Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    przeciez ja zawsze pisze MAMUSIA
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

https://www.youtube.com/watch?v=p82xRzCr-lc

Skomentuj

Dzięki Michał. Dobrze, że na filmie pokazuje o czym mówi, bo mój angielski raczej... na podstawę z matury się nadaje.

Przewód altek-aku mam puszczony już od dawna, chociaż... nie wiem czy nie jest za gruby, czy w ogóle jego grubość może jakoś negatywnie wpłynąć na ładowanie? Wydaje mi się, że to będzie jakieś 40-50mm^2 :P
        Na filmiku mówi (jeśli ja dobrze zrozumiałem) o dodaniu dwóch mas.
        Silnik-aku
        i
        karoseria-aku.

Każdy silnik ma gdzieś tam masę? W sensie masę prowadzoną przewodem. Czy może u mnie właśnie, to jest to połączenie skrzynia-aku?

Wystarczy zwykła mosiężna albo ołowiana klema?
        Coś jak te: http://allegro.pl/klema-mosiezna-zac...799389813.html
        Są tam takie dwie śrubki. Do jednej mógłbym przykręcić oryginalną masę, do drugiej dodatkową i jakoś by to było może.

Skomentuj

Od za grubego kabla nic się nie stanie Jeżeli masz masę do skrzyni, to ok - jest połączona z silnikiem i prąd "leci" po obudowie skrzyni do bloku silnika upraszczając :P
          U mnie np też główny przewód masowy jest poprowadzony tak, że od akumulatora jest poprowadzony do karoserii (jest zdjęty kawałek izolacji kabla) i dalej leci do skrzyni. Dodatkowo mam fabrcznie masę do pokrywy zaworów.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Nie na temat...
            przeciez ja zawsze pisze MAMUSIA
            Nie na temat...
            Kiedyś mnie to wkurzało, ale już się przyzwyczaiłem

staH300, bo czytać to trzeba ze zrozumieniem :P

Co do klemy, ja mam przerabianą ori i zdaje egzamin, montuj taką żeby było wygodnie. Ja mam u siebie tylko buda-aku zrobione, ale z silnikiem też można. To czy seryjnie takie połączenie jest to bez znaczenia, znajdź gdzieś wolny gwint, śrube/nakrętke na bloku i łączysz, zaszkodzić nie zaszkodzi a koszt 50cm kabla żaden.

Skomentuj

Było trochę cieplej i chciało mi się.
              W końcu zrobiłem drugą masę... ale kenia jeszcze nie sprawdziłem.
              Ori masa to 16mm^2 miedź. Dołożyłem drugą 16mm^2, oskrobałem lakier, założyłem konektor oczkowy i na jakiś wystający gwint przy karoserii - przejście jest. Na to wszystko wazelina żeby nie zaczęło gnić.
              Chyba jest ok.

Mam jednak dwa inne pytania.
              Najpierw... o czekoladę. :P
              Dlaczego czasem ama kosztuje blisko 100% więcej od protka, jeśli są to bliźniacze konstrukcje? Nawet przy ofertach sprzedaży od jednego ludzia, ama zawsze droższa.
              Chociażby na allegro teraz jest przykład.
              AMA - 333zł, Prot 190zł.
              W ogóle jakaś konkretna różnica między pierwszą wersją, a MK II?
              Na tym zdjęciu MK2 wygląda jakby to monoblok był
              http://img11.allegroimg.pl/photos/or.../92/3963309296.

Druga rzecz.
              Nie wiem na ile działo się to wcześniej, dopiero przyjrzałem się jak założyłem masę dodatkową.
              Przy przełączaniu CD-Radio i w drugą stronę, albo przy zmianie/wył/wł. HPF'a głośniki dostają jakiś impuls. Widać ruch membrany na wooferze, i słychać pyknięcie.
              Szkodliwe to jest?

Skomentuj

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
                Dlaczego czasem ama kosztuje blisko 100% więcej od protka, jeśli są to bliźniacze konstrukcje? Nawet przy ofertach sprzedaży od jednego ludzia, ama zawsze droższa.
                Wyglądają tak samo
                Ale jesteś pewny, ze sa takie same?

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
                Nie wiem na ile działo się to wcześniej, dopiero przyjrzałem się jak założyłem masę dodatkową.
                Przy przełączaniu CD-Radio i w drugą stronę, albo przy zmianie/wył/wł. HPF'a głośniki dostają jakiś impuls. Widać ruch membrany na wooferze, i słychać pyknięcie.
                Cos jest nie tak ze wzmacniaczem :/
                To jest bardzo nie zdrowe

Rozumiem, ze wciąga i wyciąga membrane?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie, absolutnie nie jestem pewny.
                  Tylko gdzie jest jakieś ogłoszenie, to mowa o tym, ze bliźniacze konstrukcje (chociażby jakiś czas temu na strefie w giełdzie było)
                  Szukałem jakiegoś konkretnego info, jakieś porównanie, cokolwiek... Nie znalazłem. Stąd pytanie.
                  Rozumiem, że wspólny mają wygląd, a brzmienie i "bebechy" już inne? Nawet jako specyfikację prota ludzie dają link do amy na amp-performance. Rozumiem, że błędnie?

