Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Witam wszystkich. Jak widać jest to mój pierwszy post na forum. Mam nadzieję, że jakąś pomoc tu dostanę.

Mam Punto I 95r, w serii głośniki tylko w podszybiu 87mm i z tyłu obok półki 100mm.
    Obecnie w półce jeżdżą jakieś jajka aczkolwiek jestem nastawiony na to, że mogę się ich pozbyć kiedyś. Nie uzależniłem się, chociaż dają mi całkiem przyjemny (jak dla mojego ucha) bass. Więc pozbędę się, kiedy będę miał coś co "robi" bass.

Z przodu w drzwiach zrobiłem panele
    obecnie wygląda to tak
    [IMG=http://img864.imageshack.us/img864/2431/23042011214.jpg][/IMG]

Są tam helixy b62c jednak zamontowane do panelu. Więc to taki "free air" jest. + zwrotnice oczywiście i tweetery z zestawu w podszybiu,
    Dystanse już mi schną i za jakiś czas budżetowe wygłuszanie drzwi - taśma dekarska soudal - czy macie jakieś wskazówki co do tego?
    Całość napędzana jest przez radio pioneer deh-p7400mp, czyli bez szału ale nadal gra lepiej niż nowe konstrukcje do 300zł które miałem okazję słuchać (jakiś sony i pionek DEH-2200UB)

Czy są jakieś głośniki którymi lepiej zastąpić moje helixy? Dodam, że mam je od 1,5roku także raczej jakbym miał je sprzedawać to dostał bym może ok 120zł przy dobrych wiatrach i niekoniecznie chciałbym dopłacać teraz. Może po wygłuszeniu i sprawdzeniu jak całość gra.

Coś można z tym zestawem zrobić po taniości? Wymiana głośników na inne, niekoniecznie droższe? Wzmacniacz pod przód albo na 4 kanały, ewentualnie 2+1 i sklepać jakąś skrzynkę.

Głównie jestem nastawiony na hip-hop, jednak nie jestem ograniczony co do gatunku. Słucham dance'owych kawałków, jakieś techno, electro, z trochę rockowych kawałków to raczej tlko linkinpark, disturbed i evenescence.

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
    za jakiś czas budżetowe wygłuszanie drzwi - taśma dekarska soudal - czy macie jakieś wskazówki co do tego?
    poloz 2 warstwy i bedzie jak dobrymi matami
    i nie stawiaj samochodu na sloncu! bo ci maty splyna z drzwi :p

Czy są jakieś głośniki którymi lepiej zastąpić moje helixy?
    ama + mission od lklukasza
    duzo basu i dobra wysokotonowka
    jednak kosztuja troche wiecej niz 120zl i mile widziany wzmacniacz (chociaz nie za mocny)

na poczatek proponuje kupic suba
    http://www.stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html wsadzic to w obudowe b-r i podlaczyc pod radio!
    powaznie, podlacz pod samo radio
    masz taka opcje "direct sub drive"
    czyli tylnymi kanalami napedzasz suba, i to w dodatku przy 2r!
    czyli z samego radia na sub pojdzie do 90w!

na poczatek jest w zupelnosci wystarczajace

pozniej dokupisz wzmacniacz 4 kanalowy i zasilisz te glosniki wzmacniaczem a nie radiem

na koncu zmiana glosnikow z przodu

Skomentuj

To tak, auto wcale złe nie jest do nagłośnienia, są dużo gorsze :)

Panele - dobrze że coś zdziałałeś w tym temacie, teraz wygłuszyć drzwi i będzie spokój. Czy soudal się opłaca - dużo jest z tym roboty, paski są małe 15x1000cm, jest go 1,5m2 więc spokojnie wystarczy rolka która kosztuje ok 70zł. Teraz np. mata GMS 011 (04 już nie ma, będzie nowy model pod koniec czerwca) to koszt 49zł za płat 100x50cm - z tego co pamiętam, idealnie na drzwi PUNTO, a twardość i właściwości maty dużo lepsze. Więc różnica ok 50zł(z przesyłkami) a jednak będziesz miał to zrobione szybciej, lepiej i zgodnie ze sztuką. Wytłumienie drzwi daje bardzo dużo, wiec z tego nie rezygnuj.

