Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ziarnko do ziarnka...
    I tak oto kupiłem 3x mission w okazyjnej cenie, razem z dwoma ładnymi obudowami - jeden misiek mi spokojnie leży na szafce
    zrobiłem pod nie słupki

może idealne nie są, ale moje pierwsze i względnie tanie bo ok 60zł za parę (tu od razu dodam, że podczas jazdy nocą czy w ogóle podczas jazdy, zupełnie nie przeszkadza to, że świecą się jak wiadomo co, wiadomo jakiemu zwierzęciu)

Idąc za ciosem postanowiłem zamówić amy i zwrotnice (w obudowach) do zestawu ama+mission.
    Nie ukrywajmy, że trochę to trwało. Ale koniec końców jakoś się ułożyło i teraz czekam na pogodę. Być może uda się jutro.

Kable będę kładł 2x1,5mm^2 Hollywood pro sc16
    Nie wiem czy nie zbyt chude, i tak grubsze niż oryginały od amy. No i teraz radio zasila mi suba na takim, więc chyba nie jest tragiczny przy takich mocach. Tweetery będą na oryginalnej instalacji (w podszybiu były 87mm - puściłem kable do słupków).
    Na razie zestaw będzie puszczony pod radiem. Jeśli będzie lepiej niż przy helixach to na jakiś czas tak zostanie, żebym się nacieszył. Później się pomyśli.

Cholera... to wciąga. :P

Skomentuj

obudowa od duzo drozszych GMSow

oj bedzie duzo lepiej niz na helixach :p

Skomentuj

3miśki + 2 obudowy wyniosło mnie 41zł+wys.
        Także nie mam co narzekać raczej.

No i zamontowałem... nie spodziewałem się, że pod radiem to tak zagra.
        Cholera... co ten zestaw robi pod wzmakiem?!

Skomentuj

skąd wyrwać te obudowy ale 1929 ?
          świetne ale bym przemalował

Skomentuj

kup glosniki :p

Skomentuj

Amy się już chyba rozgrzały - Wyłączyłem suba... wiele różnicy pod radiem nie ma. :)
              W sumie to mógłbym go nawet wyciągnąć. I właśnie nad tym zastanawiam się dość mocno - wyciągnąć suba i włożyć wzmacniacz. Tak przezimować, a później na wiosnę wrzucić suba raz jeszcze - ewentualnie też zabudowa na jedną stronę bagażnika - do przemyślenia.
              No i jeszcze ten plus, że podłączając pod wzmacniacz tylko przód, mógłbym jeszcze nie naprawiać masy w radiu, oraz mniejsze koszty bo tylko jeden zestaw kabli na początek. Koszty by się trochę rozłożyły.

Skomentuj

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
                mniejsze koszty bo tylko jeden zestaw kabli na początek. Koszty by się trochę rozłożyły.
                wez pod uwage jeszcze ilosc pracy jaka wkladasz w rozbieranie samochodu zeby te kable polozyc
                mi by sie nie chcialo 2x tego robic

a naprawa masy to 15min :p

Skomentuj

Polecam kable hollywoda
                  Te które są po 3 pary razem za 89zl
                  Są bardzo dobre i nie drogie
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Położyć RCA to nie problem - 15-20minut i skończone. Gorzej z zasilaniem.
                    Zrobienie masy 15minut ale wysyłka do Ciebie + w drugą stronę :P To już koszty i parę dni.

@lklukasz
                    myślałem żeby kupić właśnie 2x hollywood pro215
                    albo (po Twoim poście poszukałem) - pro-425 2 pary razem
                    bo w sumie po co 3 w tym zestawie?

Skomentuj

To był tylko przykład
                      Jak wystarcza 4x rca to takie kup
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
                        Zrobienie masy 15minut ale wysyłka do Ciebie + w drugą stronę :P To już koszty i parę dni.
                        mozesz sie odwazyc i samemu to zrobic
                        najwiekszy problem to zdemontowanie wszystkiego i zlozenie w calosc

Skomentuj

Powolutku... baaardzo powolutku.

Bezpieczniki i obudowy kupiłem, chociaż nie mam odwagi się za to zabrać jak na razie, już miałem radio w domu... ale jakoś nie dałem rady się za to zabrać.
                          Druga sprawa - zimno jest, garaż nieogrzewany, nie mam ochoty kłaść kabli - kupiłem hollywood pro-425

Zdaje się jednak problem z ładowaniem albo coś prąd ciągnie (jeszcze nie sprawdziłem), ewentualnie aku kończy swój żywot - kontrolka na nim nawet po naładowaniu nie świeci, kwas jest, sprawdzałem.
                          Trzeba by jeszcze przewody posprawdzać, ale powód jak wyżej. Zima straszna. Mrozy po -100'C chyba. Ja tam z domu wolę nie wychodzić :P
                          Raczej na razie robię ogromne kroki... w miejscu, ale pamiętam o was

Skomentuj

Zastanawiam się, czy coś jest nie tak...

