Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początki Car Audio / niewdzięczne auto - Punto I

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dlatego, że nie jest tak mocno sprasowana jak MDF. Jest ta sama grubość ale inna gęstość - więc na mój mały rozumek powinno się piłować łatwiej.

Wiesz, moje panele są szczelne i tam grzybka ani nic nie widać. Wszystko jest tak zalakierowane, że tam MDF nie ma dostępu do powietrza :P

Skomentuj

jedyna roznica to to ze MDF trzeba ciac, a wior mozna "rwac"
      przykladowo tepy frez mdf pali, wior wyrywa i dalej frezuje

Skomentuj

Kłócić się nie będę, chociaż z zawodu jestem stolarzem - stąd dojścia do taniego MDFu, płyty wiórowej, free kleju czy spraw lakierniczych ogólnie, oraz wycinanie elementów za piwo albo dobre słowo

Każdy z nas ma swoją wizję. Dla mnie płyta wiórowa jest miększa, mniej sprasowana, a co za tym idzie - łatwiej ją uciąć.
        Tak samo jakby piłować dąb i topole. Jedno i drugie to drewno. Jednak różna gęstość/twardość wpływa na to, że topolę piłuje się bardzo łatwo
        Ale nie o tym. Zamówiłem u was ten głośnik - zobaczyłem aukcje, taniej niż na stronie stx'a więc trzeba było brać
        Także wszystko już zamówione, tylko czekać na dostarczenie i później jazda do roboty

Co to paneli i lakierowania elementów drewnopochodnych w aucie - widziałem już panele, które miały pleśń na sobie. Wolę zrobić po swojemu i mieć pewność, że nic mi nie wyjdzie. Tak jak przez parę 1,5roku na drzwiach, a punto jest wilgotnym autem, szczególnie jak się ma dość dziurawą podłogę - taki urok tego auta Jedni, jak Ty, powiedzą - po co. Inni powiedzą, że warto A jeśli mam wszystko (impregnat i lakier) pod ręką to warto dla spokoju.

Skomentuj

Zamieszczone przez staH300 Zobacz posta
          Dla mnie płyta wiórowa jest miększa, mniej sprasowana, a co za tym idzie - łatwiej ją uciąć.
          a to dziwne bo w MDFie to ja nozykiem sobie strugam...
          i to wcale trudne nie jest

Co to paneli i lakierowania elementów drewnopochodnych w aucie - widziałem już panele, które miały pleśń na sobie.
          wiele razy takie demontowalem. teraz nie zdaze ale pozniej wrzuce fotki...

Jedni, jak Ty, powiedzą - po co.
          ale mi nie chodzilo o impregnowanie tylko o lakierowanie
          jak pokazalem wyzej lakier wcale nie chroni przed wilgocia!
          tak samo jak zywica (tu trzeba miec specjalna)

Skomentuj

Ja mówię o kilku warstwach lakieru przeznaczonego "na zewnątrz", które robią szczelną powłokę o pewnej grubości (którą gołym okiem widać). Woda z tego spływa. Nie chłonie, a wszystkie cięcia były zaklejone i również lakierowane.
            Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            a to dziwne bo w MDFie to ja nozykiem sobie strugam...
            Można rzeźbić w glinie, a w piasku czy ziemi z wodą już nie bardzo

Fotki widziałem różne, fakt - nie zawsze był grzyb. Zależy też sporo od samego auta.
            Wiesz, odpuśćmy sobie. Każdy ma swoją rację, której chce bronić. Niech każdy z nas dalej robi swoje. :)

Ja tylko zapytam, bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Mówisz, że samo przemalowanie impregnatem już wystarczy i chroni przed wilgocią, grzybem i pleśnią? Czy mówisz, że nic nie uchroni (nic z tych rzeczy które wymieniliśmy poza tą specjalną żywicą, o której wspomniałeś)

Skomentuj

ale mialo to tez swoj plus - MDF dopasowal sie do drzwi

Ja mówię o kilku warstwach lakieru przeznaczonego "na zewnątrz", które robią szczelną powłokę o pewnej grubości (którą gołym okiem widać). Woda z tego spływa. Nie chłonie, a wszystkie cięcia były zaklejone i również lakierowane.
              jak taki lakier to co innego