Owszem, radio jeszcze z tej serii jako taki grających - nie zmieniaj.

Co do helixów - patrząc na budżet, który założyłeś, uważam że nie warto zmieniać. Nie jest to zły zestaw, po wytłumieniu zobaczysz o czym mówię. Można tam grzebać, np. zmienić tweetery, bo nie są złe, ale najwyższych lotów też. Myślałem o missionach, ale nie ma ich już w przystępnej cenie.

Wzmacniacz jak najbardziej warto dokupić - wniesie sporo dynamiki i umożliwi podłączenie subwoofera. Nie musi być mega mocny, w mostku na suba też nie potrzeba wiele, bo auto bardzo wdzięczne jeżeli chodzi o bas. Więc 8-10' w zupełności wystarczy.

Ile mógłbyś przeznaczyć na wzmacniacz? Nie zapominaj też o kosztach okablowania.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        (04 już nie ma, będzie nowy model pod koniec czerwca)
        fajnie, bo tam klej sie mocno popsul

Skomentuj

Czy soudal się opłaca - dużo jest z tym roboty, paski są małe 15x1000cm, jest go 1,5m2 więc spokojnie wystarczy rolka która kosztuje ok 70zł. Teraz np. mata GMS 011 (04 już nie ma, będzie nowy model pod koniec czerwca) to koszt 49zł za płat 100x50cm - z tego co pamiętam, idealnie na drzwi PUNTO, a twardość i właściwości maty dużo lepsze. Więc różnica ok 50zł(z przesyłkami) a jednak będziesz miał to zrobione szybciej, lepiej i zgodnie ze sztuką. Wytłumienie drzwi daje bardzo dużo, wiec z tego nie rezygnuj.

Niestety już kupiłem taśmę, z tym, że 22,5x1000cm, a nie 15x1000cm - no i dałem 100zł, pytałem tu i tam co mam kupić. Powiedziano mi, że lepiej ta taśma niż maty APP/BOLL i, że efekt i tak będzie na plus. Mam zamiar dać jedną warstwę w środku drzwi (za głośnikiem podwójnie), później dwie warstwy na otwory konstrukcyjne. Starczy?

Owszem, radio jeszcze z tej serii jako taki grających - nie zmieniaj.
          W spadku po chrzestnym, który miał robione CA w profesjonalnej firmie sporo czasu temu, jednak radio przestaje sobie radzić z płytami mp3 - przełączanie piosenki trwa nawet 7-10s (dlatego nagrywam jako audio)

Ile mógłbyś przeznaczyć na wzmacniacz? Nie zapominaj też o kosztach okablowania.
          Na tą chwilę, chciałbym obyć się bez wzmacniacza. W przyszłości pewnie do 200zł chciałbym coś dorwać. Dużo dobrego naczytałem się o starszych apline v12 - ale to jeszcze nie ten czas kiedy mogę zainwestować we wzmacniacz. Na razie tylko można coś tam wspomnieć o nim jako plan na przyszłość (za kwartał, pół roku, może dalej...) Kable mam położone ale takie, że nadają się może do seryjnego suba z PII i nic więcej. Czyli najtańszy zestaw z allegro (VK) - miałem kiedyś wzmacniacz RTO ale pozbyłem się go równie szybko co nabyłem. Tylko mi dźwięk psuł. Kable Dietz'a za te 100zł (zestaw) są ok?

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          pozniej dokupisz wzmacniacz 4 kanalowy i zasilisz te glosniki wzmacniaczem a nie radiem na koncu zmiana glosnikow z przodu
          Zakładając, że zacznę od helixów, czy ama + mission, o których wspominałeś?

