedni ja slysza, inni nie
                                          ja roznicy nie slysze
                                          roznica w budowie plyty jest
                                          w praktyce MDF przyjemniej sie obrabia, ale np wiorowke szybciej zmontujesz (wkrecasz wkrety bezposrednio w material, w MDFie TRZEBA nawiercac otwory pod wkrety)

za te pieniadze nie zastanawiaj sie tylko bierz MDF

Przez wiórowa powinno przejść i to nawet dużo lepiej.
                                          a to niby dlaczego?

A widziałem na aukcji opis waszego suba (http://diyaudio.pl/showthread.php/20...PC-Bass-Reflex) i widzę, że to z wiórowej zrobione.
                                          jakbym mial to robic z MDFu to sub by kosztowal min 50zl wiecej
                                          a to juz i tak bardzo duzo jak na glosnik za 100zl!

na indywidualne zamowienia robie z MDFu. ale to dla tych ktorzy nie pytaja o cene

Skomentuj

Czaruję...
                                          X