Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
    Jednak przy czymś szybszym czasem słychać, że nie wyrabia, że zostaje lekko z tyłu. To chyba wina zbyt dużej skrzynki co?
    nie do konca
    jezeli bas jest opozniony w stosunku do przodu to nic z tym nie zrobisz
    mniejsza skrzynka pozwoli zyskac na szybszym, wyzszym basie. czyli zyska "kopa"

Nie jestem pewny co do WinISD

23l, 35Hz
    szczelina 2x15cm
    długość 25,14cm
    szczelina zdecydowanie za mala!
    zobacz ile jest u mnie. mniej bym nie dawal

zeby strojenie ci sie pokrylo z symulacja to nie odejmuj objetosci tunelu!

moc tego glosnika to 200w
    a x-max podajemy w jedna strone! wiec wpisz te 8mm (nie pamietam ile on ma dokladnie)

Skomentuj

objętości tunelu nie odejmuje
      moc i x-max już poprawiłem

moje ostatnie wyliczenia są w poście #300
      czyli 2,5x15x35cm
      to ciągle za mało?
      Ty znasz ten głośnik najlepiej, wiec właśnie na Twoich odpowiedziach mi zależy. I jeśli zrobię to według tego, co mi powiesz.

---------- Post dodany o 11:08 ---------- Poprzedni post o 11:06 ----------

u Ciebie widzę, że jest 2,5x18x40cm

to już nie na wymiary mojej skrzynki.. z tym, że Ty masz strojoną na 31Hz. Ja celuje w to, co teraz - 35Hz

Skomentuj

ja mnie jak 35-40cm2 bym nie dal :/
        a ty masz 37,5 czyli tyle ile tunel 70mm. wiec teoretycznie powinno byc dobrze

z tym, że Ty masz strojoną na 31Hz. Ja celuje w to, co teraz - 35Hz
        no widzisz - odjalem objetosc tunelu w symulacji i mi sie rozjechalo :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          ja mnie jak 35-40cm2 bym nie dal :/
          a ty masz 37,5 czyli tyle ile tunel 70mm. wiec teoretycznie powinno byc dobrze
          Co liczysz? Bo nie wiem o czym mówisz
          Czyli mógłbym zrobić 2,5x15x35cm przy skrzynce 23l?
          Ogólnie screen z posta #300 jest na 23l/34Hz - wtedy właśnie program liczy taki port 2,5x15x35cm

Skomentuj

Chwilowo bardziej niż sub i bagażnik interesuje mnie zmiana radia i wypuszczenie wooferów / całkowita przebudowa paneli.
            Z wooferami czekam, bardziej planuje i rozmyślam na razie. Muszę przemyśleć jak to zrobić, żeby głośnik był przykręcony do dystansu i zostawał w swoim miejscu po ściągnięciu tapicerki, ale też chciałem go "pochylić". Tak aby nie grał w stopę, a bardziej go góry.
            Czy ukierunkowanie WF trochę wyżej może coś zmienić?

Ogólnie ostatnio słyszałem kilka opinii, że czas zmienić radio. Wymieniłem też parę PW z osobnikiem, który właśnie wymienił radio z jakiegoś jvc lub sony - nie podał modelu, na alpine cda-9853r
            Mówił, że dół się poprawił oraz, że jest teraz jakiś kick z nich.

Zastanawiam się czy są jakieś znaczne różnice w dźwięku.
            Na allegro jest kilka modeli, które są ciekawe: 9831, 9851r,9831R, 9854R, 9851r a ich ceny nie przekraczają 300zł - więc są znośne powiedzmy.

Czy może któryś się wyróżnia na tle innych?

Skomentuj

Co do nakierowania to wg mnie nie ma to sensu
              Roboty duzo a efekt średni
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Co do nakierowania to wg mnie nie ma to sensu
                Roboty duzo a efekt średni
                A ja z doświadczeń ze swoim autem, powiem, że nakierowanie wooferów przyniosło poprawę niskich tonów a zarazem niskośrednich - tzn gdy grały w fabrycznych miejscach na dystansach, akustyka samochodu powodowała, że fale się nanosiły na siebie i basu nie było nawet z R6A - tzn było czuć, a nie słychać. Dopiero jak zrobiłem dystans z 2 płyt MDF 30mm ściętych odpowiednio pod kątem to zaczęło grać. Skoro u Ciebie jest problem z basem, spróbował bym - choć jak pisałem, u kolegi w puncie nie było takich jaj.

Skomentuj

Fale sie nanosily i nie było basu?
                  Mozesz cos wiecej o tym napisać?

Wg mnie jest wiecej innych problemow do martwienia sie w instalacji
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Fale sie nanosily i nie było basu?
                    Mozesz cos wiecej o tym napisać?
                    Owszem, sam wiesz, bo pisaliśmy o basie z przodu jeszcze w renówce - faza w aucie tak skopana, że w fazie albo przeciwfazie nie było basu. Głośniki u mnie nie grały, u kogoś szalały. Było i tak, że lewa i prawa strona miała różne zwrotki, żeby namieszać w fazie i się po części sprawdzało na basie, ale na średniowysokich już się nie zgrywało. Nawet zejście z podziałem przy 3way nie skutkowało - dopiero odchylenie ich od osi coś podziałało na duży plus.