Podłączyłem zestaw pod wzmacniacz (Przypomnę - Radio Pioneer DEH-P7400MP, do każdego głośnika idą miedziaki 2x1,5mm^2 Hollywood Pro SC16, sygnałowe to Hollywood Pro-425, wzmacniacz Boschmann 4480lx - nie kupowałem, pożyczony. No i zasilanie na razie na kablach z taniego zestawu typu VK, peiying - coś takiego http://allegro.pl/zestaw-kabli-vk3-d...879673789.html )
                            Głośniki to ama bl160+mission + sub z br na SW.STX.8.2.300.2X2 - no wiadomo.

Dzisiaj podłączyłem wszystko zamiast pod radio to pod w/w wzmacniacz.
                            Głośność jest na podobnym poziomie. Wzmacniacz na ok 60-70% (ustawione poprzez "gain")
                            Spodziewałem się, że wcześniej będę osiągał dużą głośność - teraz radio kręcę do 48-50/60, fakt - nie ma przesterów takich jak wcześniej ale czy nie powinna być większa głośność niż wcześniej już przykładowo ok 35-40/60 (skala głośności w radiu)?

Druga sprawa, wydaje mi się, że różnica w jakości między radiem, a wzmacniaczem nie jest jakaś duża, może nawet ledwo zauważalna.
                            Wzmacniacz zbyt słaby/kiepski? Zbyt cienkie kable na zasilaniu? - czy to ostatnie miałoby w ogóle na to wpływ? W końcu wzmacniacz NIBY ma 4x50w RMS (to będzie wymienione, obiecuje )

Czy powinienem suba spiąć w 4R i dać mu zasilanie ze zrobionego "mostka" na wzmacniaczu? Obecnie jest po prostu podpięty pod lewy i prawy tył, w radiu ustawione, żeby tył to był sub.

Może macie dla mnie jeszcze jakieś wskazówki?

Skomentuj

Aby otrzymac +3dB potrzeba 10x wiecej mocy! Wiec nie dziw sie ze wcale glosniej nie jest. Wysteruj mocniej wzmacniacz to powinno sie zrobic glosniej. Co do jakosci - te tanie wzmacniacze sa na podobnym poziomie co scalaki

Skomentuj

Czyli wymiana wzmaka - w sumie ten i tak nie mój, mam zamiar kupić. Tym bardziej, że teraz to tylko kwestia podłączenia drugiego bo wszystkie kable już leżą.
                                A radio jednak nie jest walnięte Na szczęście, bo chyba jednak bym słał.

W takim razie będziemy szukać jakiegoś wzmaka za ok 200zł, albo raczej do 200.

Czy nie będzie to szkodziło na jakości albo w ogóle jeśli chodzi o te bardziej mechaniczne sprawy, jeżeli dam gain na jakiś dużo wyższy poziom? Jednak teraz te 60-70% jest. Wydawało mi się, że dalej raczej się nie kręci.

Skomentuj

Gain sluzy do dopasowania sygnalu radia do wzmacniacza. W jednych krecimy bardziej, w innych mniej. Sam to ocen na sluch.
                                  Ustaw gain wzmacniacza na min
                                  Podglasniaj w radiu do pojawienia sie znieksztalcen - przykrec o 2-3 dzialki
                                  Teraz na tym poziomie glosnosci podkrecaj wzmaciacz az do pojawienia sie znieksztalcen i tez minimalnie cofnij

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    Aby otrzymac +3dB potrzeba 10x wiecej mocy
                                    Pawle czy aby napewno? Wydaje mi się że +3dB uzyskujemy przy zwieszeniu mocy dwukrotnie.

Skomentuj

wiesz co, teraz ci nie odpowiem bo sam zglupialem
                                      tak to jest jak sie pisze w pracy bo nie do konca przespanej nocy. jutro to przemysle

Skomentuj

Dokładnie, dla przykładu 90db-1W , 93db-2W, 96db-4W itd...

Skomentuj

pomylila mi sie zaleznosc z czyms bliskim. tylko za cholere nie moge sobie przypomniec z czym

Skomentuj

Czaruję...
                                          X