http://www.stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html wsadzic to w obudowe b-r i podlaczyc pod radio! powaznie, podlacz pod samo radio masz taka opcje "direct sub drive"
          W życiu bym nie pomyślał, że radiem mogę zasilić taki głośnik. Jestem zaskoczony. Jednak skrzynka 30l to trochę dużo jeśli chodzi o wymiary. Tzn mój bagażnik jest dość mały, tym bardziej, że miejsce zabiera mi zapasówka bo z kolei w jej miejscu jest butla od lpg. Tylko znowu robić zamkniętą do hiphopu to też mija się z celem trochę. Mogę od razu dostać podpowiedź z jakiego grubego MDF'u miała by być skrzynia? I Czy pochylenie tylnej ścianki to konieczność? Czytałem o jakichś zniekształceniach jeśli jest prosta ścianka, zapomniałem jednak jak to się nazywa dokładnie.
          Co prawda wiedziałem, że jest w radiu taka opcja, że tylne głośniki zagrają jako suby ale nie myślałem, że wtedy "kanały się łączy" i mogą zasilać jeden głośnik. Myślałem raczej, że dwa małe. Bardzo to ciekawe jest (chociaż wydaje mi się, że owa opcja nazywa się inaczej). Zauważyłem, że głośnik ma jakby 2x wejścia sygnału. Na pewno miałbym brać ten 2x2Ohm, a nie 2x4Ohm? Myślałem, że to już dość dużo jeśli chodzi o podpinanie pod samo radio - widzę, że są w tej samej cenie.
          Było by to bardzo mi na rękę. Lepiej chyba zbić skrzynkę, która może zagrać pod radiem niż inwestować we wzmacniacz na sam przód (bo będzie mało pieniążków, żeby zrobić wszystko na raz)

Czy drzwi można myć rozpuszczalnikiem nitro? Wiem, że przed przyklejeniem mat muszę je odtłuścić i w ogóle, wiem też, że w środku będzie pełno syfu i brudu. Do nitro mam dostęp za darmo i wystarczających ilościach. Inne rozpuszczalniki musiałbym kupować. Nie stanie się nic z lakierem, ewentualnie z jakimiś elementami plastikowymi w środku drzwi?
          Last edited by staH300; 09.06.2012, 17:22.

Skomentuj

Powiedziano mi, że lepiej ta taśma niż maty APP/BOLL
            no tak, sa skuteczniejsze i trwalsze

soudal jest zbudowany tak samo jak drozsze maty, tylko ze jest cienki

Mam zamiar dać jedną warstwę w środku drzwi (za głośnikiem podwójnie), później dwie warstwy na otwory konstrukcyjne. Starczy?
            nie ma sensu dawac bezposrednio za glosnikiem podwojnej warstwy - powietrze z membrany nie rozbuja tam blachy jak drgania samego glosnika
            tak wiec lepiej dac na srodku scianki niz tuz za glosnikiem

mile widziane usztywnienie wiekszych otworow. np kawalek blachy lub jakies plaskowniki

dlatego nagrywam jako audio
            i bardzo dobrze

Kable Dietz'a za te 100zł (zestaw) są ok?
            nie ma sensu przeplacac za marke

kupisz LGY lub spawalnicze do zasilania + cos dobrego na sygnal i bedzie taniej/lepiej

Zakładając, że zacznę od helixów, czy ama + mission, o których wspominałeś?
            wszystko zalezy jak szybko to bedzie
            lukaszowi glosniki zaraz sie skoncza, a wzmacniaczy uzywanych zawsze bedzie sporo

W życiu bym nie pomyślał, że radiem mogę zasilić taki głośnik. Jestem zaskoczony. Jednak skrzynka 30l to trochę dużo jeśli chodzi o wymiary.
            glosnik byl projektowany specjalnie na moje zamowienie wlasnie pod radio... a ze wyszlo cos co i gra pod radiem i pod wzmacniaczem, a przy okazji wygrywa w zawodach to tylko sie cieszyc

zalecana obudowa 30 litrow to wg mnie za duzo
            tobie proponuje 23-25 litrow strojone w okolice 35hz
            w zamknietej 15-16 litrow tez zagra, ale bedzie ciszej

Mogę od razu dostać podpowiedź z jakiego grubego MDF'u miała by być skrzynia? I Czy pochylenie tylnej ścianki to konieczność? Czytałem o jakichś zniekształceniach jeśli jest prosta ścianka, zapomniałem jednak jak to się nazywa dokładnie.
            a po co odrazu MDF?
            16-22mm wystarczy. wszystko zalezy od konstrukcji i wzmocnien

pochylenie tylnej scianki to oszczednosc miejsca. wbrew pozorom to bardzo duzo daje
            co do tych znieksztalcen to pewnie chodzi o unikniecie powstawania fali stojacej - spokojnie, w subie to nie wystepuje

jakbys chcial szybko to znajde niedroga skrzynke zamknieta
            jakbys chcial zaoszczedzic miejsca to radze zrobic skrzynie dopasowana do swojego bagaznika (np na cala szerokosc boku)