Ja tylko zapytam, bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Mówisz, że samo przemalowanie impregnatem już wystarczy i chroni przed wilgocią, grzybem i pleśnią? Czy mówisz, że nic nie uchroni (nic z tych rzeczy które wymieniliśmy poza tą specjalną żywicą, o której wspomniałeś)
              widziales fotki ktore wkleilem wczesniej?
              tam wyraznie widac ze ani tania zywica, ani zwykle lakiery nie chronia przed woda!
              najlepiej z domowych sposobow wypadl butapren...
              impregnowanych dystansow jeszcze nie testowalem - za drogie sa :p

Skomentuj

Czyli można powiedzieć, że oboje trochę racji mamy. Wystarczy sobie co nieco wytłumaczyć
                Po prostu jak robię pod siebie to zabezpieczam na maksa :)

Dzisiaj dostałem kable, BR i terminal. Dałem mocno pupy bo zapomniałem, że do tyłu muszę pociągnąć oba kanały - policzyłem na jeden.
                Jeśli dobrze wszystko pójdzie to jutro zabieram się za wygłuszanie.
                Odebrałem też MDF - płyty grubości 20 i 22mm. Będzie dobrze :)

---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post o 22:37 ----------

Drzwi wygłuszone. Spodziewałem się czegoś więcej. Gra inaczej - fakt. Lepiej też ale muszę się przyzwyczaić.

Teraz zostało skrzynkę zrobić i czekać na głośnik

---------- Post dodany o 16:14 ---------- Poprzedni post o 12:37 ----------

Czy ma znaczenie na której ściance obudowy subwoofera będzie głośnik, a na której BR? Czy w ogóle mogą być na jednej?

Skrzynka jest taka, że głośnik może być na każdej ściance. Wszędzie się zmieści.
                BR tylko na dwóch (oczywiście równoległych względem siebie). Głośnik raczej będzie miał problem żeby zmieścić się obok BR.

Tutaj takie dwie poglądowe fotki jakby to miało być według mnie.

I jeszcze kwestia sklejania dwóch tuneli BR. Wystarczy taśma klejąca? Chociażby ta szeroka 5cm - tunele nie łączą się idealnie, będą przez to jakieś niepożądane dźwięki?

zawsze lepiej zapytać

BTW. Paczka od Basser'a?
                Szmata utaplana w czymś... zapach znam ale nie mogę skojarzyć. Torebki foliowe po jakichś wkrętach (nawet jeden został), dość przeterminowane katalogi 2009-2010, reklamy z wykrywaczami radarów, chociaż znalazł się też nowy katalog alpine 2012-2013. Wszystkie zamówione elementy dość mocno zabrudzone. Chociaż doszły całe, ale paczka wyglądała tak jakby mieli przepełniony kosz. Nie spotkałem się jeszcze z takim poziomem...

Skomentuj

Patrząc na pierwsze zdjęcie to chyba masz troszeczke za dlugi tunel bo sie nie miesci w skrzyni, a na styk tez nie powinien byc.

Skomentuj

Tak tylko wygląda Jak tak leży na zdjęciu to ma jeszcze kilka centymetrów miejsca, a dojdzie jeszcze ścianka która ma 2cm. Więc automatycznie jeszcze o tyle będzie odsunięty. W sumie będzie miał ok 5cm miejsca z tyłu. Paweł S. mnie o tym uprzedził, więc skrzynka liczona tak, żeby miejsce zostało.

Skomentuj

I jeszcze kwestia sklejania dwóch tuneli BR. Wystarczy taśma klejąca? Chociażby ta szeroka 5cm - tunele nie łączą się idealnie, będą przez to jakieś niepożądane dźwięki?
                      Gotujesz w garnku wodę, tak ok 2cm wysokości. Jak już się zagotuje wkładasz prosty koniec jednego z tuneli w wodę i czekasz ok 2 minut, po czym wyciągasz i w tak rozgrzany plastik starasz się wcisnąć prosty koniec drugiego tunelu. Plastiki powinien się odkształcić i masz ładne połączenie. Jeśli plastik będzie dalej za twardy to można ogrzewać go prosto nad ogniem, ale trzeba uważać, żeby nie przegrzać bo wtedy przy wkładaniu drugiego tunelu podgrzany plastik będzie za miękki.

