Dan, jakbyś chciał się jej pozbyć, to... jeszcze zależy ile chcesz
Ogólnie od brata pożyczę jakiś wzmak mac audio. Jemu mogę dać keńka za to, bo i tak tylko suba zasila.
ogólnie panele przód też do przebudowy, tak teraz patrzę na całość... takie to wszystko nieprzemyślane było, że nawet nie wiem teraz co z tym zrobić i chyba trzeba nowe.
---------- Post dodany 14.02.2013 o 15:58 ---------- Poprzedni post 13.02.2013 o 10:43 ----------
Rozebrałem dzisiaj drzwi, żeby szukać dalej przyczyny słabego grania zestawu. W jednym miejscu trochę powietrza uciekało, ale znowu nie jakieś wielkie ilości.
No i przy klamce:
Jakiś pomysł, jak to obejść?
Tak czy inaczej. Tak czy inaczej powietrze ucieka tylko tu, więc ja nie wiem jaki może być problem.
Jeśli chodzi po polaryzację to jest dobrze podłączone. Sprawdziłem.
Wytłumienie drzwi a zatkanie otworów montażowych to dwie różne rzeczy. Tą kase co masz na wzmaka, wolałbym wydać na maty i mieć spokój, granie midbasów by się pewnie też
poprawiło.
No daj więcej maty wcześniej ją upychając w ten otwór, w sensie żeby za cięgnem klamki był zapas maty. Ew. zaklej od drugiej strony.
Wykleilem dekarka drzwi w środku i na zewnątrz. Jeśli to jest mało, to co mam zrobić teraz? Jaka propozycja?
Tam gdzie klamka... Jest problem bo klamka przy otwieraniu wchodzi w tą dziurę. Jak daje tam więcej, to klamka albo ciężko chodzi, albo nie odbija - chociaż już teraz ma problem.
Dekarka nie jest dobrym materiałem tłumiącym, jest za cienka to po pierwsze i za mało twarda. Dlatego trzeba kłaść 2-3warstwy jak chce się uzyskać efekt jak np. STP czy GMSem jedną warstwą. W dodatku kleje mają liche i lubią się odklejać.
Masz pewnie większe furtki niż 100x50cm (moje są akurat 97x45cm :P) to wtedy komplet mat GMS04 lub 06XL z przesyłką wyniesie Cię 120zł.
Co do klamki - czy ona nie zatyka całego otworu? ja bym po prostu nie dawał tam maty, a pod klamke od spodu dał uszczelkę jak do okien, i dopiero klamke z wierzchu obkleił matą.
Znaczy wiecie, u mnie nigdzie nie ma mniej niż dwie warstwy. To jest minimum, w niektórych miejscach jest ich więcej.
Żebym miał pewność, że po zakupie mat GMS'a (i ewentualnie innego dystansu) będzie ok, to nie wahałbym się raczej...
Czy do środka drzwi też coś trzeba? Ja mówię o efekcie, nie odrazu o pro wygłuszeniu. Coś takiego, żeby faktycznie amy zagrały...
Ogólnie znaczną część powierzchni wykleiłem tam dekarką.
A dakarka przez lato się nie odkleiła, fajnie się trzyma.
Żebym miał pewność, że po zakupie mat GMS'a (i ewentualnie innego dystansu) będzie ok, to nie wahałbym się raczej...
Ehh tego Ci nikt nie powie na odległość, może być jakiś błąd montażowy, przez który głośniki nie grają jak powinny. A przy ponownym montażu możesz go wyeliminować.
Co do dekarki, to przez lato bym się nie martwił, bo dekarka jest plastyczna, w zimie po prostu twardnieje i nie jest plastyczna i lubi się odklejać.
No drzwi rozbierałem dzisiaj i była na swoim miejscu.
Dokładnie, to jest problem - nikt na odległość nie powie, a w zakładzie gdzie byłem nie znają tego zestawu i nie wiedzą jak to ma grać.
Ogólnie kiepsko.
@lklukasz
Dekarka znowu droga nie jest
Nie dało sie juz tego zrobic taniej
Więc chociaż mogłeś to wygluszyc
Chyba nie zrozumiałem o czym mówisz teraz. O środku drzwi, znaczy zewnętrznej blasze? - tam wyklejone jakieś 70% powierzchni jest.
Mam pytanie. Co sądzicie o wzmacniaczu Mac Audio MP4000. Jakieś odniesienie do mojego Kenwooda KAC-848?
Ten Mac Audio należy do brata, kupił go kiedyś... za 40zł. Nawet rozkręcany nie był, no i sprawny. Dzisiaj go podłączyłem. Nic nie piszczy.