Co prawda wiedziałem, że jest w radiu taka opcja, że tylne głośniki zagrają jako suby ale nie myślałem, że wtedy "kanały się łączy" i mogą zasilać jeden głośnik. Myślałem raczej, że dwa małe.
            bo ich sie nie laczy!
            tylko ze zamiast zasilac fizycznie 2 male glosniki, zasilacz 2 cewki jednego glosnika!
            i tym samym uzyskujemy 2x wieksza moc na glosniku. kolejny wzrost mocy uzyskujemy poprzez podlaczenie cewki 2r a nie 4r. radio jest do tego przystosowane. producent zaleca uzycie tylko jednego kanaly w przypadku 2r, ale testowalem to dlugo u brata na 2 kanalach i nic sie nie dzialo, nawet sie nie przegrzewalo radio

Czy drzwi można myć rozpuszczalnikiem nitro?
            tak, oczywiscie
            jak masz go duzo to czysc bezposrednio...

Nie stanie się nic z lakierem, ewentualnie z jakimiś elementami plastikowymi w środku drzwi?
            nie wiem dlaczego sie przejmujesz lakierem - przeciez nie bedzie go widac
            a plastiki i tak musisz zazwyczaj oslonic (bo zazwyczaj to jakies ruchome elementy)

Skomentuj

wiec lepiej dac na srodku scianki niz tuz za glosnikiem
              Dzięki, bardzo fajna uwaga. Do tej pory zawsze mi mówiono, żeby dawać dwie warstwy za głośnikiem.

Dlaczego MDF? Bo mam do niego łatwiejszy dostęp niż do płyty wiórowej, czy jest od niej lepszy? Nie wiem ale mogę mieć od razu wycięte na wymiar jaki potrzebuje i moja praca ograniczy się do sklejenia tego i wycięcia otworu na głośnik. I nie zapłacę za to jakichś wielkich pieniędzy. Tylko nie wiem jeszcze jak wygłusza się taką skrzynię. Chyba, że lepiej poszukać płyty wiórowej.
              Właśnie w punciaku niewiele mi pomoże jeśli będzie ścianka tylna pochylona. Właściwie to nic nie zmieni, a prostą skrzynię będzie łatwiej zrobić. (nie przeszkadza, że skrzynia była by bardziej prostokątna? np. 30x40dłx20cm? - czyli niska ale długa) Tylko jak to później wystroić odpowiednio?

Co do podłączenia głośnika, to zauważyłem, że ma właśnie "dwa miejsca gdzie podłącza się kable z radia" - że tak to fachowo nazwę :)

Skomentuj

Dlaczego MDF? Bo mam do niego łatwiejszy dostęp niż do płyty wiórowej, czy jest od niej lepszy?
                MDF jest drozszy... ale skoro masz dostep to moze byc. 18-22mm

Tylko nie wiem jeszcze jak wygłusza się taką skrzynię.
                na sluch
                w b-r nie widze takiej potrzeby
                w zamknietej jeszcze sie nie bawilem

nie przeszkadza, że skrzynia była by bardziej prostokątna? np. 30x40dłx20cm? - czyli niska ale długa) Tylko jak to później wystroić odpowiednio?
                nie przeszkadza, ale ze strojeniem moga byc problemy. chociaz przy odpowiednio dlugiej mozna uzyc rurki PCV i strojenie bedzie latwiejsze

Co do podłączenia głośnika, to zauważyłem, że ma właśnie "dwa miejsca gdzie podłącza się kable z radia" - że tak to fachowo nazwę
                to glosnik dwu-cewkowy

Skomentuj

tobie proponuje 23-25 litrow strojone w okolice 35hz
                  Taka opcja jest bardzo interesująca. Nie wiem tylko czy ze strojeniem sobie poradzę. Tylko muszę dokładnie skrzynkę policzyć, żebym nie pomylił się w odejmowaniu bo w końcu tu o litraż wnętrza chodzi... Gdzieś mi się obiło, że w styczniu sprzedawałeś gotowca... Masz go jeszcze? Albo wymiary skrzyni, żebym mógł zrobić bliźniaka i nie męczyć się ze strojeniem?

