Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak masz ustawiony hpf na 50Hz to tu moze być problem.
    Bo front nie gra niżej niż te częstotliwości.
    Puśc go całym pasmem i wtedy posłuchaj.

Nie znam tego radia więc ci nie mogę podpowiedziec wiecej.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

@LS

SFEQ wyłączone, chociaż z tego można dostać trochę basu gratis, albo wysokie ostre jak brzytwa
      Tak, o helixach mowa. Bo z subem całość gra pięknie

Z HPF próbowałem i w sumie nie słychać szczególnie różnicy.

Skomentuj

To nie wiem gdzie jest problem.
        A jest.

Jak nic wiecej nie wyjdzie z twoich kombinacji to odeslij mi Woofery wyśle ci drugi komplet.

A glosnik ma prosty dystans?
        Nie dmucha z pod głośnika?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dystans prosty, a w koło oklejony taśmą dekarską.
          na razie poczekajmy na cieplejsze dni, wtedy jeszcze zdejmę tapicerkę i poszukam ewentualnych przedmuchow.

Swoją droga...
          Rto pod radiem piszczal, buszmen ani trochę... Kenwood zrobiony i co? Piszczy. I co teraz... Wzmak czy radio... :-\
          Niby piszczy tylko jak jest cicho, później spokojnie można zagłuszyć piszczenie. Wygląda na to że obojętnie czy odpalone auto, czy nie.
          Na wzmaku jest taka śrubka gnd (od strony wejść rca) - to jakieś dodatkowe uziemienie które można wykorzystać i miałoby szanse pomoc? O ile to masa szwankuje oczywiście.

---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post o 16:35 ----------

znalazłem sobie instrukcje do kenia
          mój angielski jest ograniczony, ale pismem obrazkowym posługiwali się mniej rozwinięci ode mnie więc...

chodzi o stronę 5 i 6 poniższej instrukcji
          http://pl.scribd.com/doc/3275895/Man...Manual-English

Tam na obrazku jest (nazwijmy to) konektor, który wychodzi kabelkiem gdzieś od RCA. Hm, hm. Opisane ogólnie jako "RCA cable ground terminal"
          Czy to jest coś w stylu tego, o czym pisałem wyżej? Tylko jak to wykorzystać teraz, kiedy jako tako kabelka przy RCA nie ma? Ma prawo rozwiązać to problem piszczenia?
          Przewalacie sprzętu kupę, więc lepiej was zapytać
          Jest opcja, że buszmen miał coś takiego w "środku" albo został zmodyfikowany (połączona masa rca z ogólną masą auta?)

Skomentuj

Ten buszmen raczej ogranicza ten system.

Często radio pioneera mają uwaloną masę poczytaj o tym.

Skomentuj

Buszmena już nie ma.
              Musiałem go dzisiaj oddać.
              Jest już kenio.
              Tylko na buszmenie nie piszczało w głośnikach (taki dziwny pisk to jest), już na keniu piszczy. Żeby nie uwalić masy w radiu (założyłem, że jest dobra jeśli nie piszczało z buszmenem) odłączałem aku na czas podmiany wzmaka - bo i zasilanie też trzeba było przecież przepiąć do kenia.

Skomentuj

Panowie to w keniach było tak, ze masę radia łączyło sie z masa wzmaka jw?
                Kablem od rem sie to robiło.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nic sie nie laczylo!
                  Sa kable sygnalowe z osobnym ekranem. Jak je rozpoznac? Maja dodatkowy kabelek tylko z jednej strony! (Mamy takie na stanie)
                  Nie jest to powiazane z gnd (moze we wzmacniaczu jest)

Skomentuj

Ogólnie czekam do ferii, później pojadę do gościa, który zajmuje się CA. Może będzie miał jakieś filtry na pętlę masy, albo chociaż radio na podmianę - tak żeby zdiagnozować problem.
                    Jak będzie diagnoza to resztę się załatwi.
                    Jeszcze kostkę w radiu wymienię, bo tam wydaje mi się, że może być problem. Albo ogólnie gdzieś na kablach.

Co do samych wooferów to nie mam pomysłu. Garaż nie jest ocieplany... więc troszkę muszę poczekać. Zrobi się trochę na plusie to wtedy pokombinuje.
                    Nie wiem, czy to z nimi coś nie tak, czy raczej montaż do dupy. Czy jedno i drugie.

ps. Paweł gratki za Admina

Skomentuj

Spokojnie będzie okazja to się pewnie wyjaśni.

Skomentuj

Przydałby się ktoś blisko, co ma ten zestaw - żeby odsłuchać i porównać.
                        Chociaż no jest ździebko mało basu.

A do piszczenia da się przyzwyczaić... mimo wszystko chcę to zrobić. Gdzieś czytałem, że to może obciążać wzmacniacz.
                        Nie wiem też jak to wpływa na głośnik niskotonowy.

Skomentuj

Byłem w zakładzie CA z tym piszczeniem.
                          Stwierdzili, że mam uszkodzony wzmacniacz.
                          Podłączyli inny - piszczenie ustąpiło.

Czy mogę jakoś sam szukać przyczyny?
                          I ewentualnie jakiś nowy wzmacniacz do 300zł?
                          A może ktoś z was ma jakiś pewny wzmacniacz 4kanałowy?
                          Last edited by staH300; 12.02.2013, 15:14.

Skomentuj

A jak Ci proponowałem mojego Nexta to nie chciałeś.Weź ten

http://allegro.pl/pioneer-gm-x904-i3017684624.html

Skomentuj

Nie ukrywam, że mam teraz uraz do używanych wzmacniaczy... Żeby to było z pewnej ręki...

W ogóle to może być kwestia jakiegoś luta czy raczej uszkodzenie gorsze w naprawie?

Skomentuj

Jest na allegro taki sprzedawca o nicku - AUTO-SONIC to pewny sprzedawca,kupowałem od niego i na allegro i poza .Zawsze wszystko było ok.

Skomentuj

Ja za to miałem 3 transakcje z Ryśkiem i wszystkie wzmaki były nie tak, jednak nie robił problemów z oddaniem kasy. Używane sprzedaje pod nickiem rysiuCT.

Obecnie nie ma fajnych pieców na sprzedanie.

Ja mam XP640 za 200zł - cursor możę co nieco powiedzieć o tym wzmaku, bo miał takiego, na forum też sporo o nim pisał.

Skomentuj

Ja z Ryśkiem spotkałem się raz przy okazji zakupu i chyba z godzine gadaliśmy

Skomentuj

A ja kupiłem od lklukasz
                                      wzmaka AMA550 gra super, ale na necie coś nie widać.

Skomentuj

LS albo ktokolwiek inny, nadaje się ten XP640 pod suba i przód?
                                        Jak to się ma do obecnego kenwooda?

BTW. AMY mają 30W rms?
                                        http://img13.allegroimg.pl/photos/or...5/3027432536_2
                                        Last edited by staH300; 12.02.2013, 21:54.

Skomentuj

A czemu miałby się nie nadawać? :)
                                          Ja pisałem że ta seria keniów mi się nie spodobała, dopiero seria PS. Chłopaki zaś chwalą Kenwoodki, więc zależy co kto lubi - nie jest to zły piec, myślę że warto by było go doprowadzić do normalności.
                                          Wg mnie Philips będzie bardziej dynamiczny i szczegółowy, bardziej zrównoważony. Mocowo na tym samym poziomie, kontrola porównywalna.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X