A co z MK2? W linku który podałem widać, że nie ma wyjścia na drugi głośnik. Leo why?

_

Czy wciąga... nie wiem, wyciąga (ale też nie na max) na pewno. Słuchać pyknięcie w głośniku (ale nie mechaniczne) po prostu jakby dźwięk z radia.
                  Dosłownie tylko w momencie przejścia z CD na radio, albo przy zmianie HPF'a z odtwarzaczu. Nawet nie sekunda. Ale słuchać i widać.
                  Szkodzi głośnikom? Czy innemu klockowi?

Skomentuj

Szkodzi głośnikom

Poszukaj błędu w instalacji elektrycznej
                    Obstawiam gdzies za słabe polaczenie elektryczne
                    Zle zacisniete oczko, zle dokrecenie masa- plus
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może to być masa/zasilanie przy radiu? Czy to nie ma prawa wywołać takich efektów?

Wszystkie inne połączenia (tj zasilanie wzmacniacza, klemy) są ok. Wczoraj z resztą wszystko sprawdzałem jak montowałem tą klemę.
                      Dokręcałem na nowo kable przy wzmaku itd. Także ta strona jest sprawdzona.

Konektory te duże (8/16) montowałem używając przecinaka i młotka. Dwa uderzenia w konektor i zaciska się na tyle dobrze, że nawet tego ruszyć nie można.
                      Na to termokurczka i się nie rusza.

Skomentuj

Widocznie cos zle zrobiłeś jak wcześniej było ok a teraz strzela
                        Ja lutuje zawsze takie polaczenia chyba, ze konektory sa zakrecane

Masa radia? A ruszales ja ostatnio?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pisałem, że nie pamiętam czy wcześniej tak miałem.

Jak raz ustawiłem HPF'a na 50 to tak zostało, długo tego nie zmieniałem.
                          A radio... raczej nie używam / bardzo rzadko. Podczas jazdy mógłbym tego "pyknięcia" nie słyszeć.
                          Wczoraj, że miałem odpięty aku przy robocie, to musiałem wszystko ustawić na nowo, wtedy zauważyłem.

---------- Post dodany 16.02.2014 o 12:35 ---------- Poprzedni post 15.02.2014 o 13:44 ----------

Poszedłem dzisiaj do auta, sprawdziłem parę rzeczy. Jestem z siebie zadowolony, że w końcu się za to zabrałem.

Najpierw kwestia piszczącego kenwood'a.
                          Gdy dodałem drugą masę do budy dalej piszczał (chociaż nie jestem pewny, czy WF też, ale TW na pewno).
                          Jednak Swestowi wierzyłem i postanowiłem podpiąć masę wzmacniacza bezpośrednio pod aku - strzał w dziesiątkę.
                          Kenwood podpięty pod aku nie piszczy - czyli ogólnie w jednym aucie może być ok jeśli będzie masa z budy, w innym nie... U mnie masa z budy przy keniu odpada.

Granie na keniu vs mac audio.
                          Ogólnie niewiele słyszę różnicy - w sumie oba budżetowe. Słuchałem samego przodu, bez suba. Wiem jedno - na mac audio mam zauważalnie więcej dołu na amach. Więc zostanie raczej tak.
                          Suba nie sprawdziłem, chociaż kenio w mostku jest mocniejszy.

Pykanie w głośnikach
                          Poszedłem posłuchać - słyszałem je tylko na lewej stronie.
                          Sprawdziłem na obu wzmacniaczach, sprawdziłem jeszcze raz wszystkie połączenia (masa, zasilanie, czy rca dobrze siedzą, podłączenia głośników) w końcu padło na radio.
                          Konkretnie, to na jednym RCA słychać pyknięcie. (zamiana stronami kabli głośnikowych albo sygnałowych to potwierdza).

Pytanie na dziś
                          Jeśli słychać pyknięcie tylko na jednym wyjściu RCA to znaczy, że połączenie radia jest dobre, a jest ono uszkodzone (ew. uszkodzony przewód RCA wychodzący z radia)?
                          Czy mimo wszystko należy sprawdzić zasilanie radia?
                          Last edited by staH300; 16.02.2014, 11:37.

Skomentuj

Sprawdź rca w radiu

Skomentuj

Jak, co konkretnie sprawdzić? Czy jet przejście między "+" a "-" RCA?

Bo ogólnie jeśli chodzi o kabel sygnałowy to zmieniałem i przy wzmaku i przy radiu, w sensie, żeby sprawdzić wszystkie możliwe jego kombinacje.
                              I tak doszedłem do tego, że to jednak nie kabel, a w radiu coś.

Obserwowałem też ruch membrany - nie widać, żeby ją wciągało. Tylko wypchnie lekko i wraca do swojej pozycji.