Rozumiem już, że wygłuszać jej nie trzeba, tylko stroić odpowiednim BR?
                  Tak kolokwialnie mówiąc - zryłeś mi banie tym głośnikiem. Cały dzień (od kiedy przeczytałem) to za mną chodzi. I w tym momencie jestem przekonany, że to zrobię.

Skomentuj

http://pawel.lutuje.se/skrzynka%20st...trow%20b-r.PDF tu masz gotowy projekt
                    gotowy sub wyglada tak http://allegro.pl/super-bas-w-super-...380442026.html

ale jak sam sie dowiesz wiecej frajdy daje jak sie robi wszystko samemu

Skomentuj

Może nie tyle da mi frajdę co oszczędność. Robótki ręcznie ostatnio nie sprawiają mi frajdy bo mam dość mocne problemy z nadgarstkiem (2miesiące po usunięciu kości z niego) i nawet wycinanie otworu w robionym przeze mnie dystansie do głośnika sprawiał ból, a nie dawał frajdy niestety.
                      Głośnik 120zł, mdf nie powinien przekroczyć 50zł, klej i obicie free. Chociaż skrzynia, której projekt mi podesłałeś jest dość ciężka w budowie i bardzo nie podoba mi się, że ma szerokość 50cm. Mam nadzieję, że dźwięku mocno nie popsuję jeśli zrobiłbym skrzynię bardziej kwadratową 30x30x28cm - takie wymiary mnie interesują najbardziej. Miałoby to sens bytu?

Skomentuj

wymiary dopasuj sobie do swojego bagaznika
                        Mam nadzieję, że dźwięku mocno nie popsuję jeśli zrobiłbym skrzynię bardziej kwadratową 30x30x28cm
                        brzmienie sie nie zmieni
                        tylko ze w takiej skrzyni trudno zmiescic tunel
                        no i te wymiary w srodku oczywiscie?

Skomentuj

Tak, podaję wymiary wewnętrzne - żeby zgadzał się litraż.
                          Czyli będę miał problem jaki BR tam wsadzić :/

Skomentuj

pobierz winisd z glownej strony
                            wybierz dowolny glosnik i wpisz 25 litrow i 35Hz
                            w kolejnej zakladce wpisz srednice tunelu 7cm i odczytaj dlugosc
                            i teraz ten tunel musi sie zmiescic + 5-7cm luzu od scianki

Skomentuj

Nie wiem czy ja to dobrze robię.
                              Zakładka box - 25l i 35Hz
                              Zakładka vents
                              numbers - 1
                              vent diameter - 0,07m
                              i wychodzi vent length ~0,32m

Czyli przy takiej skrzyni (25l) musi być 32cm BR + min 5cm luzu? Przy 26l wychodzi już 0,30m. A pisałeś, że skrzynia z przedziału 23-25l. Szkoda, że masz tylko zamknięte skrzynie - o takich wspominałeś na poprzednich stronach.
                              Zmierzyłem bagażnik i mogę mieć max długość 50cm (obojętnie w którą stronę położę) Ale wtedy jest od ścianki do ścianki, albo od nadkola do zapasówki.

Nie będzie przeszkadzać, że między ścianką suba, a autem będzie tylko 5-7cm miejsca? Zakładając, że skrzynia miała by 40x25x25 (wewn.)

Skomentuj

vent diameter - 0,07m
                                i wychodzi vent length ~0,32m
                                kliknij na jednostke - zmieniasz na co chcesz
                                Szkoda, że masz tylko zamknięte skrzynie - o takich wspominałeś na poprzednich stronach.
                                no mam tez b-r, ale jak sam napisales nie pasuje ci 50cm szerokosci

Nie będzie przeszkadzać, że między ścianką suba, a autem będzie tylko 5-7cm miejsca? Zakładając, że skrzynia miała by 40x25x25 (wewn.)
                                dasz tunel w druga strone i bedzie OK

mozna jeszcze zaryzykowac i dac tunel o mniejszej srednicy
                                http://allegro.pl/rura-bass-reflex-b...357369602.html
                                2szt polaczone razem
                                przy pelnej dlugosci ma 57mm w srodku. po skroceniu pewnie bedize 58-60mm co da jakies 21-23cm
                                obustronne profilowanie powinno przyciszyc swisty powietrza, ale nie daje gwarancji ze bedzie cicho

Skomentuj

W którą stronę nie ustawiłbym tunelu to dmuchać będzie na zapasówkę, nadkole, kanapę albo w stronę klapy bagażnika. Obojętnie jak odwrócę skrzynie to będzie miało te 5-7cm miejsca.