Wg mnie jest wiecej innych problemow do martwienia sie w instalacji
                    No ale jak widać, ktoś tu zaczyna od d.strony, czyli od basu (pasmo 20-100Hz) vs (100-20000Hz)

Skomentuj

Stah300 ma zdaje sie mi skopane drzwi.

To powinno być wpierw poprawione

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                        Stah300 ma zdaje sie mi skopane drzwi.

To powinno być wpierw poprawione
                        Czy ja wiem, tam drzwi są ogromne i nawet bez wygłuszenia będzie łupać basem jak głupie.

Skomentuj

Ale u Niego jest lipton :(

Opisywał to już kiedyś.

Skomentuj

Znaczy panele i tak mam do poprawy. Jeden woofer nie trafia idealnie w otwór (chociaż zdejmowałem tapicerkę i słuchałem bez niej - raczej różnicy nie słyszałem)
                            Więc jeśli poprawiać, to mógłbym je dać lekko pod kątem - bez jakiegoś super nakierowywania na coś. Z tym problemu nie powinno być.
                            Dystans ukośny, stelaż z MDFu (albo wystarczy obecne panele rozciąć) i panel z żywicy żeby to się kupy trzymało.

Paru z was czytało mój temat na SCA, przypomnę - słuchał tego balcer. Mówił, że jest dobra średnica, za głośna góra i niskich zbyt mało + za cicho WF względem TW. (zalecenia - nie wyłączać suba najlepiej) Po drugie zmiana radia to pierwsze co mam zrobić. Rozmawiałem z nim też na temat wygłuszenia, nie oglądał tego ale słuchał - stwierdził, że to raczej nie wina tego, jak zrobiłem drzwi.

Wiem, że pierwsze co, to panele do poprawy i radio. Dlatego chcę się za to zabrać.

Jeśli chodzi o panel - nie jestem w tym dobry ale plan miałem taki:
                            Wydłużyć obecny dystans i na końcu dać jeden ukośny - wtedy woofer się podnosi.
                            Wyciąć z mdfu coś na wzór dystansu - ale tak, aby średnica wewnętrzna była odrobinę większa niż średnica maskownicy.
                            Przykręcam głośnik do nowego dystansu, zalepiam maskownicę np. taśmą malarską, nakładam na to dystans o którym wyżej wspomniałem i reszta to już rajstopy, żywica (tak na pierwszy ogień) a później włókno szklane i szpachla.
                            Na chwile obecną wydaje mi się to najłatwiejsze rozwiązanie. I czasowo raczej dobre - godzinę, czy max 2 na stronę (nie liczę tu szlifowania) A na koniec wszystko lakierem strukturalnym.

No chyba, że uda mi się kupić oryginalną kieszeń - wtedy będzie dużo prościej. Chociaż pewnie będą chcieli sprzedać razem z tapicerką.

Skomentuj

kieszen to na szrocie mozesz sprobować dorwać - za pare groszy często sprzedają.
                              Odnosnie kierunkowania - ja nie widze lekkiego sensu, czesto kupa roboty a efekt mało wymierny. Lepiej pobawić się czasówkami w radiu.

Skomentuj

To nie jest tak hop
                                Ja obszywałem swoją tapicerkę i do niej przykręcony był panel z MDFu na pewno teraz jest odbity. Jeśli go odkręcę i przykręcę ori kieszeń to będzie widać.
                                Oryginalna kieszeń jest sporo mniejsza, więc musiałbym kupić "nową" tapicerkę i ją obszyć jeszcze raz.
                                Taniej jest kupić mdf.

Ale chociaż dowiedziałem się, że niezbyt warto jest bawić się w dodatkowe ukierunkowanie WF.
                                Coś wymyślę

Skomentuj

Glosnik zamontowany na dystansie mimo zastosowania zewnętrznego panela dekoracyjnego nie powinien dotykać do tapicerki.
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie dotyka teraz i chcę oczywiście zrobić tak, aby i później nie dotykał. Byle nie był schowany kilka cm pod panelem.

Skomentuj

Ogólnie to zamówiłem radio - Cda-9853r

A później będę szukał jakiegoś ciepłego i niedrogiego wzmacniacza - tu liczę na pomoc.
                                      Dużo mocy mi nie potrzeba - wiadomo. Radio może mi jeszcze wyostrzyć missiony, więc właśnie jakiś ciepły, spokojny wzmacniacz by się przydał - i może wtedy puściłbym to aktywnie

Skomentuj

Ciepły i nie drogi to np gm-x od pioneera serii 9
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na szybko znalazłem gmx922 ale 550zł to zdecydowanie za dużo dla mnie. Nie ukrywam że chciałbym 4ch, a mac audio mógłby zostać na sub.
                                          Zobaczymy jaki będzie efekt po zmianie radia.

ogólnie nie za wiele ich jest, mam nadzieję, że jeszcze jakaś propozycja padnie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X