Skomentuj

Uwalone coś w radiu, nie ma innej opcji. I z obserwacji twoich wynika że to raczej nie błąd instalki

Skomentuj

Przygoda z CA w tym aucie została zakończona.
                                  W tym roku muszę się go pozbyć.
                                  Co będzie następne zależy od najbliższych dwóch miesięcy (być może jeśli będę chciał- czy raczej jeśli będę zmuszony po taniości, to nawet punto II, tam chociaż będzie miejsce na 16cm w drzwiach i jakoś łatwiej będzie podejść do tego...)
                                  Na pewno sprzęt zostanie przełożony na początek (tj ama+mission i stx 8", + mac audio mp4000 i pioneer deh-p7400mp oraz kable sygnałowe i może zasilające - o ile 16mm^2 nie będzie za słabe jak będę chciał bardziej amy dokarmiać w przyszłości i coś mocniejszego na suba pewnie...)

Tutaj do zrobienia został mi boczki tapicerki

obecnie tak to wygląda
                                  muszę zrobić takie "panele ozdobne", gdyby mój dystans nie był tak wysoki to byłoby łatwo.. niestety, ktoś kiedyś przekombinował... i nawet wiem kto.

Dzięki wam za wszystkie cenne uwagi i męczenie się z początkującym. Ciągle teraz czytam i oglądam instalki. Mam nadzieję, że moje następne auto zagra zdecydowanie lepiej. Słyszałem co amy potrafią a audi a3, wiem dzięki temu, że sprzęt nie jest zły - po tym co słyszałem to jeszcze bardziej polecam amy

Na razie priorytet to zmienić auto. W tym grzebania już za wiele nie będzie.
                                  Boczki + wsadzenie pod boczki takiej pianki... mam trochę, może będzie ciszej, może nie... niech idzie.

Skomentuj

Paweł zrobił mi takie "dystanse" - jakieś 5mm szerokości, między 5 a 8mm grubości (są cieńsze niż maskownica amy) no i średnica wew. tyle co maskownica.

Zacząłem dzisiaj działać z tymi panelami.
                                    Oparłem dystans o gumę od amy (którą mam wywalić - ktoś mi o tym wspominał ), przykleiłem butaprenem.
                                    Później naciągnąłem rajstopy na to, przykleiłem to oryginalnej kieszeni i powoli nabiera to kształtów.
                                    Trochę pracy przede mną... ale jakoś to powinno wyglądać.
                                    No i najważniejsze, że głośnik nie będzie nigdzie schowany, między panelem, a głośnikiem będzie kilka milimetrów tylko.

młotek najlepszym przyjacielem człowieka

zalążek już mam, teraz jeszcze obudować górę (nad dystansem) i zabrać się za wykończenie. Raczej nie będę się spuszczał i pójdzie na to struktura po prostu

a poza tym, ciągle szukam auta i pracy, powoli ale szukam :P

Wszystkiego dobrego! :)

Skomentuj

rany :/

wyciagnij głosnik
                                      naciagnij rajstope
                                      przyklej ja na klej na cieplo wszedzie gdzie sie da
                                      potem zywicuj
                                      a najlepiej uzyj jakiegokolwiek innego materialu grubszego niz rajstopy
                                      najlepiej jakiegos lajkru lub polaru
                                      nie bedziesz musial nakladac włókna
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        rany :/
                                        aż tak źle? :blushing:

to już jest zrobione i się trzyma
                                        rajstopy tylko do ustalenia kształtu, trochę podeschło i poszło na to później włókno (konkretnie to tkanina z włókna) i gitara
                                        panele już leżą u mnie w pokoju
                                        czekają sobie na kolejny dzień, w którym będę mógł się nimi zająć

dystans z mdfu był tylko przyklejony do dystansu na którym teraz jest głośnik więc spoko wszystko
                                        odległość ok, a sam panel nie będzie dotykał głośnika

zdjęcie cudowne nie jest, ale tak mniej więcej widać co i jak

po założeniu idealnie dochodzi tam gdzie powinno, głośnik będzie parę milimetrów niżej

Skomentuj

Dalej nie wiem co zrobiłem tak bardzo źle z tymi panelami :/

dopasowywanie

przymiarki maskownicy

po malowaniu, zdjęcie wyszło jakoś dziwnie no ale...

jutro jeszcze raz będą malowane, maskownica będzie wklejona na stałe

na czwartek zaplanowane zdjęcie tapicerki i przykręcenie panelu (przykręca się do od środka do tapicerki, a później z zewnątrz łapiąc do gniazd w drzwiach)
                                          a przy okazji jej zdjęcia sprawdzę jak tam dekarka siedzi, może gdzieś dokleję, może coś poprawię, myślę czy by nie można na otwory technologiczne wykorzystać obudowy komputerowej, mam parę... Może to lepsze niż obecne płaskowniki. Tak czy inaczej, dekarki jeszcze mam, więc coś, gdzieś dokleję. W następnym aucie już nie będę jej używał A jeszcze między drzwi a boczek chcę wsadzić piankę. Mam jakąś tam...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X