Strojenie na 36Hz zamiast 35Hz to jakaś znaczna różnica? Nie wiem jak to w odsłuchu by było. Może dałoby się uciąć jakoś parametry dla wymiarów skrzyni ale żeby dalej być jakoś zadowolony?

Skomentuj

Strojenie na 36Hz zamiast 35Hz to jakaś znaczna różnica?
                                    w granicach bledu

Skomentuj

Chodzi mi o to, że tunel 2cm krótszy przy 36Hz.
                                      Skąd w ogóle taki długi tunel? Patrzyłem na allegro i na stronie stx'a to najdłuższe miały ok 30cm ale średnica jakaś spora. No i raczej znaczna większość w formie leja, a nie prostej rury.
                                      Obawiam się, że takie zamawianie tego, tamtego itd wyjdzie jednak dość drogo... i chyba wyjdzie z tego tyle, że będę musiał sobie odmówić budowę albo kupno tego suba.

I jeszcze raz zapytam. Przeszkadza jeśli między otworem BR, a czymkolwiek (np. tylną kanapą) nie ma przerwy?

Skrzynka 30x35x25 (26,3l), strojona na 35Hz, wtedy rura fi 7cm ma długość 30,5cm albo 28,5cm przy 36Hz. Wymiary już pasują bardziej bo skrzynia miała by 39cm długości, rura BR ~30cm i zostaje 5cm miejsca. Byłoby względnie dobrze?
                                      Ja tak kombinuje, kombinuje ale nie mam o tym pojęcia. Dlatego jeśli coś mówię źle to prosiłbym o naprostowanie.

I czy czerwony komunikat obok długości tuby Qes/Pe! to coś znaczącego?

Głośnik i rure BR trzeba odejmować od litrażu skrzyni?
                                      Last edited by staH300; 10.06.2012, 20:39.

Skomentuj

Skąd w ogóle taki długi tunel?
                                        im mniejsza obudowa tym dluzszy tunel
                                        im nizsze strojenie tym dluzszy tunel
                                        im wiekszy przekroj tym dluzszy tunel

teraz tak
                                        wielkosci obudowy nie mozesz zmienic
                                        strojenia duzo tez nie mozesz zmienic
                                        mozemy manipulowac przekrojem, ale nie mozna dac za malego bo bedzie mocno swistalo

Patrzyłem na allegro i na stronie stx'a to najdłuższe miały ok 30cm ale średnica jakaś spora.
                                        wiekszosc skrzyn na allegro to "uniwersalne" skrzynie, zazwyczaj strojone wysoko na efektowny "good selling bass"
                                        dlatego ten sub z aukcji jest taki drogi. niedosc ze wykonalem ok 5 prototypowych skrzyn zeby poznac najlepsze brzmienie, to w dodatku skrzynia jest bardzo skomplikowana i zabiera sporo czasu jej montaz

Obawiam się, że takie zamawianie tego, tamtego itd wyjdzie jednak dość drogo...
                                        da sie tanio i na miejscu - zapoznaj sie z ofertami rynien i rur PCV

Przeszkadza jeśli między otworem BR, a czymkolwiek (np. tylną kanapą) nie ma przerwy?
                                        jezeli nie ma wogole to przeszkadza
                                        jezeli jest te 5-7cm to bedzie OK

Ja tak kombinuje, kombinuje ale nie mam o tym pojęcia. Dlatego jeśli coś mówię źle to prosiłbym o naprostowanie.
                                        i bardzo dobrze. obecnie jest tendencja do "sam wiem najlepiej, nie potrzebuje waszej pomocy" a pozniej tylko wieksze problemy...
                                        tak wiec lepiej pytac dziesitki razy i zrobic raz a pozadnie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X