Co do jakości... ja wypowiedzieć się nie mogę przez te dziadowskie furtki. Trzeba coś z nimi zrobić... ale mnie już szlag trafia. W sumie jeśli kupię prawdziwy dystans (bo moje troche kalekie są) i maty GMS, a się nie poprawi to wtedy już koniec zabawy. Nie stać mnie.
Według specyfikacji na amp-performance.de
1 × 63 Watt Kanal 1 an 4 Ohm
2 × 59 Watt Kanal 1 + 2 an 4 Ohm
4 × 54 Watt Kanal 1 bis 4 an 4 Ohm
Stromaufnahme 26,7A
Wirkungsgrad 60%
1 × 174 Watt Kanal 1 + 2 gebrückt an 4 Ohm
2 × 121 Watt Kanal 1 + 2 sowie 3 + 4 gebrückt an 4 Ohm
Stromaufnahme 38,2A
Wirkungsgrad 46,9%
pozniej kolega je zamontowal jak nalezy i zmienilo sie calkowicie
A jaki u Ciebie był problem? :P
---------- Post dodany 18.02.2013 o 23:26 ---------- Poprzedni post 17.02.2013 o 18:05 ----------
Planuje kupić dwie maty GMS 05XL albo 07XL (w sumie różnica w cenie taka, że jest mi to obojętne)
Do tego zastanawiam się czy wziąć peszel (http://allegro.pl/oplot-przewodow-pl...985522941.html) i założyć na cięgno. Może w tym będzie się fajnie przesuwać, a drogie nie jest.
Dalej kable LGY bo trzeba się pozbyć tego badziewia co mam teraz i oprawkę na bezpiecznik (http://allegro.pl/oprawa-bezpiecznik...970451416.html + bezpiecznik 60A)
Do tego muszę kupić jakieś końcówki? Czy wystarczy zalutować końce kabli i tam wkręcić? Albo nawet nie lutować? - wiecie, nie mam o tym pojęcia, a chciałbym już zrobić jak trzeba
Dobra droga co do mat, lepiej raczej 07xl - grubsza warstwa alu, więc całość sztywniejsza, ale gorzej się kładzie.
Peszel dobra sprawa.
Można zalutować, ale ciężej wkręcic i przy oprawce której podałeś, prędzej przekręcisz gwint, niż wkręcisz się w kabel cynowany. Jak po zakręceniu będzie kabel wypadać, to zacynuj i dokręcaj z wyczuciem.
Znaczy wiesz... chodzi o to, żeby wszystko od tego gościa brać, bo muszę jeszcze kupić dystanse do mondeo mk3, a ma dość tanie.
A on nie ma pianek z gms
No w sumie... z resztą może lepiej zrezygnuje na razie z wyciszania. I to zrobię dopiero jak będą położone kable i amy w drzwiach w końcu zagrają.
---------- Post dodany 20.02.2013 o 16:16 ---------- Poprzedni post 19.02.2013 o 00:41 ----------
Ja.. czegoś nie rozumiem...
Gościu w zakładzie CA powiedział, żebym odkręcił głośnik od dystansu i przykręcił do panelu który robiłem. Że mi się dźwięk zmieni i poprawi jak głośnik będzie z przodu... ale przecież kupa powietrza będzie uciekać wtedy, zamiast grać w drzwiach, to pójdzie przez panel w świat. Fakt, teraz głośnik gra trochę w panel - bo panel źle zrobiony jak już mówiłem. Ale zdejmowałem tapicerkę, tak żeby głośnik nie był niczym zasłonięty i specjalnie różnicy mi to nie robiło w odsłuchu. Dalej kiepsko.
Dzwoniłem tam, bo chciałem już zapłacić i mieć wygłuszenie zrobione jak trzeba. Co z tego, że wydam na maty te 120zl+dystanse a później okaże się, że dalej kupa z tego wychodzi. Wolałbym, żeby zrobił to ktoś, kto wie co i jak, i się trochę bardziej zna. Nie macie kogoś blisko mnie? To nawet nie musi być zakład...
Irytuje, że słuchanie samego przodu, bez suba, to już nie słuchanie. Basu mało. Dopiero jak podbiję go na +5, +6 (na 6) to coś tam jest.
Nie masz jakiś obudów ok 10L zamkniętych żeby wsadzić AMY i posłuchać ich, czy jest dużo lepiej czy porównanie co w drzwiach?
Dowiesz się czy drzwi masz dobrze zrobione i czego się można spodziewać po głośniku. Będziesz mieć jakieś odniesienie. Bo być może za dużo oczekujesz po prostu.
Ja na dniach będę słuchał zestawu przygotowanego przez lklukasza i dana124 - w Krakowie, u Łukasza, PonoKRK nick więc będę mógł co nieco podpowiedzieć.
Skomentuj