A co do pakowania paczki - brud, syf i malaria...WSTYD. Mamy taki temat na forum "Opinie o sklepach....". Napisz tam i pokaż jak to wygląda w tym sklepie. Przecież to jakieś nieporozumienie.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czyli można powiedzieć, że oboje trochę racji mamy
                        Nie na temat...

BABA + BABA = OBIE (dwie osoby, płeć obu żeńska)
                        CHŁOP + CHŁOP = OBAJ (dwie osoby, płeć obu męska)
                        BABA + CHŁOP = OBOJE (dwie osoby, płeć jednej żeńska, płeć drugiej męska)

Skomentuj

Czy ma znaczenie na której ściance obudowy subwoofera będzie głośnik, a na której BR? Czy w ogóle mogą być na jednej?
                          wiekszego znaczenia przy subie to nie ma.
                          jednak nie zalecam umieszczania glosnika na gorze/dole

sam sklejam tasma i jest OK
                          przeszlifuj ranty przed polaczeniem i bedzie OK

co do basera to tak to wyglada jak sie nie ma czasu
                          jako wypelnienie uzyli (jak sam zauwazyles) smieci
                          czasami to dobra opcja (folia, gabki, scinki materialu, papiery) ale brudna szmata (po kolorze sadze ze to impregnant lub czarna struktura) to juz przegiecie :/

jak chcesz zobaczyc profesjonalnie zapakowana paczke + wzorowa obsluge to polecam polink.com.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            jednak nie zalecam umieszczania glosnika na gorze/dole
                            A planowałem właśnie na górze Najmniejsza szansa, że go uszkodzę czymś ale jeśli tak ma się sprawa to będzie z przodu - odwrócę skrzynkę :)

W takim razie zrobię to taśmą bo trzeba najpierw przełożyć jedną część tunel przez ściankę, a później drugą dokleić.
                            Liczę na to, że do wtorku głośnik dostanę i w nowym tygodniu wszystko będzie skończone.

Dzięki za odpowiedz.

Skomentuj

A planowałem właśnie na górze
                              jak glosnik ciagle gra to mu nie zaszkodzi
                              ale jednak grawitacja robi swoje i po dluzszym czasie rozciagnie resor w dol :/

Skomentuj

Skończone. Siedzi w aucie. Zmieścił się idealnie chociaż musiałem robić przemeblowanie bagażnika bo kupiłem za mało kabli. Trzeba było prowadzić jak najbardziej możliwie prostą drogą.

Widać, że jest potencjał. Skrzynka gra na prawdę fajnie. Nie jest to sub, który ma zagłuszy wszystko inne. Świetnie się komponuje z całą resztą.
                                Chociaż radio przygasa momentami, wtedy trzeba bas zmniejszać (może trzeba do radia poprowadzić inny kabel niż oryginał?). Jednak jestem zadowolony. Jeszcze nie potrafię się dobrze odnaleźć w opcjach radia dot. sub'a...

Nie malowałem niczym MDFu - dostałem laminowany

Skomentuj

pokarz zdjęcia

Skomentuj

jakies fotki?

Skomentuj

uploaduje, spokojnie

nie obiłem go jeszcze i na razie z tym poczekam
                                      muszę się nacieszyć zanim wyciągnę go z auta

ale w bagażniku mam miejsce teraz na kilka kartonów mleka

---------- Post dodany o 18:38 ---------- Poprzedni post o 18:22 ----------

Skomentuj

No i oto chodziło
                                        Przejdź na mleko w proszku
                                        Ja swoja skrzynke tylko kleiłem

Skomentuj

Wolałem się dodatkowo zabezpieczyć.
                                          Jest oczywiście klej ale parę wkrętów nie zaszkodzi

Najważniejszy jest efekt... ale już dzisiaj zaczął mi po głowie chodzić wzmacniacz. Apetyt rośnie w miarę jedzenia... tylko u mnie zdecydowanie za szybko :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X